AI zal de boeddhistische leraar niet snel vervangen
22.09.23
Aan het begin van deze zomer hielden robots preken voor ongeveer 300 gemeenteleden in de Pauluskerk in Beieren, Duitsland. Gemaakt door ChatGPT en Jonas Simmerlein, een theoloog en filosoof van de Universiteit van Wenen, trok de experimentele kerkdienst enorm veel belangstelling.
Een hack van het ICT-systeem, waardoor gijzelsoftware kon worden geïnstalleerd en alle servers en gegevens onbereikbaar waren. Dat overkwam OSG Hengelo.
[EduAd] Geef 3 lessen over jonge vluchtelingen op zoek naar veiligheid. Kosteloos te gebruiken voor groep 7 en 8. Met indrukwekkende filmpjes. Speciaal voor het digibord.
[EduAd] Ontdek de Apple-bundels tijdens de Apple Hardware winterdeals. Geef leerlingen de hardware die bijdraagt aan hun ontwikkeling. Profiteer nu van onze deals!
Ruim één op de drie 10 tot 12-jarigen heeft twijfels over de manier waarop journalisten verslag doen van wat er in de wereld gebeurt. Dat blijkt uit een poll die door leerlingen werd ingevuld tijdens MediaMasters, de serious game die door ruim 188.000 leerlingen werd gespeeld tijdens de laatste Week van de Mediawijsheid.
De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn nauwelijks bij te benen. De impact van toepassingen als ChatGPT neemt bijvoorbeeld razendsnel toe. Op de beroepspraktijk en dus ook op het beroepsonderwijs. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voerde een trendverkenning uit naar de invloed van kunstmatige intelligentie op werk en scholing.
De website Sterkberoepsonderwijs.nl blijft, ook met het stoppen van het achterliggende programma Sterk Beroepsonderwijs, bestaan. Het ontwikkelde ondersteuningsaanbod voor doorlopende leerroutes en –lijnen vmbo-mbo blijft hiermee via deze website beschikbaar voor scholen. Vanaf 1 januari wordt de website daarnaast uitgebreid met de subsidieregeling ‘Versterking aansluiting beroepsonderwijskolom vmbo-mbo-hbo’.
Stichting School & Veiligheid en Rutgers hebben een e-learning ontwikkeld die scholen en docenten kan helpen om op een goede manier aandacht te besteden aan het thema ‘gezonde relaties en seksualiteit’, alsook om een veilige schoolomgeving te creëren waarbij leerlingen respect hebben voor elkaars (seksuele) identiteit en wensen en grenzen.
Het Expertisepunt digitale geletterdheid wil het onderwijs op het gebied van digitale geletterdheid in Nederland versterken. Het expertisepunt wordt de verbindende factor voor iedereen die al actief is of aan de slag wil met digitale geletterdheid in het primair-, voortgezet- en gespecialiseerd onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.
Inmiddels kent praktisch elke docent ChatGPT. Een aantal jaren geleden leek het nog toekomstmuziek, vorig jaar leek het op een leuke ‘gimmick’ en inmiddels is Kunstmatige Intelligentie (of: AI in afkorting) echt bruikbaar gereedschap geworden. Door de enorm snelle, en deels onverwachte, ontwikkeling van de verschillende ‘Large Language Models’ zoals ChatGPT hebben we [...]
Leerlingen in het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs scoren net voldoende voor digitale geletterdheid, zo blijkt uit de Monitor basisvaardigheden funderend onderwijs 2023 (pdf). De basisvaardigheden bestaan uit taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. De overheid wil deze vaardigheden de komende jaren verbeteren.
Remco Pijpers komt veel op scholen, vooral basisonderwijs, en ziet hoe die worstelen met digitale technologie. Het ‘meest dierbare’ voor hem in zijn werk is de pedagogische dimensie van digitalisering van onderwijs: ‘Dat wat er in de directe relatie tussen leraar en leerling gebeurt onder invloed van technologie. [...]
Instagram, TikTok, Snapchat; social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar vooral niet uit dat van de jeugd. Dat begint al op de basisschool. Om zo verstandig mogelijk om te gaan met zaken als privacy en online pesten, werd er een wedstrijd in het leven geroepen waarbij 8400 basisscholen om de titel streden. Groep 8 van de Bernadetteschool in Naaldwijk blijkt de 'meest mediawijze klas van Nederland'.
Een vergissing is zo gemaakt, ook bij het registreren van leerlinggegevens. Maar een klein foutje in het leerlingadministratiesysteem (LAS) heeft soms grote consequenties. Wordt een veld niet of verkeerd gevuld, dan kan dat er bijvoorbeeld toe leiden dat een school minder bekostiging krijgt. LAS-expert Scherry Snel deed meerdere alarmerende ontdekkingen.
Ruim de helft van de leraren vindt dat digitale innovaties het onderwijs beter maken, maar slechts één op de vijf noemt artificial intelligence (zoals ChatGPT) een aanwinst. Dat blijkt uit Smart Education Monitor 2023.
Demissionair minister Paul heeft het startsein gegeven voor het online Expertisepunt Rekenen-Wiskunde. Ze deed dit op 17 november 2023 in Utrecht. Het expertisepunt moet de kwaliteit van het reken-wiskundeonderwijs bevorderen. Op 22 november volgde het Expertisepunt digitale geletterdheid.
Groep 8A (Berna8a) van de Bernadetteschool uit Naaldwijk mag zich vanaf vandaag de meest mediawijze klas van Nederland noemen. De klas streed samen met meer dan 8400 klassen om de felbegeerde titel tijdens de dertiende editie van MediaMasters. De spannende serious game, over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor leerlingen tussen de 10 en 12 jaar (po, so en sbo), is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid.
Welke leerlingen geef je aandacht? Op wie zou je misschien meer moeten letten? Wat heb je als docent wél in de gaten dat er in klas gebeurt, en wat ontgaat je? Om effectief les te geven moet je voortdurend in de gaten houden hoe de klas reageert. Met een speciale bril die oogbewegingen meet, kunnen docenten in de toekomst mogelijk in real-time gecoacht worden bij beter klassenmanagement.
“Op 17 november was het precies 35 jaar geleden dat Nederland als eerste in Europa een aansluiting kreeg op het open internet. Dat gebeurde bij onderzoeksinstituut CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) in Amsterdam. Systeembeheerder Piet Beertema ontving die dag een mail dat het CWI officieel toegang had tot een academisch computernetwerk dat deel uitmaakte van het internet.”
De Algemene Onderwijsbond staat positief tegenover het verbod op mobieltjes in de klas, maar zou wel graag zien dat er uitzonderingen worden gemaakt. Voor het speciaal onderwijs is dat zelfs cruciaal, laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Een gebouw in Zwaag waarin twee basisscholen gevestigd zijn, is gisteren ontruimd nadat een tablet tot ontbranding was gekomen. Ruim duizend leerlingen werden geëvacueerd.