Vraag en antwoord ‘Privacy en registratie corona’ op lesopafstand.nl

19.04.21
Scholen hebben veel vragen over wat er wel en niet wettelijk is toegestaan ten aanzien van het registreren van een eventuele coronabesmetting. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen gezondheidsgegevens niet geregistreerd worden. Wat mogen scholen in dit kader volgens de AVG ...
Deel bericht
(advertentie)

Giphart wil jongeren aan het lezen krijgen met game Assassin's Creed Valhalla

11.05.21
De auteurs Margje Woodrow en Ronald Giphart hebben achtergrondverhalen geschreven als uitbreiding van de game Assassin's Creed Valhalla. Dat hebben ze gedaan om jongeren enthousiast te krijgen om te lezen.
Deel bericht

De effecten van filters op je zelfbeeld

29.04.21
Veel apps maken gebruik van filters waarmee je je uiterlijk kan aanpassen. Soms onschuldig, maar wat is het effect hiervan op je zelfbeeld, of op dat van kinderen?
Deel bericht

Robot bewijst nut in (speciaal) onderwijs

29.04.21
Op 30 april promoveren Daniel Davison en Bob Schadenberg op de inzet van robots op basisscholen. Beide onderzoekers deden vergelijkbare studies maar in een verschillende context. Davison liet robots zelfstandig werken op een Montessori-basisschool, terwijl Schadenberg robots inzette als assistent van een leerkracht of therapeut. Dat laatste onderzoek richtte zich op autistische kinderen in het speciaal onderwijs.
Deel bericht

De rol van de schoolleider bij een ethisch perspectief op digitalisering

28.04.21
Niet alles wat met digitale technologie en artificial intelligence (AI) kan, is ook altijd wenselijk en goed om te doen. Gebruikt u technologie op school - of het nu een Chromebook is, Microsoft Teams, Snappet, of Magister - kijk dan niet alleen naar de functionele ict-opbrengsten, zoals gemak of ef...
Deel bericht

[EduAd] Probeer Gynzy gratis uit en ontdek alle digitale leermiddelen

19.04.21
Je hebt dan tijdelijk toegang tot vele handige tools en kant-en klare lessen, waarmee je interactief les kan geven op het bord. Daarnaast kun je met de digitale verwerking jouw leerlingen digitaal de adaptieve lesstof laten maken.
Deel bericht

'Deze ict-projecten zetten onderwijs op z’n kop'

19.04.21
De redactie van Computable heeft tien ict-projecten in het onderwijs aangewezen om zich donderdag 22 april te presenteren aan de jury van de Computable Awards 2021. Vijf van de projecten slepen een nominatie in de wacht. De winnaar in de categorie Onderwijsproject wordt op 2 november bekendgemaakt.
Deel bericht

Basisschool de Blauwe Lijn zet in op digitale geletterdheid

15.04.21
Ilse Godtschalk van Mediawegwijs en schooldirecteur van De Blauwe Lijn Els Ranzijn geven in dit artikel hun kijk op digitale geletterdheid in het onderwijs.
Deel bericht

Monitor hybride onderwijs geeft unieke inkijk in ervaringen met onderwijs op afstand 

15.04.21
Tijdens de periode van onderwijs op afstand is de samenwerking tussen leraren, leerlingen en ouders veranderd. Een goed samenspel tussen leraar, leerling en ouder, waarbij de school of het bestuur ondersteuning biedt is cruciaal voor zo goed mogelijk onderwijs op afstand. Dat is één van de conclus...
Deel bericht

Schermtijd beperken bij kinderen grootste uitdaging voor ouders: dit kun je doen

12.04.21
Veel Nederlandse ouders zeggen het buitengewoon lastig te vinden de schermtijd van hun kinderen te beperken, blijkt uit onderzoek van Multiscope. We leggen uit hoe je het telefoongebruik van je kind toch aan banden kunt leggen.
Deel bericht

‘Digitale geletterdheid met spoed in curriculum’

07.04.21
Aan het curriculum van het primair en voortgezet onderwijs moet met spoed digitale geletterdheid worden toegevoegd. Dat adviseert de Cyber Security Raad (CSR).
Deel bericht

