Heb jij het onder de duim? Dit was de Week van de Mediawijsheid 2018

28.11.18
Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2018 kon je onder meer je kennis over de online wereld testen en meedoen aan uiteenlopende activiteiten in het land en online. Ook werden verschillende onderzoeken gepubliceerd en was de #WvdM18 in de media goed vertegenwoordigd.
Deel bericht
(advertentie)

ICT-coordinator LiemersNovum organiseert mediamaand voor álle scholen in Nederland

07.02.19
Scholen die interesse hebben om deel te nemen, mailen dit naar ict@liemersnovum.nl. Daarbij geldt dat je mee mag doen met een klas, maar ook met de hele school. De Mediamaand is zo opgezet dat de challenges geschikt zijn voor groep 1 t/m 8. Gedurende de maand maart ontvangen scholen drie weken lang, wekelijks een nieuwe challenge.
Deel bericht

Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel

05.02.19
Na het winnen van de Mediawijzer.net Challenge 2017 hebben de makers van de Mediajungle niet stilgezeten. Niels Bloembergen (Reik) vertelt over succes van het mediawijze spel en de toekomstplannen. Het bericht Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel verscheen eerst op Mediawi...
Deel bericht

Succesfactor bij innovatietraject: kleinschalig experimenteren

05.02.19
In een driedelige podcastserie bespreken we de succesfactoren en lessen bij innovatietrajecten in het basisonderwijs. In deze derde en laatste aflevering: het belang van kleinschalig experimenteren met praktische oplossingen. De podcast-aflevering beluister je onderaan dit artikel.
Deel bericht

Digitale geletterdheid in Denemarken: dit kan Nederland leren van de Denen

30.01.19
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Denemarken? Wat kan Nederland hiervan leren?
Deel bericht

Onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen: doe mee!

29.01.19
Voor de Monitor Jeugd en Media doet de Universiteit Twente (UT), in opdracht van Kennisnet, in april 2019 onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen van 10 tot 14 jaar. Wil je inzicht krijgen in de digitale vaardigheden van leerlingen op jouw school? Doe mee met het onderzoek.
Deel bericht

ICT op school verder brengen met KennisnetWijzer en Technologiekompas

24.01.19
Op de nieuwe online omgeving KennisnetWijzer vinden ze tools die gebruikt kunnen worden om diverse ICT-vraagstukken op te lossen. De publicatie ‘Technologiekompas’ biedt daarnaast een overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond ICT, en handvatten om deze ontwikkelingen in te zetten in het onderwijs.
Deel bericht

Ontdek leermateriaal digitale geletterdheid voor het speciaal onderwijs op Wikiwijs

24.01.19
Voor het speciaal onderwijs was leermateriaal over digitale geletterdheid moeilijk te vinden. Maar dit is veranderd: vanaf nu staat veel leermateriaal op Wikiwijs. Op de NOT 2019 wordt de Wikiwijs-pagina gepresenteerd.
Deel bericht

Digitalisering: Brugklassers Reggesteyn Nijverdal en Rijssen krijgen allemaal laptop

22.01.19
Alle brugklasleerlingen van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn krijgen met ingang van volgend schooljaar een laptop. Ouders van de kinderen hoeven hiervoor geen extra bijdrage te betalen. Wij geloven in kansengelijkheid en daarom willen we de ouderbijdrage laag houden. En voor leermiddelen dus ‘gewoon’ geen extra kosten.
Deel bericht

De mediawijze route op de NOT 2019

18.01.19
Of je nu naar de NOT 2019 gaat om te netwerken, kennis op te doen of de nieuwste innovaties te ervaren; op gebied van mediawijsheid valt er genoeg te beleven.
Deel bericht

Aan de slag met kunstmatige intelligentie in het onderwijs

18.01.19
Hoe ga je als schoolbestuurder, schoolleider of ict-verantwoordelijke om met technologische ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie? Het Technologiekompas van Kennisnet brengt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in beeld en biedt handvatten en adviezen om deze ontwikkelingen in te zetten ...
Deel bericht

