‘Impact influencers moet in curriculum om koopzucht jongeren te beteugelen’

11.06.24
De toenemende invloed van influencers op de koopzucht van jongeren baart veel leraren in het middelbaar onderwijs zorgen. Tegelijkertijd wordt het fenomeen meer en meer uit de taboesfeer gehaald, zegt Mia Wilsterman, armoedefunctionaris op het Zadkine mbo Rotterdam. ‘Dat is wel heel fijn, want dan kun je zaken doorpakken.’
Deel bericht
(advertentie)

Zelf je kleuteronderwijs opbouwen met Stapel op

11.06.24
Zelf kiezen uit allerlei activiteiten voor je kleuters, al je leerdoelen halen én snel een goede planning maken? Dat doe je eenvoudig met de nieuwe online tool Stapel op, de digitale blokkendoos vol kleuteractiviteiten!
Deel bericht

Helft ouders ervaart druk van school om laptop of tablet te kopen

11.06.24
Veel ouders met een kind op het voortgezet onderwijs hebben moeite met het aanschaffen van digitale leermiddelen voor hun kind, of kunnen dit zelfs helemaal niet betalen. Ook voelt meer dan de helft van de ouders zich door school onder druk gezet om een laptop of tablet aan te schaffen. Dit blijkt uit onderzoek onder 1211 ouders in het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs.
Deel bericht

Apple Hardware zomerdeals

10.06.24
[EduAd] Vernieuw je hardware-oplossingen voor het einde van het schooljaar met aantrekkelijke prijzen tijdens de Hardware zomerdeals. Laat je onderwijs stralen met onze zomerse Apple bundels en accessoires tegen aantrekkelijke prijzen.
Deel bericht

Londense scholen voeren smartphonebeperkingen in ter bescherming van het welzijn van studenten

09.06.24
London’s actieve benadering om de studentenwelzijn te waarborgen heeft geleid tot aanzienlijke veranderingen in hoe smartphones worden gebruikt tijdens schooluren. Zeventien openbare middelbare scholen in Southwark hebben de handen ineengeslagen om de toegang van studenten tot smartphones te beperken, met als doel hen te beschermen tegen negatieve invloeden die de schoolgrenzen binnendringen.
Deel bericht

Opinie | ‘Ik wil niet dat mijn thuis schermvrije kind op school ineens elke lunchpauze Spongebob moet kijken’

05.06.24
Omdat mijn jongste kind in februari vier jaar wordt, heb ik drie basisscholen in de buurt gevraagd naar beleid over de inzet van digitale middelen in het algemeen en het digibord in het bijzonder. Geen van de drie scholen had daar een duidelijk antwoord op. Een vierde school hoefde ik niet te polsen, omdat ik daar op weg naar de supermarkt langsloop.
Deel bericht

De Inspectie van het Onderwijs sluit X-account, wel bereikbaar via andere kanalen

31.05.24
De Inspectie van het Onderwijs heeft haar X-account verwijderd nadat het account 2 maanden geleden op non-actief werd gesteld. Er kunnen dus geen vragen meer gesteld worden via dit platform. Mogelijke accounts die zich voordoen als de Nederlandse Inspectie van het Onderwijs hebben geen enkele relati...
Deel bericht

Ouders niet bewust van online pesten: 'Er gaan grafstenen rond met naam kind'

30.05.24
In elke klas zijn gemiddeld twee tot drie kinderen slachtoffer van online pesten. Ouders hebben vaak geen idee van wat er speelt, terwijl de gevolgen van online pesten vaak nog groter zijn dan die van offline pesten. Dat concluderen onderzoekers van de Saxion Hogeschool in een onderzoek waarbij ze verschillende bestaande en aanvullende onderzoeken bij elkaar hebben gebracht om het probleem beter in kaart te brengen.
Deel bericht

'ICT-stagnatie remt innovatie in onderwijs'

30.05.24
PERSBERICHT De meeste onderwijs specifieke applicaties worden nauwelijks geïntegreerd met andere gebruikte software. Dit belemmert de samenwerking tussen en binnen onderwijsinstellingen. Daarnaast beperkt het de flexibiliteit van de IT-afdeling. Dit blijkt uit een analyse onder 80 scholen van onderwijsspecialist OMIX en integratiespecialist Enable U.
Deel bericht

GPT-4o in het onderwijs: De AI Assessment Scale en andere tips

29.05.24
Sinds vorige week is er een nieuwe versie van ChatGPT beschikbaar: GPT-4o (Omni). Deze nieuwe versie biedt naast een algemene verbetering ook weer een aantal interessante nieuwe functies. De functies kunnen je werk als docent makkelijker maken, maar zorgen ook voor een aantal uitdagingen. Wat zijn de nieuwe functies? Wat kun je ermee? In dit artikel een update over de nieuwste versie van ChatGPT
Deel bericht

