In 4 stappen naar een lerende cultuur op school met de leerKRACHT-methodiek

24.11.20
Hoe krijgt u een lerende professionele cultuur op school waarin mensen zich willen en kunnen ontwikkelen? De leerKRACHT-methodiek kan hier in korte tijd voor zorgen. Deze aanpak is dan ook goed toe te passen als u de ict-bekwaamheid van leraren of docenten wilt vergroten. In dit artikel legt Majorie...
Deel bericht
(advertentie)

Column | Laten we deze lockdown qua onderwijs in godsnaam een beetje leuk maken

27.01.21
MS Teams was al ingericht. De instellingen van de les stonden nu automatisch zo dat een bijdehante leerling de leraar niet meer kan muten. De roostermaker paste de lessen in een handomdraai aan naar één per week en veertig minuten per keer om de schermtijd te verminderen.
Deel bericht

Dit was OnderwijsInzicht 2021

26.01.21
De start van het nieuwe kalenderjaar staat voor Kennisnet, de PO-Raad, VO-raad en SIVON sinds een aantal jaar in het teken van OnderwijsInzicht, het congres over onderwijs en ict. Het onderwijs wist zich in 2020 in snel tempo aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ook OnderwijsInzicht gooide noodg...
Deel bericht

Onderzoek naar gebruik van devices en samenwerkplatformen: dit zijn de cijfers

26.01.21
Devices en beheer- en samenwerkplatformen zijn niet meer weg te denken uit het primair en voortgezet onderwijs. Ze worden steeds vaker ingekocht en gebruikt. Maar hoeveel platformen worden er eigenlijk gebruikt in het primair en voortgezet onderwijs? En hoe kopen schoolbesturen deze platformen in?
Deel bericht

Onderwijsvernieuwing in stroomversnelling, maar leerlingen gaan liefst met boek naar school

22.01.21
Onlinelessen en -toetsen. Het lijkt al bijna een vanzelfsprekendheid. De digitalisering van het onderwijs nam een vlucht door de coronacrisis, maar leerlingen gaan toch het liefst naar school met een boek.
Deel bericht

Samenwerking leraar.nl en leraar24.nl: verder als één website

20.01.21
Leraar.nl en leraar24.nl gaan samenwerken en gaan verder als leraar24.nl. Vanuit hun eigen expertise en samenwerking leveren Kennisnet en het ministerie van OCW een inhoudelijke bijdrage aan de website.
Deel bericht

Digitalisering zet onderwijswaarden onder druk: het is tijd voor publieke regie

15.01.21
December 2020: Nederland gaat de tweede lockdown in en de scholen sluiten opnieuw. Gelukkig kan het onderwijs nog zoveel mogelijk doorgaan, met behulp van ict. Maar ict lost niet vanzelf alle vraagstukken op. Om ict echt voor het onderwijs te laten werken, is publieke regie nodig.
Deel bericht

[EduAd] Gebruik jij Gynzy al voor onderwijs op afstand?

14.01.21
Met de digitale verwerking bied je jouw leerlingen digitale lesstof aan die aansluit bij de reguliere lesmethodes. Ontdek in ons stappenplan hoe je met Gynzy onderwijs op afstand kunt organiseren.
Deel bericht

Cloudwise versterkt directie met nieuwe CEO

14.01.21
Cloudwise, gerenommeerd ICT-dienstverlener in het onderwijs, heeft in Ludo Hertroijs een nieuwe CEO gevonden. Met deze benoeming neemt Cloudwise de volgende stap in haar ontwikkeling naar een succesvolle internationale speler op het gebied van moderne ICT-oplossingen in het onderwijs. Ludo Hertroijs brengt veel kennis met zich mee van de ICT-markt in zowel Nederland alsook internationaal.
Deel bericht

Leergemeenschap helpt leraren bij ontwikkeling van digitale geletterdheid

12.01.21
In een professionele leergemeenschap voelen leraren zich gesteund. Ze krijgen er ruimte om praktijkvragen te stellen, ervaringen te delen, en die met elkaar te onderzoeken. Dit leidt vaak tot nieuwe producten voor collega’s en minder ‘taakeenzaamheid’. Ook op het gebied van digitale geletterdh...
Deel bericht

Tijdelijke schoolsluiting: hulp bij het geven van online les in 2021

11.01.21
Vanaf woensdag 16 december tot en met 17 januari 2021 is er sprake van een tijdelijke schoolsluiting in het primair en voortgezet onderwijs, en het mbo. Er wordt zoveel mogelijk online les gegeven. Dit vraagt veel van u, uw collega’s en alle leerlingen en ouders. Wij willen u hierbij graag onderst...
Deel bericht

Blog | Welke lessen trok het onderwijsveld uit 2020?

