Evidence-informed naar een lerende organisatie met nieuwe leidraden voor voortgezet onderwijs en mbo

24.01.23
Als onderwijsprofessional in het voortgezet onderwijs of mbo ben je samen met je collega’s voortdurend bezig om het onderwijs nog beter in te richten. Maar hoe weet je of de keuzes die je maakt bewezen effectief zijn? De nieuwe leidraden van het NRO, nu kosteloos te downloaden [...]
Deel bericht
(advertentie)

Audio | Krijgen mbo-stagiairs eerlijk betaald?

26.09.23
Nederlandse mbo-studenten lopen vergeleken met het buitenland lang stage en doen dat relatief vaak onbetaald, blijkt uit internationaal onderzoek. Is dat wel eerlijk en zo nee, kan het anders?
Deel bericht

Expertisepunt digitale geletterdheid in het najaar gelanceerd

25.09.23
In het najaar van 2023 wordt het Expertisepunt digitale geletterdheid gelanceerd. Het Expertisepunt brengt vraag en aanbod bij elkaar rondom digitale geletterdheid voor het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en voor (leraren)opleidingen. Het ministerie van OCW heeft Kennisnet en SLO gevraagd om het Expertisepunt op te zetten.
Deel bericht

Jonge pianostemmers gezocht: 'Studenten kiezen niet meer voor ambacht'

23.09.23
Weinig jongeren kiezen nog voor ambachtelijk werk. Slechts 1 procent van alle mbo-studenten volgt een specialistische vakopleiding, blijkt uit cijfers van het Ambacht in Beeld Festival, dat dit weekend in Amsterdam aandacht vraagt voor dit soort beroepen. Onder andere aan pianostemmers is er een tekort. "Je verdient er een goede boterham mee."
Deel bericht

'EU moet iets doen tegen urenlang scrollende jongeren en verslavende apps'

23.09.23
De EU zou tech-bedrijven moeten dwingen om apps als Instagram, Facebook en Snapchat minder verslavend te maken, vindt GroenLinks in het Europees Parlement. Sommige jongeren scrollen urenlang in oneindige tijdlijnen, en daar wil de partij een einde aan maken. "Het idee van zelfdiscipline werkt niet."
Deel bericht

Scholierenverkiezingen Tweede Kamerverkiezing 2023

22.09.23
Organiseer Scholierenverkiezingen bij jou op school of in de klas! Scholieren op de middelbare school en mbo-studenten brengen hun stem uit op politieke partijen die ook meedoen bij de échte Tweede Kamerverkiezing. Zo ontdekken ze waar de verkiezingen over gaan en hoe het stemmen werkt. ProDemos organiseert de Scholierenverkiezingen dit jaar voor de 30ste keer.
Deel bericht

Convenant Cyberveiligheid ondertekend tijdens MBO Digitaal Conferentie

22.09.23
Op 21 september is het Convenant Cyberveiligheid officieel ondertekend. Tijdens de MBO Digitaal Conferentie hebben Jozien Winterman (voorzitter Regiegroep IBP), Pauline Satter (voorzitter MBO Digitaal) en Adnan Tekin (voorzitter van de MBO Raad) het convenant met hun handtekeningen bekrachtigd. Hiermee onderstrepen zij dat de mbo-scholen samenwerken op het gebied van cyberveiligheid.
Deel bericht

Leesbevordering op mbo zaak van individuele docent

22.09.23
88% van de docenten in het mbo besteedt aandacht aan leesbevordering. Een derde van de docenten organiseert ten minste wekelijks vrij lezen tijdens de les, en 31% adviseert studenten ten minste maandelijks over boeken. Voorlezen en praten over boeken doet bijna een kwart van de docenten maandelijks (DUO Onderwijsonderzoek, 2022).
Deel bericht

De regionale aanpak van Het Talent Atelier: ‘Deze onderwijsmethode maakt écht een verschil’

21.09.23
Waar Het Talent Atelier (HTA) een begrip is in het ‘eigen’ Koning Willem I College, krijgt de winnaar van de ‘Nederlandse Onderwijspremie mbo’ ook in de regio steeds vastere voet aan de grond. Projectleider Bert Verhoeven en projectcoördinator Tara Dielissen vertellen over het geheim achter én de voordelen van deze vorm van interdisciplinaire studentensamenwerking.
Deel bericht

