Prinses Laurentien opent samen met minister Wiersma Nationale On­der­wijs­ten­toon­stel­ling 2023

24.01.23
Van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari 2023 vindt na vier jaar afwezigheid de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) plaats in de Koninklijke Jaarbeurs. Prinses Laurentien, minister Dennis Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) en bekende TedX frontman Jim Stolze openen NOT 2023 in het speciaal voor de beurs ontwikkelde EdTech College.
Deel bericht
(advertentie)

‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’

27.09.23
Voor mogelijke fraude door het gebruik van taalmodellen zoals ChatGPT bij schrijfopdrachten is geen makkelijke oplossing, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Docenten kunnen schrijfopdrachten echter wel zodanig ontwerpen dat de kans op fraude kleiner wordt. Kennis van de kwaliteiten en zwaktes van taalmodellen lijkt hen daarbij flink te kunnen helpen.
Deel bericht

Gossip Girl-accounts op TikTok: adviezen voor scholen

26.09.23
Scholen zijn mikpunt van roddelaccounts op TikTok, op grote schaal zo lijkt het. Via anonieme accounts, die veelal de naam Gossip Girl bevatten, worden leerlingen opgeroepen roddels te melden over leerlingen en leraren die al dan niet bij naam of initialen worden genoemd. De namen van de roddelaars staan er niet bij, omdat de beheerder de roddels een-op-een anoniem doorzet. Wat kunnen scholen doen?
Deel bericht

Expertisepunt digitale geletterdheid in het najaar gelanceerd

25.09.23
In het najaar van 2023 wordt het Expertisepunt digitale geletterdheid gelanceerd. Het Expertisepunt brengt vraag en aanbod bij elkaar rondom digitale geletterdheid voor het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en voor (leraren)opleidingen. Het ministerie van OCW heeft Kennisnet en SLO gevraagd om het Expertisepunt op te zetten.
Deel bericht

Met AI gemaakte naaktfoto's van tientallen meisjes uit Spaans dorp verspreid

24.09.23
Van een groot aantal meisjes uit het Spaanse dorp Almendralejo zijn naaktfoto's verspreid op sociale media, die zijn gegenereerd met kunstmatige intelligentie.
Deel bericht

'EU moet iets doen tegen urenlang scrollende jongeren en verslavende apps'

23.09.23
De EU zou tech-bedrijven moeten dwingen om apps als Instagram, Facebook en Snapchat minder verslavend te maken, vindt GroenLinks in het Europees Parlement. Sommige jongeren scrollen urenlang in oneindige tijdlijnen, en daar wil de partij een einde aan maken. "Het idee van zelfdiscipline werkt niet."
Deel bericht

Heutink ICT en Presentis digitaliseren samen het praktijk- en gespecialiseerd onderwijs

22.09.23
Heutink ICT en Presentis, leveranciers van ICT-oplossingen voor het onderwijs, gaan een samenwerking aan om het praktijkonderwijs (pro) en het gespecialiseerd onderwijs (go) te helpen bij de digitalisering van de onderwijsprocessen en een efficiënte en veilige inzet van ICT.
Deel bericht

AI zal de boeddhistische leraar niet snel vervangen

22.09.23
Aan het begin van deze zomer hielden robots preken voor ongeveer 300 gemeenteleden in de Pauluskerk in Beieren, Duitsland. Gemaakt door ChatGPT en Jonas Simmerlein, een theoloog en filosoof van de Universiteit van Wenen, trok de experimentele kerkdienst enorm veel belangstelling.
Deel bericht

Laat leerlingen hun digitale wereld zelf creëren

22.09.23
Zelf een app maken of een filmpje inkorten, zou iedereen moeten kunnen, zodat je de macht over je eigen leven behoudt. Dat stelt Felienne Hermans, hoogleraar Computer Science Education aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bedenker van onder meer een toegankelijk programmeersoftwarepakket: Hedy.
Deel bericht

Bezorgdheid om roddelkanalen over leerlingen en docenten op TikTok

22.09.23
Geïnspireerd door de populaire Amerikaanse tv-drama Gossip Girl duiken door een trend op TikTok steeds meer roddelkanalen op over leerlingen en docenten op middelbare scholen. Een zorgelijke ontwikkeling, zeggen deskundigen – en niet alleen vanwege de impact op betrokkenen. "Het is ook strafbaar, want je brengt mensen in diskrediet."
Deel bericht

‘Blijf investeren in mediawijsheid bij toegankelijk maken van digitale producten’

