ChatGPT: minister ziet risico’s en kansen

29.03.23
De tekstgenerator ChatGPT en vergelijkbare ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence brengen risico's met zich mee, maar bieden ook kansen. Dat meldt minister Wiersma in antwoord op Kamervragen.
Deel bericht
(advertentie)

Onderzoekers roepen op: ‘Betrek kinderen bij gesprek over AI’

24.05.23
Kinderen worden nog te weinig betrokken bij de publieke dialoog over AI-systemen. Dat terwijl relationele vaardigheden van kinderen unieke inspiratiebronnen zijn voor de ontwikkeling van mensgerichte Kunstmatige of Artificiële Intelligentie (AI). DesignLab van de Universiteit en kinderrechtenorganisatie KidsRights deden in Nederland uniek onderzoek dat zij volledig richtten op kinderen en jongeren.
Deel bericht

De leermiddelenmarkt in het vo verandert fundamenteel door LiFo

23.05.23
Scholen in het voortgezet onderwijs willen dat de leermiddelen die ze aanschaffen goed passen bij hun onderwijs, leerlingen én docenten. Marktpartijen spelen hierop in en dat heeft flinke gevolgen. Het aanbod van leermiddelen wijzigt hierdoor, maar dat niet alleen: de leermiddelenmarkt in het vo zélf verandert er wezenlijk door.
Deel bericht

Onderzoek: Nederlandse kinderen willen geen robot als leraar of huisarts

22.05.23
Een meerderheid van de Nederlandse kinderen wil niet dat robots voor de klas staan, politieagent worden of arts zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Twente over de gevoelens van kinderen ten opzichte van robots en kunstmatige intelligentie. Kinderen denken dat robots te weinig empathie en gevoelens hebben om bijvoorbeeld hun vriend te kunnen zijn.
Deel bericht

Opinie | Het recht op geheimen van tieners: Magister en Somtoday leiden tot stress, leegte en zielloos leren

20.05.23
‘Leer het mij zelf te doen’, was een adagium van pedagoog Maria Montessori, en dit devies is door veel middelbare scholen overgenomen. Zelf doelen bepalen, zelf een route uitstippelen, zelf plannen en leervragen formuleren, in die zin is Maria M. overal. Maar aan de autonomie van het zelflerende kind wordt geknaagd door een invasieve technologische toepassing [...]
Deel bericht

De 5 voorwaarden voor digitale inclusie in het onderwijs

18.05.23
Ieder kind en iedere jongere heeft recht op goed onderwijs. Inclusief onderwijs wil zeggen dat elke leerling en student mee kan doen en erbij hoort. Dus ook leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften, zoals bij een beperking, mentale problemen, ziekte, een moeilijke thuissituatie of een achtergrond als nieuwkomer. In dit artikel beschrijven we aan welke vijf voorwaarden uw school moet voldoen om te komen tot digitale inclusie.
Deel bericht

Welke mediawijsheid is nodig in een wereld met AI?

13.05.23
Tijdens de expertsessie op 22 februari 2023 in Beeld en Geluid bracht Netwerk Mediawijsheid experts op gebied van AI en mediawijsheid samen om te onderzoeken welke competenties nodig zijn in een mediasamenleving met AI. Het Mediawijsheid Competentiemodel staat hierbij centraal, als handvat, checklist en onderbouwing.
Deel bericht

Europese regels voor AI stap dichterbij, dit zijn de plannen

11.05.23
ChatGPT verraste niet alleen grote techbedrijven, maar ook beleidsmakers. In Europa wordt al ruim twee jaar gewerkt aan wetgeving omtrent AI (kunstmatige intelligentie), maar er was geen rekening gehouden met de snelle ontwikkelingen, dat er zoiets zou kunnen zijn als generatieve AI, een systeem dat zelf tekst of beelden creëert.
Deel bericht

ChatGPT: 6 praktische ideeën voor in de les

10.05.23
ChatGPT heeft onze (onderwijs)wereld op zijn grondvesten doen schudden. Het is spannend: wat wordt de impact? Meteen gaan er dan veel docenten aan de slag met ideeën voor het inzetten van de chatbot. In dit artikel kijken we naar verschillende vormen hiervan. Op wat voor manier is ChatGPT inzetbaar en hoe toets je of je leerlingen en studenten de vaardigheden wel echt bezitten?
Deel bericht

Zet de deur open voor afstandsonderwijs

08.05.23
Inmiddels volgen de meeste leerlingen de lessen weer fysiek op school. Toch is er een groep leerlingen die aangewezen blijft op afstandsonderwijs. Bijvoorbeeld kinderen met een kwetsbare gezondheid, waaronder long covid, maar ook kinderen die om een andere reden niet fysiek naar school kunnen of dreigen thuis te komen zitten.
Deel bericht

Heb je een goed idee? Vertel het niet aan Chat-gee-pee-tee!

