Lesopafstand.nl vernieuwd: informatiepunt voor afstandsonderwijs in allerlei situaties

20.09.22
Corona, (dreigende) thuiszitters of nieuwkomers uit Oekraïne: er zijn allerlei situaties waarin een school afstandsonderwijs geeft. Het belangrijkste daarbij is dat iedere leerling, ook op afstand, effectief en goed onderwijs krijgt. Op de vernieuwde website van Lesopafstand.nl vindt u daarom de in...
Deel bericht
(advertentie)

Onderwijsraad: inzet EdTech geen vrijbrief om te besparen op docenten

29.09.22
De inzet van technologie, al helemaal als die ‘intelligent’ genoemd wordt, wordt niet zelden gebruikt als argument om in het personeelsbestand te snoeien. Dat mag in het onderwijs niet het geval zijn, benadrukt de Onderwijsraad in een rapport over de inzet van ‘intelligente technologie'.
Deel bericht

Steeds meer kinderen worden op jongere leeftijd bijziend: "Twee uur per dag buiten zijn, is nodig"

29.09.22
Steeds meer kinderen worden bijziend en ze zijn ook alsmaar jonger. Dat stellen kinderoogartsen vast in hun praktijk. Een bril en oogdruppels kunnen oplossingen bieden, maar het risico is dat bijziende personen op latere leeftijd slechtziend of zelfs blind kunnen worden.
Deel bericht

Kinderen dreigen minder te leren door verkeerd gebruik van oefensoftware

28.09.22
Het verschil tussen sterke en zwakke leerlingen dreigt nog groter te worden als basisscholen oefensoftware inzetten zonder daar goed over na te denken. Daarvoor waarschuwt de Onderwijsraad vandaag. Leraren gaan niet altijd goed om met digitale oefenprogramma's die zich aanpassen aan het niveau van de leerling.
Deel bericht

Inzet van intelligente technologie

28.09.22
De Onderwijsraad constateert in de verkenning Inzet van intelligente technologie dat technologie het onderwijs kan verrijken, maar het onderwijs ook kan verschralen. De verkenning is uitgebracht op verzoek van de ministers van Onderwijs.
Deel bericht

Ontstaansgeschiedenis en wetenschappelijke achtergrond Vier in balans

27.09.22
Het Vier in balans-model is het resultaat van wetenschappelijk onderzoek op basis van statistische modellen dat begon in de jaren 80. De vraag was destijds: wat moeten we nu eigenlijk doen met computers in het onderwijs en hoe gaat dat?
Deel bericht

Digitalisering in het mbo: hoe kunnen scholen en bedrijven elkaar versterken?

24.09.22
De invloed van ict is in het mbo duidelijk merkbaar. Dat is logisch, want het beroepsonderwijs leidt op voor het werkveld. En voor een verpleegkundige, bouwopzichter of technicus is het karakter van het werk de afgelopen jaren flink veranderd. Wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Hoe hangt di...
Deel bericht

Schooltips | Minder digitale druk op school met een digicharter

21.09.22
'Leerlingen lezen mijn berichten niet’, ‘leraren sturen ’s avonds taken tegen de dag erop’ of ‘mijn kind krijgt stress van die eindeloze stroom punten’: online communicatie leidt vaak tot frustratie. Door samen afspraken te maken in je school- en arbeidsreglement verminder je de druk bij leraren, leerlingen en ouders. Geef de krachtlijnen mee op een compact digicharter.
Deel bericht

Sociale media in VR: zijn social VR-apps veilig voor kinderen?

21.09.22
Nu virtual reality (VR) steeds populairder wordt, vragen steeds meer ouders zich af of deze techniek veilig is voor kinderen. Dit is een belangrijke vraag, zeker ook omdat VR gezien wordt als een tool die geschikt is voor onderwijs en educatie.
Deel bericht

Datalek op middelbare school in Amersfoort: 1300 kinderen naar huis gestuurd

20.09.22
Alle ruim 1300 leerlingen van het Farel College in Amersfoort zijn donderdag naar huis gestuurd vanwege een datalek op school. Ook vrijdag waren de kinderen de hele dag vrij van school, zodat er kon worden gewerkt aan een oplossing voor het probleem.
Deel bericht

Inclusief leren: haal meer uit je computer voor élke leerling

18.09.22
Welke verborgen tools moet jij nog ontdekken in je browser, Word of Powerpoint om leerlingen met dyslexie, ASS, ADHD, kleurenblindheid … te ondersteunen? Zet je ze ineens in voor je hele klas? Want inclusief leren maakt iederéén zelfredzamer en meer gefocust.
Deel bericht

