Blog | Afrekenexamen op het mbo recept voor schooluitval

18.06.22
Met extra rekeneis voor mbo-leerlingen repareert de overheid niet de gebreken van het huidige onderwijsstelsel, stelt Marije Zwart.
Deel bericht
(advertentie)

‘Er zit zóveel kennis achter Gezonde School’

05.07.22
Gezondheidswetenschapper Vivian Kruitwagen is al geruime tijd betrokken bij de Gezonde School-aanpak. Deze is ontwikkeld op basis van recente wetenschappelijke inzichten én praktijkervaring van scholen in het binnen- en buitenland. Vivian legt uit waarom de Gezonde School-aanpak zo succesvol is.
Deel bericht

Onderwijs gaat ook bij slechtste coronascenario niet meer helemaal op slot

01.07.22
Het onderwijs gaat niet meer helemaal op slot, hoe erg een toekomstige coronapandemie ook wordt. Zelfs in het slechtste scenario - code rood - gaan alle leerlingen nog beurtelings naar school, blijkt uit de sectorplannen voor onderwijs die vrijdag in de ministerraad worden besproken.
Deel bericht

Nog 4.500 stages te weinig in het mbo, kleinste tekort sinds start coronacrisis

30.06.22
Steeds meer mbo'ers lukt het om op tijd een stage te vinden. Was er begin vorig jaar nog een tekort van ruim 20.000 stageplekken, nu zijn dat er nog zo'n 4.500. Er zijn wel grote verschillen tussen sectoren.
Deel bericht

700 klaslokalen in Eindhoven krijgen desinfectielampen voor schonere lucht

30.06.22
In Eindhoven worden 700 klaslokalen voorzien van desinfectielampen. De ultraviolet-apparatuur (UV-C) moet gaan zorgen voor schonere lucht. De gemeente Eindhoven steekt als eerste stad in Nederland zoveel geld in betere luchtkwaliteit op school. Wel moeten kinderen uitkijken voor de straling, meent TU/e onderzoeker Luc Schlangen.
Deel bericht

De MBO-krant: voortaan volledig digitaal te lezen

29.06.22
De MBO-krant, het kwartaalblad dat sinds 2008 verschijnt, gaat volledig digitaal. Maar niet getreurd: voortaan kan iedereen hier, op MBO-today, terecht voor de achtergrondverhalen, reportages en columns die voorheen in de krant verschenen.
Deel bericht

15 extra meldingen van geweigerde mbo’ers in Utrechts uitgaansleven: ‘Heftig om te lezen’

27.06.22
Bij de Utrechtse PvdA-fractie zijn vijftien extra meldingen binnengekomen van mbo’ers die zeggen geweigerd te worden aan de deuren van Utrechtse cafés vanwege hun opleidingsniveau. Het gebeurt met name in kroegen rondom het Janskerkhof en op de Nobelstraat, zegt raadslid Hester Assen.
Deel bericht

Van verkoopster naar docent op mboRijnland: ‘mijn beste keuze’

25.06.22
Ze stoomt studenten klaar om burger te zijn in de samenleving. Merve werkte een paar jaar geleden nog in een warenhuis, maar koos ervoor zich te laten omscholen tot docent. Nu leert ze studenten van het mboRijnland over sociaal-maatschappelijke en politiek-juridische zaken, maar ze spijkert hen ook praktische kennis bij over werk en consumeren, rechten en plichten en een gezonde leefstijl.
Deel bericht

Ook grootste fonds ABP verhoogt de pensioenen: 2,39% erbij

23.06.22
Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP (overheid en onderwijs), verhoogt de pensioenen vanaf volgende maand met 2,39 procent. Op een netto pensioen van 1000 euro per maand scheelt dat dus zo'n 24 euro. Ook ontvangen gepensioneerden een nabetaling van 1,2 procent over de eerste zes maanden van dit jaar. Een verhoging van de ABP-pensioenen is sinds 2008 niet meer voorgekomen.
Deel bericht

Koningin Máxima ontmoet leerlingen en studenten in Beverwijk

23.06.22
Hoe bevorderen mbo-opleidingen de mentale gezondheid van hun studenten en hoe doet het voortgezet onderwijs (vo) dit voor hun scholieren? MIND Us erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima sprak woensdag 22 juni in Beverwijk – samen met de minister voor Primair en Voorgezet Onderwijs, Dennis Wiersma – scholieren, studenten, bestuurders en beleidsmakers over hoe zij omgaan met en investeren in mentale gezondheid.
Deel bericht

