Blog | Jouw persoonlijke AI-tutor?

06.11.23
Er zijn levendige discussies over het gebruik van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence – AI) in het onderwijs. Is het een zegen voor docenten en studenten of is het een vloek voor het onderwijs. Ambroise Baillifard, Maxime Gabella, Pamela Banta Lavenex, en Corinna S. Martarelli hebben een artikel geüpload naar arXiv[1] met als titel Implementing Learning Principles with a Personal AI Tutor: A Case Study.
Deel bericht
(advertentie)

Eerste afgestudeerden master AI

18.07.24
In juli 2024 rondden de eerste masterstudenten Artificiële intelligentie hun opleiding af door in het openbaar hun thesis te verdedigen. De drie verdedigingen vonden alle drie plaats in Vlaanderen.
Deel bericht

Smartphone verdwijnt na de zomer ook uit de basisschoolklas. Hoe nodig is die ingreep?

18.07.24
Na de zomervakantie verdwijnen ook op basisscholen en in het speciaal onderwijs de mobieltjes uit de klas. Hoe noodzakelijk is die maatregel? En waarom vraagt de smartwatch juist op de basisschool extra aandacht?
Deel bericht

Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

17.07.24
Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.
Deel bericht

Is een minimumleeftijd voor smartphones een goed idee? ‘We ontkomen niet aan opvoeden’

16.07.24
Wanneer ben je oud genoeg voor een eigen smartphone? Of een socialemedia-account? Deze op het oog simpele vraag houdt overheden, docenten, wetenschappers, opvoeders en vooral ouders al bezig zolang er smartphones zijn. En hoewel er al lang over gedacht en gesproken wordt, is er nog altijd geen eenduidig antwoord.
Deel bericht

Je kind filmen voor de likes

15.07.24
Kinderen kunnen veel geld verdienen als influencer op sociale media, maar ze kunnen er ook veel hinder van ondervinden. Ouders zijn zich daar soms te weinig van bewust.
Deel bericht

Veilig omgaan met e-mail op jouw school: vijf maatregelen

12.07.24
Ondanks alle technische maatregelen en innovaties rond informatiebeveiliging, vormt e-mail nog altijd een zwakke plek. Denk aan het openen van phishingmail of het verkeerd adresseren van een e-mail met gevoelige persoonsgegevens. Gelukkig zijn er een aantal laagdrempelige maatregelen die jouw ict-coördinator of systeembeheerder eenvoudig kan implementeren. In dit artikel delen we vijf van die maatregelen.
Deel bericht

Praatplaat biedt adviseurs en schoolleiders inzicht in ict-processtappen

03.07.24
Hoe verhouden ict-gerelateerde onderwerpen zich nou precies tot elkaar? Dat vragen bestuurders en schoolleiders, maar ook onderwijsadviseurs en procesbegeleiders van binnen of buiten het bestuur zich nog vaak af. De praatplaat ‘Ict in het onderwijs – Overzicht voor de procesbegeleider’ laat op basis van Vier in balans zien hoe je alle onderdelen van ict in het juiste kader kunt plaatsen en hoe je de goede verbindingen legt.
Deel bericht

Methode om JPEG-bestanden te herstellen helpt bij veiligstellen digitale sporen

02.07.24
Om bewijs te vernietigen, proberen criminelen vaak bestanden, zoals foto’s, te verwijderen. Maar: verwijdering van een bestand betekent niet dat de bytes van het bestand ook weg zijn. Forensisch onderzoekers proberen dan ook verwijderde bestanden terug te halen door op zoek te gaan naar alle bytes van een bestand. Als het bestand in stukjes op de harddisk stond, wordt dit veel moeilijker. Vincent van der Meer, promovendus aan [...]
Deel bericht

Groeipad helpt scholen stapsgewijs door Normenkader IBP

02.07.24
Het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) is omvangrijk en vraagt veel van schoolbesturen. Het kan lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Daar helpt het Groeipad bij, dat deze week door Kennisnet is gepubliceerd. Het Groeipad is een wegwijzer door het Normenkader IBP, waarmee scholen hun digitale veiligheid stapsgewijs op orde kunnen brengen.
Deel bericht

‘Scholen moet af van apps waarvoor je smartphone nodig hebt’

