Social media, prestatiedruk en de andere uitdagingen van deze tijd hoeven niet te betekenen dat jongeren angstig en onzeker opgroeien. Met de juiste begeleiding ontstaat Generatie Zelfvertrouwen.
Hoeveel schermtijd mogen kinderen hebben? Vanaf welke leeftijd is een smartphone gepast? Moeten we de leeftijdsgrens voor sociale media verhogen? Dit zijn veelgestelde vragen in het maatschappelijke debat over schermtijd, sociale media en telefoongebruik onder kinderen en jongeren. Deze vragen zullen ook vaak langskomen tijdens de Week van de Mediawijsheid, van 8 tot en met 15 november.
Ouders niet langer de optie geven de cijfers van hun kinderen in te zien via Magister? Een school in Zeist gaat dat voor drie maanden proberen. Ouders krijgen tijdens de proef geen toegang meer tot de school-app magister, in een poging de prestatiedruk voor leerlingen te verlagen.
Telegram heeft meerdere zogenoemde bangalijsten offline gehaald, meldt Offlimits donderdag. Het expertisecentrum online misbruik schrijft dat de gegevens van slachtoffers daardoor "niet langer openbaar zijn".
Na een intensief Erasmusproject van drie jaar was het eind september zover: de DEMS-competitie in Gdansk, Polen. Een groepje HU-studenten Communicatie behaalde een gedeelde eerste plaats met hun app BINDER [...]
De ouders van een tiener uit Massachusetts klagen zijn middelbare school aan omdat hun zoon onterecht zou zijn gestraft voor het gebruik van AI, terwijl leerkrachten worstelen met de vraag hoe om te gaan met het grootschalige gebruik van AI onder scholieren.
Shelley van Bergen, masterstudente Onderwijswetenschappen, heeft tijdens de 19e European Conference on Technology Enhanced Learning in Krems (Oostenrijk) de best academic poster award gewonnen. Ze won de award voor de posterpresentatie over haar onderzoek naar het verband tussen computational thinking en leesvaardigheid bij basisschoolleerlingen.
Vanaf dinsdag 15 oktober kunnen alle schoolbesturen in het bekostigd primair en voortgezet onderwijs zich kosteloos aanmelden als deelnemer van School-CERT, het nieuwe sectorale Computer Emergency Response Team. Deze mijlpaal is een belangrijke stap in de digitale veiligheid van het funderend onderwijs in Nederland.
Na het primair en voortgezet onderwijs is er nu ook tenminste één instelling in het mbo die een verbod heeft ingevoerd op het gebruik van mobiele telefoons. Het Welzijn College van het ROC Midden Nederland is 1 september begonnen met telefoonvrije lessen, vertelt docent burgerschap Jamila Yahyaoui.
Eind 2022 gaf 47,5 procent van alle werknemers die nieuwe technologie gebruiken voor hun werkzaamheden aan, dat hun werk daardoor gemakkelijker is geworden. 13,6 procent van hen vond het werk daardoor juist moeilijker geworden, de overige werknemers ervaarden geen verschil. Jongere werknemers geven, vaker dan oudere werknemers, aan dat technologische veranderingen hun werk gemakkelijker en lichter maken.
Bedrijfstakgroep Techniek en Gebouwde Omgeving (TGO) van de MBO Raad neemt als eerste btg deel aan een pilot om digitale leermaterialen beschikbaar te maken op één portal. Scholen en bedrijven vinden hier straks alle voor hun belangrijke open, semi-open en commerciële leermaterialen. Deze pilot wordt gerealiseerd in samenwerking met Npuls.
Ouders doen te weinig om oogproblemen bij hun kinderen te voorkomen. Daarvoor waarschuwen Nederlandse organisaties die zich in zetten voor ooggezondheid in de eerste Nationale Oogweek.
Op 8 oktober is de nationale campagne ‘Unlock Digitale Weerbaarheid’ van start gegaan. Het doel: Nederland attent maken op de meest voorkomende cyberdreigingen zoals phishing, malware, sextortion, fake nieuws en bankhelpdeskfraude.
Hoe zit het eigenlijk met big data in het onderwijs, vraagt Piet van der Ploeg zich af. Hij nam Schoolaris, Parnassys, Sociogram en Magister onder de loep en komt met een fikse waarschuwing.
André Gilara is dinsdagmiddag na een lang ziekbed overleden op 61-jarige leeftijd. De Enschedeër was 35 jaar lang werkzaam in het Hengelose onderwijs, waarvan dertig jaar op de Anninksschool. De laatste jaren was hij bezig met het samenstellen van een canon van Hengelo, bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
Microsoft introduceert nieuwe updates voor Copilot in Microsoft 365-apps, waaronder Business Chat, Copilot Pages en verbeterde databeveiliging voor ondernemingen. Daarnaast biedt het bedrijf nieuwe inzichten over het gebruik van AI in het onderwijs, gebaseerd op de Work Trend Index van 2024.
Onderzoekers van Hogeschool Inholland ontwikkelden een AI-taalassistent om Caribische studenten te helpen met hun Nederlandse taalvaardigheid. Volgens de onderzoekers is de assistent, ontwikkeld met subsidie van de Taalunie, de eerste in zijn soort.
Als ouders een laptop of een ander digitaal device niet kunnen of willen betalen, moet de school zorgen voor een volwaardig alternatief. Dat benadrukt staatssecretaris Paul.
Het Panora Lyceum in Doetinchem werd vorige week ineens geconfronteerd met TikTok-filmpjes waarin vrouwelijke leerlingen in beeld werden gebracht en waarbij 'suggestieve en insinuerende' teksten werden geplaatst. Enkele ouders deden aangifte bij de politie, zo kreeg Omroep Gelderland maandag bevestigd.
De AP Hogeschool in Antwerpen, Mechelen en Turnhout heeft de afgelopen 2 jaar 500 zij-instromers naar het secundair onderwijs geleid. Dat deden ze met een opvallend project: een soort datingplatform voor mensen en scholen. Daarnaast werd ook de lerarenopleiding hervormd om de uitstroom te beperken.
Een gesprekje met een AI-chatbot maakt complotdenkers minder overtuigd van hun theorieën. Gemiddeld zijn ze daarna 20 procent minder overtuigd van hun denkbeelden. Twee maanden na de interactie met de chatbot is die twijfel onverminderd. Dat blijkt uit een studie met meer dan 2000 complotdenkers, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Science.