'Raadpleeg het Bewaartermijnenoverzicht als je twijfelt over een bewaartermijn’

29.05.24
Voor het bewaren van gegevens gelden bewaartermijnen. Die termijnen variëren per type informatie en zijn vaak vastgelegd in verschillende wetten. Met het nieuwe Bewaartermijnenoverzicht op de Aanpak IBP vind je alle relevante bewaartermijnen voor jouw school snel terug. Een uitkomst voor scholen, vindt Homme Zwiep van het Dollard College: “Je hoeft niet meer zelf de wetboeken in te duiken.”
Deel bericht

Vrijwel geen toezicht op gebruik algoritmes in het onderwijs

28.05.24
De Inspectie houdt nauwelijks toezicht, de Autoriteit Persoonsgegevens gaat een werkgroep opzetten en studenten weten niet wat er met hun studiedata gebeurt. In het hoger onderwijs gebruikt men steeds meer algoritmes, maar voor de privacy van studenten is nauwelijks aandacht. Studenten moeten de mogelijkheid van een opt-out krijgen, is het advies aan het College voor de Rechten van de Mens.
Deel bericht

Inloggen met eHerkenning voor het Internet Schooldossier

28.05.24
Net als andere overheidsdiensten biedt de Inspectie van het Onderwijs inloggen met eHerkenning aan voor het klantportaal Internet Schooldossier (ISD). Alle beheerders en gebruikers van het ISD hebben hierover een nieuwsbriefspecial ontvangen. 
Deel bericht

Niet geschikt voor kinderogen

26.05.24
Telefoons, tablets, laptops en tv’s zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamer. Wat is het effect daarvan op onze ogen? Gaan we slechter zien van veel naar een scherm kijken?
Deel bericht

Telefoonverbod op school? Niet voor scholieren uit Echt

25.05.24
Een algeheel telefoonverbod op de middelbare school. Sommige scholen volgen dat advies van de overheid, andere scholen kiezen voor de gulden middenweg en werken met een telefoonzak. Zo ook het Collect College in Echt. Tot blijdschap van leerlingen die niet moeten denken aan een totaal verbod.
Deel bericht

Praat mee over de conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid (cluster 4 so/vso)

24.05.24
Tijdens de regiobijeenkomsten worden de conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid toegelicht.
Deel bericht

Radboud: mobiel uit de klas heeft positieve effecten, maar ook nadelen

23.05.24
"De pauzes zijn gezelliger want leerlingen praten weer vaker met elkaar en tijdens lessen is concentreren juist makkelijker", zegt onderzoeker Loes Pouwels van de Radboud Universiteit. Het zijn de eerste positieve resultaten van een onderzoek dat de universiteit laat doen naar het verbod op mobieltjes dat veel middelbare scholen hebben ingevoerd na de kerstvakantie.
Deel bericht

ASML investeert tachtig miljoen euro in onderzoek op TU/e

23.05.24
ASML investeert de komende tien jaar tachtig miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld van de Veldhovense chipmachinemaker gaat onder andere naar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook betaalt het bedrijf mee aan de bouw van een onderzoeksruimte.
Deel bericht

Coronamaatregelen hadden positief effect op onderwijs

17.05.24
De coronamaatregelen voor het onderwijs, zoals financiële steun voor online leren en toegang tot internet, hebben een positief effect gehad op met name kwetsbare leerlingen. Dat blijkt uit Europees onderzoek.
Deel bericht

MediaMasters 2024 ook voor groep 5/6

17.05.24
Als netwerkorganisatie organiseren we elk jaar de serious game MediaMasters. MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en risico’s van (digitale) media, speciaal voor leerlingen tussen de 10 en 12 jaar (po, so en sbo). Aankomend schooljaar is MediaMasters ook beschikbaar voor groep 5/6! Deze versie is minder talig en daardoor ook geschikter voor het s(b)o.
Deel bericht

Wiskundewonder Jurgen werd op zijn zolderkamer een internetsucces

16.05.24
Duizenden uren heeft hij doorgebracht met rekenen in een zolderkamertje. Wiskunde-goeroe Jurgen de Bont uit Teteringen heeft precies 15.000 opdrachten opgelost, samen met twee collega's. Hij heeft de opdrachten, inclusief uitleg, online geplaatst voor studenten. "Het is monnikenwerk."
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)