Educatieve Parel 2019 naar Mildred Ibrahim

12.11.19

De Educatieve Parel 2019 is op zaterdag 9 november uitgereikt aan de auteur van het beste lesmateriaal. Educatief auteur Meldrid Ibrahim nam de prijs in ontvangst tijdens de Dag van de Educatieve Auteur. Naast de eerste prijs kende de jury vier eervolle vermeldingen toe.

De Educatieve Parel is een initiatief van de Educatieve auteurs van de Auteursbond. Met deze prijs wil de Auteursbond het maken van kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal onder de aandacht brengen. Tot 14 oktober konden educatieve auteurs en leraren hun lesmateriaal opsturen over het thema ‘Macht is kracht’. Uit de inzendingen selecteerde de jury één winnaar en vier eervolle vermeldingen. De prijzen bestaan uit een geldbedrag en oorkonde.

Winnaar
Meldrid Ibrahim wint de prijs met haar les Computer says no; Kracht en macht van kunstmatige intelligentie, geschreven voor de derde klas havo/vwo. Aan de hand van motiverende werkvormen filosoferen leerlingen over kunstmatige intelligentie. De les sluit aan bij de actualiteit en bij de recente plannen van curriculum.nu.

Uit het juryrapport: “Een educatief auteur heeft de opdracht om een groot onderwerp in weinig lestijd bespreekbaar en begrijpelijk te maken. Met deze uitstekende les over het thema ‘Macht is kracht’ heeft Meldrid Ibrahim haar competenties als educatief auteur uitmuntend aangetoond. Haar les is met de recht de Educatieve Parel van 2019!”

Eervolle vermeldingen waren er voor Josien Boetje, Famke de Jong, Sander Lochtenberg, Emmi Visser.

Lesmateriaal beschikbaar
De winnende les wordt professioneel vormgegeven en gepubliceerd op de website educatieveparel.nl. Scholen zijn vrij om het lesmateriaal ook daadwerkelijk te gebruiken.
Deel bericht
(advertentie)

Drie eTwinning prijzen uitgereikt

25.01.20
Op 22 januari reikte Nuffic-directeur Freddy Weima namens eTwinning drie prijzen uit aan de beste internationale eTwinning-projecten van het afgelopen jaar. De winnaars hebben Europese samenwerkingsprojecten opgezet voor leerlingen over verschillende thema’s, zoals recycling, de Europese verkiezin...
Deel bericht

Social media in Nederland 2020: Tiktok het domein van kinderen, uittocht jongeren op Facebook

25.01.20
Social media worden onveranderd veel gebruikt door Nederlanders. Liefst 96 procent is actief op social media. WhatsApp blijft het meest belangrijke sociale medium. Instagram en YouTube zijn de grootste stijgers. De uittocht van jongeren op Facebook zet verder door, slechts de helft van de jongeren is er nog actief.
Deel bericht

Onderwijsvakbeurs IPON 2020, Woensdag 5 & Donderdag 6 februari Jaarbeurs Utrecht

24.01.20
De docent van nu staat voor vele nieuwe uitdagingen. Wat is er nieuw, hoe blijf ik bij, hoe gaat onze school om met mediawijsheid, privacy, digitale leermiddelen, analytic learning....Kortom: het is belangrijk dat je als onderwijsprofessional op de hoogte blijft. Leer van je collega's, luister naar praktische en succesvolle cases van andere scholen of professionele dienstverleners.
Deel bericht

'Universiteit Maastricht moest hackers betalen om gegevens te redden'

24.01.20
De Universiteit Maastricht heeft de hackers die zijn netwerk hadden gegijzeld betaald om te voorkomen grote hoeveelheden onderzoeksgegevens zouden verdwijnen.
Deel bericht

Dit was OnderwijsInzicht 2020

22.01.20
Anders organiseren met ict. Met dat doel kwamen ruim 700 bezoekers op 17 januari 2020 naar de Jaarbeurs in Utrecht voor het congres OnderwijsInzicht dat Kennisnet, de PO-Raad en VO-raad, in samenwerking met SIVON, organiseerden. In dit artikel leest u meer over OnderwijsInzicht.
Deel bericht

Cyberpesten?! Wat je niet ziet bestaat niet!

18.01.20
Bij cyberpesten kunnen pesters en gepesten in uw klas zitten zonder dat u het in de gaten heeft. Alles speelt zich online af en ook na schooltijd kan het pesten gewoon doorgaan! Durven zeggen wat er (online) gebeurt is niet altijd makkelijk. Respect Education Foundation heeft lesmateriaal ontwikkeld voor zowel het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
Deel bericht

Laat waarden zwaarder wegen bij digitalisering

18.01.20
‘Scholen zouden bewuster na moeten denken over ethische vraagstukken bij het maken van keuzes bij digitalisering’. Dat is de conclusie van het Kennisnet-rapport ‘Waarden wegen - Een ethisch perspectief op digitalisering in het onderwijs’.
Deel bericht

