Onderwijs en ict: trends en ontwikkelingen om rekening mee te houden

20.12.18
Lerarentekorten, toenemende kansenongelijkheid, de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie: economische, sociale en technologische ontwikkelingen hebben invloed op het onderwijs. Waar moet het onderwijs rekening mee houden de komende jaren? In dit artikel lees je meer over de trends en ontwikkeli...
Deel bericht
(advertentie)

3 manieren om aan te haken op de Media Ukkie Dagen: van speen tot game

14.03.19
De Media Ukkie Dagen (29 maart t/m 5 april) hebben dit jaar als thema ‘van speen tot game’. 3 laagdrempelige manieren om met jouw organisatie aan te haken.
Deel bericht

Informatica op de basisschool? Zo ja, hoe?

13.03.19
Eerder berichtten wij in KomenskyPost van de achterstand die Nederland heeft als het gaat om programmeren / coding in het funderend onderwijs. Of andere Europese landen in de praktijk echt zoveel verder zijn, valt te betwijfelen. Toch is er een opmerkelijk verschil met een aantal EU-landen.
Deel bericht

Uitwisselen persoonsgegevens na Brexit: dit moet je weten

08.03.19
De naderende Brexit op 29 maart kan gevolgen hebben voor scholen. Dit is het geval als een softwareleverancier van jouw school is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (VK). In dit artikel lees je wat je afspreekt met je leverancier in het VK voor de uitwisseling van persoonsgegevens.
Deel bericht

Digitale vaardigheden verbeteren? Dan moet je ze eerst kunnen meten!

07.03.19
In mijn onderzoek heb ik mij gericht op de manier waarop leerlingen en leraren hun digitale vaardigheden uiten en daarover redeneren, met als doel deze vaardigheden te kunnen toetsen in authentieke onderwijssituaties. De toepassing van ict in het onderwijs blijkt vooral op eigen ervaring gebaseerd te zijn, en niet per se op kennis over welke technologie effectief is voor specifieke onderwijsdoelen
Deel bericht

Eindhoven: Zes basisscholen in regio ‘Brainport’

07.03.19
Zes basisscholen in de regio zijn nu officieel benoemd tot ‘Brainportschool', in navolging van inmiddels dertien VO-scholen. Nog eens dertig scholen staan op het punt te volgen.Bij kinderen de nieuwsgierige en onderzoekende houding ontwikkelen die daarvoor nodig is, dat is ‘Brainport’ in een notendop.
Deel bericht

In veel EU-landen wordt Computational Thinking/Coding een verplicht schoolvak !

04.03.19
Drie grote internationale informatica-organisaties hebben de handen ineen geslagen om de invoering van computational thinking en coding in het primair en voortgezet onderwijs in Europa te stimuleren. Zij schaarden zich tijdens een eind februari gehouden seminar in Brussel achter een strategiedocumen...
Deel bericht

Motie: ‘Zorg dat alle kinderen bovenbouw toegang tot computer hebben’

28.02.19
Alle basisschoolleerlingen in de bovenbouw moeten gebruik kunnen maken van een laptop of computer. Dat zegt Paul Eigenhuijsen van de Nijmeegse partij VoorNijmegen.Nu. Ouders met een laag inkomen kunnen in Nijmegen op dit moment alleen een beroep doen op de bijzondere bijstand voor de aanschaf van een laptop of computer als hun kind in groep 6 zit.
Deel bericht

Scholieren wegwijs maken in de internetjungle?

23.02.19
Stichting FutureNL presenteerde onlangs het nieuwe lespakket 'Find It!'. Wat houdt het lesplan in en hoe kwam deze bijzondere samenwerking tot stand?
Deel bericht

Digitale vaardigheden verbeteren? Dan moet je ze eerst kunnen meten!

