Peerfeedback: 5 richtlijnen voor het effectief inzetten

04.06.23
Er is steeds meer interesse in het inzetten van feedback en peerfeedback. Maar, het blijkt in de praktijk toch lastig te zijn om peerfeedback effectief te implementeren in de les of in het ontwerp. De meest gehoorde uitspraak van docenten is “Ik heb peerfeedback ingezet en studenten willen toch feedback van mij.” Hoe komt het dan dat onze studenten geen feedback van elkaar willen aannemen terwijl dit juist heel effectief kan zijn?
Deel bericht
(advertentie)

Voorjaarsnota: meevaller op onderwijs door minder geboortes

15.04.24
In de Voorjaarsnota 2024 staat dat zich structureel een meevaller van € 568,5 miljoen voordoet op de leerling- en studentenraming. Het CBS denkt dat er minder kinderen geboren zullen worden en dat de immigratie minder hoog zal uitvallen dan eerst werd verwacht.
Deel bericht

Werkgevers trekken handen af van ‘kansrijk opleiden’

15.04.24
Vertegenwoordigers van werkgevers en mbo-scholen slagen er niet in om bindende afspraken te maken over het gewenste aanbod van opleidingen. De werkgevers trekken zich daarom terug uit het SBB-project ‘kansrijk opleiden’.
Deel bericht

‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’

14.04.24
Bijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
Deel bericht

Onderwijs- en privacywetten zijn soms met elkaar in conflict, willekeur dreigt

11.04.24
Mbo-instellingen mogen alleen persoonsgegevens van studenten verwerken als ze daarbij rekening houden met onderwijs- én privacywetgeving. Maar die wetten zijn soms met elkaar in conflict, blijkt uit het promotieonderzoek van Maud van Erp.
Deel bericht

Minder les en toch versnellen: het kan op het Tabor College d’Ampte

11.04.24
Het Tabor College d’Ampte biedt twee technische opleidingen met een doorlopende leerroute naar het mbo. Op het rooster staan minder uren voor biologie en wiskunde, en het vak drama ontbreekt. Zo komt meer onderwijstijd vrij voor de technische vakken en daardoor doen de leerlingen al in het derde jaar eindexamen in het beroepsgerichte vak.
Deel bericht

Het percentage studenten dat de mbo-studie succesvol doorloopt vertoont een dalende trend.

11.04.24
Elk jaar brengt de MBO Raad een benchmark uit, waarbij de prestaties van de sector in beeld worden gebracht. Dit jaar is het dalende studiesucces het meest opvallende aspect.
Deel bericht

'Waarom is neusspray verslavend?', lessen van Lieke trekken miljoenen kijkers op TikTok

11.04.24
'Heb jij een idee waarom neusspray zo verslavend is?' Met een prikkelende vraag zet Lieke Merkens (30) een paar studenten van mboRijnland aan het denken. De docent verpleegkunde doet dat in een filmpje op TikTok, dat al bijna een miljoen keer is bekeken. 'Dit vervangt niet het huidige onderwijs, maar het is zeker wel een aanvulling.'
Deel bericht

Te weinig waardering voor mbo-studenten bij stage: "Worden gezien als een gratis hulpje"

10.04.24
Elke mbo’er heeft recht op een passende stage met goede begeleiding en een eerlijk salaris. Dat vinden de gemeente, scholen en veertig bedrijven die vandaag het Stagepact MBO ondertekenden. "Meer waardering voor deze groep is noodzakelijk."
Deel bericht

6 tips: digitale geletterdheid in oorlogstijd

10.04.24
Kinderen en jongeren zien op televisie en via online media schokkende beelden over oorlogen, aanslagen en ander geweld. Dit roept soms heftige emoties op. Daarnaast is oorlog steeds vaker ook een informatieoorlog: niet alle informatie die leerlingen zien, horen en lezen is juist.
Deel bericht

Beter inzicht in opleidingsniveau voor een leven lang ontwikkelen

10.04.24
Om een leven lang ontwikkelen te stimuleren, komt er een wettelijke, onafhankelijke beoordeling om opleidingen in te schalen. Werkenden, werkzoekenden en werkgevers krijgen zo beter inzicht in het niveau van een opleiding die ze willen volgen. Ook kan er voortaan makkelijker worden ingegrepen als aa...
Deel bericht

