Doe mee met de Monitor ICT-bekwaamheid

25.10.19
ICT in de klas, digitale geletterdheid in de kerndoelen: zijn we er klaar voor? De nieuwe 'monitor ICT-bekwaamheid leraren PO' brengt de situatie en ontwikkelbehoefte van leraren in kaart.
Deel bericht
(advertentie)

Nationale Jeugdkrakercompetitie

19.05.20
Internet is een enorme bron van informatie. Dat is handig als je iets wilt weten of als je een werkstuk maakt. Maar om internet goed te gebruiken, heb je goede zoekvaardigheden nodig. De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt ervoor dat kinderen van groep 7 en 8 - spelenderwijs- beter worden in het zoeken op internet.
Deel bericht

Online conferentie voor VO-docenten op 23 en 24 juni: Digitale Geletterdheid

18.05.20
Op dinsdag 23 juni en woensdag 24 juni vindt de online landelijke conferentie Digitale Geletterdheid plaats. De conferentie is voor alle docenten die bezig zijn of willen met onderwijs in digitale geletterdheid in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo). In de vele online sessies ligt de nadruk op het lesgeven in de praktijk, het gebruik van concreet lesmateriaal en inspirerende voorbeelden uit het onderwijs.
Deel bericht

Videobellen met leerlingen? Tips voor een goede aanpak

18.05.20
De coronamaatregelen zorgden de afgelopen tijd voor een enorme groei van het afstandsonderwijs. Videobellen nam een vlucht. Maar er zijn vragen. Hoe zit het met de privacy van leraren en leerlingen? Aan welke eisen moeten videobel-apps voldoen? Welke aanbieder is geschikt? Microsoft, Google of toch ...
Deel bericht

Middelbare scholen gaan door met online lessen

18.05.20
Een aantal middelbare scholen heeft besloten om pas na de zomervakantie lessen in de klas op te starten. Het geeft rust, zeggen ze, om voor de laatste lesweken het afstandsonderwijs voort te zetten. Wel komen leerlingen naar school voor toetsen, mentorgesprekken en sociale activiteiten.
Deel bericht

Comenius Teaching Fellow-beurs van 50.000 euro voor 40 docenten

14.05.20
Het NRO kent namens het ministerie van OCW 40 bevlogen docenten een Comenius Teaching Fellow-beurs van 50.000 euro toe. Hiermee kunnen zij in hun eigen onderwijspraktijk een kleinschalige innovatie doorvoeren. De 40 nieuwe Teaching Fellows treden toe tot het ComeniusNetwerk.
Deel bericht

Onderwijs op afstand. Verschraling of verrijking?

14.05.20
Aan twee maanden begeleid thuisonderwijs is deze week een einde gekomen! Fijn, want ik hoor de beltoon van Teams inmiddels overal en de werkvormen die ik kon gebruiken zijn beperkt en inmiddels saai. Marit Tuik is leerkracht van de middenbouw op Jenaplanschool de Swoaistee in Groningen.
Deel bericht

Onderwijs op afstand tijdens COVID-19: grote inspanningen en de nodige aandachtspunten

13.05.20
Ondanks de grote inspanningen die in de afgelopen periode door scholen en instellingen zijn geleverd om onderwijs op afstand te kunnen aanbieden, lukte het maar deels om te voldoen aan de kerntaken van het onderwijs. Dit concludeert de Inspectie van het Onderwijs na een onderzoek bij een ...
Deel bericht

Overzicht lopend en te agenderen corona-gerelateerd onderwijsonderzoek, helpt u mee?

13.05.20
De coronacrisis heeft veel impact op het onderwijs. Op dit moment is het nog te vroeg om alle gevolgen te overzien en te onderzoeken, maar er komen natuurlijk al veel vragen op in het veld. Op verschillende plaatsen worden/zijn daarom al onderzoeken gestart naar de korte- en lange termijn invloed van de coronacrisis op het onderwijs en het afstandsonderwijs.
Deel bericht

De app Grow It helpt jongeren in coronatijd

12.05.20
Tilburg University en Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis lanceren een app die jongeren van 12 tot 25 jaar steunt tijdens de coronacrisis.
Deel bericht

Blog | Een top 10 van praktische tips voor afstandsonderwijs

12.05.20
Ook nu de basisscholen weer open zijn, zal een deel van het onderwijs nu nog op afstand worden verzorgd. Deze top 10 van wensen van leerlingen en bijbehorende praktische tips van het Minkema College in Woerden zijn opgesteld na een onderzoek onder 900 leerlingen. Op het onder meer het genoemde aanta...
Deel bericht

Voorbij de Anderhalve Meter | Is corona de aanjager van moderner onderwijs?