Vaker boeken lezen en meer buiten spelen dankzij game-challenge

16.09.22
Tijdens de aanstaande Kinderboekenweek, die op 5 oktober start met het thema ‘Gi-ga-groen!’, willen we zoveel mogelijk kinderen laten ervaren hoe leuk het is om boeken te lezen. Dat lezen gebeurt nu voornamelijk op school in de les, maar het is zo'n verrijking als kinderen ook vaker in hun vrije tijd boeken lezen. Daarom hebben Kinderboekenweek, OERRR én Minecraft dit jaar de handen ineengeslagen ...
Deel bericht

Meld je nu aan voor de Special Media Awards 2022

15.09.22
Tijdens de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november) organiseert Amerpoort de Special Media Awards bij Beeld & Geluid in Hilversum. De prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken wordt voor de vierde keer georganiseerd. Mediamakers hebben vanaf 9 septemb...
Deel bericht

Topicus neemt studentinformatiesysteem ‘Eduarte’ over van Iddink Group

07.09.22
IT-bedrijf Topicus, aanbieder van informatiesystemen voor het onderwijs en Iddink Group maakte bekend overeenkomst te hebben bereikt over de overname door Topicus van alle activiteiten van Eduarte, een studentinformatiesysteem voor het mbo. Topicus en Iddink Group zijn beide 100% dochter van respectievelijk Constellation Software Inc. (CSI) en Sanoma.
Deel bericht

Groot Amerikaans schooldistrict getroffen door ransomware-aanval

07.09.22
Het op één na grootste schooldistrict van de Verenigde Staten is getroffen door een ransomware-aanval wat voor aanzienlijke verstoringen van de digitale infrastructuur heeft gezorgd. Het Los Angeles Unified School District (LAUSD) telt ruim 660.000 leerlingen en 25.000 leraren. Het district had vorig jaar, mede vanwege coronasteun, een budget van 13,8 miljard dollar.
Deel bericht

Conferentie over mobiel leren: er is steeds meer mogelijk

06.09.22
Mobiele apparaten zoals telefoons worden steeds slimmer. Hoe kun je die steeds slimmere apparaten slim gebruiken voor onderwijs, levenslang leren en professionaliseren? En hoe organiseer je dat? Van 10 tot 12 oktober 2022 organiseert de Open Universiteit samen met EADTU en IamLearn in Heerlen de 21e internationale mLearn conferentie over mobiel, blended en geïntegreerd ('seamless') leren.
Deel bericht

SLO zoekt teamleden om de kerndoelen te actualiseren

06.09.22
We zijn op zoek naar leraren en vakexperts voor de actualisatie van de kerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid. Denk jij mee over wat leerlingen in primair onderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs moeten leren? Breng jouw kennis en ervaring in!
Deel bericht

Waarom moet elk kind leren programmeren?

05.09.22
Wat is computational thinking? Waarom zou het nodig zijn om alle kinderen op jonge leeftijd te leren denken als een programmeur? Hoe kan dat op een prikkelende, creatieve manier? Onderwijswetenschapper Nardie Fanchamps doet er op basisscholen onderzoek naar. 'Met je computer een dance-track maken helpt ook om beter te worden in taal en rekenen.'
Deel bericht

Poortwachters voor sociale media: eerst wachten, dan pas publiceren

02.09.22
Een visie op ict kan niet zonder socialmediabeleid. Daar horen afspraken over digitale omgangsvormen bij. Tussen leerlingen, tussen leraren en leerlingen, en tussen medewerkers en ouders. Maar hoe geeft een school daar in de praktijk betekenis aan? De ‘5 poortwachters’ kunnen helpen. Lees dit a...
Deel bericht

Oudere IT’ers en mbo’ers ondanks krapte nog altijd minder in trek

01.09.22
De IT-arbeidsmarkt is enorm krap, wat inmiddels effect begint te krijgen op de bedrijfsvoering. Toch zijn bepaalde groepen IT’ers nog altijd minder in trek bij werkgevers. Zo worden 50-plussers en mbo-geschoolde IT’ers in mindere mate aangenomen door bedrijven, zien het UWV en branchevereniging NLdigital.
Deel bericht

Hybride onderwijs: Hoe geef je dat? Hoe volg je dat?

31.08.22
Sinds corona wordt in het hoger onderwijs steeds vaker hybride lesgegeven. In zo’n situatie is een deel van de studenten lijfelijk aanwezig, een ander deel volgt het college online. Dat betekent aanpassen voor zowel docent als studenten. Hoe maak je goed hybride onderwijs?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)