WHO: einde pandemie in Europa mogelijk in zicht

24.01.22
"Het is mogelijk dat de regio zich in de richting van een pandemisch eindspel beweegt." Dat zegt de Belg Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de coronapandemie in Europa.
Deel bericht
(advertentie)

Rijketeksten.org zet eerste stapjes

20.05.22
Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ze in het klaslokaal in te zetten? Dit ontdek je op de nieuwe website van de Taalunie: rijketeksten.org. Je vindt hier nu al een dertigtal voorbeelden van rijke teksten, maar we voegen nog tot en met 2024 stelselmatig nieuwe teksten en inspirerende filmpjes toe. De officiële lancering van deze website zal in het najaar gebeuren.
Deel bericht

'Laat studiekeuze niet afhangen van huidig aantal vacatures'

19.05.22
Je zou denken dat het makkelijk is: een studie kiezen in tijden van een historisch krappe arbeidsmarkt. Maar de huidige overvloed aan vacatures in bepaalde sectoren kan jongeren juist een verkeerd signaal geven. Dat schrijven onderzoekers in een vandaag gepubliceerd artikel in vakblad Economisch Statistische Berichten (ESB).
Deel bericht

Minder studieuitval in opleidingen in zorg en welzijn

19.05.22
De uitval onder eerstejaarsstudenten op het gebied van zorg en welzijn is voor mbo-, hbo- en universitaire opleidingen de afgelopen tien jaar gedaald. In studiejaar 2020/’21 bedroeg de totale studieuitval in zorg en welzijn 21 procent. In studiejaar 2010/’11 was dat nog 28 procent.
Deel bericht

Onderwijsteam van het jaar komt van Roc van Amsterdam

18.05.22
Niet als individuele mentor, maar als heel team het mentoraat oppakken en vol inzetten op ouderbetrokkenheid. Dat doet het team helpende zorg en welzijn, niveau 2 van Roc van Amsterdam sinds een jaar. Het bleef niet onopgemerkt, ze werden gisteren ‘Onderwijsteam van het jaar’.
Deel bericht

Dit zijn de winnaars van het Dit is mbo Ambassadeursgala 2022

17.05.22
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf reikte maandagavond 16 mei vijf prestigieuze mbo-prijzen uit bij het Dit is mbo Ambassadeursgala 2022 in theater Orpheus in Apeldoorn. Tijdens dit hybride evenement werd zowel in het sfeervolle theater als online het mbo in de volle breedte gevierd.
Deel bericht

Kom zorgen dan! Zorg en welzijn start nieuwe jongerencampagne

16.05.22
Dat de zorg nu én straks meer personeel nodig heeft is duidelijk. De eerste stap daarvoor is het enthousiasmeren van de zorgverleners van de toekomst, namelijk jongeren op de middelbare school. Daarom starten de samenwerkende regionale werkgeversorganisaties (verenigd in RegioPlus) het nieuwe label ‘Kom zorgen dan’.
Deel bericht

Door uitblijven coronastrategie komt lockdown weer in beeld

16.05.22
Nederland is slecht voorbereid op een hevige coronagolf in de herfst. De kabinetsplannen zijn te vrijblijvend en de uitwerking van deze plannen duurt te lang. Hierdoor wordt kostbare tijd verloren. Als het tegenzit met het coronavirus, dreigt deze herfst of winter een nieuwe lockdown. Dat blijkt onder meer uit een rondgang van de NOS onder ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers.
Deel bericht

Kinderen versneld bijgespijkerd in taal en rekenen, hulp voor scholen

12.05.22
Kinderen in het primair en voortgezet onderwijs krijgen de komende jaren versneld beter les in taal, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden. Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs vindt dit de hoogste prioriteit. "Het niveau moet omhoog", zegt hij.
Deel bericht

Kwart rechthebbende mbo-studenten maakt geen gebruik van aanvullende beurs

12.05.22
In 2019 had meer dan de helft van de mbo-studenten die in aanmerking kwamen voor studiefinanciering recht op een aanvullende beurs. Ruim een kwart (26,5%) van deze studenten maakte hiervan echter geen gebruik. Zij liepen gemiddeld 190 euro per maand mis. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Niet-gebruik van de aanvullende beurs in het mbo’ van het Centraal Planbureau, dat op 12 mei is verschenen.
Deel bericht

