[EduAd] Gebruik jij Gynzy al voor onderwijs op afstand?

14.01.21
Met de digitale verwerking bied je jouw leerlingen digitale lesstof aan die aansluit bij de reguliere lesmethodes. Ontdek in ons stappenplan hoe je met Gynzy onderwijs op afstand kunt organiseren.
Deel bericht
(advertentie)

DUO lekt burgerservicenummers door verkeerd opgestelde brief

24.02.21
De Dienst Uitvoering onderwijs heeft de burgerservicenummers van mogelijk zo'n 1700 personen gelekt. DUO stuurde brieven rond waarop het bsn in het adresvenster te zien was. Er is melding gemaakt bij de toezichthouder.
Deel bericht

Cyberaanval op UvA en HvA: 'Toegang derden tot ict-systemen'

17.02.21
De Universiteit en Hogeschool van Amsterdam hebben te maken met een aanval op hun ict-systemen. Dat melden de onderwijsinstellingen op de servicepagina's van hun website. Wat de aanval behelst, wat de omvang is en wie erachter zit is op dit moment allemaal onduidelijk.
Deel bericht

Maak mediagebruik kind bespreekbaar

16.02.21
Veel ouders twijfelen aan de mediavaardigheden van hun kinderen. Toch geven ouders aan relatief weinig te doen aan actieve mediaopvoeding. Dat blijkt uit de Monitor Mediagebruik 7 – 12 jaar. Met Mediamatties nemen ouder & kind een kijkje in elkaars online wereld.
Deel bericht

Poëzie is populair – vooral op Insta

13.02.21
Hoewel poëzie vaak is doodverklaard, zijn gedichten juist overal aanwezig in onze samenleving. Dat concludeert literatuurwetenschapper Kila van der Starre (Universiteit Utrecht) die promotieonderzoek deed naar poëzie buiten het boek.
Deel bericht

Betrek videogames over de Tweede Wereldoorlog in de les

12.02.21
Spelenderwijs kunnen gamers heel wat te weten komen over de Tweede Wereldoorlog. Toch is het beeld dat wordt geschetst in videogames over de oorlog vaak erg eenzijdig, ziet promovendus en fervent gamer Pieter Van den Heede.
Deel bericht

‘Verspreid naar school’ tool helpt basisscholen met coronaproof lesschema

11.02.21
Roosteraars op basisscholen kunnen vanaf nu gebruikmaken van een tool die het effect van het spreiden van lestijden voor ouders met meerdere kinderen vermindert.
Deel bericht

Internet blijkt lichtpuntje in coronajaar: geen toename van negatieve online ervaringen onder jongeren

09.02.21
Het blijkt dat jongeren sinds corona niet vaker te maken hebben met negatieve ervaringen op het internet, zoals online seksueel misbruik en cyberpesten. Veel jongeren ervaren de sfeer op sociale media ook als positiever. Dit blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. #SaferInterne...
Deel bericht

HvA geeft toegepaste AI in regio Amsterdam grote impuls

09.02.21
De HvA start als eerste hogeschool in Nederland een Centre of Expertise rond Applied Artificial Intelligence, samen met partners vanuit het bedrijfsleven en de publieke sector. Daarmee krijgt kennis rond toegepaste Artificial Intelligence (AI) een grote impuls in de regio Amsterdam. Bijzonder is dat studenten van alle opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam via labs leren hoe zij AI ....
Deel bericht

Het succes van Lesson Study: samen werken aan leraarprofessionalisering

08.02.21
Hoe kunt u effectief werken aan verdere professionalisering van de leraar? Een professionaliseringsaanpak die in Nederland aan populariteit wint is Lesson Study. Deze aanpak - afkomstig uit Japan - is één van de snelst groeiende professionaliseringsaanpakken wereldwijd.  Wat is het succes ach...
Deel bericht

Met VR-bril op ontdekking door je nieuwe school: Zwols experiment als vervanger van open dag

04.02.21
Met een VR-bril op je neus, vanaf de bank thuis, door je nieuwe school banjeren. Stichting Agnieten College, een cluster van zeven scholen voor voorgezet- en beroepsonderwijs in de regio Zwolle, maakt het mogelijk. De school heeft via het Zwolse Pink Unicorn 3000 virtual reality brillen aangeschaft, om basisschoolleerlingen een levensechte virtuele tour door de school te bieden.
Deel bericht

