Vakvereniging i&i zoekt dé leraar informatica / digitale geletterdheid van het jaar.

17.11.21

Er is geen schoolvak dat zo in beweging is als informatica. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor digitale geletterdheid. De digitale wereld verandert immers zeer snel. Docenten die op een verantwoorde en inspirerende manier hiermee omgaan verdienen meer dan een pluim, zij verdienen een nominatie.

i&i Leraar Informatica van het Jaar
Er is geen schoolvak dat zo in beweging is als informatica. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor digitale geletterdheid. De digitale wereld verandert immers zeer snel. Docenten die op een verantwoorde en inspirerende manier hiermee omgaan verdienen meer dan een pluim, zij verdienen een nominatie.

Je moet als docent bestendig en flexibel zijn om leerlingen te helpen de digitale wereld van de toekomst binnen te treden. Een wereld die, zoals het er de komende tijd naar uitziet, veel te bieden heeft. Een wereld die telkens belangrijker wordt en steeds meer invloed heeft op ons bestaan.

Wij willen de docent die in het voortgezet onderwijs leerlingen de waarde van het vak het beste meegeeft de eretitel Leraar informatica van het Jaar” geven. Daarmee dekken we deels de lading, want ook docenten die leerlingen op bijzondere wijze digitaal geletterd maken komen in aanmerking.

Docentenvakvereniging i&i (www.ieni.org) is ervan overtuigd dat de docent het verschil maakt. Daarom zoeken wij een docent die dat ook kan laten zien.
Welke docent is volgens leerlingen, collega’s of directie een kei in het vak en weet dat goed over te brengen? Vakkennis, didactiek en een goede benaderingswijze van leerlingen is daarbij belangrijk.

Dit jaar zoeken wij die docent die uitblinkt, de leraar die lessen geeft die meerwaarde geeft aan de toekomst van leerlingen. Hij of zij wordt dan i&i-Leraar informatica van-het-Jaar

De jury, bestaande uit leerlingen, docenten en een vertegenwoordiger uit het bedrijfsleven, kijkt niet naar de achtergrond van de kandidaten, noch naar het schooltype waar kandidaten lesgeven.

Informatica omvat volgens ons zowel het vak informatica als digitale geletterdheid.
Nominaties waaraan zoveel mogelijk betrokkenen (leerlingen, collega’s en management) aan bijdragen genieten de voorkeur. Een docent kan ook genomineerd worden zonder zijn medeweten als de school er maar achter staat.

Informatie en aanmelden?
Vul het formulier in dat te vinden is op https://www.ieni.org/leraar-informatica-van-het-jaar-2/. Met de aanmelders van de drie genomineerde kandidaten nemen wij in januari contact op.

De prijsuitreiking vindt plaats op 2 februari tijdens de IPON (www.ipon.nl) in Utrecht.
Naast de eervolle titel worden er ook een herinnering en een geldprijs beschikbaar gesteld.

Aad van der Drift
Secretaris Vakvereniging i&i
Mobiel 06-54200840
e-mail secretaris@ieni.org

Sinds 1990 maakt i&i zich sterk voor een structureel aanbod van kwalitatief hoogwaardig onderwijs ten behoeve van informatica en digitale geletterdheid op alle basis- en middelbare scholen in Nederland. De Vakvereniging i&i richt zich op docenten en medewerkers van zowel primair als voortgezet onderwijs. Zij is er voor docenten en iedereen die zich vanuit welke functie dan ook betrokken voelt bij informatica en digitale geletterdheid in het onderwijs.
i&i maakt zich sterk voor het bovenbouwvak informatica. Met overheid, beleidsmakers en opleidingsinstituten is geregeld overleg om onderhoud te plegen aan dit dynamische vak. i&i zet zich in voor een sterke positie van het vak in de Tweede Fase, vanuit de visie dat het vak voor de ontwikkeling van de Nederlandse maatschappij en economie van essentieel belang is.
Deel bericht
(advertentie)

Scholen schrappen vak informatica

20.05.22
Informatica is veruit het grootste tekortvak in het voortgezet onderwijs. Ervaren docenten gaan met pensioen en er is weinig nieuwe aanwas. Gastdocenten uit het bedrijfsleven schieten te hulp, maar dat biedt geen structurele oplossing.
Deel bericht

[EduAd] Probeer Gynzy gratis

19.05.22
Probeer Gynzy gratis uit en maak gebruik van de vele handige tools, kant-en klare lessen en de digitale verwerking. Hierdoor kun je interactief lesgeven op het bord en jouw leerlingen digitaal de adaptieve lesstof laten maken.
Deel bericht

Verslag MNX22: Samen verder werken aan Samen Sociaal Online

19.05.22
Drie keynotes, vijf challenge-winnaars, tien inhoudelijke sessies en heel, héél veel inspiratie. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van de MNX22. Het jaarlijkse mediawijsheid netwerkevenement werd op 10 mei, voor het eerst sinds 2019, weer fysiek gehouden. De bezoekers genoten van een rijk en...
Deel bericht

Van media consumeren naar media produceren: workshops voor de BSO

18.05.22
Marije Lagendijk schrijft over de workshops die zij hielp ontwikkelen om kinderen op de BSO kennis te laten maken met green screen-technologie en zo spelenderwijs allerlei onderwerpen te verkennen.
Deel bericht

Online onderwijs heeft brede welvaart onder druk gezet

18.05.22
De brede welvaart in Nederland staat onder druk. Dat komt onder andere doordat leerlingen in de coronacrisis thuis online onderwijs moesten volgen. Dat meldt het CBS.
Deel bericht

