Verplicht naar de klas, of mag digitaal lesgeven ook? Daar ruziën Interteach en Onderwijsinspectie over

14.09.21
Moeten leerlingen in het basisonderwijs verplicht hun lessen in een klaslokaal volgen of kunnen ze die (grotendeels) digitaal voorgeschoteld krijgen? Dat is de kern van een principiële zaak die particuliere onderwijsinstelling Interteach uit Oisterwijk en de Onderwijsinspectie voor de rechter uitvechten.
Deel bericht
(advertentie)

[EduAd] Maak je eigen verhaal met Storytelling

21.09.21
Kinderen maken en vertellen hun eigen (fantasie) verhaal met Rolf Connect Storytelling. Bij dit spel gaan kinderen aan de slag met hun fantasie en creativiteit. Ze kunnen een babbelplaat, boek of film maken.
Deel bericht

Eerste Netwerkdag digitalisering in het onderwijs smaakt naar meer

17.09.21
Een kennismaking met bestaande en nieuwe netwerken, communities en klankbordgroepen rond onderwijs en ict: dat was de opzet van de eerste online Netwerkdag digitalisering in het onderwijs van Kennisnet en SIVON op 10 september 2021. Meer dan 350 collega’s volgden 1 of meer sessies en legden n...
Deel bericht

VR-bril moet leerlingen weerbaar maken tegen shame-sexting

17.09.21
Een nieuw programma moet kinderen weerbaar maken tegen shame-sexting. Tien procent van alle leerlingen van groep 7 of 8 in het basisonderwijs heeft namelijk weleens een sexy foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd, met alle gevolgen van dien.
Deel bericht

Planet Robot

16.09.21
Op woensdag 30 maart 2022 zal de eerste editie van Planet Robot plaatsvinden op Marinewerf Willemsoord in Den Helder. Planet Robot is een gratis tech-event voor het onderwijs met focus op robotica. Dit evenement komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Instruct, DO-IT, B-Bot.nl, College De Brink, Scholen aan Zee, de Koninklijke Marine en Dutch Robot Games.
Deel bericht

Ook hoger onderwijs nog digitaal kwetsbaar

15.09.21
Besturen in het hoger onderwijs zijn zich ervan bewust dat zij, net als andere organisaties en bedrijven, doelwit kunnen zijn van digitale aanvallen en kwetsbaar zijn voor datalekken. Toch hebben nog niet alle onderwijsinstellingen genoeg kennis, actuele informatie of voldoende beschermingsmogelijkh...
Deel bericht

DPIA’s op leerlingadministratiesystemen

15.09.21
Bij persoonsgegevens in leerlingadministratiesystemen (LAS) gelden meerdere criteria van hoog-risicoverwerkingen. De AVG vereist daarom een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Diverse werkgroepen van het Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) po/vo hebben DPIA’s uitgevoerd op de 5 me...
Deel bericht

Criminelen publiceren data omdat ROC Mondriaan niet wil betalen

14.09.21
De internetcriminelen die hebben ingebroken bij ROC Mondriaan, hebben gestolen data van de instelling online gezet. Dat bevestigt de onderwijsinstelling. De onderwijsgroep wilde niet betalen. Als wraak zijn de data online gezet; dat doen ransomware-aanvallers vaker om extra druk te zetten.
Deel bericht

Adviesgroep Regie op ICT van start: “Wat is onze bestuurlijke verantwoordelijkheid en waar ligt de baseline qua ICT?”

09.09.21
Waar ligt de verantwoordelijkheid van een schoolbestuur op het gebied van ICT en hoe geef je daar als bestuur en als sector invulling aan? In 2022 brengt de adviesgroep Regie op ICT hierover advies uit.  
Deel bericht

Drone-onderwijs op Bonhoeffer College in Enschede: ‘Niet direct met professionele drone de wei in’

09.09.21
Drones sporen criminelen op, brandhaarden, reeën in het maïs en leveren zelfs pakketjes af bij mensen thuis. Ze zijn onderdeel van de samenleving. Dus mogen ze niet ontbreken in het onderwijs. Meerdere scholen voor voortgezet onderwijs beginnen dit jaar officieel met dronelessen.
Deel bericht

WaardenWijzer: in gesprek over onderwijswaarden en digitalisering

07.09.21
De WaardenWijzer, ontwikkeld door Kennisnet en SURF, biedt een gemeenschappelijke taal voor het voeren van een dialoog over digitalisering in het onderwijs. Door met elkaar te praten over de waarden die bij digitalisering voorop moeten staan, kan het onderwijs zelf betere keuzes maken bij nieuwe tec...
Deel bericht