20.09.23
Het toegangkelijker willen maken van digitale producten en diensten voor mensen met een (verstandelijke) beperking, zoals minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) graag wil, is toe te juichen. Maar hier kleven ook risico’s aan. Vooral bij mensen bij wie er een sterk verschil is tussen kunnen, en aankunnen.
Deel bericht

‘Online leergemeenschappen hinderen integratie eerstejaarsstudenten’

15.09.23
De sociale saamhorigheid bij studenten heeft te lijden onder digitaal onderwijs. Doordat zij elkaar online minder leren kennen, kunnen studenten elkaar minder emotionele en academische steun bieden. Dit heeft negatieve invloed op hun participatie en prestaties, zo concludeert onderzoek onder studenten Farmacie aan de Universiteit Utrecht (UU) tijdens de coronacrisis.
Deel bericht

Video | Dit is hoe TikTok een wijze les voor het onderwijs kan zijn

15.09.23
De afgelopen jaren is TikTok steeds populairder geworden. Onder kinderen, jongeren, oma’s en opa’s, maar ook onder leraren…. steeds meer leraren maken video’s en plaatsen deze op het social media platform. Ruben van Haften gaat in gesprek met TikTok-docent Haitam Khalil (meneerkhalil op TikTok) over hoe je TikTok kan betrekken in je lessen en hoe je de grenzen van je leerlingen respecteert.
Deel bericht

Dreigingsbeeld Funderend Onderwijs brengt relevante en actuele dreigingen in kaart

15.09.23
Om actuele cyberdreigingen voor scholen het hoofd te bieden, is het belangrijk om een digitaal veilige omgeving voor alle leerlingen te realiseren en de dreigingen en risico’s te adresseren. Met de publicatie Dreigingsbeeld Funderend Onderwijs wil Kennisnet schoolbesturen ondersteunen bij het in beeld krijgen van de dreigingen en risico’s voor je schoolorganisatie.
Deel bericht

Privacywaakhond maakt zich zorgen over AI-chatbot gericht op kinderen

14.09.23
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een techbedrijf om duidelijkheid gevraagd over het gebruik van een chatbot in een app. Het bedrijf wordt niet bij naam genoemd, maar het gaat om een chatbot aangestuurd door AI (kunstmatige intelligentie) die populair is bij kinderen.
Deel bericht

Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?

14.09.23
Waar staan schoolbesturen in het funderend onderwijs op het gebied van informatiebeveiliging? Zijn zij goed voorbereid op een mogelijke cyberaanval? Of moet er nog een tandje bij? In een onafhankelijk en representatief onderzoek onder 15 schoolbesturen (met samen 80.000 leerlingen) is gekeken waar zij staan ten opzichte van het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy Funderend Onderwijs.
Deel bericht

Alle laptops gestolen op Zaanse basisschool, kinderen werken met pen en papier

13.09.23
Voor leerlingen van basisschool De Lindeboom in Koog aan de Zaan was het vandaag waarschijnlijk even wennen. Alle opdrachten en taakjes moesten weer met pen en papier gemaakt worden. De oorzaak: alle laptops van de school zijn gestolen.
Deel bericht

Japanse leerlingen kunnen robot naar de les sturen: 'Kan spijbelen tegengaan'

11.09.23
In de Japanse stad Kumamoto kunnen scholieren binnenkort een les volgen via een robot, die in hun plaats in de klas zit. Ze kunnen met de robot ook rondlopen en met medeleerlingen communiceren.
Deel bericht

Blog | ‘Docenten moeten weer iets: zich verzetten tegen digitale lesmethoden die de privacy bedreigen’

09.09.23
Remco Pijpers van Kennisnet trok recent terecht aan de bel en geeft in een artikel in de Volkskrant voorbeelden van bedrijven die met leerlinggegevens aan de loop (zouden kunnen) gaan. Hij baseert zich onder meer op Engels onderzoek. Maar ja, leraren moeten zoveel tegenwoordig, dus dat kan er wel bij. Of het enig effect heeft valt te bezien.
Deel bericht

De invloed van Magister in het onderwijs is groot. Moeten we dat willen?

08.09.23
Er ligt een dringend advies van het kabinet om smartphones uit de klas te halen. Kunnen we dan ook doorpakken met die ándere verstorende technologie in het onderwijs, stelt Frank-Jan van Lunteren (SETUP) voor.
Deel bericht

Als het aan VN ligt pas vanaf 13-jarige leeftijd ChatGTP op school

08.09.23
De Verenigde Naties willen dat er een minimumleeftijd komt voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op scholen. Pas vanaf 13-jarige leeftijd zou ChatGPT of een vergelijkbare tool in de klas geïntroduceerd mogen worden. Ook voor oudere kinderen moeten er regels komen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)