Virtual reality in de klas: nieuw lab onderzoekt AI in het onderwijs

03.11.22
Scholen gebruiken steeds vaker artificiële intelligentie (AI) om leraren te ondersteunen. Vorige maand opende in Nijmegen een onderwijslab dat de inzet van de slimme technologie in het onderwijs gaat onderzoeken. De overheid maakte tachtig miljoen euro vrij voor het project.
Deel bericht
(advertentie)

Ministers tegen wettelijk smartphoneverbod

25.11.22
De ministers Dijkgraaf en Wiersma zien niets in het idee om het gebruik van smartphones in de klas wettelijk te verbieden. Dat zeggen zij in antwoord op een verzoek daartoe van CDA-Kamerlid René Peters.
Deel bericht

Lodewijk Asscher benoemd tot voorzitter Digitaliseringsimpuls Onderwijs

25.11.22
Dr. Lodewijk Asscher wordt de nieuwe voorzitter van de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. De minister heeft ingestemd met het voorstel van de benoemingscommissie bestaande uit bestuurders uit mbo, hbo en wo, en het ministerie van OCW. Asscher volgt daarmee per 1 januari 2023 de huidige voorzitter a.i. Hans Nederlof op.
Deel bericht

Curriculum in Beeld: grip op het curriculum

24.11.22
Een krachtig curriculum is de basis voor krachtig onderwijs. Zicht op de doelen, de toetsing en de leeractiviteiten maakt dat je ruimte creëert voor écht leren. Alleen, hoe houd je overzicht op het totale curriculum? Hoe zorg je dat je dit gezamenlijk ontwikkelt én daarbij het gevoel hebt echt grip te hebben op het curriculum?
Deel bericht

Innovatieve lees-app Booqio speelt in op slechte leesvaardigheid bij jongeren

23.11.22
Wereldwijd rinkelen de alarmbellen bij overheden, scholen, onderwijsprofessionals en ouders. De urgentie is enorm; een kwart van de jongeren is onvoldoende geletterd, en het aantal effectieve methodes om het leesgedrag te verbeteren blijft pijnlijk achter. En dat terwijl we allemaal weten dat lezen belangrijk is voor de ontwikkeling en ontplooiing van jongeren en voor hun persoonlijke groei.
Deel bericht

Franse leraren blij met mobieltjesverbod: 'Ik was bang dat een leerling me stiekem zou filmen'

23.11.22
Ze waren eerst sceptisch, maar nu zijn Franse docenten blij met het verbod op mobiele telefoons op school. Het zorgt voor meer rust en concentratie in de les. 'Ik zag die ogen steeds afdwalen naar het scherm.'
Deel bericht

Op zoek naar het ideale netwerk voor pabostudenten - de podcast

16.11.22
Hoe maak je netwerkleren op pabo's tot een succes? Dat is de centrale vraag die Emmy Vrieling-Teunter van de Open Universiteit heeft onderzocht samen met Iselinge Hogeschool, de Marnix Academie, Hogeschool iPabo en Thomas More Hogeschool. In een podcastreeks vertellen ze over hun zoektocht en hun bevindingen.
Deel bericht

Jeroen Kuerble nieuwe directeur van Cloudwise

11.11.22
Per 1 december 2022 is Jeroen Kuerble de nieuwe algemeen directeur van Cloudwise, gerenommeerd ICT-dienstverlener in het onderwijs. Hij neemt het stokje over van Ludo Hertroijs. Jeroen heeft zijn sporen verdiend in de onderwijssector en neemt veel kennis met zich mee over de educatiemarkt.
Deel bericht

Jongeren slapen langer en beter met regels over smartphonegebruik

10.11.22
Jongeren van 15 en 16 jaar slapen langer en beter als zij met hun ouders afspraken hebben gemaakt over het gebruik van digitale media, concluderen onderzoekers van het Amsterdam UMC. Als er regels zijn voor bijvoorbeeld het gebruik van de telefoon of een tablet, gaan jongeren ongeveer een half uur eerder naar bed en slapen ze zo’n twintig minuten langer.
Deel bericht

Impuls Open Leermateriaal trapt af, zes pilotprojecten gepresenteerd

04.11.22
In oktober 2022 was de aftrap van het programma Impuls Open Leermateriaal. Partners en stakeholders van het programma maakten tijdens een feestelijke bijeenkomst kennis met de eerste zes pilotprojecten. Deze gaan van start onder de vlag van het programma en krijgen ondersteuning in de vorm van begeleiding en subsidie.
Deel bericht

Visma vergroot marktaandeel in het onderwijs door overname Datapas

01.11.22
Visma, Europees leider in cloudsoftware, neemt Datapas over. Datapas levert planning-, control- en monitoringsoftware voor het onderwijs. Om de groeiambities te realiseren, gaat het softwarebedrijf uit Haarlem samenwerken met andere Vismabedrijven die de onderwijssector bedienen.
Deel bericht

