Evidence informed interventies voor jouw onderwijspraktijk

06.07.21
De interventiewijzer is een initiatief van twaalf afgestudeerde onderwijsprofessionals van de master Professioneel Meesterschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Via een intake kom je bij mogelijke oplossingen voor uitdagingen op het gebied van het welbevinden van leerlingen en studenten, hun beroepsvoorbereiding, en overgangen binnen en tussen de onderwijssectoren.
Deel bericht
(advertentie)

Ook scholen enthousiast over digitaal platform Stamtafel

03.08.21
Volgens recente cijfers zijn inmiddels negentigduizend mensen aangesloten bij het sociale zorg platform, waarbij verbinding en communicatie de sleutelwoorden zijn. Ook scholen uit het speciaal onderwijs tonen een toenemende belangstelling.
Deel bericht

Onderwijsmiljardair heeft al 15 miljard dollar zien verdampen dankzij Chinese staat

27.07.21
China heeft wat spaken in de wielen gestoken van Chinese bedrijven die hun geld verdienen in het onderwijs. Zo mogen ze onder meer geen winst meer maken, vreemd kapitaal ophalen en naar de beurs gaan. In het geval van de Chinese Larry Chen hebben deze regels ervoor gezorgd dat de waarde van zijn Gaotu Techedu al met 98% is gekelderd.
Deel bericht

Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijs

24.07.21
Na ruim anderhalf jaar coronamaatregelen gaan we langzaamaan richting een nieuw normaal. Daarin lijkt online een belangrijke rol te blijven spelen, met vergaderingen en lessen waarbij sommige deelnemers fysiek aanwezig zijn en andere alleen digitaal.
Deel bericht

Vergeet de betekenisloze achtergrond in Zoom

23.07.21
Snel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Deel bericht

Verhoogde baankans dankzij simulatie

21.07.21
Leerlingen in het praktijkonderwijs laten doorstromen naar een garantiebaan. Door simulatoren te regelen voor auto- en vorkheftruckrijden, is het Sjoerd Nicodem gelukt. Hij is leraar op het Schreuder College in Rotterdam. In dit artikel vertellen we zijn verhaal: wat was de bedoeling, hoe heeft hij ...
Deel bericht

IngeZoomd: Voor de webcam

18.07.21
“Sociale interactie verloopt tijdens online meetings anders dan in het echt, zo hebben we het afgelopen jaar allemaal gemerkt. In de blogreeks IngeZoomd loop ik chronologisch alle communicatieve struikelblokken tijdens het videobellen af. Wat gebeurt er en hoe kan het beter?”
Deel bericht

Voorbij Zoom: vergaderen met hologrammen

17.07.21
Vergeet vergaderen via Zoom, Teams of Google Meet. In de toekomst spreken we elkaar online via 3D-beelden, waardoor je je collega’s bijna in het echt voor je ziet staan. Aan deze vorm van communicatie werkt Pablo Cesar (TU Delft/CWI). NEMO Kennislink zoekt hem op in zijn opzienbarende lab.
Deel bericht

12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek

16.07.21
De database van de Wetenschappelijke Raad groeit. Peter Wiegman bespreekt 12 nieuw toegevoegde onderzoeken. Welke kennis bieden zij? Het bericht 12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Bitefile: Het recept voor succesvol digitaal lesgeven

12.07.21
Digitale technologie maakt nieuwe manieren van leren mogelijk. Bitescience zet de wetenschappelijke inzichten over digitaal leren op een rij.
Deel bericht

Middelbare scholieren proeven aan ingenieursonderwijs

09.07.21
De komende vijf jaar bouwen de vier Technische Universiteiten aan een online onderwijsplatform voor het voortgezet onderwijs (VO). De middelbare scholier ervaart via digitale lesmodules het kenmerkende onderzoeken en ontwerpen van het ingenieursonderwijs. Het platform is een initiatief van de vier TU’s in samenwerking met het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Akkoord onderwijs en Google over wegnemen privacyrisico’s

