Europese regels voor AI stap dichterbij, dit zijn de plannen

11.05.23
ChatGPT verraste niet alleen grote techbedrijven, maar ook beleidsmakers. In Europa wordt al ruim twee jaar gewerkt aan wetgeving omtrent AI (kunstmatige intelligentie), maar er was geen rekening gehouden met de snelle ontwikkelingen, dat er zoiets zou kunnen zijn als generatieve AI, een systeem dat zelf tekst of beelden creëert.
Deel bericht
(advertentie)

‘Pas op dat quantum de digitale kloof niet vergroot’

03.03.24
Sophie Hermans bouwt mee aan wat een van de grootste uitvindingen van deze eeuw zou kunnen worden: het quantuminternet. "Dit gaat een enorme impact hebben op de hele maatschappij."
Deel bericht

Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven

01.03.24
Nederlandse overheden, zogenoemde "vitale" bedrijven, scholen en in mindere mate zorginstellingen besteden hun maildiensten op grote schaal uit aan Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS naar het cloudgebruik van ruim 20.000 bedrijven, organisaties en overheden.
Deel bericht

Toolbox Mediaopvoeding

29.02.24
Zowel ouders als beroepskrachten hebben veel vragen over het mediagebruik van kinderen. Om professionals die werken met ouders te ondersteunen bij het mediawijs maken van kinderen ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding.
Deel bericht

Doe mee met de Maand van de Geschiedenis 2024: ‘Echt nep’!

25.02.24
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ willen we geschiedenis zo veel mogelijk onder de aandacht brengen bij het grote publiek. Met het thema ‘Echt nep’ plaatsen we dit jaar zaken als propaganda, beeldvorming, nepnieuws en misleiding in historisch perspectief.
Deel bericht

RUG-docent cyberveiligheid maakt zich zorgen: 'We staan te weinig stil bij wat hackers kunnen'

22.02.24
Gevaar dreigt voor de zorg als een medicijnleverancier wordt gehackt. De energievoorziening kan in gevaar komen als cruciale software doelwit is van datagijzeling. De wereld moet waakzaam zijn, maar universitair docent cyberveiligheid Evgeni Moyakine maakt zich grote zorgen over het gebrek aan kennis.
Deel bericht

RUG omarmt gebruik ChatGPT, maar er zijn wel regels

14.02.24
ChatGPT is niet meer uit het academisch leven weg te denken. De RUG heeft daarom tien basisregels opgesteld om het gebruik van generatieve AI te reguleren.
Deel bericht

Een (digi)bord vol plezier

13.02.24
Als groep 6 de klas inkomt, kijken de kinderen verwachtingsvol rond. Op het bord staat iets! Sarah loopt er meteen naartoe en begint na te denken. Ze haalt haar vriendinnen erbij en samen overleggen ze. Hun nieuwsgierigheid is geprikkeld en hun hersenen zijn geactiveerd.
Deel bericht

Beleid ruime meerderheid scholen in lijn met afspraken over mobieltjes in de klas

10.02.24
80% van de vo-scholen voert al beleid dat in lijn is met de landelijke afspraken over het gebruik van mobiele telefoons in de klas, die sinds 1 januari van dit jaar officieel gelden. Van de scholen waar dit nog niet voor geldt, geeft 90% aan dat zij dit beleid het komende half jaar gaan realiseren. Dit blijkt uit de nulmeting die het Kohnstamm instituut afgelopen november heeft uitgevoerd rond dit thema.
Deel bericht

Leerlingen één maand na omstreden smartphoneverbod: 'Ik heb minder stress'

07.02.24
Het smartphoneverbod in de klas is inmiddels alweer één maand oud. Zijn leerlingen er inmiddels aan gewend? Houden ze zich aan het verbod, of vinden ze het maar onzin? Vragen genoeg om terug te keren naar het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet, waar Omroep Gelderland leerlingen eerder spraken over de invoer van het smartphoneverbod.
Deel bericht