12.05.20
Het basisonderwijs in Nederland vocht de laatste jaren voor meer erkenning, meer salaris voor de docenten en minder werkdruk. Is de coronacrisis een kantelpunt in de strijd die het onderwijs voert? De leraar blijkt nu opeens een vitaal beroep. En ouders waren snel uitgekeken op het thuisonderwijs.
Deel bericht

Blog | Hoe actieonderzoek je kan helpen bij afstandsonderwijs

09.05.20
De afgelopen periode hebben de meeste leraren op de een of andere wijze ervaring moeten  opdoen met afstandsonderwijs. Nu de basisscholen weer voor een deel open gaan zal het onderwijs een mengvorm worden van gewoon lesgeven en e-learning; men spreekt dan ook van blended learning. De ...
Deel bericht

Infographic: tech in het onderwijs

09.05.20
Ed tech is de benaming voor technische toepassingen in het onderwijs. Sinds 1995 is het gebruik van tech in het onderwijs nagenoeg verdubbeld. En dat gaat tegenwoordig verder dan boeken op je iPad.
Deel bericht

De vijf lessen na acht weken thuisonderwijs

09.05.20
Wilde de digitalisering van het onderwijs jarenlang niet echt op gang komen, door de coronacrisis moesten scholen noodgedwongen opeens héél snel handelen. Zelfs leraren die tot voor kort al bang waren voor het digibord moesten aan de slag met digitaal lesmateriaal en videogesprekken. Zo zorgde het coronavirus voor een stroomversnelling van lange processen waar eerst vooral over vergaderd werd.
Deel bericht

Jongeren in azc's verstoken van online onderwijs door slechte wifi

08.05.20
Door de slechtwerkende wifi kunnen honderden jongeren in asielzoekerscentra geen online onderwijs volgen. Hulporganisaties waarschuwen voor een forse leerachterstand van deze ‘toch al kwetsbare kinderen’. ,,Sommige jongeren staan midden in de nacht op om huiswerk te maken, omdat op andere tijden internet niet werkt.”
Deel bericht

Inbraak bij Leergeld Amsterdam en diefstal notebooks dupeert 76 kinderen

08.05.20
eergeld Amsterdam is slachtoffer geworden van een inbraak. Dieven hebben 76 laptops gestolen. Laptops die de stichting had ontvangen om aan kinderen te geven die er zelf geen geld voor hebben. Juist in deze Corona-tijd zijn laptops onontbeerlijk om ‘bij de les te blijven’.
Deel bericht

Spanje wil deels doorgaan met onderwijs op afstand

07.05.20
De scholen in Spanje zouden moeten doorgaan met een combinatie van onderwijs op locatie en onderwijs op afstand zolang er geen coronavaccin beschikbaar is.
Deel bericht

Minister Slob ziet toegevoegde waarde online lesgeven

06.05.20
Het is een hectische tijd voor Onderwijsminister Arie Slob, waarin hij door het rondsluipende coronavirus beslissingen heeft moeten nemen die hij liever niet had genomen, zoals het sluiten van de scholen. ‘Het is al een grote verantwoordelijkheid om bewindspersoon te zijn, maar in deze tijd voel je dat extra zwaar.’
Deel bericht

Meer geld voor devices en onderwijs op afstand

06.05.20
Minister Slob van Onderwijs trekt nog eens 3,8 miljoen euro uit om leerlingen te ondersteunen die thuis lessen volgen maar hiervoor geen laptop of tablet tot hun beschikking hebben. Daarmee kunnen 11.500 leerlingen worden ondersteund. Met de 2,5 miljoen euro die de minister eind maart beschikbaar st...
Deel bericht

Een tijdje gewoon onderwijs missen is niet perse erg …

06.05.20
Een tijdje gewoon onderwijs missen is niet perse erg, maar probeer wel te begrijpen wat het is om online te leren.’ Hoe erg is het dat kinderen een aantal weken minder les hebben gekregen en er vooral sprake was van afstandsonderwijsonderwijs? Men heeft het ook wel over homelearning, niet te verwarren met homescholing waarbij...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)