Unieke actie voor statushouders door onderwijs en lokale bedrijven in Twente

24.05.23

Twente heeft dinsdag 23 mei een bijzondere dag beleefd. Een groep van 40 statushouders, vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben en in de laatste fase zijn van het krijgen van een Nederlands paspoort, namen deel aan een unieke bedrijventour.

De dag begon bij ROC van Twente, waar de statushouders samen de bus instapten. Het eerste bedrijf dat de deelnemers bezochten was Pentas in Almelo, gevolgd door een bezoek aan Aqua+ in Goor. De lunchpauze werd doorgebracht bij Eet- en werkcafé Kleurrijk in Nijverdal, een restaurant dat nauw samenwerkt met Stichting Culture Kitchen om statushouders de kans te geven werkervaring op te doen in de horeca. De tour werd afgesloten met een bezoek aan Niverplast in Nijverdal.

Verbinding tussen bedrijven en statushouders
Dit evenement was een belangrijke stap in het versterken van de connectie tussen de statushouders en de lokale arbeidsmarkt. Het toonde de bereidheid van Twentse bedrijven om diversiteit te omarmen en bood de statushouders inzicht in hun potentiële toekomst in de regio. Het evenement illustreert de gezamenlijke inspanningen van lokale bedrijven, onderwijsinstellingen en stichtingen om de integratie van statushouders in de Twentse gemeenschap te bevorderen. Door hun betrokkenheid en openheid hopen ze de statushouders een warm welkom te bieden en hen te helpen bij het vinden van hun plek op de Twentse arbeidsmarkt.

“Met deze tour willen we laten zien dat we statushouders verwelkomen en waarderen. We willen de drempel verlagen en hen een kijkje geven in de Twentse arbeidsmarkt“, aldus Marthijn Koorn, directeur van Pentas.

Aqua+ in Goor, een bedrijf dat gespecialiseerd is in brandbeveiligingssystemen, zette ook de deuren open. “Wij geloven in het bundelen van krachten en het vieren van diversiteit. Niet alleen binnen onze muren, maar ook daarbuiten. Daarom hebben we de Rudolf Walhof Foundation opgericht, vernoemd naar mijn opa, waarmee wij initiatieven op het gebied van vluchtelingenhulp opzetten voor een betere wereld“, zei directeur Bas-Jan Walhof.

Tijdens de lunch bij Kleurrijk, kregen de deelnemers een voorproefje van hoe Stichting Culture Kitchen statushouders de kans biedt om in de horeca te werken en werkervaring op te doen. Na de lunch ging de tour door naar Niverplast. Richard Nieuwenhuis, van Niverplast, benadrukte de waarde van diversiteit in hun internationale bedrijf en hun streven naar gelukkige collega’s. “Opleidingen en papieren vinden we minder belangrijk. Met dit bezoek willen we laten zien dat als je maar écht wilt, je veel kunt bereiken.” aldus Richard Nieuwenhuis.

ROC van Twente speelde een cruciale rol in het evenement, niet alleen als startpunt van de tour, maar ook door de betrokkenheid bij de voorbereiding en ondersteuning van de statushouders. “Het is cruciaal om de brug te slaan tussen statushouders en de lokale arbeidsmarkt. Dit evenement is een mooie manier om ze de mogelijkheden te laten zien die Twente te bieden heeft“, vertelde Edwin Kamp van ROC van Twente.

De deelnemers waren enthousiast over de tour en de mogelijkheid om meer te leren over de Twentse bedrijven. “Ik hoop dat ik een baan kan krijgen als chauffeur,” zei één van de deelnemers. Een andere deelnemer voegde eraan toe: “Ik ben geïnteresseerd in alle drie de bedrijven, maar ik moet nog even kijken welke ik het leukst vind.”

“Het doel is om de integratie van statushouders op de Nederlandse arbeidsmarkt te bevorderen,” zei Marieke van der Vliet, directeur van Stichting Culture Kitchen. “We zijn blij te zien dat Twentse bedrijven hun deuren openen en nieuwkomers verwelkomen.”
Deel bericht
(advertentie)

Minder nieuwe studenten verpleegkunde en verzorgende

21.05.24
De instroom van nieuwe mbo-studenten verpleegkunde is in het studiejaar 2023/’24 met 20 procent afgenomen vergeleken met twee jaar eerder. In dat jaar was er een piek in de instroom. Ook bij de hbo-studie verpleegkunde daalde het aantal nieuwe studenten in die periode, met 26 procent. De instroom van studenten verzorgende IG (mbo) nam zelfs met een derde af. D
Deel bericht

AOb wint rechtszaak over geheime brieven loonruimte

18.05.24
De overheid moet de geheime brieven uit de jaren 2011-2021 waarin staat wat de loonruimte is, openbaar maken. De AOb heeft daarin vorige week gelijk gekregen van de rechter. Op dit moment ontvangen alleen de onderwijswerkgevers deze zogenoemde ‘ruimtebrieven’.
Deel bericht

Ambassadeursgala 2024: Mbo’s grootste feestje kent alleen maar winnaars

16.05.24
De 2024-editie van het Dit is mbo Ambassadeursgala op maandagavond 13 mei in het Orpheustheater in Apeldoorn gaat de boeken in als een van de uniekste ooit. Met de onthulling van het standbeeld voor het mbo-vakmanschap, de uitverkiezing van een compleet ambassadeursteam én een recordaantal mensen in de zaal -onder wie zo’n 70 ‘winnaars’- waren alle ingrediënten voor mbo’s grootste feestje in ruime mate aanwezig.
Deel bericht

