Europese regels voor AI stap dichterbij, dit zijn de plannen

11.05.23
ChatGPT verraste niet alleen grote techbedrijven, maar ook beleidsmakers. In Europa wordt al ruim twee jaar gewerkt aan wetgeving omtrent AI (kunstmatige intelligentie), maar er was geen rekening gehouden met de snelle ontwikkelingen, dat er zoiets zou kunnen zijn als generatieve AI, een systeem dat zelf tekst of beelden creëert.
Deel bericht
(advertentie)

Zo was het web niet bedoeld

04.06.23
Het web ontstond omdat wetenschappers en bibliothecarissen makkelijker informatie via computers wilden uitwisselen. Iedereen kon er in alle vrijheid publiceren en over zijn data beschikken, totdat commerciële bedrijven ermee aan de haal gingen.
Deel bericht

Hoe vervuilend is jouw internetgedrag?

03.06.23
We e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust. “Een persoonlijke scan kan heel effectief zijn om jouw digitale gedrag duurzamer te maken.”
Deel bericht

A-sociale media

01.06.23
Over de invloed van de socials op je mentale gezondheid is inmiddels veel bekend. Of je jong bent, student of al lang en breed volwassen: wanneer je een aantal uur per week – of een aantal uur per dag! – op sociale mediaplatforms zit, heeft dat invloed op je.
Deel bericht

Techorganisaties vrezen uitstel digitale geletterdheid in curriculum

31.05.23
Techorganisaties zijn bang dat er opnieuw vertraging gaat ontstaan in de opname van digitale geletterdheid in het curriculum. Het vak behoort tegenwoordig tot de basisvaardigheden, maar onlangs werd in de Tweede Kamer een motie ingediend om deze daaruit te halen. Zo’n dertig techorganisaties stuurden daarop een brandbrief met hun zorgen naar de Tweede Kamer.
Deel bericht

Digitale hulpmiddelen verbinden zieke leerlingen met de klas

30.05.23
Ook zieke kinderen hebben recht op onderwijs. Daarom zijn scholen verplicht onderwijs te regelen voor langdurig zieke leerlingen. Met behulp van digitale middelen kunnen ze bij hun klas betrokken blijven. KlasseContact en AV1 zijn voorbeelden van tools die zorgen voor verbondenheid tussen de zieke leerling en zijn klas.
Deel bericht

Onderzoekers roepen op: ‘Betrek kinderen bij gesprek over AI’

24.05.23
Kinderen worden nog te weinig betrokken bij de publieke dialoog over AI-systemen. Dat terwijl relationele vaardigheden van kinderen unieke inspiratiebronnen zijn voor de ontwikkeling van mensgerichte Kunstmatige of Artificiële Intelligentie (AI). DesignLab van de Universiteit en kinderrechtenorganisatie KidsRights deden in Nederland uniek onderzoek dat zij volledig richtten op kinderen en jongeren.
Deel bericht

De leermiddelenmarkt in het vo verandert fundamenteel door LiFo

23.05.23
Scholen in het voortgezet onderwijs willen dat de leermiddelen die ze aanschaffen goed passen bij hun onderwijs, leerlingen én docenten. Marktpartijen spelen hierop in en dat heeft flinke gevolgen. Het aanbod van leermiddelen wijzigt hierdoor, maar dat niet alleen: de leermiddelenmarkt in het vo zélf verandert er wezenlijk door.
Deel bericht

Onderzoek: Nederlandse kinderen willen geen robot als leraar of huisarts

22.05.23
Een meerderheid van de Nederlandse kinderen wil niet dat robots voor de klas staan, politieagent worden of arts zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Twente over de gevoelens van kinderen ten opzichte van robots en kunstmatige intelligentie. Kinderen denken dat robots te weinig empathie en gevoelens hebben om bijvoorbeeld hun vriend te kunnen zijn.
Deel bericht

Opinie | Het recht op geheimen van tieners: Magister en Somtoday leiden tot stress, leegte en zielloos leren

20.05.23
‘Leer het mij zelf te doen’, was een adagium van pedagoog Maria Montessori, en dit devies is door veel middelbare scholen overgenomen. Zelf doelen bepalen, zelf een route uitstippelen, zelf plannen en leervragen formuleren, in die zin is Maria M. overal. Maar aan de autonomie van het zelflerende kind wordt geknaagd door een invasieve technologische toepassing [...]
Deel bericht

De 5 voorwaarden voor digitale inclusie in het onderwijs

18.05.23
Ieder kind en iedere jongere heeft recht op goed onderwijs. Inclusief onderwijs wil zeggen dat elke leerling en student mee kan doen en erbij hoort. Dus ook leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften, zoals bij een beperking, mentale problemen, ziekte, een moeilijke thuissituatie of een achtergrond als nieuwkomer. In dit artikel beschrijven we aan welke vijf voorwaarden uw school moet voldoen om te komen tot digitale inclusie.
Deel bericht

Welke mediawijsheid is nodig in een wereld met AI?