Publicatie beleidsindicatoren uit de OCW begroting 2024

20.09.23
Op Prinsjesdag zijn beleidsindicatoren gepubliceerd op ocwincijfers.nl. Vanaf de begroting van OCW voor 2024 geven deze beleidsindicatoren inzicht in de voortgang op de beleidsprioriteiten van het ministerie van OCW, op basis van het Regeerakkoord.
Deel bericht

STAP-budget weer razendsnel uitverkocht

20.09.23
De opleidingssubsidie van het STAP-budget blijft ongekend populair. Bij de laatste ronde was het beschikbare budget al na anderhalf uur op.
Deel bericht

Video | Ministers en Kamerleden worden gekapt en opgemaakt door mbo'ers

19.09.23
Vooraf aan de Troonrede worden een aantal ministers en Kamerleden gekapt en opgemaakt door mbo'ers om hen in het zonnetje te zetten.
Deel bericht

In de uitzending van Radar op 18 september staat de pechstudent centraal

18.09.23
In de uitzending van Radar op 18 september staat de pechstudent centraal. Pechgeneratie of niet: iedereen kan door onvoorziene omstandigheden mogelijk een studie binnen redelijke termijn niet meer halen. Daarvoor is de voorziening prestatiebeurs in het leven geroepen. Hoe vraag je het aan en kom jij hiervoor in aanmerking?
Deel bericht

Rekenkamer twijfelt aan aanpak kansenongelijkheid

15.09.23
Het tegengaan van kansenongelijkheid is al langere tijd een van de speerpunten van het beleid van het ministerie van Onderwijs. Maar of het beleid effect heeft, is volgens de Algemene Rekenkamer allerminst duidelijk.
Deel bericht

Krapte op arbeidsmarkt is ook voor het nieuwe kabinet een groot probleem

15.09.23
Het nieuwe kabinet staat straks voor een grote uitdaging: een oplossing vinden voor de krapte op de arbeidsmarkt. De personeelstekorten in sectoren als de zorg, het onderwijs en de techniek zijn enorm en dat blijft voorlopig zo.
Deel bericht

Tweede Kamer pleit voor verplicht examen burgerschap

14.09.23
In navolging van een commissie van experts pleiten veel fracties in de Tweede Kamer voor een verplicht examen burgerschap voor mbo-studenten. Minister Dijkgraaf voelt hier voorlopig niets voor.
Deel bericht

Onderzoek voortijdig schoolverlaters mbo-vso

14.09.23
Jaarlijks beginnen ruim 6.000 jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) aan een opleiding in het mbo. In vergelijking met studenten uit het regulier voortgezet verlaten deze studenten vaker voortijdig de opleiding zonder diploma.
Deel bericht

Meer gezakte leerlingen: dat merken ze in het volwassenenonderwijs

13.09.23
Twee of drie examenvakken herkansen zonder dat je het hele jaar opnieuw hoeft te doen. Deze route in het voortgezet volwassenenonderwijs, vavo, lijkt dit jaar populairder nu meer leerlingen zijn gezakt.
Deel bericht

Onderwijsminister prijst Emmer innovatiecampus: 'Nederland kan hier van leren'

12.09.23
Emmen mag trots nu al trots zijn op de innovatiecampus, waar studenten van alle onderwijsniveaus gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Dat betoogde demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) vanmiddag. Hij bezocht de voormalige busremise, die wordt verbouwd tot de zogeheten Greenwise Campus.
Deel bericht

Topambtenaren: nieuw kabinet moet flink bezuinigen of belasting verhogen

12.09.23
Een nieuw kabinet zal fors moeten gaan bezuinigingen of de belastingen verhogen, om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Topambtenaren, verenigd in de Studiegroep Begrotingsruimte, denken dat er vanaf 2028 zelfs elk jaar zeventien miljard euro moet worden gevonden om het begrotingstekort niet te ver op te laten lopen.
Deel bericht

In mbo-klas leert havist zichzelf kennen

09.09.23
Steeds meer havisten lopen vast in de vierde klas. Ze blijven zitten of stappen zonder diploma over naar het mbo. In een pilotklas op ROC Midden Nederland kunnen zij alvast proeven aan het mbo.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)