Wat te doen tegen trollen(legers)? Isdatechtzo.nl heeft het antwoord
06.07.22
Mensen die, door middel van nepaccounts, verwarring zaaien op internet. Oftewel trollen. Je hebt er vast wel eens over gehoord, of misschien heb je er zelfs wel eens mee te maken gehad. Maar weet jij hoe je een trol herkent? Of wat je moet doen als je er een tegenkomt? En heb jij enig idee hoe een t...
Met ingang van 30 september 2022 stopt de Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA). VVA is de voorziening waarmee scholen en gemeenten gegevens kunnen uitwisselen van leerlingen die de overstap maken van het vmbo, pro, vso en vavo naar het mbo. De wettelijke verplichting tot het uitwisselen van gegev...
Er komt structureel 6 miljoen euro beschikbaar voor digitale veiligheid van het primair en voortgezet onderwijs. Daarmee kunnen scholen voldoen aan een integrale aanpak op basis van een nieuw, verplicht normenkader voor informatietechnologie en privacy.
Vorig jaar deed de minister van Onderwijs een toezegging aan de Tweede Kamer dat er een afwegingskader zou worden ontwikkeld voor de inzet van digitale middelen in het onderwijs. Nu melden minister Dijkgraaf van Onderwijs en minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs dat het kader voor online onderwijs er toch niet komt.
De Nederlandse overheid wil het vorig jaar aangekondigde cyberrijbewijsproject beschikbaar stellen aan alle basisscholen. Het doel van het project is voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van cybercrime.
Een ruime meerderheid van de leraren op de basisschool en middelbare school is voor een verbod op smartphones in de klas. Een deel wil ze zelfs de school niet in, ook niet in de pauze. Ze leiden te veel af, aldus de leraren. Dat blijkt uit onderzoek van Teacher Tapp in samenwerking met Kennisnet.
De opkomst van Big Tech-bedrijven met een platformfunctie bedreigt het wezen van de universiteit, waarschuwen UvA-rector Karen Maex en beleidsadviseur Matthias Bakker. Hoger onderwijsinstellingen nemen steeds meer diensten bij deze bedrijven af, waardoor ze steeds afhankelijker zijn van één aanbieder die puur commerciële doelen heeft.
De vierde landelijke editie van de Special Media Awards vindt plaats op donderdag 10 november 2022 bij Beeld & Geluid in Hilversum, in de Week van de Mediawijsheid. Deze uitreiking is er voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken.
We gebruiken meer en meer digitale middelen in het onderwijs en daarmee wordt ook het onderwijs kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. DDoS-aanvallen zijn voor de meeste scholen geen onbekend begrip meer. Maar cybercriminaliteit raakt het onderwijs ook op andere manieren. In deze podcast gaan Larriss...
In ‘Krassen op het dashboard – De invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht’ analyseert Kennisnet de effecten van adaptieve leersystemen op de leraren die ermee werken en hun professionele ruimte. Wat is de invloed van de nieuwe leermiddelen op de leerling...
Vanaf de start van het schooljaar 2022/2023 ondersteunt Kennisnet kansrijke initiatieven om open leermateriaal breder in te voeren in het onderwijs. 6 tot 10 geselecteerde initiatieven van samenwerkende scholen of andere organisaties kunnen in ieder geval het komend schooljaar op ondersteuning reken...
Bureau Jeugd en Media krijgt een donatie van 375 duizend euro van Google.org, de filantropische tak van Google. Met de donatie gaat Bureau Jeugd en Media zijn lesprogramma voortzetten om meer jongeren te informeren over hun online veiligheid. Dit gratis lesprogramma - De InternetHelden - is twee jaar geleden gestart, onder andere dankzij donaties van Google en Nederlandse internetorganisaties.
Studenten HBO-ICT aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kunnen vanaf komend schooljaar binnen de normale studieduur een tweedegraadslesbevoegdheid behalen, via een speciaal traject. Maar ook eerder al kon je bij de studie je lesbevoegdheid halen, door een half jaar extra door te studeren. HBO-ICT-alumnus Talha Temur volgde die route ...
De nieuwe wereld van cryptocurrency en NFT’s heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren. Het biedt hen talloze mogelijkheden. Maar er kleven juist ook risico’s aan. Hoe begeleiden we jongeren hierin?
Generaties zijn ermee opgegroeid, maar de kans dat je de browser nu nog gebruikt is klein. Morgen gaat Internet Explorer, jarenlang dé browser van Microsoft, met pensioen. De positie van belangrijkste browser is alweer tien jaar in handen van Google Chrome.
Deze week gaat Kennisnet verhuizen. We zijn per 16 juni 2022 gevestigd op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer, waar we ons aansluiten bij de campus voor toegepaste innovatie en ict.
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
In virtual en augmented reality (VR en AR) kan de werkelijkheid zo goed worden nagebootst dat studenten er praktijksituaties in kunnen ervaren. Daarmee zijn ze beter voorbereid op stages en werk. Ook kan VR thema’s als leven met een handicap, oorlog en racisme levensecht laten aanvoelen. Daardoor ...
Digitale geletterdheid wordt een vast onderdeel van het curriculum. Welke voorbereidingen treft uw school om met digitale geletterdheid een vliegende start te maken? Maak met uw team de leuke, praktische opdrachten van ‘Teamwerk digitale geletterdheid’ (van de makers van het ‘Handboek digitale...
Met name kinderen met taal- of rekenachterstanden profiteren van robots in het onderwijs. Mirjam de Haas onderzoekt hoe robots kunnen helpen bij het leren van een tweede taal. Mike Ligthart wil het rekenonderwijs verbeteren met sociale robots.