09.07.21
Vandaag is er overeenstemming bereikt met Google over maatregelen gericht op de eerder geconstateerde privacyrisco’s bij Google Workspace for Education. Dit betekent dat scholen gebruik kunnen blijven maken van Google Workspace for Education, mits zij zelf ook enkele acties uitvoeren. Dit is het r...
Deel bericht

Podium wint Europese onderwijsprijzen

08.07.21
Podium Bureau voor Educatieve Communicatie heeft drie internationale Comenius EduMedia Awards gewonnen voor haar online lesprogramma's over financiële educatie, verkeerseducatie en arbeidsmarktcommunicatie. Het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie reikt deze awards jaarlijks uit aan innovatieve Europese multimediale onderwijsproducten.
Deel bericht

Grote verschillen bij afstandsonderwijs

08.07.21
Scholen/opleidingen zijn in de tweede lockdown snel omgeschakeld naar afstandsonderwijs. Schoolleiders en leraren laten daarbij ook een groot lerend vermogen zien. Dit komt naar voren uit een onderzoek van de inspectie naar de organisatie en kwaliteit van het afstandsonderwijs. Het beschrijft de div...
Deel bericht

‘Zoom fatigue’: bekaf na je online meeting

04.07.21
Een lange vergadering is sowieso vermoeiend, maar als dat overleg ook nog eens online plaatsvindt, voel je je na afloop helemáál uitgewrongen. Wetenschappers onderzoeken wat deze ‘zoom fatigue’ veroorzaakt. En hoe je dit kunt verminderen.
Deel bericht

Universiteit Leiden vermoedelijk óók gehackt door Russen en nu wil Iraanse groep geld zien

03.07.21
Hackers hebben op de universiteit in Leiden accountgegevens van medewerkers, huisadressen en beschrijvingen van onderzoek buitgemaakt. Criminelen dreigen met online publicatie van de gestolen gegevens als de universiteit niet betaalt. Dat bevestigt Leiden University na onderzoek van deze nieuwssite.
Deel bericht

Derde landelijke editie Special Media Awards zoekt mediamakers voor award-uitreiking

01.07.21
De Special Media Awards 2021-uitreiking, voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken, vindt plaats op 5 november.
Deel bericht

Praktijkonderzoek: digitale geletterdheid verbeterd in coronatijd, maar er valt nog veel te winnen

30.06.21
Basisscholen en middelbare scholen hebben ook in coronatijd gewerkt aan digitale geletterdheid en zich daar zelfs positief in ontwikkeld. Tegelijkertijd nam de ongelijkheid in digitale vaardigheden tussen leerlingen toe. Dat zijn enkele conclusies van het Praktijkonderzoek Digitale Geletterdheid. Le...
Deel bericht

Ongewenste beelden gaan viraal. Wat te doen?

28.06.21
Een leerling die stiekem de les filmt, precies op het moment dat een docent boos voor de klas staat. Privéfoto’s van een klasgenoot die op TikTok of in een WhatsApp-groep worden geplaatst. Zulke beelden kunnen razendsnel rondgaan via social media en het slachtoffer kan hier nog jaren last van heb...
Deel bericht

[EduAd] Hardware Zomerdeals van De Rolf groep

28.06.21
Met de Hardware Zomerdeals van de Rolf groep koop je snel en voordelig hoogwaardige producten voor een superscherpe prijs: Chromebooks, laptops, desktops en iPads. Het grootste deel van het aanbod is direct leverbaar. Bekijk de aantrekkelijke bundels!
Deel bericht

Blog | Maakten de ervaringen met ‘coronaonderwijs’ de hooggespannen verwachtingen waar?

26.06.21
Het huidige ‘coronaonderwijs’ is m.i. niet te vergelijken met de wijze waarop blended learning normaliter -mits zorgvuldig ingevoerd- wordt toegepast. Bovendien pas je leertechnologie normaal gesproken ook heel verschillend toe, mede afhankelijk van je doelgroep.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)