Planet Robot

16.09.21

Op woensdag 30 maart 2022 zal de eerste editie van Planet Robot plaatsvinden op Marinewerf Willemsoord in Den Helder. Planet Robot is een gratis tech-event voor het onderwijs met focus op robotica. Dit evenement komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Instruct, DO-IT, B-Bot.nl, College De Brink, Scholen aan Zee, de Koninklijke Marine en Dutch Robot Games.

Welk team mag zich de eerste Planet Robot kampioen noemen? De opdracht luidt als volgt: ontwerp, programmeer en bouw in teamverband één of meerdere robots en ga de strijd aan met andere scholen op Planet Robot. Op 30 maart 2022 zullen teams uit heel Nederland tegen elkaar strijden. Er zijn meerdere prijzen te verdelen op Planet Robot. Niet alleen de teams met de sterkste bots worden bekroond tot Planet Robot kampioen, maar er is ook een juryprijs en een publieksprijs te winnen in meerdere categorieën. Echter, meedoen is belangrijker dan winnen. Daarom worden er de gehele dag veel meer activiteiten aangeboden op de Marinewerf, onder andere door de Koninklijke Marine.

Er zijn twee divisies waar teams met de zelfontworpen bots aan kunnen deelnemen; de First Division met bots tot 13 kilogram en de Second Division met bots tot 5 kilogram. De First Division is geschikt voor de gevorderde bouwer. Deze divisie richt zich met name op de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, maar ook andere onderwijslagen en particuliere teams zijn welkom. De bots in de Second Division worden aangedreven door de micro:bit, een minicomputer waarmee je kunt leren programmeren. Deze divisie is alleen toegankelijk voor scholen en richt zich op de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Scholen die deelnemen aan Planet Robot besteden in het voortraject automatisch aandacht aan meerdere leergebieden en thema’s, namelijk: techniek, robotica, 21st century skills, digitale geletterdheid, informatica, natuurkunde en programmeren. Het evenement op woensdag 30 maart 2022 voegt daar een spannend competitie-element aan toe.

Het is de eerste keer dat Planet Robot plaatsvindt, met als doel om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Voor meer informatie en aanmelden: www.PlanetRobot.nl
Deel bericht
(advertentie)

#WvdM: Hoe zeg je online sorry? SETUP en Bibliotheek Utrecht ontdekken het

22.10.21
Hoe kun je als bibliotheek of organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Andrea Rhodenborgh werkzaam bij Medialab SETUP vertelt hoe zij meedoen aan de #WvdM. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor...
Deel bericht

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de AVG, school en ouders

20.10.21
In 2018 is Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Europese privacywet, in de gehele Europese Unie, en dus ook in Nederland, ingevoerd. Voor scholen heeft deze invoering op vele fronten ingrijpende gevolgen gehad. Niet alleen moesten scholen nieuwe structuren en voorzieningen implementeren zoals het invoeren van een register en het aanstellen van een Functionaris gegevensbescherming.
Deel bericht

Mediamasters 2021 start op 4 november

20.10.21
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Strijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 4 t/m 12 november 2021 tegen duizenden klassen om de titel 'meest mediawijze klas van Nederland'.
Deel bericht

Aanpassing instellingen Google Workspace nodig om privacy te borgen

14.10.21
In augustus 2021 publiceerde SIVON de stappen die scholen moeten zetten om Google Workspace for Education te kunnen blijven gebruiken. De afgelopen periode kreeg SIVON veel vragen over de aanpassingen die scholen moeten doen in de technische instellingen. Door die aanpassingen kunnen onderdelen van ...
Deel bericht

Geen afvinklijstje, maar bewuste keuzes. In gesprek over ICT-verantwoordelijkheden van schoolbesturen

13.10.21
ICT is voor het onderwijs té belangrijk om niet de regie te nemen. Dat vindt een groep bestuurders die hierover komend voorjaar advies uitbrengt aan alle leden van de PO-Raad en VO-raad. ‘Het einddoel is ander gedrag.’
Deel bericht

Kennisnet presenteert Jaarplan 2022: Waardengericht digitaliseren

11.10.21
Wat zijn de belangrijkste waarden in het onderwijs? En hoe kunnen schoolbesturen ervoor zorgen dat deze ook in de digitalisering voorop staan? Dat is waar het om draait in het Jaarplan 2022 van Kennisnet: Waardengericht digitaliseren.
Deel bericht

‘Mama, ik wil leren programmeren’

11.10.21
‘Mama of papa, ik wil leren programmeren’: als je kind dit vraagt, weet je misschien niet wat te doen. Zelf ben je geen grote computerkenner en op school kun je ook niet altijd terecht. Toch is programmeren helemaal niet eng en je kunt je kind er prima mee helpen.
Deel bericht