04.05.23
ChatGPT levert geen wetenschappelijke kennis: de resultaten van het taalmodel kunnen niet voldoen aan de eis van 'integriteit' en 'reproduceerbaarheid' van wetenschappelijk onderzoek, schrijven Bart Jacobs en Margot van Mulken van de Radboud Universiteit.
Deel bericht

Leren programmeren: wel of geen computer maakt geen verschil, soort begeleiding wel

02.05.23
Hoe kun je kinderen het beste leren programmeren? En hoe kan de leerkracht daarbij helpen? Dat onderzochten Maaike van der Wijk, masterstudent Onderwijswetenschappen en basisschoolleerkracht, en Nardie Fanchamps, onderzoeker van de vakgroep Leren en innoveren met ICT van de Open Universiteit.
Deel bericht

Gates: AI leert kinderen over 18 maanden lezen en schrijven

02.05.23
Volgens Bill Gates kan kunstmatige intelligentie binnenkort helpen bij het onderwijzen van kinderen en het verbeteren van hun cijfers. Hij stelt dat AI-chatbots over 18 maanden in staat zullen zijn om kinderen te helpen bij het leren lezen en schrijven. Dat meldt CNBC.
Deel bericht

EU-doel voor snel internet in alle scholen in gevaar

01.05.23
De doelstelling van de Europese Unie om in 2025 alle scholen te voorzien van snelle internetverbindingen loopt gevaar. Uit een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer (ERK) blijkt dat lidstaten beperkt gebruik hebben gemaakt van de EU-financiering ter ondersteuning van de digitalisering van hun scholen.
Deel bericht

Wie gaat de AI-race domineren? Techbedrijven staan op scherp

30.04.23
Het was afgelopen week overduidelijk: techbedrijven maakten tijdens de presentatie van hun nieuwste kwartaalcijfers maar al te graag duidelijk hoe ze bezig zijn met AI. Microsoft-topman Satya Nadella zei dat zijn bedrijf "de krachtigste AI-infrastructuur" heeft en wees erop dat ChatGPT-maker OpenAI hiermee werkt. Google-topman Sundar Pichai noemt AI een "ongelooflijke kans" en zegt dat zijn bedrijf "goed is gepositioneerd". Meta-topman […]
Deel bericht

Verstoten, maar niet wanhopig: Raaj wil een nieuwe computer om zijn studie te kickstarten

29.04.23
Op veel plekken in Amsterdam wonen mensen in armoede. Met hulp van Paroollezers laat de stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer wekelijks een wens in vervulling gaan. Vandaag: Raaj Kumar heeft een computer nodig voor zijn studie. Kosten: 650 euro.
Deel bericht

Wat gaat het allemaal snel, toch!?

29.04.23
Technologische ontwikkelingen volgen zich in een steeds rapper tempo op. Sommige mensen verlangen naar de tijd dat het langzamer ging. Toch blijkt dat mensen nieuwe technologie in feite al eeuwen niet meer bijbenen.
Deel bericht

‘Leer jongeren op een gezonde en gefocuste manier met hun mobiel omgaan’

28.04.23
Er wordt momenteel veel gediscussieerd over smartphones in de klas. Freek Zwanenberg en Justine Pardoen zien dat leerlingen zelf gek genoeg weinig uitgelegd krijgen over waarom ze hun mobiel beter weg kunnen leggen als ze een les volgen, of hun huiswerk maken. Vier door Bureau Jeugd & Media ontwikkelde lessen kunnen dit probleem ondervangen.
Deel bericht

Vervangt een chatbot straks de leraar voor de klas?

27.04.23
Floris en Sindala zitten in de problemen. Ze zijn opgesloten in een kerker en moeten ontsnappen. Een klas vol middelbare scholieren kijkt aandachtig naar de zwart-witbeelden. Terwijl Rutger Hauer en Jos Bergman op slimme wijze uitbreken beantwoorden de leerlingen vragen over wat ze zien. De vragen zijn deels bedacht door het schrijfprogramma ChatGPT, dat kunstmatige intelligentie gebruikt.
Deel bericht

AI wint prijzen, spreekt af met kinderen en imiteert zangers: ‘Snel meer regels nodig’

25.04.23
De evolutie van AI gaat zo snel, dat er inmiddels stemmen opgaan om een verplichte pauze in te lassen bij de ontwikkeling van (steeds krachtigere) AI-modellen. Ook door partners van Netwerk Mediawijsheid worden deze ontwikkelingen op de voet gevolgd en wordt er volop hulp, duiding en advies gegeven. Redacteur Geert van der Veen loopt de belangrijkste ontwikkelingen met je door.
Deel bericht

De struisvogelstrategie jegens ChatGPT faalt

20.04.23
Het verbieden van ChatGPT geeft een vals gevoel van veiligheid en plagiaatdetectie werkt niet. Geef docenten liever training en tijd om te experimenteren, schrijven Barend Last (onderwijsadviseur) en Erdinç Saçan (docent bij Fontys).
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)