Blog | Minister Dijkgraaf geeft het mbo hoop

21.11.22
Al meer dan tien jaar ben ik met het (v)mbo bezig en nu is het de eerste keer dat ik hoge verwachtingen van een minister van onderwijs heb. Uit zijn plannen blijkt dat hij echt werk maakt van de emancipatie van het mbo. Anderen probeerden dat ook, en in toenemende mate, maar zij richtten zich vooral op verbetering van het imago van het mbo.
Deel bericht
(advertentie)

Jop (17) volgt zijn hart: ‘Van veel geld binnenharken word je niet per se gelukkig’

29.11.23
Zeker, het zou zomaar kunnen dat vwo-scholier Jop de Jong (17) alsnog op een hbo of universiteit belandt. Maar misschien volgt hij wel zijn droom en wordt hij via een mbo horlogemaker. ,,Werken met je handen wordt in Nederland enorm ondergewaardeerd.’’
Deel bericht

Alle mbo's testen stages zonder sollicitatie als middel tegen discriminatie

28.11.23
Alle 58 ROC's in Nederland experimenteren met de mogelijkheid om stage te lopen zonder te hoeven solliciteren. Hiermee moet stagediscriminatie worden tegengegaan. De eerste resultaten zijn hoopvol.
Deel bericht

Meer uitwisseling van studenten binnen het Koninkrijk door Koninkrijksbeurs

28.11.23
Vanaf volgend studiejaar kunnen zo’n 120 studenten per jaar op uitwisseling of stage binnen het Koninkrijk met de zogeheten Koninkrijksbeurs. Dit is een nieuw mobiliteitsprogramma voor alle studenten binnen het Koninkrijk, bedoeld om de kortdurende uitwisseling van studenten te vergroten.
Deel bericht

STAP-budget ook in laatste ronde snel uitverkocht

27.11.23
Ook bij de laatste ronde van het STAP-budget was het beschikbare budget snel uitgeput. Binnen een uur waren ruim elfduizend aanvragen ingediend.
Deel bericht

Nieuwe expertisepunten voor rekenen-wiskunde en voor digitale geletterheid

24.11.23
Demissionair minister Paul heeft het startsein gegeven voor het online Expertisepunt Rekenen-Wiskunde. Ze deed dit op 17 november 2023 in Utrecht. Het expertisepunt moet de kwaliteit van het reken-wiskundeonderwijs bevorderen. Op 22 november volgde het Expertisepunt digitale geletterdheid.
Deel bericht

MBO-studenten in gesprek met minister:: "Werkgevers onderschatten ons vaak"

22.11.23
Wat kan er beter in de aansluiting van het mbo-onderwijs op de arbeidsmarkt? Die vraag stond vandaag centraal tijdens een bezoek van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan mbo-instelling Landstede in Zwolle. Want, ondanks krapte op de arbeidsmarkt vinden mbo-studenten niet altijd een stageplek en kost het bedrijven moeite om goed opgeleide mensen te vinden.
Deel bericht

CNV: ’Nederland dreigt steeds meer vast te lopen door harde diploma-eisen’

18.11.23
Werkgevers en de overheid moeten hun rigide diploma-eisen loslaten om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, meldt CNV. Door de huidige eisen blijven volgens de vakbond honderdduizenden werkzoekenden aan de kant en lopen cruciale sectoren vast door personeelsgebrek.
Deel bericht

CBS: Meer jongeren met slaapproblemen

16.11.23
Steeds meer jongeren kampen met slaapproblemen en psychische klachten. Vorig jaar zei 22 procent van de jongeren tussen 12 en 25 jaar dat zij de afgelopen twee weken last hadden gehad van slaapproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Deel bericht

Als docent zal ChatGPT mij zinloos werk schelen

16.11.23
Humorloos en braaf was het resultaat toen mbo-docent Laurensz Rötgers ChatGPT vroeg zijn column voor het Onderwijsblad te schrijven. Een adviesrapport of een teamplan opstellen met AI werkt beter denkt hij, want die beleidsstukken zijn sowieso droog en saai. "Als docent zal het mij grote partijen zinloos werk schelen."
Deel bericht

Staat van Inclusief Onderwijs 2023: universiteiten en hogescholen worstelen met VN-verdrag

