Zeker dertienduizend iPads en Chromebooks van leerlingen in Singapore gewist
07.08.24
Bij een aanval op Mobile Guardian, een mobile device management (MDM)-leverancier, zijn zeker dertienduizend iPads en Chromebooks van leerlingen in Singapore gewist. Dat meldt het Singaporese ministerie van Onderwijs. De MDM-oplossing van Mobile Guardian wordt volgens het bedrijf wereldwijd door scholen gebruikt. Het bedrijf kreeg afgelopen weekend met een beveiligingsincident te maken.
Back2school? Dat geldt niet voor iedere leerling. Sommigen zitten tijdelijk thuis, anderen langer door psychische of medische oorzaken. Gelukkig bieden steeds meer scholen afstandsonderwijs. Zo kunnen ook deze thuiszittende leerlingen meedoen.
Docenten merken ondertussen dat ze bijna niet meer om AI heen kunnen. Zij zien ook de kansen. Niels de Leeuw, levensbeschouwingdocent, kwam voor het eerst in aanraking met AI toen hij profielwerkstukken ging begeleiden. Die bleken niet altijd meer door studenten zelf geschreven te zijn, maar door een AI-chatbot als ChatGPT.
Geen mobiel, tablets en smartwatches in de klas. Sinds deze week zijn mobiele apparaten ook niet meer toegestaan op de basisschool. Eerder dit jaar werden mobieltjes al geweerd in het voortgezet onderwijs. Wij vroegen wat jullie hierover wilde weten.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) pleit voor een landelijke richtlijn voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de klas. De onderwijsvakbond ziet dat het bewustzijn over AI bij docenten en scholen nog laag is. Ook zijn de kennisverschillen tussen scholen onderling groot wat weer leidt tot extra risico's", aldus de AOb.
Kunstmatige intelligentie (AI) sloeg 1,5 jaar geleden in als een bom in het onderwijs. Leerlingen gebruiken het inmiddels graag, maar deskundigen waarschuwen voor de groeiende afhankelijkheid van grote techbedrijven in het onderwijs.
Zondagmiddag 1 september a.s. wordt deze film uitgezonden op NPO3 om 15.30 u – 17.00 u. Hij kreeg in de VPRO-gids terecht vijf sterren. Zie onze bespreking hieronder bij de Nederlandse première van dit pareltje in 2018.
Op welke manier kun je goed leren? En hoe kun je dus goed helpen met leren? Door onderzoek weten weten we steeds beter hoe je evidence-informed kunt studeren en lesgeven. Er verschijnen daarover dan ook steeds meer wetenschappelijke publicaties, boeken, video’s etc. Dit is inmiddels een hoop [...]
Een groeiend aantal ouders vraagt hulp van particuliere organisaties omdat ze de schoolspullen voor hun kinderen niet kunnen betalen. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij Stichting Leergeld, die huishoudens met een beperkt inkomen financieel ondersteunt.
Er moeten landelijke richtlijnen komen over de inzet van Artificiële Intelligentie (AI) bij toetsen en ingeleverde stukken in het hoger onderwijs. Daarvoor pleit de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in Nieuwsuur. Of studenten dit hulpmiddel mogen gebruiken, daarover verschillen hogescholen en universiteiten van mening: de ene onderwijsinstelling moedigt het gebruik aan, de ander verbiedt het.
‘Pas op, mogelijk fake news!’ Wetenschappers analyseren het taalgebruik in nepnieuws. Ze hopen zo een automatische detector te kunnen ontwikkelen en daarmee verspreiding te voorkomen.
Afgelopen weken is veel aandacht geweest voor de gedachte dat sociale media het welzijn van tieners negatief beïnvloedt. De Nederlandse vertaling van het boek van Jonathan Haidt (The Anxious Generation) onder de titel Generatie Angststoornis, heeft de discussie aangezwengeld. In de praktijk herkennen mensen veel uit het boek, maar wetenschappers vinden dat hij op een te grote trom slaat.
Vanaf het schooljaar 2024-2025 is er een landelijke richtlijn voor smartphones en andere devices in het primair onderwijs: scholen mogen dit soort apparatuur alleen nog gebruiken voor educatieve doeleinden. In het voortgezet onderwijs bestond deze richtlijn al vanaf 1 januari 2024 en de eerste posit...
Voor het vak Nederlands moest een leerling een betoog schrijven. Maar de examinator was hier niet blij mee. Hij gaf de leerling van het Lyceum Ypenburg een 1 voor het werkstuk. De leerling zou namelijk vijf bronnen letterlijk hebben overgenomen. Hier was de scholier het niet mee eens en stapte naar de rechter.
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stopt na lang dralen eindelijk met Blueriq, nu opnieuw is gebleken dat dit platform van Total Specific Solutions (TSS) ongeschikt is voor de modernisering van de systemen ter bekostiging van het onderwijs.
Het programma Cyberveiligheid mbo maakt mbo-instellingen stukje bij beetje weerbaarder tegen cyberdreigingen. Met onderlinge samenwerking en gerichte ondersteuning als belangrijke speerpunten. Het succes blijft niet ongezien: programmamanager Martijn Bijleveld won vlak voor de zomervakantie een belangrijke ICT-award voor de manier waarop hij het programma met zijn team vormgeeft.
In juli 2024 rondden de eerste masterstudenten Artificiële intelligentie hun opleiding af door in het openbaar hun thesis te verdedigen. De drie verdedigingen vonden alle drie plaats in Vlaanderen.
Na de zomervakantie verdwijnen ook op basisscholen en in het speciaal onderwijs de mobieltjes uit de klas. Hoe noodzakelijk is die maatregel? En waarom vraagt de smartwatch juist op de basisschool extra aandacht?
Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.
Wanneer ben je oud genoeg voor een eigen smartphone? Of een socialemedia-account? Deze op het oog simpele vraag houdt overheden, docenten, wetenschappers, opvoeders en vooral ouders al bezig zolang er smartphones zijn. En hoewel er al lang over gedacht en gesproken wordt, is er nog altijd geen eenduidig antwoord.