Veelgestelde vragen over veiligheid Log4j in ict-systemen

24.12.21
Er zit een kritieke kwetsbaarheid in de opensourcetool Apache Log4j 2. Dit werd in december 2021 bekend. De kwetsbaarheid is zeer ernstig en vormt wereldwijd een probleem voor veel organisaties, ook voor scholen in het po, vo en mbo. We krijgen hierover veel vragen binnen. In dit artikel vindt ...
Deel bericht
(advertentie)

Zorgen om quarantaineregels basisscholen

21.01.22
Al drie Amsterdamse basisscholen zijn volledig overgestapt naar online onderwijs en het aantal klassen dat in quarantaine zit, blijft toenemen. Maar dat komt volgens sommige betrokkenen vooral door de huidige quarantaineregels. Jojanneke Holtrust pleit voor versoepeling: "Dit raakt een generatie die hier helemaal niet ziek van wordt."
Deel bericht

Internationaal webinar over lezen en geletterdheid

19.01.22
Op 18 maart kunt u weer een webinar van VOS/ABB en de Vlaamse zusterorganisatie OVSG bijwonen over lezen en geletterdheid. Dit webinar is een vervolg op twee eerdere zeer goed bezochte online seminars over dit onderwerp. Met de vorige webinars richtten VOS/ABB en OVSG zich op intern begeleiders, taa...
Deel bericht

Toekomstige leraren goed in gesprek over desinformatie 

18.01.22
Netwerk Mediawijsheid roept lerarenopleiders op om toekomstige leraren meer te bekwamen in het omgaan met desinformatie in de klas. De heftigheid van discussies neemt toe en veel studenten leren niet hoe ze met hun toekomstige klassen op een goede manier het gesprek over desinformatie kunnen voeren....
Deel bericht

Afstandsonderwijs kán wel succesvol zijn

13.01.22
Hoewel veel studenten erover klagen, lijkt afstandsonderwijs al bijna twee jaar lang de normaalste zaak van de wereld. Onderzoekers van het Education Lab denken dat afstandsonderwijs met de juiste interventies toch een succes kan worden.
Deel bericht

Deze kinderen hebben nog wel (online) les

24.12.21
Een groot deel van de kinderen op de basisschool heeft al kerstvakantie. Maar niet iedereen. Op sommige scholen wordt deze week nog online les gegeven. Ook kinderen van basisschool de Flierefluiter in Zwaag moeten deze week gewoon doorwerken.
Deel bericht

Adviesgroep Regie op ICT over de ondersteuningsbehoefte van besturen

21.12.21
Bij goed besturen hoort dat je regie neemt op de grote ICT-vraagstukken die ook het onderwijs raken, vindt de groep bestuurders die hierover een advies aan de PO-Raad en de VO-raad voorbereidt. Maar in veel opzichten is ICT een ‘vak apart’. Aan welke ondersteuning hebben schoolbesturen behoefte?
Deel bericht

Kwetsbaarheid Log4J heeft ook gevolgen voor funderend onderwijs en mbo

15.12.21
Afgelopen donderdag werd bekend dat zich een kritieke kwetsbaarheid bevindt in de opensourcetool Apache Log4j 2. Deze kwetsbaarheid is zeer ernstig en vormt wereldwijd een probleem voor veel organisaties. Ook scholen in het po, vo en mbo kunnen hierdoor geraakt worden omdat het een veelgebruikte too...
Deel bericht

Aanvraag Groeifonds: Impuls Open Leermateriaal

03.12.21
Open leermaterialen vormen een rijke aanvulling op bestaande methodes. Met een verscheidenheid aan leermateriaal kunnen leraren beter inspelen op de behoeftes van hun leerlingen. Samen met publieke organisaties en scholen in het primair en voortgezet onderwijs willen we het gebruik van open leermate...
Deel bericht

Commissiedebat onderwijs en digitalisering: Meldplicht voor scholen na hack

03.12.21
Er komt een meldplicht voor scholen en besturen in het primair en voortgezet onderwijs die gehackt zijn of die getroffen zijn door een ransomwareaanval. Minister Slob maakte dat 1 december 2021 bekend in het commissiedebat onderwijs en digitalisering.
Deel bericht