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: dit waren de Media Ukkie Dagen 2021

07.04.21
De Media Ukkie Dagen 2021 zitten erop! Netwerk Mediawijsheid blikt terug op een geslaagde campagneweek, met alle hoogtepunten op een rij.
Deel bericht

[EduAd] Post-HBO opleiding Digitale Geletterdheid Expert

06.04.21
Wil jij Digitale Geletterdheid op de agenda krijgen bij jouw school? De éénjarige opleiding voor leraren en ICT-coördinatoren die meer met Digitale Geletterdheid willen, maar niet goed weten hoe.
Deel bericht

Opinie | Met digitalisering van het hoger onderwijs rekent het Rijk zich onterecht rijk

06.04.21
"Het is naïef om te denken dat de ‘race to the bottom’ wat betreft de werkdruk van docenten een halt kan worden toegeroepen met automatisering van docenttaken", beargumenteren onderzoekers van de Open Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Zij reageren op de onlangs geopperde mogelijkheden om het hoger onderwijs verder te digitaliseren.
Deel bericht

Alliantie Digitaal Samenleven brengt de digitale drempels van inclusie in beeld

06.04.21
Duizenden kinderen en kwetsbare groepen hebben niet de middelen of kennis om digitaal mee te kunnen doen. Met het initiatief #AllemaalDigitaal brengt de Alliantie Digitaal Samenleven de drempels van digitale inclusie in beeld.
Deel bericht

Succesvolle eerste bijeenkomst Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy po en vo

02.04.21
Op donderdag 25 maart was het zover: de startbijeenkomst van het Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy voor po en vo. Ruim 240 informatiemanagers, beleidsmedewerkers, ict-coördinatoren, functionarissen voor gegevensbescherming en privacy officers waren hierbij aanwezig. De 3 onderwerpen op het p...
Deel bericht

Minister: verborgen cameratoezicht alleen in bijzondere gevallen toegestaan

31.03.21
Werkgevers die hun personeel door middel van verborgen cameratoezicht willen filmen mogen dit alleen in bepaalde gevallen en onder strenge voorwaarden doen, zo stelt demissionair minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. De minister reageerde op Kamervragen over plannen van de regionale omroep L1 dat de directie inzage in alle e-mails en internetverkeer van werknemers en hun sociale media kon krijgen.
Deel bericht

KI: dé oplossing voor het lerarentekort en kansenongelijkheid?

30.03.21
Met kunstmatige intelligentie (KI) kun je elke leerling voorzien van een eigen, zichzelf aanpassende leerroute. Zowel op school als via afstandsonderwijs. Per vak of juist vakoverstijgend. Het is uitermate geschikt bij een lerarentekort en kan bijdragen aan kansengelijkheid en het zelfvertrouwen van leerlingen bevorderen. Aldus ontwikkelaar Charles Wood van Century Tech ...
Deel bericht

Ouders in coronatijd positiever over effect media op kinderen

26.03.21
Ouders zijn het afgelopen jaar positiever gaan denken over het effect van media op hun jonge kinderen. Daarnaast vinden ouders media in coronatijd vaker geschikt als bezigheid voor hun kinderen. Vooral als ze zelf druk zijn met (thuis)werk, kan een beeldscherm uitkomst bieden.
Deel bericht

Leerlingen CSG Comenius in Leeuwarden bestoken eigen school met DDoS-aanvallen

25.03.21
Leerlingen van het CSG Comenius Mariënburg hebben DDoS-aanvallen uitgevoerd op hun eigen school. Dat heeft de school in een mail aan ouders en leerlingen laten weten. De problemen met internet en de systemen zouden al ruim een week duren; 1500 leerlingen en 150 personeelsleden zouden hier last van hebben.
Deel bericht

‘Meer inzetten op digitalisering voor lagere werkdruk’

25.03.21
Het voorbereiden van lessen en het nakijken van toetsen kan sneller als er meer wordt gedigitaliseerd. Zo kan de werkdruk in het onderwijs worden verlicht. Dat staat in een ambtelijke verkenning van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)