Challenge Samen Sociaal Online 2022: Deze initiatieven dragen bij aan een socialere online wereld

12.05.22
We daagden het netwerk uit bij te dragen aan een socialere online wereld met de Challenge Samen Sociaal Online. Benieuwd welke aanvragen de stimuleringsbijdrage ontvangen?
Deel bericht

Onderzoek: Adverteerders kijken mee als je online je e-mailadres invult

11.05.22
Als je op websites je e-mailadres of andere informatie invult, kunnen adverteerders meekijken. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, de KU Leuven en de universiteit van Lausanne.
Deel bericht

Vooruitblik college ‘Flexibel onderwijs met slimme leermiddelen’ op OnderwijsInzicht

05.05.22
In het college ‘Flexibel onderwijs met slimme leermiddelen’ van OnderwijsInzicht op 9 september gaan Nadira Saab en Inge Molenaar in op wat er momenteel allemaal speelt bij de organisatie van flexibel onderwijs. Wat kunnen we daarbij bijvoorbeeld wel en niet verwachten van adaptieve leermiddelen...
Deel bericht

Minecraft op school – 2 voorbeelden uit de praktijk

28.04.22
Computergames nemen een groot deel van de vrije tijd van veel kinderen en jongeren in beslag. Om de lesstof beter aan te laten sluiten op hun digitale leefwereld, maakt een aantal scholen gebruik van het populaire Minecraft. Hoe werkt dit in de praktijk? We volgden twee scholen die het computerspel ...
Deel bericht

Digitale geletterdheid op school? Weet wat werkt 

28.04.22
Wat zegt onderzoek over hoe digitale geletterdheid in het onderwijs kan worden ingebed? We praten er in deze podcast over met Anneke Smits, lector onderwijsinnovatie en ict aan de hogeschool Windesheim in Zwolle.
Deel bericht

Leraar helpt examenkandidaten via YouTube

25.04.22
Docent Frank Hordijk van Openbare Regionale Scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg heeft ruim 100 YouTube-filmpjes online gezet om vwo-leerlingen te helpen die eindexamen doen in het vak Bedrijfseconomie.
Deel bericht

5 misvattingen over digitalisering in de kleuterklas

25.04.22
Al in de kleuterklas starten met ICT-vaardigheden, waarom is dat nodig? En hoe zet je technologie daar zinvol in, zodat kleuters ook echt leren? Hanne Rosius en Jochen Didden (PXL-Education) buigen zich over 5 vaak gehoorde misvattingen.
Deel bericht

1 plus 1 is 3 als we digitale geletterdheid integreren in bestaande vakken

22.04.22
Een informatiesamenleving is iets anders dan een goed geïnformeerde samenleving, heb ik jaren geleden al bepleit. Ik begrijp de oproep van Dennis Wiersma om met een masterplan de basisvaardigheden lezen, rekenen, digitale geletterdheid en burgerschap met urgentie op te pakken volkomen. Informatie i...
Deel bericht

Kun je vrienden zijn met influencers? Onderzoeker Croes zocht het uit

21.04.22
Hoe gaan we mediawijs om met parasociale relaties met influencers? Onderzoeker Emmelyn Croes behandelde het in de nieuwste aflevering van de Universiteit van Nederland.
Deel bericht

Nationaal Groeifonds investeert in open leermateriaal 

14.04.22
Het Nationaal Groeifonds heeft positief geadviseerd over het voorstel om een impuls te geven aan de ontwikkeling en het benutten van open leermateriaal. In dit voorstel worden de krachten van scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties gebundeld. Samen met deze partijen gaat Kennisnet ervoor zorgen...
Deel bericht

Toegang tot digitaal lesmateriaal goed regelen

12.04.22
Digitaal lesmateriaal is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Om ervoor te zorgen dat leerlingen en leraren er optimaal gebruik van kunnen maken is een goed georganiseerde ict-omgeving essentieel. Een van de thema's waarvoor Kennisnet, PO-Raad, VO-raad en SIVON inzicht in ict-voorwaarden wille...
Deel bericht

De MNX22 komt er aan: “Tijd om weer samen te komen”

06.04.22
Onze jaarlijkse MNX komt er weer aan! Na twee jaar met mooie online ontmoetingen, is het nu tijd om weer eens in het echt samen te komen en elkaar in de ogen te kijken. Als netwerk hebben we dat nodig: samen zijn, samen denken en samenwerken zit immers in ons DNA. Vanuit die kracht werken we aan de ...
Deel bericht

[EduAd] Hybride rekenonderwijs met Gynzy

04.04.22
Alles wat je nodig hebt om hybride rekenonderwijs te geven bij de opbouw van de methode 'De wereld in getallen 5' vind je sinds februari bij Gynzy! Zo kun je naast onze digitale leeromgeving ook gebruikmaken van werkboekjes en handleidingen.
Deel bericht

Wiersma focust op hoognodige reparaties curriculum

04.04.22
Onderwijsminister Dennis Wiersma focust op het repareren van achterstallig onderhoud aan het curriculum op de basisvaardigheden taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid.
Deel bericht

Digitale geletterdheid: een korte bijscholing of projectweek volstaat niet meer

01.04.22
De experimenteertijd is voorbij, onderwijs in digitale geletterdheid (DG) gaat een nieuwe fase in. DG wordt binnenkort opgenomen in de curricula en eindexamens van vrijwel alle vakken. Reden: “Als je niet weet hoe de digitale werkelijkheid in elkaar steekt, kun je niet meer goed meedoen in onze sa...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)