De invloed van ‘techreuzen’, hoe geven we als sector sturing?

07.11.19
echnologie ontwikkelt zich steeds sneller en het gebruik ervan wordt almaar groter. Producten en diensten van grote technologiebedrijven als Microsoft, Google en Apple worden veel gebruikt in het onderwijs. Vooral bij gratis software rijst regelmatig de vraag op hoe het gesteld is met de privacy van leerlingen.
Deel bericht
(advertentie)

Cyberpesten?! Wat je niet ziet bestaat niet!

18.01.20
Bij cyberpesten kunnen pesters en gepesten in uw klas zitten zonder dat u het in de gaten heeft. Alles speelt zich online af en ook na schooltijd kan het pesten gewoon doorgaan! Durven zeggen wat er (online) gebeurt is niet altijd makkelijk. Respect Education Foundation heeft lesmateriaal ontwikkeld voor zowel het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
Deel bericht

Laat waarden zwaarder wegen bij digitalisering

18.01.20
‘Scholen zouden bewuster na moeten denken over ethische vraagstukken bij het maken van keuzes bij digitalisering’. Dat is de conclusie van het Kennisnet-rapport ‘Waarden wegen - Een ethisch perspectief op digitalisering in het onderwijs’.
Deel bericht

Google grootste in Nederlands basisonderwijs

17.01.20
Vijftig tot zeventig procent van de hard- en software in het basisonderwijs is van Google. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. De techreus had al zeventig procent van de Amerikaanse markt in handen. Nu lijkt Google ook hard op weg om in Nederland de grootste te worden.
Deel bericht

Basicly en Heutink slaan handen ineen

15.01.20
Basicly en Heutink werken vanaf januari 2020 samen. Het online platform van Basicly wordt standaard opgenomen in Heutink’s onderwijsaanbod. Met deze exclusieve samenwerking zetten beide partijen zich nog intensiever in om alle leerkrachten in het Nederlandse basisonderwijs digitaal vaardig te maken.
Deel bericht

[EduAd] De Rolf groep op IPON 2020

13.01.20
Met het thema: de Rolf groep, de innovatieve en educatieve partner voor het primair onderwijs laten we het publiek kennis maken in onze eigen stand met o.a. de toepassingen van ClassVR, Rolf Connect, Zorgeloos in de Cloud en AR in het primair onderwijs. Je bent welkom op onze stand op 5 en 6 februari.
Deel bericht

Lucas Onderwijs en de kunst van het veranderen

09.01.20
Lucas Onderwijs heeft het boek Lucas Onderwijs en de kunst van het veranderen gepresenteerd. Een inspiratieboek voor scholen die de ambitie hebben hun onderwijs eigentijds in te richten. Het staat boordevol concrete voorbeelden en handvatten voor verandering.
Deel bericht

Blog | Voorspellen over ICT in het onderwijs

09.01.20
Begin deze maand werd er veel aandacht besteed aan voorspellingen die gedaan waren voor het jaar 2019. Oude voorspellingen kwamen niet uit en nieuwe voorspellingen werden gedaan. Zie ook het blog van Wilfred Rubens. Samen met Pedro de Bruijckere stelt hij de vraag of we wel moeten doorg...
Deel bericht

Lager btw-tarief digitale leermiddelen

07.01.20
Met ingang van 1 januari 2020 zit op digitale leermiddelen 9 procent btw in plaats van 21 procent.   Met de verlaging van het btw-tarief komt er eindelijk een einde aan de btw-ongelijkheid tussen digitale en papieren leermiddelen. Voorwaarde voor de btw-verlaging is dat de leveranciers die verwerk...
Deel bericht

Flipping the classroom is geen wondermiddel

06.01.20
Betrokken studenten en betere leerresultaten: in theorie verrijkt en verdiept 'flipping the classroom' het leren. Daarvoor moet het onderwijs wel helemaal op z’n kop. “Met een kennisclipje voor thuis, ben je er nog lang niet.”
Deel bericht