Symposium op 18 mei in Brussel met Minister Robbert Dijkgraaf

11.05.22
Neth-ER organiseert in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van OCW een symposium over de toekomst van onderwijs, onderzoek en innovatie in Europa. De keynote speech zal verzorgd worden door Prof. Dr. Robbert Dijkgraaf, Nederlands Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.
Deel bericht

Lockdown trof mentale gezondheid jongeren, veel ouderen voelden zich juist goed

11.05.22
De laatste coronalockdown had grote gevolgen voor de mentale gezondheid van veel Nederlandse jongeren. Dat wordt bevestigd door nieuw gezamenlijk onderzoek van onder andere het RIVM en de GGD.
Deel bericht

Maandag 16 mei: Dit is mbo Ambassadeursgala

06.05.22
Tijdens dit feestelijke event worden vijf prijzen uitgereikt: Best of Excellence Award, Onderwijsteam van het jaar, Beste leerbedrijf, Beste praktijkopleider en de Landelijk Ambassadeur mbo.
Deel bericht

Duurzaam schoolgebouw verbindt Nij Smellinghe en Friese Poort in Drachten: uniek project in Nederland

04.05.22
Naast ziekenhuis Nij Smellinghe wordt op het moment een splinternieuw houten pand gebouwd, waarin vanaf oktober van dit jaar studenten van ROC Friese Poort de deeltijd mbo-opleiding zorg en welzijn en de nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Managment (SHM) kunnen volgen.
Deel bericht

Rijswijker leraar van mboRijnland doet mee aan America's Got Talent: 'Ik zit erin!'

26.04.22
William Jansen. Artiestennaam: William Janz, ook wel bekend als de Nederlandse Julio Iglesias. Binnenkort is hij te zien in America's Got Talent. Via de populaire talentenjacht op de televisie in de Verenigde Staten hoopt de inwoner van Rijswijk door te breken in Noord-Amerika. 'Ik zit erin!', glundert de leraar van mboRijnland.
Deel bericht

MBO Werkgevers Onderzoek

21.04.22
oor de overheid is het belangrijk om te weten of werkgevers tevreden zijn over de aansluiting van mbo-opleidingen op de arbeidsmarkt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek doet daarom samen met Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) onderzoek bij bedrijven naar de tevredenheid over recent gediplomeerde mbo’ers.
Deel bericht

Techneuten zijn broodnodig, maar er is geen belangstelling voor technische opleiding

21.04.22
Er is een groot tekort aan technisch opgeleid personeel. Tegelijkertijd daalt de belangstelling voor technische vervolgopleidingen. "We hebben nog steeds veel last van de traditionele overtuiging dat je beter terecht komt met een economische opleiding", zegt Eva Colen van Jet-Net & TechNet.
Deel bericht

Kabinet presenteert plan om scholen open te houden

15.04.22
Een kortere zomervakantie en een langere kerstvakantie, soepelere overgangen tussen schoolsoorten en meer flexibiliteit in het hele onderwijsstelsel. Dat moet naast maatregelen -zoals goede ventilatie- helpen om scholen zoveel mogelijk open te houden als het coronavirus weer oplaait.
Deel bericht

Verengelsing is effectief een selectiemiddel in het hoger onderwijs

14.04.22
Er is een groep studenten die vanwege de verengelsing afziet van bepaalde studies. Dit geldt zeker voor doorstromers vanuit het mbo, maar ook voor leerlingen van de havo of het vwo kan het Engels als voertaal een extra drempel zijn om voor een opleiding te kiezen, zo waarschuwt de Onderwijsinspectie in de Staat van het Onderwijs.
Deel bericht

Het Friesland College start in augustus 2022 met de Beroepshavo

12.04.22
Het Friesland College start in augustus 2022 met de Beroepshavo Manager/ondernemer Horeca. De beroepshavo is een combinatie van mbo en havo. Naast het mbo-programma (niveau 4) volgt de student minimaal twee vakken op havoniveau. Het gaat dan om vakken die goed aansluiten bij de vakopleiding.
Deel bericht

Subsidies voor scholing gewild onder praktisch opgeleiden, meeste aanvragen vanuit de zorg

09.04.22
De scholingssubsidies lijken eindelijk gevonden te worden door praktisch geschoolden. Meer dan de helft van de subsidies die begin maart werd toegekend, ging naar mensen met maximaal een mbo-opleiding.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)