AI verbetert taalonderwijs: kwaliteit in twee jaar tijd verdubbeld
24.09.24
Onderzoekers van Hogeschool Inholland ontwikkelden een AI-taalassistent om Caribische studenten te helpen met hun Nederlandse taalvaardigheid. Volgens de onderzoekers is de assistent, ontwikkeld met subsidie van de Taalunie, de eerste in zijn soort.
Bedrijfstakgroep Techniek en Gebouwde Omgeving (TGO) van de MBO Raad neemt als eerste btg deel aan een pilot om digitale leermaterialen beschikbaar te maken op één portal. Scholen en bedrijven vinden hier straks alle voor hun belangrijke open, semi-open en commerciële leermaterialen. Deze pilot wordt gerealiseerd in samenwerking met Npuls.
Ouders doen te weinig om oogproblemen bij hun kinderen te voorkomen. Daarvoor waarschuwen Nederlandse organisaties die zich in zetten voor ooggezondheid in de eerste Nationale Oogweek.
Op 8 oktober is de nationale campagne ‘Unlock Digitale Weerbaarheid’ van start gegaan. Het doel: Nederland attent maken op de meest voorkomende cyberdreigingen zoals phishing, malware, sextortion, fake nieuws en bankhelpdeskfraude.
Social media, prestatiedruk en de andere uitdagingen van deze tijd hoeven niet te betekenen dat jongeren angstig en onzeker opgroeien. Met de juiste begeleiding ontstaat Generatie Zelfvertrouwen.
Hoe zit het eigenlijk met big data in het onderwijs, vraagt Piet van der Ploeg zich af. Hij nam Schoolaris, Parnassys, Sociogram en Magister onder de loep en komt met een fikse waarschuwing.
André Gilara is dinsdagmiddag na een lang ziekbed overleden op 61-jarige leeftijd. De Enschedeër was 35 jaar lang werkzaam in het Hengelose onderwijs, waarvan dertig jaar op de Anninksschool. De laatste jaren was hij bezig met het samenstellen van een canon van Hengelo, bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
Microsoft introduceert nieuwe updates voor Copilot in Microsoft 365-apps, waaronder Business Chat, Copilot Pages en verbeterde databeveiliging voor ondernemingen. Daarnaast biedt het bedrijf nieuwe inzichten over het gebruik van AI in het onderwijs, gebaseerd op de Work Trend Index van 2024.
Als ouders een laptop of een ander digitaal device niet kunnen of willen betalen, moet de school zorgen voor een volwaardig alternatief. Dat benadrukt staatssecretaris Paul.
Het Panora Lyceum in Doetinchem werd vorige week ineens geconfronteerd met TikTok-filmpjes waarin vrouwelijke leerlingen in beeld werden gebracht en waarbij 'suggestieve en insinuerende' teksten werden geplaatst. Enkele ouders deden aangifte bij de politie, zo kreeg Omroep Gelderland maandag bevestigd.
De AP Hogeschool in Antwerpen, Mechelen en Turnhout heeft de afgelopen 2 jaar 500 zij-instromers naar het secundair onderwijs geleid. Dat deden ze met een opvallend project: een soort datingplatform voor mensen en scholen. Daarnaast werd ook de lerarenopleiding hervormd om de uitstroom te beperken.
Een gesprekje met een AI-chatbot maakt complotdenkers minder overtuigd van hun theorieën. Gemiddeld zijn ze daarna 20 procent minder overtuigd van hun denkbeelden. Twee maanden na de interactie met de chatbot is die twijfel onverminderd. Dat blijkt uit een studie met meer dan 2000 complotdenkers, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Science.
Back2school? Dat geldt niet voor iedere leerling. Sommigen zitten tijdelijk thuis, anderen langer door psychische of medische oorzaken. Gelukkig bieden steeds meer scholen afstandsonderwijs. Zo kunnen ook deze thuiszittende leerlingen meedoen.
Docenten merken ondertussen dat ze bijna niet meer om AI heen kunnen. Zij zien ook de kansen. Niels de Leeuw, levensbeschouwingdocent, kwam voor het eerst in aanraking met AI toen hij profielwerkstukken ging begeleiden. Die bleken niet altijd meer door studenten zelf geschreven te zijn, maar door een AI-chatbot als ChatGPT.
Geen mobiel, tablets en smartwatches in de klas. Sinds deze week zijn mobiele apparaten ook niet meer toegestaan op de basisschool. Eerder dit jaar werden mobieltjes al geweerd in het voortgezet onderwijs. Wij vroegen wat jullie hierover wilde weten.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) pleit voor een landelijke richtlijn voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de klas. De onderwijsvakbond ziet dat het bewustzijn over AI bij docenten en scholen nog laag is. Ook zijn de kennisverschillen tussen scholen onderling groot wat weer leidt tot extra risico's", aldus de AOb.
Kunstmatige intelligentie (AI) sloeg 1,5 jaar geleden in als een bom in het onderwijs. Leerlingen gebruiken het inmiddels graag, maar deskundigen waarschuwen voor de groeiende afhankelijkheid van grote techbedrijven in het onderwijs.
Zondagmiddag 1 september a.s. wordt deze film uitgezonden op NPO3 om 15.30 u – 17.00 u. Hij kreeg in de VPRO-gids terecht vijf sterren. Zie onze bespreking hieronder bij de Nederlandse première van dit pareltje in 2018.
Op welke manier kun je goed leren? En hoe kun je dus goed helpen met leren? Door onderzoek weten weten we steeds beter hoe je evidence-informed kunt studeren en lesgeven. Er verschijnen daarover dan ook steeds meer wetenschappelijke publicaties, boeken, video’s etc. Dit is inmiddels een hoop [...]
Een groeiend aantal ouders vraagt hulp van particuliere organisaties omdat ze de schoolspullen voor hun kinderen niet kunnen betalen. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij Stichting Leergeld, die huishoudens met een beperkt inkomen financieel ondersteunt.
Er moeten landelijke richtlijnen komen over de inzet van Artificiële Intelligentie (AI) bij toetsen en ingeleverde stukken in het hoger onderwijs. Daarvoor pleit de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in Nieuwsuur. Of studenten dit hulpmiddel mogen gebruiken, daarover verschillen hogescholen en universiteiten van mening: de ene onderwijsinstelling moedigt het gebruik aan, de ander verbiedt het.