16.11.23
Het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) publiceert op 16 november 2023 de Staat van Inclusief Onderwijs 2023. Hieruit blijkt dat op dit moment 35 van de 54 bekostigde hogescholen en universiteiten een intentieverklaring hebben ondertekend om hun onderwijs toegankelijk te maken voor studenten met een functiebeperking of ondersteuningsvraag.
Deel bericht

Hbo, mbo en vo moeten doorstroom verbeteren

15.11.23
Hogescholen, mbo-instellingen en het voortgezet onderwijs zouden verplicht overgangsdossiers van studenten en leerlingen moeten bijhouden. Op die manier kan de doorstroom verbeterd worden; nu vallen nog te veel mbo’ers uit in het hbo, stelt een nieuw Interdepartementaal Beleidsonderzoek. Ook kan in samenwerking met NWO het onderzoek in het mbo aangejaagd worden.
Deel bericht

MBO Kompas 2024 voor leerlingen in de bovenbouw van het vmbo en hun ouders

15.11.23
Het MBO Kompas wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie om leerlingen in de bovenbouw van het vmbo en hun ouders te informeren bij de keuze voor een passende mbo-studie. Met het MBO Kompas hebben deze leerlingen en ouders alle relevantie informatie bij elkaar in een overzichtelijke uitgave.
Deel bericht

Rechter of griffier voor de klas om les te geven over rechtspraak

14.11.23
Bij het MBO College in Lelystad staan deze week medewerkers van de rechtbank voor de klas. Studenten krijgen uitleg over het werk van rechters en griffiers en over de rechtspraak in het algemeen.
Deel bericht

Krimp aantal mbo-studenten gaat onverminderd door

14.11.23
In het huidige studiejaar (2023-2024) is het totaal aantal mbo-studenten met zo’n 10.000 afgenomen tot circa 475.000. Het aantal leerbanen (bbl) nam toe met 6.000, terwijl het aantal voltijds studenten met 16.000 afnam.
Deel bericht

#WvdM 2023: Nederland is klaar met online kwetsend gedrag

13.11.23
Het merendeel van Nederland ervaart online kwetsend gedrag als een groot probleem. Toch spreekt slechts een kwart van de Nederlanders iemand anders aan op dit soort gedrag of maakt er een melding van bij een online platform. Dat terwijl we er veel last van hebben: het maakt ons boos (51%), we voelen afschuw (42%) en verdriet (31%). Het onderzoek van Netwerk Mediawijsheid [...]
Deel bericht

Verkorte opleiding vmbo-mbo

10.11.23
Na het vmbo in één jaar een mbo-diploma op niveau 2 halen? In de Kop van Noord-Holland hebben stichting Scholen aan Zee en beroepsopleider Vonk de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken. Samen zorgen deze onderwijsorganisaties voor sterk beroepsonderwijs.
Deel bericht

Gerechtshof: Roc-docent Paula van Manen onterecht ontslagen

10.11.23
Drie jaar nadat mbo-docent Paula van Manen werd ontslagen, krijgt ze eerherstel van het gerechtshof in Den Bosch. Haar ontslag door Roc Nijmegen, na de publicatie van een geanonimiseerd boek over een ingrijpende onderwijsvernieuwing, was een ontoelaatbare inperking van de vrijheid van meningsuiting.
Deel bericht

Fors meer schoolverlaters, vooral mbo'ers stromen vroegtijdig uit

09.11.23
Ruim 35.000 jongeren hebben in het studiejaar 2021/2022 hun school verlaten zonder diploma. Dat is een stijging van ruim 12 procent ten opzichte van 2018/2019, het schooljaar voordat corona uitbrak. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Deel bericht

MBO Symposium Duurzaam Denken & Doen

08.11.23
De wereld verandert en duurzaam denken en doen is daarin belangrijker dan ooit tevoren. Daarin is het MBO onmisbaar! Kom ook naar het symposium met de uitreiking van de SustainaBul 2023.
Deel bericht

Wat betekent autonomie voor zowel student als docent?

08.11.23
Het stimuleren van autonomie onder leerlingen en studenten is niet weg te denken in gesprekken over goed onderwijs. Scholen en opleidingen vinden verschillende manieren om hierop in te spelen, denk aan flexibilisering en eigenaarschap over leerroutes, waarbij de leerling of student eigen keuzes maakt. Maar, hoe zit het eigenlijk met de autonomie van docenten?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)