Google grootste in Nederlands basisonderwijs

17.01.20
Vijftig tot zeventig procent van de hard- en software in het basisonderwijs is van Google. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. De techreus had al zeventig procent van de Amerikaanse markt in handen. Nu lijkt Google ook hard op weg om in Nederland de grootste te worden.
Deel bericht

Basicly en Heutink slaan handen ineen

15.01.20
Basicly en Heutink werken vanaf januari 2020 samen. Het online platform van Basicly wordt standaard opgenomen in Heutink’s onderwijsaanbod. Met deze exclusieve samenwerking zetten beide partijen zich nog intensiever in om alle leerkrachten in het Nederlandse basisonderwijs digitaal vaardig te maken.
Deel bericht

[EduAd] De Rolf groep op IPON 2020

13.01.20
Met het thema: de Rolf groep, de innovatieve en educatieve partner voor het primair onderwijs laten we het publiek kennis maken in onze eigen stand met o.a. de toepassingen van ClassVR, Rolf Connect, Zorgeloos in de Cloud en AR in het primair onderwijs. Je bent welkom op onze stand op 5 en 6 februari.
Deel bericht

Lucas Onderwijs en de kunst van het veranderen

09.01.20
Lucas Onderwijs heeft het boek Lucas Onderwijs en de kunst van het veranderen gepresenteerd. Een inspiratieboek voor scholen die de ambitie hebben hun onderwijs eigentijds in te richten. Het staat boordevol concrete voorbeelden en handvatten voor verandering.
Deel bericht

Blog | Voorspellen over ICT in het onderwijs

09.01.20
Begin deze maand werd er veel aandacht besteed aan voorspellingen die gedaan waren voor het jaar 2019. Oude voorspellingen kwamen niet uit en nieuwe voorspellingen werden gedaan. Zie ook het blog van Wilfred Rubens. Samen met Pedro de Bruijckere stelt hij de vraag of we wel moeten doorg...
Deel bericht

Lager btw-tarief digitale leermiddelen

07.01.20
Met ingang van 1 januari 2020 zit op digitale leermiddelen 9 procent btw in plaats van 21 procent.   Met de verlaging van het btw-tarief komt er eindelijk een einde aan de btw-ongelijkheid tussen digitale en papieren leermiddelen. Voorwaarde voor de btw-verlaging is dat de leveranciers die verwerk...
Deel bericht

Flipping the classroom is geen wondermiddel

06.01.20
Betrokken studenten en betere leerresultaten: in theorie verrijkt en verdiept 'flipping the classroom' het leren. Daarvoor moet het onderwijs wel helemaal op z’n kop. “Met een kennisclipje voor thuis, ben je er nog lang niet.”
Deel bericht

Dit voorspelden we in 2004 over het onderwijs in 2020

03.01.20
We waren er vrij zeker van in 2004: in 2020 hebben onze kinderen minder klassikaal les. Leerlingen, zo dacht bijna 80 procent van de Nederlanders, zouden vooral individueel en zelfstandig gaan leren, met behulp van ICT. Wat is er van die voorspelling uitgekomen?
Deel bericht

Bèta, data en ict? Creativiteit juist onmisbaar op arbeidsmarkt

03.01.20
In 2004 voorspelde het Sociaal Cultureel Planbureau dat werknemers in 2020 over toenemende mate moesten beschikken over soft skills om problemen op te lossen. Toch ligt de nadruk momenteel vooral bij bèta-onderwijs, ict-vaardigheden en data-analyse.
Deel bericht

SURF biedt Kies Op Maat aan per 1 januari 2020

03.01.20
Per 1 januari 2020 wordt Kies Op Maat een dienst van SURF. Kies Op Maat maakt het voor studenten mogelijk een minor of vak te volgen op een andere dan de eigen hogeschool of universiteit. Op de website kiesopmaat.nl kunnen hbo- en wo-studenten kiezen uit een groot aantal minoren en vakken.
Deel bericht

Reeuwijker Dieter Möckelmann pakt probleem aan met lessen op afstand: ‘Onderwijs is toe aan verandering’

26.12.19
In onderwijsland was het toenemende lerarentekort een hot item afgelopen jaar. Reeuwijker Dieter Möckelmann (44) sprong daar handig op in met afstandsonderwijs waarbij leerlingen via een beeldscherm les krijgen.
Deel bericht

Volledig verbod op smartphones in scholen Madrid

23.12.19
Even in de klas je instagram of twitterprofiel checken zit er komend schooljaar niet meer in voor scholieren in en rondom Madrid. De regio gaat het gebruik van mobiele telefoons in klaslokalen volledig verbieden. Het verbod geldt voor alle scholieren vanaf 3 jaar oud, met uitzondering van de universiteit.
Deel bericht

Invloedrijke mediaverhalen in de Horen, Zien en Swipen-lijst

21.12.19
Met de Horen, Zien en Swipen-lijst geven drie docenten van de mediaopleiding Creative Business aan de hogeschool Saxion een introductie tot de meest invloedrijke verhalen over media.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)