Hogeschool betaalt hacker niet, honderdduizenden privégegevens op straat

07.09.21
De hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is slachtoffer geworden van een grote hack. Een criminele hacker vroeg losgeld om persoonlijke gegevens van studenten en medewerkers niet te lekken, maar de hogeschool weigerde dat te betalen. De hacker heeft de gestolen gegevens nu op internet gezet.
Deel bericht

Column | Inlogvensters, usernames, wachtwoorden, track- en tracecodes en foutmeldingen

06.09.21
Of ik even de schoolboeken wilde bestellen voor onze zoon. Het wordt zijn eerste jaar op het voortgezet onderwijs, dus alles is nieuw én spannend. Voor ons allemaal. Het bestellen was heel eenvoudig, volgens de instructie-app. Ik mocht op de site van de boekenboer inloggen via het kopje ‘inloggen leerling’. De inlognaam die ik daarvoor nodig had kon ik terugvinden in de Magister-app. Ik moest die app eerst downloaden in de appstore ...
Deel bericht

Technologiehoogleraren gelauwerd, gaan nieuw sociaal netwerk opzetten

03.09.21
Voor het eerst krijgen twee Nederlandse wetenschappers die zich bezighouden met onderzoek naar digitale technologie en de digitale samenleving de belangrijkste Nederlandse academische prijzen. Het gaat om de hoogleraren Bart Jacobs en José van Dijck, respectievelijk verbonden aan de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht.
Deel bericht

Digitale lessen als oplossing om 'kleine' vakken op scholen te behouden

01.09.21
Digitaal onderwijs op school wordt gezien als oplossing voor scholen met te weinig leerlingen voor bepaalde vakken. Via een cameraverbinding met een school waar de lessen wel worden gegeven, kunnen de leerlingen dan het vak volgen.
Deel bericht

Blog | Mbo’s gaan ook na corona verder met online onderwijs. Een verstandige beslissing?

31.08.21
Mbo’s gaan ook na corona verder met online onderwijs, tegen de wil van de Kamer. Aldus de kop van een artikel in de Volkskrant. Minstens vijf mbo-instellingen geven ook dit schooljaar  een deel van hun onderwijs permanent online les. Een deel van de docenten begrijpt dit v...
Deel bericht

[EduAd] Hardware Back2school deals

31.08.21
Met de Hardware Back2school deals koop je snel en voordelig hoogwaardige producten voor een superscherpe prijs: Chromebooks, laptops, desktops, iPads en Macbooks. Alles wat jij, jouw leerlingen en collega's nodig hebben om samen te kunnen werken en leren.
Deel bericht

Mbo’s gaan ook na corona verder met online onderwijs, tegen de wil van de Kamer

30.08.21
Minstens vijf mbo-instellingen hebben besloten vanaf het nieuwe schooljaar een deel van hun onderwijs permanent online te geven. Die keuze gaat in tegen een motie die de Tweede Kamer onlangs aannam, en stuit op onbegrip bij sommige docenten.
Deel bericht

Fabels over gameverslaving en geweld ontkracht: 'Gamen is juist goed voor je'

25.08.21
Het lichtpuntje in donkere coronatijden was voor veel jongeren het flikkerende scherm dat hun opmars in Fortnite volgt. Intussen zit immers een hele generatie massaal aan het onlinevertier: bijna 90 procent van de kinderen uit de lagere school gamet regelmatig. Maar maken videospelletjes agressief, lui of dom? Zijn ze verslavend? Of maken ze onze kinderen vingervlug en slim?
Deel bericht

Raam open of raam dicht? Dit slimme kastje weet wanneer het tijd is voor frisse lucht in de klas

25.08.21
De luchtkwaliteit blijft op veel scholen voorlopig een kopzorg, al is er dankzij corona vanuit de overheid een subsidiepot gekomen om ventilatieproblemen aan te pakken. Als tussenoplossing houden sensoren en een app het klimaat in de klas in de gaten. Een aantal scholen in de regio werkt er al mee. ,,Zo hoef je tenminste niet alle ramen tegelijk open te zetten.’’
Deel bericht

De geheime knop om er goed uit te zien in Zoom

21.08.21
‘Touch up my appearance’. Met een druk op de knop zie je er een stuk frisser uit in Zoom. Een handige oplossing of nieuw probleem?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)