Koningin Máxima praat op mbo-opleiding over schuldhulp
25.05.23
Koningin Máxima is woensdagmiddag langsgegaan bij een mbo-opleiding van Aventus in Apeldoorn. Het werkbezoek stond in het teken van drie schuldhulpmethoden. De vorstin kreeg onder meer uitleg over deze methoden en nam deel aan gesprekken daarover.
Er is steeds meer interesse in het inzetten van feedback en peerfeedback. Maar, het blijkt in de praktijk toch lastig te zijn om peerfeedback effectief te implementeren in de les of in het ontwerp. De meest gehoorde uitspraak van docenten is “Ik heb peerfeedback ingezet en studenten willen toch feedback van mij.” Hoe komt het dan dat onze studenten geen feedback van elkaar willen aannemen terwijl dit juist heel effectief kan zijn?
Sinds hij de landelijke politiek vaarwel zei lijkt de naam van Lodewijk Asscher onlosmakelijk verbonden met voorzittersfuncties bij stuurgroepen, taskforces en programmaraden. Opvallend vaak is daarbij sprake van een directe link met onderwijs, het mbo in het bijzonder. MBO Raad voorzitter Adnan Tekin toog naar Asscher om hem te vragen naar zijn ideeën over gelijke kansen, het failliet van het STAP-budget, de publieke functie van het mbo [...]
We e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust. “Een persoonlijke scan kan heel effectief zijn om jouw digitale gedrag duurzamer te maken.”
Het kennisaanbod op Onderwijskennis.nl is uitgebreid met nieuwe themapagina’s over taalgericht vakonderwijs, motiverend leesonderwijs en rekenen-wiskunde van 10-14 jaar. Bekijk onze bundeling van kennis uit onderzoek, tips en praktijkvoorbeelden, samengebracht voor het primair en voortgezet onderwijs en het mbo.
Er zijn bijna een half miljoen mbo’ers in Nederland die hard nodig zijn in de maatschappij. Toch krijgt deze groep nog altijd te maken met stereotyperingen en vooroordelen. Landelijk Ambassadeur mbo Quillian Blom (18) zet zich in voor gelijkheid in het Nederlands onderwijslandschap. "Mijn doel is om ervoor te zorgen dat het mbo gelijk staat aan het hbo", zegt hij in 5 Dagen.
De GGD roept jongeren tussen de 19 en 26 jaar opnieuw op om zich te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus kan allerlei soorten kanker veroorzaken. Volgens de GGD is de opkomst nog niet zo hoog, maar is het wel van belang dat de eerste van de twee prikken vóór de zomer gehaald wordt, omdat er anders kosten bij komen kijken.
Van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar had 17 procent in 2022 overgewicht. Vooral 18- tot 25-jarigen zijn vaak te zwaar. Een kwart van deze jongeren had overgewicht, waarvan 7 procent ernstig overgewicht (obesitas). Dit meldt het CBS in het kader van de Landelijke Jeugdmonitor op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2022, in samenwerking met het RIVM.
In het schooljaar 2021-2022 namen 567 scholen deel aan de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit van het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ). Deze regeling bestaat onder meer uit inhoudelijk advies, lespakketten, gastlessen en scholing voor docenten. Uit evaluatie van het RIVM blijkt dat er op 23% van deze scholen, na het ingaan van de regeling, minder incidenten zijn [...]
Laat mentale gezondheid even zwaar wegen als fysieke gezondheid. Dat is een van de lessen uit een bundeling van veertig onderzoeken naar het effect van de coronacrisis en de coronamaatregen op het mentale welbevinden van kinderen en jongeren.
Het ziet ernaar uit dat komend schooljaar méér nieuwe mbo-studenten zullen kiezen voor een technische opleiding. Een steekproef van de MBO Raad laat zien dat de opleidingen installatie- en elektrotechniek deze zomer bij de nieuwe aanmeldingen kunnen rekenen op een toename van zo’n 3%.
Bijna een kwart (24 procent) van de onderwijsmedewerkers voelt zich enkele keren per maand of vaker, psychisch vermoeid. Het onderwijs staat daarmee in de top drie. Ook de emotionele betrokkenheid van onderwijspersoneel is het grootst van alle werknemers in Nederland.
Kinderen die frank en vrij durven zeggen wat ze vinden. Maar elkaar ook laten uitspreken en respect tonen voor andersdenkenden. Leerlingen die snappen hoe democratie werkt en dat vrijheid niet bij een pakje boter komt. Heel lang hebben we gedacht dat het allemaal vanzelf sprak in Nederland. We zijn een tolerant volk, toch?
Deze week besteedt het Radio 1-programma 5 Dagen veel aandacht aan het middelbaar beroepsonderwijs. Elke avond om 20.00 uur komen mbo-studenten, docenten en andere betrokkenen aan het woord over de staat van het mbo in Nederland.
Techorganisaties zijn bang dat er opnieuw vertraging gaat ontstaan in de opname van digitale geletterdheid in het curriculum. Het vak behoort tegenwoordig tot de basisvaardigheden, maar onlangs werd in de Tweede Kamer een motie ingediend om deze daaruit te halen. Zo’n dertig techorganisaties stuurden daarop een brandbrief met hun zorgen naar de Tweede Kamer.
Eén op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Dat meldt De Nederlandsche Bank op basis van een enquête onder 1.300 werkenden.
In deze nieuwsbrief leest u hoe we het toezicht in het funderend onderwijs en het mbo versterken. We vertellen wat er voor scholen en besturen verandert vanaf 1 augustus.
Dennis Wiersma, de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs belooft beterschap. Hij geeft toe last te hebben van woedeaanvallen en krijgt van zijn eigen partij nog één kans zijn leven te beteren. De belofte komt nadat meerdere klachten van medewerkers en oud- medewerkers naar buiten kwamen. Maar hoe verander je zo’n patroon van woede-uitbarstingen?
Het is bizar. Leerlingen en studenten doen het dagelijks, maar ze krijgen er vaak geen les in. Leren leren is een kunst op zich. Maar hoe pak je dat het beste aan? Onderwijspsycholoog Gino Camp, bijzonder hoogleraar Effectief leren, legt in een korte video uit wat wel en geen effectieve leermethodes zijn.
Zijne Majesteit de Koning brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).