Dit voorspelden we in 2004 over het onderwijs in 2020

03.01.20
We waren er vrij zeker van in 2004: in 2020 hebben onze kinderen minder klassikaal les. Leerlingen, zo dacht bijna 80 procent van de Nederlanders, zouden vooral individueel en zelfstandig gaan leren, met behulp van ICT. Wat is er van die voorspelling uitgekomen?
Deel bericht

Bèta, data en ict? Creativiteit juist onmisbaar op arbeidsmarkt

03.01.20
In 2004 voorspelde het Sociaal Cultureel Planbureau dat werknemers in 2020 over toenemende mate moesten beschikken over soft skills om problemen op te lossen. Toch ligt de nadruk momenteel vooral bij bèta-onderwijs, ict-vaardigheden en data-analyse.
Deel bericht

SURF biedt Kies Op Maat aan per 1 januari 2020

03.01.20
Per 1 januari 2020 wordt Kies Op Maat een dienst van SURF. Kies Op Maat maakt het voor studenten mogelijk een minor of vak te volgen op een andere dan de eigen hogeschool of universiteit. Op de website kiesopmaat.nl kunnen hbo- en wo-studenten kiezen uit een groot aantal minoren en vakken.
Deel bericht

Reeuwijker Dieter Möckelmann pakt probleem aan met lessen op afstand: ‘Onderwijs is toe aan verandering’

26.12.19
In onderwijsland was het toenemende lerarentekort een hot item afgelopen jaar. Reeuwijker Dieter Möckelmann (44) sprong daar handig op in met afstandsonderwijs waarbij leerlingen via een beeldscherm les krijgen.
Deel bericht

Volledig verbod op smartphones in scholen Madrid

23.12.19
Even in de klas je instagram of twitterprofiel checken zit er komend schooljaar niet meer in voor scholieren in en rondom Madrid. De regio gaat het gebruik van mobiele telefoons in klaslokalen volledig verbieden. Het verbod geldt voor alle scholieren vanaf 3 jaar oud, met uitzondering van de universiteit.
Deel bericht

Invloedrijke mediaverhalen in de Horen, Zien en Swipen-lijst

21.12.19
Met de Horen, Zien en Swipen-lijst geven drie docenten van de mediaopleiding Creative Business aan de hogeschool Saxion een introductie tot de meest invloedrijke verhalen over media.
Deel bericht

Waarom digitalisering in het onderwijs niet zonder ethiek kan

16.12.19
Scholen zouden digitalisering minder vanuit technologie en meer vanuit waarden moeten sturen. Dat is de belangrijkste boodschap van ‘Waarden Wegen’, een Kennisnet-publicatie over ethiek en digitalisering die 17 januari 2020 verschijnt.
Deel bericht

Het International Visitor Leadership Program: lessen uit Amerika

05.12.19
Hoe implementeer je digitale geletterdheid en mediawijsheid in het onderwijs? 13 Nederlandse experts, ervaringsdeskundigen en visionairs ontdekken het tijdens een studiereis in Amerika.
Deel bericht

Alles wat u moet weten over artificial intelligence (AI) in het onderwijs

03.12.19
Artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie: wat kunnen we in het onderwijs verwachten van deze veelbelovende technologie? Hoe kunnen we AI verantwoord inzetten in de praktijk? En hoe zien we AI in huidige leermiddelen terug? We hebben het antwoord op deze vragen en alle informatie ove...
Deel bericht

Ict-infrastructuur beveiligen? Zo doet u dat!

02.12.19
Een onveilige ict-infrastructuur kan leiden tot chaos op school: geen internet, verstoorde lessen, leerlingen die cijfers aanpassen, medewerkers die geen salaris ontvangen of data die op straat liggen. Hoe verkleint u deze risico's? Gebruik deze checklist met 8 maatregelen om uw ict-infrastructuur t...
Deel bericht

Nu ook online sommen genereren met de webtool Sommenmaker.nl

26.11.19
De populaire webtool Sommenmaker.nl, waarmee leerkrachten rekenwerkbladen samenstellen, is uitgebreid met de mogelijkheid om sommen te genereren die online gemaakt kunnen worden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)