Haal meer uit je ict met de KennisnetWijzer

18.01.19
De KennisnetWijzer helpt schoolbesturen, ict-coördinatoren en leraren een antwoord te vinden op ict-vraagstukken. De online omgeving geeft toegang tot ruim 30 tools die scholen kunnen gebruiken om een volgende stap te zetten in de professionalisering van hun ict. Of het nu gaat om het formuleren va...
Deel bericht

Hack-les voor scholieren: 'Ze helpen ouders met goed wachtwoord'

16.01.19
De Nederlandse stichting Hack in the Class is in het leven geroepen om hack-les te geven aan scholieren. Want: zij moeten zich veel bewuster worden van hun eigen online veiligheid. Na onze les helpen ze hun ouders om een goed wachtwoord te maken, vertelt de 28-jarige hacker Stephanie.Want als je weet hoe je wordt gehackt, kun je jezelf er ook beter tegen beschermen.
Deel bericht

Administratieve werkdruk verlagen? Zo doe je dat

11.01.19
Ryszard Kruszel, bestuurder van Onderwijsstichting MOVARE in Limburg, zag de administratieve werkdruk op de scholen toenemen. Twee jaar geleden besloot hij hier met hulp van Janine Deckers, intern begeleider bij basisschool Steltloper, wat aan te doen. Dankzij een doordachte inzet van ict zijn er gr...
Deel bericht

[EduAd] Kraak 'm - Online Escape Rooms

11.01.19
Op Kraak 'm vind je "Escape Room"-achtige games. Kinderen vinden het geweldig om de codes te kraken. Samenwerken, creatief denken en andere 21st century skills komen op een speelse manier aan bod.
Deel bericht

Leerlijn digitale geletterdheid vanuit pedagogische visie

07.01.19
Hoe ga je vanuit een pedagogische visie om met digitale geletterdheid? Als antwoord ontwikkelde basisschool Widar in Delft een leerlijn digitale geletterdheid met een pedagogische insteek. In dit artikel lees je alles over de ontwikkeling van de leerlijn.
Deel bericht

Onderwijs en ict: trends en ontwikkelingen om rekening mee te houden

20.12.18
Lerarentekorten, toenemende kansenongelijkheid, de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie: economische, sociale en technologische ontwikkelingen hebben invloed op het onderwijs. Waar moet het onderwijs rekening mee houden de komende jaren? In dit artikel lees je meer over de trends en ontwikkeli...
Deel bericht

‘Bereid leerlingen voor op een toekomst waarin digitale vaardigheden belangrijk zijn’

14.12.18
Digitale geletterdheid is een belangrijk aspect binnen loopbaanoriëntatie. Welke kansen ziet hoogleraar Marinka Kuijpers? En welke stappen kunnen scholen en schoolbesturen zetten? Wij spraken haar voor de serie ‘loopbaanoriëntatie in een digitale context’.
Deel bericht

Heel Nederland mediawijs: toekomstplannen tijdens de eindejaarsbijeenkomst

12.12.18
Tijdens de feestelijke afsluiting van het jubileumjaar presenteert Mary Berkhout-Nio het nieuwe meerjarenplan: met nieuwe doelgroepen, de oprichting van een wetenschappelijke raad, een nieuwe kernpartner én een nieuwe naam. Op naar 'heel Nederland mediawijs'!
Deel bericht

KiesWijzer NT2 helpt bij selectie van geschikt (digitaal) lesmateriaal voor nieuwkomersonderwijs

12.12.18
Leerlingen in het nieuwkomersonderwijs krijgen vaak les uit verouderd (digitaal) lesmateriaal. Dat moet anders. Met de KiesWijzer NT2 kun je makkelijk nagaan aan welke criteria een lesmethode voldoet. Gebruik de KiesWijzer bij de aanschaf van nieuw lesmateriaal of in gesprek met marktpartijen.
Deel bericht

Kinderen leren van hun helden: Wijs met media omgaan

11.12.18
Tekst en beeld kopiëren, gebruiken of delen: het gebeurt dagelijks. Maar wat mag eigenlijk wel en niet? Zo kwam het lespakket 'Wijs met media omgaan' tot stand.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)