[EduAd] Hardware winterdeals de Rolf groep

01.12.21
Ze zijn er weer! De jaarlijkse hardware winterdeals van de Rolf groep. Investeer nu in goed werkende hardware en ICT. Zo haal je ook in 2022 het beste uit het onderwijs voor jouw school.
Deel bericht

‘De digitalisering van het onderwijs gaat traag’

30.11.21
Veranderingen in het onderwijs gaan traag. Prof. Marc Vermeulen pleit voor een betere researchagenda, kennisinfrastructuur en innovatieagenda. Maar dat vereist sturing vanuit politiek én onderwijs. “Leraren moeten als 'public intellectuals' maatschappelijk gaan staan voor een visie op onderwijs. ...
Deel bericht

Maken adaptieve leersystemen de leraar tot performance manager?

26.11.21
Digitale leermiddelen veroveren het onderwijs. Maar datagedreven systemen en pedagogische waarden staan soms op gespannen voet. Nemen adaptieve leerplatforms de regie van de leraar over? Wetenschappers manen tot kritisch denken en handelen. “Het onderwijs moet een eigen visie op technologie ontwik...
Deel bericht

Scholen in Arnhem en omgeving zijn weer druk met lesgeven op afstand

25.11.21
De basisscholen in Arnhem en omgeving hebben het lesgeven op afstand weer opgepakt. Noodzakelijk, omdat steeds meer klassen als gevolg van coronabesmettingen in quarantaine moeten.
Deel bericht

Nationale Onderwijs Ten­toon­stel­ling (NOT) 2021 afgelast

22.11.21
De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), die van 30 november tot en met 4 december 2021 zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, is afgelast. Ook al voldoet de beurs aan de voorwaarden voor een zogenaamd ‘doorstroomevenement ‘, toch is in afstemming met de onderwijssector, exposanten en de onderwijsvakbonden besloten om het evenement niet door te laten gaan.
Deel bericht

Metaverse: moet u hier iets mee op school?

19.11.21
De belofte van het metaverse: er komen nieuwe virtuele werelden waarin we bij elkaar samenkomen met nieuwe manieren van interactie. Virtual reality next level. Wat kunt u ermee in het onderwijs? In dit artikel gaan we erop in.
Deel bericht

Vlaamse scholen mogen ouders niet verplichten laptop via school te kopen

19.11.21
Scholen in Vlaanderen mogen ouders wel opleggen een bepaald type laptop aan te schaffen, maar niet verplichten dat ook via de school te doen. Dat bepaalt de Commissie Zorgvuldig Bestuur nadat ouders klaagden over de verplichte aanschaf van de laptops.
Deel bericht

Vakvereniging i&i zoekt dé leraar informatica / digitale geletterdheid van het jaar.

17.11.21
Er is geen schoolvak dat zo in beweging is als informatica. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor digitale geletterdheid. De digitale wereld verandert immers zeer snel. Docenten die op een verantwoorde en inspirerende manier hiermee omgaan verdienen meer dan een pluim, zij verdienen een nominatie.
Deel bericht

Klas uit Oude-Tonge dit jaar ‘meest mediawijze klas van Nederland’

15.11.21
Groep 7 van basisschool Het Startblok uit Oude-Tonge mag zich dit jaar de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. De klas streed samen met meer dan 7.000 andere klassen om de felbegeerde titel tijdens de elfde editie van MediaMasters. De spannende serious game, over de kansen en gevaren va...
Deel bericht

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

15.11.21
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Deel bericht

‘Alleen maar digitaal les is ontoereikend onderwijs’

12.11.21
Een particuliere basisschool voor thuiszitters die op afstand les krijgen, Interteach, kan niet als school worden beschouwd. De Onderwijsinspectie werd onlangs in het gelijk gesteld door de bestuursrechter die ook vond dat alleen digitaal les onvoldoende is. Er is dan geen sprake van een ‘ononderbroken ontwikkelproces’.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)