Onderwijs in Barneveld treft maatregelen om boerenprotest

21.06.22
Het Aeres MBO in Barneveld laat woensdag alle lessen en examens vervallen in verband met de boerenprotesten in Stroe. Ook andere onderwijsinstellingen in de gemeente treffen maatregelen.
Deel bericht

Achterban stemt in met nieuwe cao mbo

20.06.22
Leden van de AOb stemmen in grote meerderheid in met de nieuwe cao voor het mbo. Ruim 84 procent gaf dit aan in de peiling. Ook de andere bonden en de MBO-raad, die de besturen vertegenwoordigt, hebben ingestemd. De cao mbo is daarmee definitief.
Deel bericht

Aandacht nodig voor mbo-vrouwen in bèta, techniek en IT

20.06.22
Al jaren komen er fors minder bètatechnische vrouwen van het mbo dan dat er bètatechnische vrouwen van het hoger onderwijs afkomen. Het aandeel vrouwen is daardoor onder hoogopgeleiden in de techniek veel hoger dan onder middelbaar en lager opgeleiden in de techniek.
Deel bericht

'Vraag naar mbo'ers steeds groter als krapte op arbeidsmarkt aanhoudt'

17.06.22
Meer dan de helft van alle organisaties neemt door de krappe arbeidsmarkt eerder mbo'ers aan. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat ICT-detacheerder Linden-IT heeft laten uitvoeren. Dat betekent ook dat er nog veel bedrijven zijn die niet willen afwijken van het gewenste opleidingsniveau, terwijl nieuw personeel hard nodig is.
Deel bericht

Nauwelijks nog een leraar die niét voor de klas staat in Utrecht, maar tekort is nog steeds nijpend

16.06.22
Het aantal leraren dat in en om Utrecht op zoek is naar werk, is in jaar tijd met een noodvaart gedaald. Het nijpende tekort in het onderwijs zorgt ervoor dat zowel in het basis-, voortgezet- als beroepsonderwijs nog maar weinig leerkrachten aan de kant staan.
Deel bericht

Minister mag vaker ingrijpen bij misstanden op scholen

16.06.22
De minister van Onderwijs krijgt vergaande bevoegdheden om scholen aan te pakken waar zich misstanden voordoen. Het bijzonder onderwijs trapt op de rem. De Tweede Kamer moet donderdag kleur bekennen.
Deel bericht

Verslag | Netwerksessie Crypto & NFT’s: Wat moeten we jongeren leren over digitaal geld en bezit?

15.06.22
De nieuwe wereld van cryptocurrency en NFT’s heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren. Het biedt hen talloze mogelijkheden. Maar er kleven juist ook risico’s aan. Hoe begeleiden we jongeren hierin?
Deel bericht

Uitsluiting studenten energietoeslag is onrechtmatig, zeggen juristen

14.06.22
Studenten worden nu uitgesloten van de energietoeslag, terwijl dat juridisch gezien helemaal niet mag. Als studenten een zaak aanspannen tegen hun gemeente, is de kans groot dat ze gelijk krijgen van de rechter, zeggen juristen.
Deel bericht

Kuipers: sluiten scholen en kinderopvang bij coronagolf voorkomen

13.06.22
Het kabinet wil "te allen tijde" voorkomen dat scholen en kinderdagverblijven dicht moeten als het coronavirus opnieuw oplaait. De gevolgen van een sluiting zijn te groot, onder meer op "de ontwikkeling van kinderen en jongeren", zegt minister Ernst Kuipers. Sluiting komt pas in beeld als mogelijke maatregel "als we te maken hebben met een virus(variant) waarbij scholieren, studenten en personeel in de scholen en ....
Deel bericht

Mbo-studenten voelen zich niet gehoord en zijn onzeker over de toekomst

11.06.22
Mbo-studenten voelen zich niet gehoord door beleidsmakers of onderzoekers. Er is ook nauwelijks meerjarig onderzoek naar de mentale gezondheid van deze studenten. Daardoor is deze groep en de ernst van eventuele problemen vaak niet goed zichtbaar voor beleid. Deze studenten willen wel degelijk gehoord worden, het liefst via gesprekken. Dat concluderen het RIVM en het Amsterdam UMCUniversitair Medisch Centrum na ...
Deel bericht

In eerste kwartaal 2022 hoogste ziekteverzuim ooit gemeten

10.06.22
Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent, het hoogste percentage dat het CBS ooit heeft gemeten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)