Onderhandelaars mbo zetten in op 6 procent loonsverhoging

16.05.24
Bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao zetten de bonden in op een salarisverhoging van 6 procent voor alle mbo-medewerkers. Ook moeten de reiskosten verhoogd worden en willen de bonden een minimumpercentage en promotiecriteria afspreken voor het doorstromen naar hogere docentfuncties.
Deel bericht

Partijen geven lezen, schrijven en rekenen ‘absolute prioriteit’

16.05.24
Het lesaanbod op scholen moet zich weer gaan toespitsen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Dat staat in het akkoord op hoofdlijnen van PVV, VVD, BBB en NSC. In het hoger onderwijs moet de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak worden.
Deel bericht

Standbeeld voor alle mbo'ers: 'Er wordt op ze neergekeken'

15.05.24
Nog een maandje en Quillian Blom (19) is klaar met zijn opleiding. In Theater Orpheus in Apeldoorn mocht hij maandagavond al zijn standbeeld onthullen.
Deel bericht

Kamerdebat over verkoopverbod van tabak aan jongeren stap dichterbij

08.05.24
Maatschappelijke organisaties die pleiten voor een verkoopverbod van tabak aan jongeren zijn een stap dichter bij hun doel: een debat hierover in de Tweede Kamer. Ze hebben ruim 40.000 handtekeningen verzameld voor hun burgerinitiatief Nicotinee. Deze hoeveelheid handtekeningen kan ervoor zorgen dat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komt te staan.
Deel bericht

OCW promoot zichzelf in online filmpje

08.05.24
Het ministerie van OCW heeft een promotiefilmpje over zichzelf gemaakt. Daarin vertelt het ministerie onder andere dat het elke dag werkt aan 'een slim, vaardig en creatief Nederland'.
Deel bericht

Het ongemak van falende leerlingen en studenten

08.05.24
We weten heus allemaal dat we kunnen leren van de fouten die we maken. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies? En waarom gaan we dan in 9 van de 10 gevallen toch foutvermijdend aan het werk met onze leerlingen en studenten?
Deel bericht

Busvervoerder Hermes zet studenten in als chauffeur om tekort weg te werken

03.05.24
Ov-bedrijf Hermes zet studenten in om het personeelstekort aan te pakken. Tientallen studenten worden door het ov-bedrijf opgeleid tot studentchauffeur, de eerste vijftien zijn inmiddels aan het werk.
Deel bericht

Groningse introductieweek nu echt voor alle studenten

03.05.24
Groningse mbo-studenten kunnen dit jaar volwaardig meedoen aan de introductieweek. Vorig jaar was er een proef met vijftig mbo-studenten. De reacties waren zo positief dat besloten is dat dit jaar alle mbo-studenten welkom zijn.
Deel bericht

Meer jongeren met jeugdhulp, vooral meer tienermeiden

30.04.24
In 2023 kregen 474 duizend jongeren jeugdzorg. Dit zijn er 10 duizend meer dan in 2021, een toename van 2,2 procent. De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen. En het zijn vooral meer meiden van 12 tot 18 jaar die deze vorm van hulp krijgen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Deel bericht

De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 geopend

27.04.24
Begin oktober wordt weer de titel Leraar van het Jaar uitgereikt aan vier bijzondere leraren uit het po, vo, so en mbo. De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 is nu geopend. Tot en met 10 mei a.s. kunnen leraren, schoolleiders, onderwijs(ondersteunend) personeel, maar ook leerlingen en ouders hun favoriete leraar aanmelden voor de verkiezing.
Deel bericht

MBO Raad nieuw lid van de Kenniscoalitie

24.04.24
De MBO Raad, de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is toegetreden tot de Kenniscoalitie. Het samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen en ondernemers bestaat nu uit tien leden, en maakt zich hard voor een gezonde kenniseconomie in Nederland.
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

Verdeeldheid over telefoonverbod op mbo: van 'goed idee' tot 'we zijn geen kleuterklas'

23.04.24
De roep om een mobieltjesverbod op het mbo klinkt steeds harder. De MBO Raad wil nu telefoons uit de klas verbannen. Heeft dat zin? "Ons brein is pas volwassen als we 25 zijn."
Deel bericht

MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas, belangenorganisatie is kritisch

22.04.24
De MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas op mbo-scholen. Sinds dit jaar geldt op middelbare scholen al een telefoonverbod en de brancheorganisatie pleit voor soortgelijke regels op het mbo, schrijft Trouw. Voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin zegt in de krant dat "we als sector onze verantwoordelijkheid moeten nemen.
Deel bericht

MBO Raad: doe aangifte bij diplomafraude

22.04.24
SBB en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben alarmerende signalen ontvangen over misstanden in de zorgsector. Minister Dijkgraaf heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van deze signalen, die wijzen op fraude met diploma's, Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG's) en beoordelingen van stages in de sectoren Zorg & Welzijn.
Deel bericht

Heeft Andrew Tate ook een positief effect? "Voor jongens is het ook een complexe wereld"

22.04.24
De controversiële Britse influencer Andrew Tate is enorm populair onder met name jonge mannen, maar Tate heeft een keerzijde. Hij zit inmiddels vast op verdenking van seksueel geweld. Hoe kan het toch dat deze influencer een enorme fanbase heeft? "Voor jongens is dit ook een complexe wereld. Zij zijn ook op zoek naar voorbeelden", zegt psycholoog Thijs Launspach in het nieuwe AT5-jongerenprogramma Nu Zijn Wij.
Deel bericht

Cyberpesten gaat altijd en overal door

21.04.24
Cyberpesten kan altijd door blijven gaan en eeuwige sporen achterlaten op het internet. Net als bij offline pesten kunnen de gevolgen voor het slachtoffer verstrekkend zijn.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)