Ouders in coronatijd positiever over effect media op kinderen

26.03.21
Ouders zijn het afgelopen jaar positiever gaan denken over het effect van media op hun jonge kinderen. Daarnaast vinden ouders media in coronatijd vaker geschikt als bezigheid voor hun kinderen. Vooral als ze zelf druk zijn met (thuis)werk, kan een beeldscherm uitkomst bieden.
Deel bericht
(advertentie)

‘Digitale geletterdheid met spoed in curriculum’

07.04.21
Aan het curriculum van het primair en voortgezet onderwijs moet met spoed digitale geletterdheid worden toegevoegd. Dat adviseert de Cyber Security Raad (CSR).
Deel bericht

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: dit waren de Media Ukkie Dagen 2021

07.04.21
De Media Ukkie Dagen 2021 zitten erop! Netwerk Mediawijsheid blikt terug op een geslaagde campagneweek, met alle hoogtepunten op een rij.
Deel bericht

[EduAd] Post-HBO opleiding Digitale Geletterdheid Expert

06.04.21
Wil jij Digitale Geletterdheid op de agenda krijgen bij jouw school? De éénjarige opleiding voor leraren en ICT-coördinatoren die meer met Digitale Geletterdheid willen, maar niet goed weten hoe.
Deel bericht

Opinie | Met digitalisering van het hoger onderwijs rekent het Rijk zich onterecht rijk

06.04.21
"Het is naïef om te denken dat de ‘race to the bottom’ wat betreft de werkdruk van docenten een halt kan worden toegeroepen met automatisering van docenttaken", beargumenteren onderzoekers van de Open Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Zij reageren op de onlangs geopperde mogelijkheden om het hoger onderwijs verder te digitaliseren.
Deel bericht

Alliantie Digitaal Samenleven brengt de digitale drempels van inclusie in beeld

06.04.21
Duizenden kinderen en kwetsbare groepen hebben niet de middelen of kennis om digitaal mee te kunnen doen. Met het initiatief #AllemaalDigitaal brengt de Alliantie Digitaal Samenleven de drempels van digitale inclusie in beeld.
Deel bericht

Succesvolle eerste bijeenkomst Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy po en vo

02.04.21
Op donderdag 25 maart was het zover: de startbijeenkomst van het Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy voor po en vo. Ruim 240 informatiemanagers, beleidsmedewerkers, ict-coördinatoren, functionarissen voor gegevensbescherming en privacy officers waren hierbij aanwezig. De 3 onderwerpen op het p...
Deel bericht

Minister: verborgen cameratoezicht alleen in bijzondere gevallen toegestaan

31.03.21
Werkgevers die hun personeel door middel van verborgen cameratoezicht willen filmen mogen dit alleen in bepaalde gevallen en onder strenge voorwaarden doen, zo stelt demissionair minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. De minister reageerde op Kamervragen over plannen van de regionale omroep L1 dat de directie inzage in alle e-mails en internetverkeer van werknemers en hun sociale media kon krijgen.
Deel bericht

KI: dé oplossing voor het lerarentekort en kansenongelijkheid?

30.03.21
Met kunstmatige intelligentie (KI) kun je elke leerling voorzien van een eigen, zichzelf aanpassende leerroute. Zowel op school als via afstandsonderwijs. Per vak of juist vakoverstijgend. Het is uitermate geschikt bij een lerarentekort en kan bijdragen aan kansengelijkheid en het zelfvertrouwen van leerlingen bevorderen. Aldus ontwikkelaar Charles Wood van Century Tech ...
Deel bericht

Leerlingen CSG Comenius in Leeuwarden bestoken eigen school met DDoS-aanvallen

25.03.21
Leerlingen van het CSG Comenius Mariënburg hebben DDoS-aanvallen uitgevoerd op hun eigen school. Dat heeft de school in een mail aan ouders en leerlingen laten weten. De problemen met internet en de systemen zouden al ruim een week duren; 1500 leerlingen en 150 personeelsleden zouden hier last van hebben.
Deel bericht

‘Meer inzetten op digitalisering voor lagere werkdruk’