13.05.23
Tijdens de expertsessie op 22 februari 2023 in Beeld en Geluid bracht Netwerk Mediawijsheid experts op gebied van AI en mediawijsheid samen om te onderzoeken welke competenties nodig zijn in een mediasamenleving met AI. Het Mediawijsheid Competentiemodel staat hierbij centraal, als handvat, checklist en onderbouwing.
Deel bericht

ChatGPT: 6 praktische ideeën voor in de les

10.05.23
ChatGPT heeft onze (onderwijs)wereld op zijn grondvesten doen schudden. Het is spannend: wat wordt de impact? Meteen gaan er dan veel docenten aan de slag met ideeën voor het inzetten van de chatbot. In dit artikel kijken we naar verschillende vormen hiervan. Op wat voor manier is ChatGPT inzetbaar en hoe toets je of je leerlingen en studenten de vaardigheden wel echt bezitten?
Deel bericht

Zet de deur open voor afstandsonderwijs

08.05.23
Inmiddels volgen de meeste leerlingen de lessen weer fysiek op school. Toch is er een groep leerlingen die aangewezen blijft op afstandsonderwijs. Bijvoorbeeld kinderen met een kwetsbare gezondheid, waaronder long covid, maar ook kinderen die om een andere reden niet fysiek naar school kunnen of dreigen thuis te komen zitten.
Deel bericht

Heb je een goed idee? Vertel het niet aan Chat-gee-pee-tee!

04.05.23
ChatGPT levert geen wetenschappelijke kennis: de resultaten van het taalmodel kunnen niet voldoen aan de eis van 'integriteit' en 'reproduceerbaarheid' van wetenschappelijk onderzoek, schrijven Bart Jacobs en Margot van Mulken van de Radboud Universiteit.
Deel bericht

Leren programmeren: wel of geen computer maakt geen verschil, soort begeleiding wel

02.05.23
Hoe kun je kinderen het beste leren programmeren? En hoe kan de leerkracht daarbij helpen? Dat onderzochten Maaike van der Wijk, masterstudent Onderwijswetenschappen en basisschoolleerkracht, en Nardie Fanchamps, onderzoeker van de vakgroep Leren en innoveren met ICT van de Open Universiteit.
Deel bericht

Gates: AI leert kinderen over 18 maanden lezen en schrijven

02.05.23
Volgens Bill Gates kan kunstmatige intelligentie binnenkort helpen bij het onderwijzen van kinderen en het verbeteren van hun cijfers. Hij stelt dat AI-chatbots over 18 maanden in staat zullen zijn om kinderen te helpen bij het leren lezen en schrijven. Dat meldt CNBC.
Deel bericht

EU-doel voor snel internet in alle scholen in gevaar

01.05.23
De doelstelling van de Europese Unie om in 2025 alle scholen te voorzien van snelle internetverbindingen loopt gevaar. Uit een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer (ERK) blijkt dat lidstaten beperkt gebruik hebben gemaakt van de EU-financiering ter ondersteuning van de digitalisering van hun scholen.
Deel bericht

Wie gaat de AI-race domineren? Techbedrijven staan op scherp

30.04.23
Het was afgelopen week overduidelijk: techbedrijven maakten tijdens de presentatie van hun nieuwste kwartaalcijfers maar al te graag duidelijk hoe ze bezig zijn met AI. Microsoft-topman Satya Nadella zei dat zijn bedrijf "de krachtigste AI-infrastructuur" heeft en wees erop dat ChatGPT-maker OpenAI hiermee werkt. Google-topman Sundar Pichai noemt AI een "ongelooflijke kans" en zegt dat zijn bedrijf "goed is gepositioneerd". Meta-topman […]
Deel bericht

Verstoten, maar niet wanhopig: Raaj wil een nieuwe computer om zijn studie te kickstarten

29.04.23
Op veel plekken in Amsterdam wonen mensen in armoede. Met hulp van Paroollezers laat de stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer wekelijks een wens in vervulling gaan. Vandaag: Raaj Kumar heeft een computer nodig voor zijn studie. Kosten: 650 euro.
Deel bericht

Wat gaat het allemaal snel, toch!?

29.04.23
Technologische ontwikkelingen volgen zich in een steeds rapper tempo op. Sommige mensen verlangen naar de tijd dat het langzamer ging. Toch blijkt dat mensen nieuwe technologie in feite al eeuwen niet meer bijbenen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)