02.07.24
Smartphonevrij Opgroeien is een ouderinitiatief met als missie om kinderen te behoeden voor schade en afleiding door smartphonegebruik. Initiatiefnemers zijn journalist Danielle Batist en actrice Thekla Reuten. Zij vinden dat scholen geen aspps meer moeten gebruiken.
Deel bericht

Google Workspace kan veilig worden gebruikt in het onderwijs

02.07.24
Google Workspace kan veilig gebruikt worden binnen het onderwijs. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op basis van onderzoek van SURF en SIVON vandaag aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren onderzochten SURF en SIVON de data en privacyrisico’s bij het gebruik van Google Workspace in het onderwijs. Voor veilig gebruik moeten scholen wel zelf maatregelen nemen. SURF en SIVON ondersteunen de scholen hierbij.
Deel bericht

AI-assistenten in de klas

30.06.24
In het klaslokaal van de toekomst gidst een pratende AI-assistent leerlingen door de opdrachten, denkt hoogleraar Inge Molenaar. Maar eerst moeten onze vaardigheden om met AI om te gaan, beter.
Deel bericht

De eerste AI-docent van Turkije geeft les in gedragswetenschappen

29.06.24
Een door een academicus ontworpen persona op basis van kunstmatige intelligentie is begonnen met het geven van lessen gedragswetenschappen aan een universiteit in de centrale provincie Sivas.
Deel bericht

Kinderen hebben recht op informatie, maar hoe maak je ‘kindwijze journalistiek’?

28.06.24
Om journalisten te ondersteunen bij bereiken van een jonge doelgroep, ontwikkelde het Vlaamse project NieuwsWijsNeuzen ‘De Kindwijzer: een leidraad voor kinderwijze journalistiek’. Een broodnodig document, betoogt projectleider Simon Truwant van het Kenniscentrum Kinderrechten. Maar hoe maak je journalisten kindwijs?
Deel bericht

'De vertaalapp is slechts de top van de ijsberg, de opbrengst van SignON is veel groter'

27.06.24
Een interview over de uitkomsten van SignON: een gebruikersgericht en gemeenschapsgestuurd Europees project om de communicatie tussen doven, slechthorenden en horenden te vergemakkelijken.
Deel bericht

Kniel en zeg sorry': nieuwe vorm van pesten onder jongeren

26.06.24
Filmpjes met jongeren die gedwongen worden om op hun knieën sorry te zeggen, hun kleren moeten uittrekken of iets vies moeten likken. Op TikTok, Snapchat en Telegram gaan veel beelden rond van jongeren die elkaar vernederen. Regelmatig wordt er ook geweld gebruikt of gevochten. De gevolgen voor slachtoffers zijn vaak enorm.
Deel bericht

ChatGPT in de klas? Leraar Kevin was sceptisch, maar is nu voor: 'Verrijking voor leerlingen en leraren'

25.06.24
Voor toetsen, werkstukken of om te overhoren. Ook in de klas is AI steeds vaker te vinden. Daar kan je als docent tegen zijn, maar je kan ook mee in deze ontwikkeling. Zoals leraar Nederlands Kevin van der Pol. "Het leeft steeds meer in scholen."
Deel bericht

Clickwise: online serie over digitaal opgroeien

25.06.24
Omroep HUMAN en Schooltv komen met Clickwise. Deze online serie over opgroeien in de digitale wereld is bedoeld voor leerlingen vanaf 10 jaar, hun opvoeders en docenten.
Deel bericht

Google geeft scholieren nu ook AI-functies: 'Kinderen voorbereiden op de toekomst'

25.06.24
Google richt zich met zijn AI-functies nu ook op het onderwijs. Scholieren en onderwijzers krijgen toegang tot veel functies van zijn chatbot Gemini, en er komen nieuwe tools beschikbaar voor scholen. Een gewaagde stap, omdat de AI-systemen van Google regelmatig onder vuur liggen door de vele fouten.
Deel bericht

E-mailadressen van 60.000 mensen met studieschuld waren korte tijd online in te zien door datalek

24.06.24
De e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld waren korte tijd online in te zien door een datalek bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Een ethische hacker ontdekte in de avond van 30 mei het datalek en meldde dit meteen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)