09.01.21
Dat sociaal kwetsbare kinderen erg kwetsbaar zijn op het vlak van digitaal afstandsonderwijs. Dat komt niet alleen omdat zij, vaker dan bevoorrechte kinderen, niet beschikken over een laptop en een solide internetverbinding. Dat komt ook omdat zij, vaker dan bevoorrechte ki...
Deel bericht

Digital Days 2021: jongeren enthousiast maken voor ICT

09.01.21
Op vrijdag 12 februari 2021 gaat de 5e jubileumeditie van Digital Days van start in Midden-Nederland. Het tech talent-evenement wordt mede door studenten georganiseerd en is hét podium voor jongeren in de Regio Foodvalley om ze enthousiast te maken voor de legio mogelijkheden en kansen in de ICT.
Deel bericht

Britse leerlingen zonder internet krijgen tv-onderwijs: 'Werkt niet in Nederland'

07.01.21
De Britse publieke omroep komt scholen tegemoet met het onderwijzen van leerlingen die thuis geen internetverbinding hebben. In het door corona ernstig getroffen Verenigd Koninkrijk worden vanaf aanstaande maandag op twee zenders lessen aangeboden voor basis- en middelbare scholieren.
Deel bericht

Nieuwe perspectieven digitale geletterdheid

06.01.21
Hoe werken scholen in het primair en voortgezet onderwijs op dit moment aan de digitale geletterdheid van leerlingen? Welke ambities hebben zij? Op die vragen proberen SLO en Kennisnet antwoord te krijgen met het Praktijkonderzoek Digitale Geletterdheid. In deze nieuwe podcast-aflevering gaan we in ...
Deel bericht

Lessen uit de lockdown

06.01.21
De werkplaats Onderwijsonderzoek Utrecht deed onderzoek naar de effecten van de eerste lockdown (daling van de leerprestaties, zoals elders) èn trok er lessen uit, gebaseerd op interviews met collega-leraren.
Deel bericht

Goed afstandsonderwijs: zorg voor interactie

06.01.21
Wat kunnen we na een aantal maanden coronatijd concluderen over afstandsonderwijs en wat zeggen de eerste wetenschappelijke publicaties hierover? Onderzoeker Nadira Saab heeft de eerste inzichten op een rij gezet en presenteert ze binnenkort op het congres OnderwijsInzicht: “Sommige leerlingen in ...
Deel bericht

Rotterdamse middelbare scholen hebben primeur met Digitale Scholenmarkt via 3D-platform

05.01.21
Persbericht - Na maanden van saaie Zoomsessies is er eindelijk een spannender digitaal concept: GoMeet, een virtueel 3D-platform voor beurzen en congressen. De bezoeker – of liever gezegd zijn/haar avatar – kan nu coronaproof maar toch actief deelnemen aan een evenement. Het Rotterdamse voortgezet onderwijs heeft de primeur met GoMeet op de Digitale Scholenmarkt, het voorlichtingsmoment voor leerlingen van groep 8.
Deel bericht

De omgekeerde wereld: Eijse (8) zit in de klas en krijgt les van de juf die thuis zit

05.01.21
,Grappig’’, lacht de achtjarige Eijse terwijl hij net via zijn laptopscherm wat rekenopdrachten van juf Petra heeft gekregen. ,,Ik zit gewoon in de klas en mijn juf is thuis.’’
Deel bericht

[EduAd] Je kunt met Gynzy zowel op school als op afstand lesgeven

03.01.21
Met de digitale verwerking kunnen jouw leerlingen online de adaptieve lessen maken. Ook kun je de (instructie)lessen gebruiken. Pas de lessen aan, neem de lessen op en deel ze met jouw klas. Ontdek het zelf en probeer Gynzy uit!
Deel bericht

Wie geen online onderwijs kan volgen, kan vanaf 4 januari in Den Bosch op school terecht

30.12.20
Van kleuterklas tot middelbaar beroepsonderwijs is er straks op 4 januari, als de online lessen weer beginnen, in Den Bosch noodopvang geregeld. Niet centraal zoals afgelopen voorjaar toen er tijdelijk onderwijs op afstand werd gegeven, maar op de scholen en locaties voor kinderopvang zelf.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)