Minister komt toch niet met afwegingskader voor online onderwijs

12.07.22
Vorig jaar deed de minister van Onderwijs een toezegging aan de Tweede Kamer dat er een afwegingskader zou worden ontwikkeld voor de inzet van digitale middelen in het onderwijs. Nu melden minister Dijkgraaf van Onderwijs en minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs dat het kader voor online onderwijs er toch niet komt.
Deel bericht
(advertentie)

VVA stopt per 30 september, wettelijke verplichte gegevensuitwisseling blijft

25.07.22
Met ingang van 30 september 2022 stopt de Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA). VVA is de voorziening waarmee scholen en gemeenten gegevens kunnen uitwisselen van leerlingen die de overstap maken van het vmbo, pro, vso en vavo naar het mbo. De wettelijke verplichting tot het uitwisselen van gegev...
Deel bericht

Zes miljoen voor digitale veiligheid

22.07.22
Er komt structureel 6 miljoen euro beschikbaar voor digitale veiligheid van het primair en voortgezet onderwijs. Daarmee kunnen scholen voldoen aan een integrale aanpak op basis van een nieuw, verplicht normenkader voor informatietechnologie en privacy.
Deel bericht

Meldpunt Sociale Onveiligheid

21.07.22
Komend schooljaar wordt een onafhankelijk meldpunt Sociale Onveiligheid ingericht.
Deel bericht

Nederlandse overheid wil cyberrijbewijs beschikbaar maken voor alle basisscholen

12.07.22
De Nederlandse overheid wil het vorig jaar aangekondigde cyberrijbewijsproject beschikbaar stellen aan alle basisscholen. Het doel van het project is voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van cybercrime.
Deel bericht

Meerderheid leraren pleit voor ban op smartphones in de klas

08.07.22
Een ruime meerderheid van de leraren op de basisschool en middelbare school is voor een verbod op smartphones in de klas. Een deel wil ze zelfs de school niet in, ook niet in de pauze. Ze leiden te veel af, aldus de leraren. Dat blijkt uit onderzoek van Teacher Tapp in samenwerking met Kennisnet.
Deel bericht

‘Universiteiten dreigen horigen van tech-bedrijven te worden’

06.07.22
De opkomst van Big Tech-bedrijven met een platformfunctie bedreigt het wezen van de universiteit, waarschuwen UvA-rector Karen Maex en beleidsadviseur Matthias Bakker. Hoger onderwijsinstellingen nemen steeds meer diensten bij deze bedrijven af, waardoor ze steeds afhankelijker zijn van één aanbieder die puur commerciële doelen heeft.
Deel bericht

Wat te doen tegen trollen(legers)? Isdatechtzo.nl heeft het antwoord

06.07.22
Mensen die, door middel van nepaccounts, verwarring zaaien op internet. Oftewel trollen. Je hebt er vast wel eens over gehoord, of misschien heb je er zelfs wel eens mee te maken gehad. Maar weet jij hoe je een trol herkent? Of wat je moet doen als je er een tegenkomt? En heb jij enig idee hoe een t...
Deel bericht

De Special Media Awards: voor een mediawijze en inclusieve samenleving

05.07.22
De vierde landelijke editie van de Special Media Awards vindt plaats op donderdag 10 november 2022 bij Beeld & Geluid in Hilversum, in de Week van de Mediawijsheid. Deze uitreiking is er voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken.
Deel bericht

Cybersecurity in het onderwijs – een gesprek met Brenno de Winter

01.07.22
We gebruiken meer en meer digitale middelen in het onderwijs en daarmee wordt ook het onderwijs kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. DDoS-aanvallen zijn voor de meeste scholen geen onbekend begrip meer. Maar cybercriminaliteit raakt het onderwijs ook op andere manieren. In deze podcast gaan Larriss...
Deel bericht

Krassen op het dashboard: de invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht

28.06.22
In ‘Krassen op het dashboard – De invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht’ analyseert Kennisnet de effecten van adaptieve leersystemen op de leraren die ermee werken en hun professionele ruimte. Wat is de invloed van de nieuwe leermiddelen op de leerling...
Deel bericht

Programma Impuls Open Leermateriaal ondersteunt onderwijs met pilotregeling

21.06.22
Vanaf de start van het schooljaar 2022/2023 ondersteunt Kennisnet kansrijke initiatieven om open leermateriaal breder in te voeren in het onderwijs. 6 tot 10 geselecteerde initiatieven van samenwerkende scholen of andere organisaties kunnen in ieder geval het komend schooljaar op ondersteuning reken...
Deel bericht

Bureau Jeugd en Media gebruikt Google-donatie om jongeren bewuster te maken van online veiligheid

16.06.22
Bureau Jeugd en Media krijgt een donatie van 375 duizend euro van Google.org, de filantropische tak van Google. Met de donatie gaat Bureau Jeugd en Media zijn lesprogramma voortzetten om meer jongeren te informeren over hun online veiligheid. Dit gratis lesprogramma - De InternetHelden - is twee jaar geleden gestart, onder andere dankzij donaties van Google en Nederlandse internetorganisaties.
Deel bericht

Talha Temur verkoos docentschap boven ICT: ‘Meer jonge ICT’ers nodig in onderwijs’

16.06.22
Studenten HBO-ICT aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kunnen vanaf komend schooljaar binnen de normale studieduur een tweedegraadslesbevoegdheid behalen, via een speciaal traject. Maar ook eerder al kon je bij de studie je lesbevoegdheid halen, door een half jaar extra door te studeren. HBO-ICT-alumnus Talha Temur volgde die route ...
Deel bericht

Verslag | Netwerksessie Crypto & NFT’s: Wat moeten we jongeren leren over digitaal geld en bezit?

15.06.22
De nieuwe wereld van cryptocurrency en NFT’s heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren. Het biedt hen talloze mogelijkheden. Maar er kleven juist ook risico’s aan. Hoe begeleiden we jongeren hierin?
Deel bericht

Internet Explorer met pensioen

14.06.22
Generaties zijn ermee opgegroeid, maar de kans dat je de browser nu nog gebruikt is klein. Morgen gaat Internet Explorer, jarenlang dé browser van Microsoft, met pensioen. De positie van belangrijkste browser is alweer tien jaar in handen van Google Chrome.
Deel bericht

Kennisnet vanaf juni 2022 gevestigd in de Dutch Innovation Factory

13.06.22
Deze week gaat Kennisnet verhuizen. We zijn per 16 juni 2022 gevestigd op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer, waar we ons aansluiten bij de campus voor toegepaste innovatie en ict.
Deel bericht

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

13.06.22
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Deel bericht

Deltion zet VR en AR in voor digitaal burgerschap en onderwijsvernieuwing

08.06.22
In virtual en augmented reality (VR en AR) kan de werkelijkheid zo goed worden nagebootst dat studenten er praktijksituaties in kunnen ervaren. Daarmee zijn ze beter voorbereid op stages en werk. Ook kan VR thema’s als leven met een handicap, oorlog en racisme levensecht laten aanvoelen. Daardoor ...
Deel bericht

In 8 teamopdrachten aan het werk met digitale geletterdheid

07.06.22
Digitale geletterdheid wordt een vast onderdeel van het curriculum. Welke voorbereidingen treft uw school om met digitale geletterdheid een vliegende start te maken? Maak met uw team de leuke, praktische opdrachten van ‘Teamwerk digitale geletterdheid’ (van de makers van het ‘Handboek digitale...
Deel bericht

Robots houden je bij de les

05.06.22
Met name kinderen met taal- of rekenachterstanden profiteren van robots in het onderwijs. Mirjam de Haas onderzoekt hoe robots kunnen helpen bij het leren van een tweede taal. Mike Ligthart wil het rekenonderwijs verbeteren met sociale robots.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)