De oplossing voor polarisatie door desinformatie: weerbaarheid en wendbaarheid

28.01.21
Met name jongeren worden in het veranderende medialandschap, tussen de kattenfilmpjes en de lifestyle vlogs door, steeds vaker blootgesteld aan polariserende content en aan desinformatie. Het initiatief 'Under Pressure' van Diversion werkt nauw samen met het onderwijs om jongeren hier meer inzicht i...
Deel bericht

Social media in Nederland 2021: TikTok-gebruik door jongeren stijgt explosief en passeert Facebook

28.01.21
Het TikTok-gebruik door jongeren stijgt explosief en heeft inmiddels Facebook gepasseerd in het dagelijks gebruik. Mede dankzij de lockdown spenderen meer Nederlanders dan ooit tevoren hun tijd op social media. Pinterest, TikTok en YouTube zijn de grote winnaars.
Deel bericht

Column | Laten we deze lockdown qua onderwijs in godsnaam een beetje leuk maken

27.01.21
MS Teams was al ingericht. De instellingen van de les stonden nu automatisch zo dat een bijdehante leerling de leraar niet meer kan muten. De roostermaker paste de lessen in een handomdraai aan naar één per week en veertig minuten per keer om de schermtijd te verminderen.
Deel bericht

Dit was OnderwijsInzicht 2021

26.01.21
De start van het nieuwe kalenderjaar staat voor Kennisnet, de PO-Raad, VO-raad en SIVON sinds een aantal jaar in het teken van OnderwijsInzicht, het congres over onderwijs en ict. Het onderwijs wist zich in 2020 in snel tempo aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ook OnderwijsInzicht gooide noodg...
Deel bericht

Onderzoek naar gebruik van devices en samenwerkplatformen: dit zijn de cijfers

26.01.21
Devices en beheer- en samenwerkplatformen zijn niet meer weg te denken uit het primair en voortgezet onderwijs. Ze worden steeds vaker ingekocht en gebruikt. Maar hoeveel platformen worden er eigenlijk gebruikt in het primair en voortgezet onderwijs? En hoe kopen schoolbesturen deze platformen in?
Deel bericht

Onderwijsvernieuwing in stroomversnelling, maar leerlingen gaan liefst met boek naar school

22.01.21
Onlinelessen en -toetsen. Het lijkt al bijna een vanzelfsprekendheid. De digitalisering van het onderwijs nam een vlucht door de coronacrisis, maar leerlingen gaan toch het liefst naar school met een boek.
Deel bericht

Samenwerking leraar.nl en leraar24.nl: verder als één website

20.01.21
Leraar.nl en leraar24.nl gaan samenwerken en gaan verder als leraar24.nl. Vanuit hun eigen expertise en samenwerking leveren Kennisnet en het ministerie van OCW een inhoudelijke bijdrage aan de website.
Deel bericht

Digitalisering zet onderwijswaarden onder druk: het is tijd voor publieke regie

15.01.21
December 2020: Nederland gaat de tweede lockdown in en de scholen sluiten opnieuw. Gelukkig kan het onderwijs nog zoveel mogelijk doorgaan, met behulp van ict. Maar ict lost niet vanzelf alle vraagstukken op. Om ict echt voor het onderwijs te laten werken, is publieke regie nodig.
Deel bericht

Cloudwise versterkt directie met nieuwe CEO

14.01.21
Cloudwise, gerenommeerd ICT-dienstverlener in het onderwijs, heeft in Ludo Hertroijs een nieuwe CEO gevonden. Met deze benoeming neemt Cloudwise de volgende stap in haar ontwikkeling naar een succesvolle internationale speler op het gebied van moderne ICT-oplossingen in het onderwijs. Ludo Hertroijs brengt veel kennis met zich mee van de ICT-markt in zowel Nederland alsook internationaal.
Deel bericht

Leergemeenschap helpt leraren bij ontwikkeling van digitale geletterdheid

12.01.21
In een professionele leergemeenschap voelen leraren zich gesteund. Ze krijgen er ruimte om praktijkvragen te stellen, ervaringen te delen, en die met elkaar te onderzoeken. Dit leidt vaak tot nieuwe producten voor collega’s en minder ‘taakeenzaamheid’. Ook op het gebied van digitale geletterdh...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)