Online kwaliteitssysteem zorgt voor focus en rust in de school

06.02.24
Sinds de oprichting in 1953 is Snijders Kindcentrum een vernieuwingsschool. Nieuwe ontwikkelingen worden gretig omarmd door MT en teamleden. De neiging om te veel te willen, ligt dan op de loer. Een kwaliteitssysteem helpt om focus aan te brengen in activiteiten, met de visie en ambitie van de school als fundament.
Deel bericht

'Internet betekent veel voor de wetenschap'

04.02.24
Het internet zou zonder de wetenschap niet bestaan, maar inmiddels ziet de wetenschappelijke wereld er ook heel anders uit dankzij het internet.
Deel bericht

'Behandel AI als een stagiair'

04.02.24
AI is bezig aan een niet te stuiten opmars. Felienne Hermans maakt zich zorgen over de toekomst van het internet en voelt zich soms een roepende in de woestijn.
Deel bericht

Eén maand na het mobieltjesverbod op scholen. ‘Ik schrik haast als ik een telefoon zie’

02.02.24
Het ‘dringende advies’ van de overheid om smartphones op middelbare scholen te verbieden is een maand oud. Hoe reageren leerlingen op de nieuwe normaal, en zien docenten een verschil in hun leerprestaties? Onderzoek en schoolbezoeken van de Volkskrant leveren vijf observaties op.
Deel bericht

‘Zonder mobieltjes meer contact en minder pesten’

31.01.24
Op scholen waar mobieltjes in de klas sinds kort verboden zijn, wordt minder gepest, meer gespeeld en gelezen. Dat meldt de Volkskrant.
Deel bericht

Deze studenten denken te weten wie de Mol is, met hulp van AI

27.01.24
Kan je met behulp van AI, oftewel kunstmatige intelligentie, voorspellen wie de boel besodemietert in het tv-programma Wie is de Mol? Dat proberen zes ICT-studenten van de Fontys in Eindhoven te ontdekken. Iedere zaterdag zitten ze aan de buis gekluisterd en na afloop slaan ze aan het analyseren.
Deel bericht

'Twentse scholen stoppen vanwege AVG met klassenfoto's'

25.01.24
Twentse scholen stoppen met klassenfoto's vanwege de AVG en fotografen worden hier de dupe van, zo stelt het AD. Een middelbare school in Enschede besloot in 2020 vanwege de administratieve rompslomp met de klassenfoto's te stoppen. De foto's van kinderen mogen pas nadat er vooraf toestemming is gegeven worden gedeeld.
Deel bericht

De storing die 16 en 17 januari speelde bij Basispoort lijkt opgelost

18.01.24
De storing die 16 en 17 januari speelde bij Basispoort lijkt opgelost. De oorzaak lag bij Basispoort. Niet bij uitgeverijen, toets aanbieders of netwerkleveranciers. Een groot team werkt aan het voorkomen van herhaling van het probleem.
Deel bericht

Goese scholen waarschuwen voor komst YouTuber

17.01.24
Ouders en leerlingen in Goes worden door de vier middelbare scholen daar gewaarschuwd voor de komst van een 'bekende YouTuber'. De man, die er volgens de scholen om bekendstaat leerlingen te verleiden 'kwetsbare' uitspraken te doen over docenten of medeleerlingen, is van plan woensdag naar Vlissingen en Goes te komen om daar leerlingen te interviewen.
Deel bericht

Samen mediawijs: in drie stappen ouders betrekken bij mediaopvoeding

17.01.24
Mediawijsheid op school onderwijzen is al moeilijk genoeg. Maar hoe betrek je ouders zodat ook buiten schooltijd om mediawijsheid niet helemaal van de agenda verdwijnt? Netwerkpartner Myndr verzamelde hun beste tips in drie afzonderlijke stappen. “De meeste ouders weten niet zo veel van mediaopvoeding. Dat is niet zo gek.”
Deel bericht

VR-bril laat kinderen ervaren wat pesten is

17.01.24
In Stip it: de pestbril van NPO Zapp gaat EO-presentator Anne-Mar Zwart het gesprek aan over pesten. In een VR-experience maken kinderen een pestervaring mee door de ogen van het gepeste kind.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)