Rijksuniversiteit Groningen en boer gaan samenwerken in transitie
30.01.23
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), hbo- en mbo-instellingen gaan met boeren samenwerken in de landbouwtransitie. Zij willen hiermee het aandeel natuurinclusieve landbouw en het percentage koplopers in de landbouw vergroten. Dit vergt niet alleen inspanningen van de landbouw, maar ook het onderwijs moet anders.
Onderwijsprofessionals gunnen misschien nog wel meer dan menig ander kinderen en jongeren een mooie toekomst. Bij een mooie toekomst hoort een bewoonbare planeet. Wat kunnen scholen doen om hun voetafdruk te verkleinen?
Eén op de drie Nederlanders noemt het onderwijs als setting waar vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Dat is relatief weinig, blijkt uit onderzoek in opdracht van onder andere het ministerie van OCW.
MBO College Zuidoost in Amsterdam krijgt nu toch een stilteruimte, waar moslims mogen bidden. De beslissing is een reactie op een column van rabbijn Lody van de Kamp voor de Kanttekening. Hij vond het niet inclusief dat de school wel een genderneutraal toilet wilde, maar geen gebedsruimte.
Heb je wel eens gezien dat een huis wordt gebouwd zonder steigers? De kans is klein: de ondersteuning is nodig om tot een stevig, duurzaam en afgewerkt gebouw te komen. Willen we dat leerlingen en studenten tot dezelfde soort kennis en vaardigheden oftewel goed leren komen, dan is het dan ook belangrijk om passende ondersteuning te bieden. Het bieden van deze ondersteuning wordt scaffolding genoemd.
De MBO Raad, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV slaan de handen ineen om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dit doen ze door gezamenlijk te werken aan een aanpak waarmee werkenden en werkzoekenden optimaal worden ondersteund bij het vinden van passende scholingsmogelijkheden.
De 18-jarige Bram van Heugten is er duidelijk over. Hij was lang niet zo goed geworden in het metselen als hij zijn leermeester niet had gehad. “Als je begint bij een bouwbedrijf, dan weet je nog helemaal niks. Je hebt iemand nodig die ermee kan omgaan dat je het na vijf keer uitleggen nog steeds niet snapt.”
Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, opent maandagochtend 27 maart de 12e editie van de Week van het geld in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens deze week geven medewerkers uit de financiële sector duizenden gastlessen aan het basisonderwijs en mbo-scholen over het belang van goed omgaan met geld.
Skills The Finals, het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap voor vakwedstrijden in het (v)mbo vindt plaats op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam. De aanwezigheid van de Koning en van de ministers Dijkgraaf en Wiersma laat zien dat het voor het kabinet een prioriteit is om de jongeren enthousiast te krijgen voor het beroepsonderwijs.
In 2022 gaf ruim de helft van de jongeren vanaf 16 jaar (56%) aan seksueel actief te zijn. Dat is minder dan in 2014, toen nog ruim zes op de tien jongeren (63%) dat aangaven. Dat meldt het CBS.
De spoorsector heeft te kampen met een tekort aan technisch personeel en de reiziger is hier de dupe van. ‘Het spoor’ sluit daarmee aan in het rijtje vitale sectoren dat geraakt wordt door de schaarste aan goed opgeleide vakmensen. De impact is groot en reikt veel verder dan alleen de spoorsector. Dit maatschappelijke knelpunt kan alleen worden aangepakt door iedereen kansen te bieden op om- en bijscholing. Het mbo is [...]
Mbo-instelling zijn helemaal klaar met de stakingen in het streekvervoer. "Sommige klassen zitten maar half vol, terwijl we nog volop ermee bezig zijn met het wegwerken van de corona-achterstanden", zegt Remco Meijerink, bestuurder van instelling Firsa.
De tijd van angst voor vieze handen lijkt voorbij: het ROC heeft de wind in de zeilen. Mbo-beroepsopleidingen zijn dit jaar zeer in trek. Vooral de techniek en de zorg hebben een opleving. Opmerkelijk is dat het vooral 40-plussers zijn die na de corona een ander beroep zoeken en zich laten omscholen.
Terri van der Velden is als voorzitter van het ISO deze periode veel op de voorgrond vanwege de herinvoering van de basisbeurs. Als vertegenwoordiger van een ‘pechgeneratie’, is ze de stem van veel studenten op hogescholen en universiteiten en strijdt ze onder meer voor studiefinanciering, flexibele toelatingseisen en een versoepeling van het bindend studieadvies.
De zorgen voor mbo- en hbo-studenten die geraakt worden door de ov-stakingen lopen op. Deze studenten komen door de aanhoudende stakingen namelijk steeds verder in de knel, omdat ze niet naar school kunnen om daar hun praktijkgerichte lessen te volgen.
Een student van het Koning Willem I College in Den Bosch heeft maandagmiddag een nepvuurwapen ingeleverd bij een medewerker van de school. De politie had de school 's ochtends omsingeld na een melding van een vuurwapen.
Scholen en hoger onderwijsinstellingen worden geconfronteerd met laatkomers. Als ik mijn eigen ervaringen en die van mensen in mijn omgeving bij elkaar leg, dan stel ik vast dat de manier waarop omgegaan wordt met te laat komen, verschilt van instelling tot instelling en vaak ook nog eens van personeelslid tot personeelslid. Stof voor een kleine reflectie.
Om het tekort aan technische vakmensen aan te vullen is donderdag 9 maart de mbo-opleiding Railtechniek gestart: een nieuwe samenwerking tussen ProRail, Railcenter, Technical Valley en de deelnemende spooraannemers. De deelnemers van de mbo-opleiding volgen een volledig betaald werk- en leertraject.
In 2022 hebben 12 leerlabs gewerkt aan doorlopende leerroutes vmbo-mbo en/of de samenwerking tussen vmbo en mbo. Sterk Beroepsonderwijs publiceert over de geleerde lessen een digizine en organiseert een webinar op 13 maart.
De stakingen in het openbaar vervoer beginnen ook voor het mbo in Fryslân steeds meer hun tol te eisen. De nieuwe fusieschool Firda, ontstaan uit ROC Friese Poort en het Friesland College, laat op dit moment nog zelf 18 bussen rijden, maar financieel wordt het steeds moeilijker om dat vol te houden.
Hang jij straks met je eigen expositie in het Rijksmuseum? Speciaal voor middelbare scholieren en mbo-studenten zowel in Nederland als op het Caribisch-gebied organiseren wij elk jaar een fotowedstrijd. Stuur je fotoserie in en neem deel aan masterclasses, ontmoet andere jongeren en experts, maar het belangrijkste: maak kans op een eigen expositie in het Rijksmuseum, naast topfotograaf Mounir Raji.