Lesgeven anno nu

08.10.21
De creatieve Chèrelle Bouwen (leerkracht in het sbo) doet er alles aan om leerlingen betrokken te houden en goed gedrag te stimuleren. 'Van TikTok-filmpjes tot een potje Fortnite, ik wil snappen waar ze over praten.'
Deel bericht

Column | Normaal onderwijs is ook digitaal

29.09.21
Larissa Zegveld is per 1 september directeur-bestuurder van Kennisnet. Zij zal vanaf nu regelmatig een column schrijven. In deze column verbaast zij zich over de discussie rond online en fysiek onderwijs. Zij pleit: “Gooi het kind niet met het badwater weg, maar bied ruimte voor verrijking van het...
Deel bericht

India sluit internet voor miljoenen mensen af om examenfraude tegen te gaan

28.09.21
De Indiase overheid heeft zondag voor ruim 25 miljoen inwoners het internet afgesloten om te zorgen dat examenkandidaten van een groot lerarenexamen geen fraude konden plegen.
Deel bericht

Bijna 200 miljoen euro nodig voor ‘gratis’ digitale devices

28.09.21
Als we in Nederland alle leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs gratis een digitaal device ter beschikking willen stellen, kost dat naar schatting 194 miljoen euro per jaar.
Deel bericht

Blog | Instructie of ontdekkend leren? Er is een derde weg

27.09.21
De derde weg, lang voor het zwartboek verscheen. “Onderstaande tekst is ooit geschreven en uitgesproken toen de auteur werd benoemd aan wat toen nog heette de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Hij is enigszins ingekort en te gedateerde verwijzingen zijn weggelaten. Staat hij er nog achter? Groten...
Deel bericht

[EduAd] Maak je eigen verhaal met Storytelling

21.09.21
Kinderen maken en vertellen hun eigen (fantasie) verhaal met Rolf Connect Storytelling. Bij dit spel gaan kinderen aan de slag met hun fantasie en creativiteit. Ze kunnen een babbelplaat, boek of film maken.
Deel bericht

Eerste Netwerkdag digitalisering in het onderwijs smaakt naar meer

17.09.21
Een kennismaking met bestaande en nieuwe netwerken, communities en klankbordgroepen rond onderwijs en ict: dat was de opzet van de eerste online Netwerkdag digitalisering in het onderwijs van Kennisnet en SIVON op 10 september 2021. Meer dan 350 collega’s volgden 1 of meer sessies en legden n...
Deel bericht

VR-bril moet leerlingen weerbaar maken tegen shame-sexting

17.09.21
Een nieuw programma moet kinderen weerbaar maken tegen shame-sexting. Tien procent van alle leerlingen van groep 7 of 8 in het basisonderwijs heeft namelijk weleens een sexy foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd, met alle gevolgen van dien.
Deel bericht

Ook hoger onderwijs nog digitaal kwetsbaar

15.09.21
Besturen in het hoger onderwijs zijn zich ervan bewust dat zij, net als andere organisaties en bedrijven, doelwit kunnen zijn van digitale aanvallen en kwetsbaar zijn voor datalekken. Toch hebben nog niet alle onderwijsinstellingen genoeg kennis, actuele informatie of voldoende beschermingsmogelijkh...
Deel bericht

DPIA’s op leerlingadministratiesystemen

15.09.21
Bij persoonsgegevens in leerlingadministratiesystemen (LAS) gelden meerdere criteria van hoog-risicoverwerkingen. De AVG vereist daarom een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Diverse werkgroepen van het Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) po/vo hebben DPIA’s uitgevoerd op de 5 me...
Deel bericht

Criminelen publiceren data omdat ROC Mondriaan niet wil betalen

14.09.21
De internetcriminelen die hebben ingebroken bij ROC Mondriaan, hebben gestolen data van de instelling online gezet. Dat bevestigt de onderwijsinstelling. De onderwijsgroep wilde niet betalen. Als wraak zijn de data online gezet; dat doen ransomware-aanvallers vaker om extra druk te zetten.
Deel bericht

Verplicht naar de klas, of mag digitaal lesgeven ook? Daar ruziën Interteach en Onderwijsinspectie over

14.09.21
Moeten leerlingen in het basisonderwijs verplicht hun lessen in een klaslokaal volgen of kunnen ze die (grotendeels) digitaal voorgeschoteld krijgen? Dat is de kern van een principiële zaak die particuliere onderwijsinstelling Interteach uit Oisterwijk en de Onderwijsinspectie voor de rechter uitvechten.
Deel bericht

Adviesgroep Regie op ICT van start: “Wat is onze bestuurlijke verantwoordelijkheid en waar ligt de baseline qua ICT?”

09.09.21
Waar ligt de verantwoordelijkheid van een schoolbestuur op het gebied van ICT en hoe geef je daar als bestuur en als sector invulling aan? In 2022 brengt de adviesgroep Regie op ICT hierover advies uit.  
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)