ICT-onderwijsproject in aardbevingsgebied geeft scholen digitale voorsprong

17.07.19
Wethouders en beleidsmedewerkers van de aardbevingsgemeenten en afgevaardigden van de provincie Groningen brachten afgelopen maand een bezoek aan een basisschool in hun eigen gemeente. Ze woonden een ICT-les bij en gingen in gesprek met leerkrachten en leerlingen om een beeld te krijgen van het ICT-onderwijsproject dat tot en met 2022 op alle scholen in het aardbevingsgebied wordt uitgevoerd
Deel bericht
(advertentie)

Docenten starten petitie voor digitale vaardigheden in het curriculum

15.10.19
Enkele docenten hebben een petitie opgestart om de Tweede Kamer ertoe te bewegen dat digitale geletterdheid nu onderdeel wordt van het curriculum.
Deel bericht

Het LiFo-model: een nieuw aanbod voor leermateriaal

15.10.19
De leermiddelenmarkt is in beweging. Scholen hebben behoefte aan meer flexibiliteit en een goede mix van folio en digitaal materiaal. Ook verandert de rol van de traditionele spelers op de markt. Een recente uitingsvorm van deze veranderingen is de opkomst van het licentie-foliomodel, ook wel LiFo-m...
Deel bericht

Staatssecretaris Blokhuis wil af van verslavende elementen in games

13.10.19
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat gamemakers geen verslavende mechanismen meer in spellen bouwen. "Ik roep de producenten op om die verslavende elementen te beperken en als het kan helemaal te elimineren." De staatssecretaris reageert hiermee op onderzoek van journalistiek platform Investico en Nieuwsuur.
Deel bericht

Challenge #NLmediawijs: dit zijn de gehonoreerde projecten

11.10.19
Netwerk Mediawijsheid daagt partners uit om mee te bouwen aan de missie: Nederland mediawijs. Deze projecten werden gehonoreerd tijdens de Challenge Nederland Mediawijs 2019.
Deel bericht

Leerkrachten niet digitaal geletterd, maar hun leerlingen wel?

10.10.19
Het onderwijs wordt toekomstbestendig wanneer we digitale geletterdheid aan het nieuwe curriculum toevoegen. Hierbij wordt vaak alleen benadrukt waarom het belangrijk is voor kinderen om digitaal vaardig te zijn. Staan we alleen wel goed genoeg stil bij de personen die deze kinderen onderwijzen?
Deel bericht

Interview | Onderwijsvernieuwing met technologie – een blik vanuit de praktijk

10.10.19
Welke keuzes maken scholen in het buitenland ten aanzien van onderwijsvernieuwing en welke rol speelt technologie daarbij? Hoe zit dit eruit in de praktijk? Iemand die hier alles over kan vertellen, is Bob Hofman, oprichter van ICT&E en organisator van onderwijsreizen en samenwerkingsprojecten over ...
Deel bericht

Blog | Welcome to the slow-countries

09.10.19
Er is een aantal Europese landen waar het informatica-onderwijs dit schooljaar, of al eerder, voor alle leerplichtige leerlingen voortvarend ter hand wordt genomen. Denk aan Engeland, Ierland, Schotland, maar ook Denemarken, Polen en Slowakije, de Baltische staten, Cyprus en inmiddels ook Frankrijk...
Deel bericht

'Verbied verslavende games voor minderjarigen'

09.10.19
Experts en verslavingsdeskundigen zijn in toenemende mate bezorgd over de impact die gokelementen in games hebben op jonge spelers. "We weten niet precies wat gesimuleerd gokken op langere termijn met kinderen doet", zegt game-onderzoeker Tony van Rooij van het Trimbos-instituut.
Deel bericht

Journalistiek onderwijsmateriaal ‘Zoek het uit!’ maakt leerlingen digivaardig

08.10.19
Met het onderwijsmateriaal 'Zoek het uit!' worden leerlingen digivaardig via journalistieke technieken. Een interview met ontwikkelaar Esther van Rijswijk.
Deel bericht