21.02.19
Wanneer ben je als leraar digitaal vaardig? En hoe kun je dat meten en verbeteren? Maaike Heitink, van de Universiteit Twente, deed haar promotieonderzoek over dit onderwerp. In dit artikel lees je meer over haar bevindingen.
Deel bericht

ICT-coordinator LiemersNovum organiseert mediamaand voor álle scholen in Nederland

07.02.19
Scholen die interesse hebben om deel te nemen, mailen dit naar ict@liemersnovum.nl. Daarbij geldt dat je mee mag doen met een klas, maar ook met de hele school. De Mediamaand is zo opgezet dat de challenges geschikt zijn voor groep 1 t/m 8. Gedurende de maand maart ontvangen scholen drie weken lang, wekelijks een nieuwe challenge.
Deel bericht

Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel

05.02.19
Na het winnen van de Mediawijzer.net Challenge 2017 hebben de makers van de Mediajungle niet stilgezeten. Niels Bloembergen (Reik) vertelt over succes van het mediawijze spel en de toekomstplannen. Het bericht Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel verscheen eerst op Mediawi...
Deel bericht

Succesfactor bij innovatietraject: kleinschalig experimenteren

05.02.19
In een driedelige podcastserie bespreken we de succesfactoren en lessen bij innovatietrajecten in het basisonderwijs. In deze derde en laatste aflevering: het belang van kleinschalig experimenteren met praktische oplossingen. De podcast-aflevering beluister je onderaan dit artikel.
Deel bericht

Digitale geletterdheid in Denemarken: dit kan Nederland leren van de Denen

30.01.19
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Denemarken? Wat kan Nederland hiervan leren?
Deel bericht

Onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen: doe mee!

29.01.19
Voor de Monitor Jeugd en Media doet de Universiteit Twente (UT), in opdracht van Kennisnet, in april 2019 onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen van 10 tot 14 jaar. Wil je inzicht krijgen in de digitale vaardigheden van leerlingen op jouw school? Doe mee met het onderzoek.
Deel bericht

ICT op school verder brengen met KennisnetWijzer en Technologiekompas

24.01.19
Op de nieuwe online omgeving KennisnetWijzer vinden ze tools die gebruikt kunnen worden om diverse ICT-vraagstukken op te lossen. De publicatie ‘Technologiekompas’ biedt daarnaast een overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond ICT, en handvatten om deze ontwikkelingen in te zetten in het onderwijs.
Deel bericht

Ontdek leermateriaal digitale geletterdheid voor het speciaal onderwijs op Wikiwijs

24.01.19
Voor het speciaal onderwijs was leermateriaal over digitale geletterdheid moeilijk te vinden. Maar dit is veranderd: vanaf nu staat veel leermateriaal op Wikiwijs. Op de NOT 2019 wordt de Wikiwijs-pagina gepresenteerd.
Deel bericht

Digitalisering: Brugklassers Reggesteyn Nijverdal en Rijssen krijgen allemaal laptop

22.01.19
Alle brugklasleerlingen van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn krijgen met ingang van volgend schooljaar een laptop. Ouders van de kinderen hoeven hiervoor geen extra bijdrage te betalen. Wij geloven in kansengelijkheid en daarom willen we de ouderbijdrage laag houden. En voor leermiddelen dus ‘gewoon’ geen extra kosten.
Deel bericht

De mediawijze route op de NOT 2019

18.01.19
Of je nu naar de NOT 2019 gaat om te netwerken, kennis op te doen of de nieuwste innovaties te ervaren; op gebied van mediawijsheid valt er genoeg te beleven.
Deel bericht

Aan de slag met kunstmatige intelligentie in het onderwijs

18.01.19
Hoe ga je als schoolbestuurder, schoolleider of ict-verantwoordelijke om met technologische ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie? Het Technologiekompas van Kennisnet brengt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in beeld en biedt handvatten en adviezen om deze ontwikkelingen in te zetten ...
Deel bericht

Haal meer uit je ict met de KennisnetWijzer

18.01.19
De KennisnetWijzer helpt schoolbesturen, ict-coördinatoren en leraren een antwoord te vinden op ict-vraagstukken. De online omgeving geeft toegang tot ruim 30 tools die scholen kunnen gebruiken om een volgende stap te zetten in de professionalisering van hun ict. Of het nu gaat om het formuleren va...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)