Honderden scholieren leren programmeren bij hackathon

28.10.22
Honderden kinderen van Zwolse basisscholen deden mee aan een hackathon op het Deltion College. Wethouder Michiel van Willigen zag hoe de tieners leerden programmeren. Deltion College, Regio Zwolle IT Platform, Hogeschool Windesheim, Stadskamer Zwolle en VodafoneZiggo organiseren zulke bijeenkomsten zodat kinderen hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen.
Deel bericht

Hoe vier mbo’s ict-bekwaamheid verankeren in hun professionaliseringsbeleid

28.10.22
Bij het zetten van concrete stappen met ict-bekwaamheid kwam de ‘Handreiking professionalisering ict-bekwaamheid’ van Kennisnet goed van pas, zegt Marit Montsanto, programmamanager van het practoraat Mediawijsheid. Vier mbo’s die in dit practoraat zijn verenigd, gingen aan de slag met de vragen uit die handreiking.
Deel bericht

Podcast | Deze robot met AI staat nu al voor de basisschoolklas

27.10.22
Het krijtbord is allang verleden tijd, want het basisonderwijs houdt wel van een beetje vernieuwing. Zelfs kunstmatige intelligentie wordt al ingezet in de klas. Soms nog vooral op de achtergrond, maar in sommige klassen wordt zelfs al een robot gebruikt.
Deel bericht

Hoe blijf je de baas over je smartphone?

18.10.22
Informatietechnologie of IT helpt mensen om betere beslissingen te nemen. In veel gevallen gaat dat goed, maar ook vaak fout. Want informatie werkt steeds meer als snoep voor de hersenen. Hoeveel tijd zitten we niet op ons mobieltje om te checken of er een nieuw bericht is binnengekomen? Dat heeft te maken met twee systemen in het menselijk brein. En met zogenoemde waarnemingsfoutjes. Arno Nuijten is bijzonder hoogleraar [...]
Deel bericht

Blog | Verkenning Onderwijsraad over intelligente technologie

07.10.22
Intelligente technologie is bezig met een opmars in de samenleving, en ook in het onderwijs. De ministers van Onderwijs hebben de Onderwijsraad daarom gevraagd een verkenning uit te voeren over het gebruik van intelligente technologie in het onderwijs. Deze verkenning is verleden week verschenen. In deze blogpost bespreekt Wilfred Rubens op verzoek van Komenskypost.nl deze verkenning.
Deel bericht

Gaan robots leraren vervangen? Dat wordt hier onderzocht

07.10.22
Geen kind is gelijk en dus moet ook het onderwijs dat hen wordt aangeboden op maat zijn. Een lastige opgave in klassen met vaak meer dan dertig kinderen. Maar de computer kan helpen door taken over te nemen en in te schatten welke opdracht een leerling moet krijgen. Donderdag is op de Nijmeegse Radboud Universiteit het Nationaal Onderwijs Lab Artificiële Intelligentie (NOLAI) geopend.
Deel bericht

De digitale speurtocht: leren met én over ICT op de pabo

06.10.22
Hoe maak je toekomstige leraren digitaal geletterd? De mooie verhalen liggen voor het oprapen. De twee Utrechts pabo’s (Hogeschool Utrecht en Marnix Academie) ontwierpen een speurtocht over slavernij in Utrecht met behulp van een app. De speurtocht-app wordt tevens gebruikt in de lessen digitale geletterdheid. Leren met ict maar ook: leren óver ict.
Deel bericht

Korte docu-film maakt mediagebruik van jongeren met een verstandelijke beperking bespreekbaar

03.10.22
Ook kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven en deelname aan de digitale samenleving. Dat is de oproep van Netwerk Mediawijsheid (NL) en Mediawijs (BE) bij de lancering van de korte docu-film ‘Ik ben ook online!’.
Deel bericht

Onderwijsraad: inzet EdTech geen vrijbrief om te besparen op docenten

29.09.22
De inzet van technologie, al helemaal als die ‘intelligent’ genoemd wordt, wordt niet zelden gebruikt als argument om in het personeelsbestand te snoeien. Dat mag in het onderwijs niet het geval zijn, benadrukt de Onderwijsraad in een rapport over de inzet van ‘intelligente technologie'.
Deel bericht

Steeds meer kinderen worden op jongere leeftijd bijziend: "Twee uur per dag buiten zijn, is nodig"

29.09.22
Steeds meer kinderen worden bijziend en ze zijn ook alsmaar jonger. Dat stellen kinderoogartsen vast in hun praktijk. Een bril en oogdruppels kunnen oplossingen bieden, maar het risico is dat bijziende personen op latere leeftijd slechtziend of zelfs blind kunnen worden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)