VVA stopt per 30 september, wettelijke verplichte gegevensuitwisseling blijft
25.07.22
Met ingang van 30 september 2022 stopt de Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA). VVA is de voorziening waarmee scholen en gemeenten gegevens kunnen uitwisselen van leerlingen die de overstap maken van het vmbo, pro, vso en vavo naar het mbo. De wettelijke verplichting tot het uitwisselen van gegev...
Het was niet zozeer de vraag óf, maar wanneer Meta z'n eigen chatbots met AI (kunstmatige intelligentie) zou aankondigen. Met het succes van OpenAI's ChatGPT en Googles Bard als reactie daarop, was het duidelijk dat de techgigant ook niet achter kon blijven. Het antwoord kwam gisteravond: Meta wil AI-chatbots als een rode draad door al z'n chat-apps laten lopen.
TikTok is al lang niet meer alleen maar een verzameling entertainmentfilmpjes, er zit soms ook iets leerzaams tussen. Moeten scholen daar meer gebruik van maken? In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Tijs van den Brink hierover in gesprek met Martijn Meeter, hoogleraar onderwijswetenschappen aan de Vrije Universiteit en met Zowi Vermeire, zij promoveerde op dit onderwerp aan Universiteit Utrecht.
Deze week is het de Week tegen Pesten. In het (speciaal) basisonderwijs en op het voortgezet onderwijs worden lessen gegeven om pesten zoveel mogelijk te stoppen. En dat is volgens Nathalie Dominique Gaal-Franse van het Fonds Slachtofferhulp nodig, omdat de gevolgen van pesten in de meeste gevallen groot zijn.
Voor mogelijke fraude door het gebruik van taalmodellen zoals ChatGPT bij schrijfopdrachten is geen makkelijke oplossing, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Docenten kunnen schrijfopdrachten echter wel zodanig ontwerpen dat de kans op fraude kleiner wordt. Kennis van de kwaliteiten en zwaktes van taalmodellen lijkt hen daarbij flink te kunnen helpen.
Scholen zijn mikpunt van roddelaccounts op TikTok, op grote schaal zo lijkt het. Via anonieme accounts, die veelal de naam Gossip Girl bevatten, worden leerlingen opgeroepen roddels te melden over leerlingen en leraren die al dan niet bij naam of initialen worden genoemd. De namen van de roddelaars staan er niet bij, omdat de beheerder de roddels een-op-een anoniem doorzet. Wat kunnen scholen doen?
In het najaar van 2023 wordt het Expertisepunt digitale geletterdheid gelanceerd. Het Expertisepunt brengt vraag en aanbod bij elkaar rondom digitale geletterdheid voor het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en voor (leraren)opleidingen. Het ministerie van OCW heeft Kennisnet en SLO gevraagd om het Expertisepunt op te zetten.
Van een groot aantal meisjes uit het Spaanse dorp Almendralejo zijn naaktfoto's verspreid op sociale media, die zijn gegenereerd met kunstmatige intelligentie.
De EU zou tech-bedrijven moeten dwingen om apps als Instagram, Facebook en Snapchat minder verslavend te maken, vindt GroenLinks in het Europees Parlement. Sommige jongeren scrollen urenlang in oneindige tijdlijnen, en daar wil de partij een einde aan maken. "Het idee van zelfdiscipline werkt niet."
Heutink ICT en Presentis, leveranciers van ICT-oplossingen voor het onderwijs, gaan een samenwerking aan om het praktijkonderwijs (pro) en het gespecialiseerd onderwijs (go) te helpen bij de digitalisering van de onderwijsprocessen en een efficiënte en veilige inzet van ICT.
Aan het begin van deze zomer hielden robots preken voor ongeveer 300 gemeenteleden in de Pauluskerk in Beieren, Duitsland. Gemaakt door ChatGPT en Jonas Simmerlein, een theoloog en filosoof van de Universiteit van Wenen, trok de experimentele kerkdienst enorm veel belangstelling.
Zelf een app maken of een filmpje inkorten, zou iedereen moeten kunnen, zodat je de macht over je eigen leven behoudt. Dat stelt Felienne Hermans, hoogleraar Computer Science Education aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bedenker van onder meer een toegankelijk programmeersoftwarepakket: Hedy.
Geïnspireerd door de populaire Amerikaanse tv-drama Gossip Girl duiken door een trend op TikTok steeds meer roddelkanalen op over leerlingen en docenten op middelbare scholen. Een zorgelijke ontwikkeling, zeggen deskundigen – en niet alleen vanwege de impact op betrokkenen. "Het is ook strafbaar, want je brengt mensen in diskrediet."
Het toegangkelijker willen maken van digitale producten en diensten voor mensen met een (verstandelijke) beperking, zoals minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) graag wil, is toe te juichen. Maar hier kleven ook risico’s aan. Vooral bij mensen bij wie er een sterk verschil is tussen kunnen, en aankunnen.
De sociale saamhorigheid bij studenten heeft te lijden onder digitaal onderwijs. Doordat zij elkaar online minder leren kennen, kunnen studenten elkaar minder emotionele en academische steun bieden. Dit heeft negatieve invloed op hun participatie en prestaties, zo concludeert onderzoek onder studenten Farmacie aan de Universiteit Utrecht (UU) tijdens de coronacrisis.
De afgelopen jaren is TikTok steeds populairder geworden. Onder kinderen, jongeren, oma’s en opa’s, maar ook onder leraren…. steeds meer leraren maken video’s en plaatsen deze op het social media platform. Ruben van Haften gaat in gesprek met TikTok-docent Haitam Khalil (meneerkhalil op TikTok) over hoe je TikTok kan betrekken in je lessen en hoe je de grenzen van je leerlingen respecteert.
Om actuele cyberdreigingen voor scholen het hoofd te bieden, is het belangrijk om een digitaal veilige omgeving voor alle leerlingen te realiseren en de dreigingen en risico’s te adresseren. Met de publicatie Dreigingsbeeld Funderend Onderwijs wil Kennisnet schoolbesturen ondersteunen bij het in beeld krijgen van de dreigingen en risico’s voor je schoolorganisatie.
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een techbedrijf om duidelijkheid gevraagd over het gebruik van een chatbot in een app. Het bedrijf wordt niet bij naam genoemd, maar het gaat om een chatbot aangestuurd door AI (kunstmatige intelligentie) die populair is bij kinderen.
Waar staan schoolbesturen in het funderend onderwijs op het gebied van informatiebeveiliging? Zijn zij goed voorbereid op een mogelijke cyberaanval? Of moet er nog een tandje bij? In een onafhankelijk en representatief onderzoek onder 15 schoolbesturen (met samen 80.000 leerlingen) is gekeken waar zij staan ten opzichte van het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy Funderend Onderwijs.
Voor leerlingen van basisschool De Lindeboom in Koog aan de Zaan was het vandaag waarschijnlijk even wennen. Alle opdrachten en taakjes moesten weer met pen en papier gemaakt worden. De oorzaak: alle laptops van de school zijn gestolen.
In de Japanse stad Kumamoto kunnen scholieren binnenkort een les volgen via een robot, die in hun plaats in de klas zit. Ze kunnen met de robot ook rondlopen en met medeleerlingen communiceren.