Grote zorgen om toename zelfdodingen onder jongeren: 'Praat erover'

09.04.24
"Hoe gaat het nu écht met je? Denk je weleens aan de dood? Ik maak me zorgen om je." Durf het gesprek aan te gaan als je het gevoel hebt dat iemand niet goed in zijn of haar vel zit, of als je vermoedt dat iemand suïcidale gedachten heeft.
Deel bericht

Minister stelt extra eisen aan mbo-docenten Nederlands, rekenen en burgerschap

09.04.24
Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf scherpt de eisen aan voor mbo-docenten die de vakken Nederlands, rekenen of burgerschap geven. Docenten met een diploma van een lerarenopleiding in een ander vak en collega’s die een PDG-traject volgden, moeten verplicht een extra opleiding doen.
Deel bericht

Rondetafelgesprek over het mbo

09.04.24
Hoe staat het met het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)? De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil zich nader laten informeren over de staat van het mbo vanuit verschillende belangrijke perspectieven. De commissie spreekt op woensdag 10 april 2024 van 13.00 tot 16.10 uur met leraren, studenten en bestuurders om een goed beeld te krijgen van het mbo.
Deel bericht

Dijkgraaf op kennismissie naar Aruba en Curaçao

08.04.24
Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is van 8 tot en met 12 april op Aruba en Curaçao voor het leiden van een kennismissie. Samen met onderwijsinstellingen wil Dijkgraaf de samenwerking op het gebied van onderwijs én onderzoek tussen Nederland, de landen in het Koninkr...
Deel bericht

Bijles nu nog voor elitekinderen: 'Er gaat iets mis in het onderwijs'

07.04.24
Toegang tot bijles voor leerlingen zou niet af moeten hangen van het inkomen van ouders. Daarom gaat Baarn een plan maken om alle kinderen dezelfde kansen op school te geven. Dat staat in een motie die de gemeenteraad heeft aangenomen. Privébijles wordt al jaren gezien als een oorzaak voor ongelijkheid in het onderwijs.
Deel bericht

MBO Raad kritisch op plan examinering Burgerschap

05.04.24
De MBO Raad heeft kennisgenomen van het plan van onderwijsminister Dijkgraaf om vanaf 2026 het vak Burgerschap te gaan examineren. De MBO Raad staat naast de minister als het gaat om goed burgerschapsonderwijs. Het idee om burgerschap af te ronden met een onvoldoende, voldoende of goed is echter zeer onwenselijk, aldus voorzitter Adnan Tekin.
Deel bericht

Examen burgerschapsonderwijs verplicht voor mbo-studenten in 2026

05.04.24
Mbo-studenten moeten ook examen gaan doen in burgerschapsonderwijs, bijvoorbeeld in de vorm van een portfolio. Het doel is dat studenten hun ontwikkeling en leerervaring inzichtelijk maken. Het burgerschapsexamen is vanaf studiejaar 2026-2027 een verplicht onderdeel om je mbo-diploma te halen. Dat s...
Deel bericht

Beheersing basisvaardigheden bij mbo’ers zorgwekkend

05.04.24
De situatie is zorgwekkend en er moet, hoewel er geen geld is, is op korte termijn iets veranderen, zegt minister Dijkgraaf. Hij wil strengere opleidingseisen voor mbo-docenten door verplichte scholing in de basisvaardigheden.
Deel bericht

'Ik verkocht drugs om eigen verslaving te betalen': studenten maken plannen in strijd tegen drugs

30.03.24
'Ik had vijftig à zestig klanten per dag aan wie ik drugs verkocht om zo mijn eigen verslaving van 400 euro per week te kunnen betalen.' Inmiddels is mbo-student Petra (niet haar echte naam) al een half jaar clean, maar ze weet nu uit ervaring hoe groot het drugsprobleem in Gouda en de rest van de Randstad is.
Deel bericht

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd

29.03.24
Ook volgend schooljaar kunnen leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit, gebruik maken van de lerarenbeurs. Daarvoor reserveert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in totaal bijna € 65 miljoen, ruim € 2 miljoen meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)