Helft docenten vindt dat lerarenopleidingen te weinig aandacht besteden aan ICT

08.10.19
51 procent van de Nederlandse leraren vindt dat er op lerarenopleidingen onvoldoende aandacht aan ICT wordt gegeven. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren door PanelWizard onder 528 onderwijsprofessionals.
Deel bericht

Iliass El Hadioui: grondlegger van De Transformatieve School

08.10.19
Hoe ga je als school om met leerlingen die opgroeien tussen botsende codes van thuis, school en straat? En welke rol speelt digitalisering en burgerschap hierin? Iliass El Hadioui - socioloog, onderzoeker en lid van de Onderwijsraad - ontwikkelde de filosofie van De Transformatieve School die lerare...
Deel bericht

Tieners begrijpen verdienmodel van influencers, maar sluiten liever de ogen voor reclame

05.10.19
Tieners zijn kwetsbaar als het gaat om influencermarketing. Dat blijkt uit onderzoek naar reclamewijsheid van de Universiteit van Amsterdam. Het bericht
Deel bericht

Informatiebeveiliging en privacy (IBP): van papier naar praktijk

01.10.19
Veel scholen hebben de Aanpak IBP gebruikt om Informatiebeveiliging & privacy beleid te formuleren. Maar hoe zorg je dat al die plannen, protocollen en richtlijnen ook daadwerkelijk in de praktijk landen?
Deel bericht

Kennisnet presenteert Jaarplan 2020: Samen anders organiseren

30.09.19
In de meerjarenkoers 2019-2022 van Kennisnet staat een professionele inzet van ict centraal. Het nieuwe jaarplan van Kennisnet laat zien welke activiteiten Kennisnet in 2020 uitvoert om dit mogelijk te maken. In 2019 zien we dat in alle sectoren ict-ambities zijn geformuleerd om ict goed te gebruike...
Deel bericht

Eindexamenfeestje nieuwe curriculum eindexamenvak informatica

28.09.19
Het mocht gevierd worden. Na enkele jaren noeste arbeid is het uitgebreide, nieuwe curriculum voor het eindexamenvak informatica begin dit schooljaar formeel ingevoerd; genoeg reden voor een feestje. Erik Barendsen (voorzitter en hoogleraar Radboud Universiteit en Open Universiteit), Jos Tolboom (SL...
Deel bericht

Kennisnet en SIVON ontwikkelen Kennisprogramma

27.09.19
Hoe zet u als schoolbestuur ict op een slimme manier in? Kennisnet en SIVON willen schoolbesturen hierbij ondersteunen, en ontwikkelen hiervoor een Kennisprogramma. Dit toekomstige programma bevat verschillende kennisdiensten waar schoolbesturen aan deel kunnen nemen.
Deel bericht

Btw voor digitaal leermateriaal naar 9%

26.09.19
Goed nieuws voor scholen: het btw-tarief voor digitaal leermateriaal gaat vrijwel zeker per 1 januari 2020 omlaag van 21% naar 9%. In dit artikel leest u meer over de aanstaande wijziging.
Deel bericht

Minder btw op digitale leermiddelen

26.09.19
Als de Eerste Kamer ermee akkoord gaat, wordt het btw-tarief op digitale leermiddelen met ingang van 1 januari 2020 verlaagd van 21 naar 9 procent.In het Belastingplan 2020 dat het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakte, staat dat het btw-verschil tussen digitale en papieren publicaties verdwijnt.
Deel bericht

Kinderen scoren 4,9 voor hun digitale kennis

25.09.19
Het is slecht gesteld met de digitale kennis van basisschoolleerlingen. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat veel leraren niet de noodzaak voelen om hen digitaal bij te spijkeren. ‘Dat is zorgelijk.’Scholieren hebben moeite om online goede informatie te vinden en kunnen een computer niet goed inzetten om problemen op te lossen.
Deel bericht

Nationale AI Cursus Junior: leer samen met je leerlingen alles over kunstmatige intelligentie

23.09.19
Jenya Krul van Stichting FutureNL vertelt waarom uitleg over kunstmatige intelligentie in het lesprogramma moet.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)