25.03.21
Het voorbereiden van lessen en het nakijken van toetsen kan sneller als er meer wordt gedigitaliseerd. Zo kan de werkdruk in het onderwijs worden verlicht. Dat staat in een ambtelijke verkenning van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Deel bericht

Van spaarvarkens tot geldezels: jongeren en online geldzaken

22.03.21
Van nieuwe sneakers tot uitgaven in een game of app: jongeren worden online continu verleid om aankopen te doen. En betalen doe je tegenwoordig met een druk op de knop. Toch is er een grote groep jongeren met onvoldoende financiële vaardigheden. Hoe kun je hen als professional helpen?
Deel bericht

[EduAd] Blind leren typen met Pica Typen

22.03.21
Met Pica Typen leren kinderen in 12 weken zelfstandig blind typen. Op eigen niveau en tempo, op school en thuis. De cursus zit vol spectaculaire weetjes waardoor kinderen geboeid blijven. Voortgang en resultaten zijn zichtbaar in dashboard. Ontsluiting via Basispoort + diplomagarantie.
Deel bericht

Monitor hybride onderwijs: hogere motivatie leerlingen bij actieve online les

12.03.21
In de periode van thuisonderwijs hebben docenten, schoolleiders en leerlingen in het voortgezet onderwijs (vo) en ouders de opbrengsten van hybride onderwijs verschillend ervaren. Dit blijkt uit de Monitor hybride onderwijs in het vo. Één van de conclusies uit het onderzoek: hoe de opbrengsten wor...
Deel bericht

De verschuivende rol van de ICT-coördinator: van technische ondersteuning naar didactische coach

11.03.21
Volgens Robert, mede-oprichter van Basicly, was tot voor kort de taak van de ICT-coördinator vooral gericht op de technische aspecten van ICT op school. Langzamerhand komen daar nu ook beleidsmatige en didactische onderdelen bij. "Met het groeiende belang van digitale geletterdheid als onderdeel van het curriculum, ....
Deel bericht

Openstelling voortgezet onderwijs: leraren in spagaat tussen scherm en school

08.03.21
Ze stonden eindelijk weer in dat klaslokaal. De leraren van het voortgezet onderwijs hebben hun eerste week erop zitten. Hoe het was? ,,Fijn, maar ook best ingewikkeld”. Over dubbele lessen, halve klassen en die spagaat tussen scherm en school.
Deel bericht

Er is meer dan Google – onderwijs het digitale alternatief

05.03.21
Scholen werken massaal op laptops van Google of Microsoft en loggen in via de online platformen van deze tech-bedrijven. Heel vreemd is dat niet: de producten bieden gemak en zijn betaalbaar. Maar investeren in deze onderwijstechnologie schept dure verplichtingen voor scholen. Bittere noodzaak: breng leerlingen en studenten het digitale alternatief bij.
Deel bericht

Scholen gingen tijdens de lockdown massaal met Google in zee: win dan je privacy maar eens terug

03.03.21
De coronasluitingen hebben scholen in de netten van Google gedreven en nu zijn ze er lelijk in verstrikt geraakt. Overleg lijkt de enige strategie om privacy van de leerlingen terug te winnen.
Deel bericht

'Kamerbrief veelzeggend over afhankelijkheid van Google in onderwijs'

03.03.21
Producten van Google die in het onderwijs worden gebruikt zijn niet veilig genoeg. De privacyrisico's zijn te groot, klonk het gisteren in een Kamerbrief van onderwijsministers Engelshoven en Slob.
Deel bericht

Ministers: Google-software voor onderwijs is niet veilig genoeg

02.03.21
Producten van Google die in het onderwijs worden gebruikt zijn niet veilig genoeg. De privacyrisico's zijn te groot, schrijven onderwijsministers Van Engelshoven en Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Teacher Tapp NL – Wat vinden leraren?

26.02.21
Hoe zouden andere leraren omgaan met… online lesgeven? Uitdagende klassen? Werkdruk? Vanuit nieuwsgierigheid hiernaar begonnen docenten Becky en Laura (Verenigd Koninkrijk) de app Teacher Tapp. Het idee is simpel: als docent krijg je iedere dag een aantal korte vragen om te beantwoorden, waardoor er een beeld ontstaat van hoe er in het onderwijs tegenaan wordt gekeken of mee om wordt gegaan.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)