Onderzoek voortijdig schoolverlaters mbo-vso

14.09.23
Jaarlijks beginnen ruim 6.000 jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) aan een opleiding in het mbo. In vergelijking met studenten uit het regulier voortgezet verlaten deze studenten vaker voortijdig de opleiding zonder diploma.
Deel bericht
(advertentie)

De regionale aanpak van Het Talent Atelier: ‘Deze onderwijsmethode maakt écht een verschil’

21.09.23
Waar Het Talent Atelier (HTA) een begrip is in het ‘eigen’ Koning Willem I College, krijgt de winnaar van de ‘Nederlandse Onderwijspremie mbo’ ook in de regio steeds vastere voet aan de grond. Projectleider Bert Verhoeven en projectcoördinator Tara Dielissen vertellen over het geheim achter én de voordelen van deze vorm van interdisciplinaire studentensamenwerking.
Deel bericht

Publicatie beleidsindicatoren uit de OCW begroting 2024

20.09.23
Op Prinsjesdag zijn beleidsindicatoren gepubliceerd op ocwincijfers.nl. Vanaf de begroting van OCW voor 2024 geven deze beleidsindicatoren inzicht in de voortgang op de beleidsprioriteiten van het ministerie van OCW, op basis van het Regeerakkoord.
Deel bericht

STAP-budget weer razendsnel uitverkocht

20.09.23
De opleidingssubsidie van het STAP-budget blijft ongekend populair. Bij de laatste ronde was het beschikbare budget al na anderhalf uur op.
Deel bericht

Video | Ministers en Kamerleden worden gekapt en opgemaakt door mbo'ers

19.09.23
Vooraf aan de Troonrede worden een aantal ministers en Kamerleden gekapt en opgemaakt door mbo'ers om hen in het zonnetje te zetten.
Deel bericht

In de uitzending van Radar op 18 september staat de pechstudent centraal

18.09.23
In de uitzending van Radar op 18 september staat de pechstudent centraal. Pechgeneratie of niet: iedereen kan door onvoorziene omstandigheden mogelijk een studie binnen redelijke termijn niet meer halen. Daarvoor is de voorziening prestatiebeurs in het leven geroepen. Hoe vraag je het aan en kom jij hiervoor in aanmerking?
Deel bericht

Rekenkamer twijfelt aan aanpak kansenongelijkheid

15.09.23
Het tegengaan van kansenongelijkheid is al langere tijd een van de speerpunten van het beleid van het ministerie van Onderwijs. Maar of het beleid effect heeft, is volgens de Algemene Rekenkamer allerminst duidelijk.
Deel bericht

Krapte op arbeidsmarkt is ook voor het nieuwe kabinet een groot probleem

15.09.23
Het nieuwe kabinet staat straks voor een grote uitdaging: een oplossing vinden voor de krapte op de arbeidsmarkt. De personeelstekorten in sectoren als de zorg, het onderwijs en de techniek zijn enorm en dat blijft voorlopig zo.
Deel bericht

Tweede Kamer pleit voor verplicht examen burgerschap

14.09.23
In navolging van een commissie van experts pleiten veel fracties in de Tweede Kamer voor een verplicht examen burgerschap voor mbo-studenten. Minister Dijkgraaf voelt hier voorlopig niets voor.
Deel bericht

Meer gezakte leerlingen: dat merken ze in het volwassenenonderwijs

13.09.23
Twee of drie examenvakken herkansen zonder dat je het hele jaar opnieuw hoeft te doen. Deze route in het voortgezet volwassenenonderwijs, vavo, lijkt dit jaar populairder nu meer leerlingen zijn gezakt.
Deel bericht

Onderwijsminister prijst Emmer innovatiecampus: 'Nederland kan hier van leren'

12.09.23
Emmen mag trots nu al trots zijn op de innovatiecampus, waar studenten van alle onderwijsniveaus gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Dat betoogde demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) vanmiddag. Hij bezocht de voormalige busremise, die wordt verbouwd tot de zogeheten Greenwise Campus.
Deel bericht

Topambtenaren: nieuw kabinet moet flink bezuinigen of belasting verhogen

12.09.23
Een nieuw kabinet zal fors moeten gaan bezuinigingen of de belastingen verhogen, om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Topambtenaren, verenigd in de Studiegroep Begrotingsruimte, denken dat er vanaf 2028 zelfs elk jaar zeventien miljard euro moet worden gevonden om het begrotingstekort niet te ver op te laten lopen.
Deel bericht

In mbo-klas leert havist zichzelf kennen

09.09.23
Steeds meer havisten lopen vast in de vierde klas. Ze blijven zitten of stappen zonder diploma over naar het mbo. In een pilotklas op ROC Midden Nederland kunnen zij alvast proeven aan het mbo.
Deel bericht

Geen gelopen race voor Regenboogakkoord in Zeeland: 'Ik vraag me wel af waarom we dit moeten doen'

09.09.23
Als het aan voorzitter Ruud van Engelen van COC Zeeland ligt, komt er een Provinciaal Regenboogakkoord in de provincie. Hij heeft dat verzoek gedaan bij de Provinciale Staten en aankomende vrijdag is dit een agendapunt.
Deel bericht

Audio | MBO doet niet onder voor HBO

08.09.23
Van praktijkonderwijs tot aan de universiteit, studenten van ieder schoolniveau zouden hetzelfde behandeld moeten worden. Helaas is dat tot op de dag van vandaag nog steeds niet het geval. Vooral het Middelbaar Beroepsonderwijs, ofwel MBO, wordt vaak vanuit een negatief perspectief bekeken. Daarom praat Ruben van Haften daar vandaag over met MBO-docent, auteur en programmamaker Karim Amghar.
Deel bericht

18 jaar jong, maar longen al kapot door vapen: Nederlandse longartsen 'heel bezorgd'

06.09.23
"Stop met vapen nu het nog kan!" Dat is de noodkreet die de Amerikaanse Abbey (18) doet in een filmpje op TikTok dat ruim 25 miljoen keer is bekeken. De longen van Abbey zouden er na een aantal jaar vapen nog erger aan toe zijn dan die van een 85-jarige.
Deel bericht

TNO-onderzoek: Burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem

05.09.23
In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren. Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS blijkt bovendien dat de ernst van ervaren burn-outklachten onder jonge werkenden, die veel klachten hebben, toeneemt. Vooral in de zorg en onderwijs is het aantal klachten en het verzuim met psychische klachten hoog.
Deel bericht

Minister Dijkgraaf: geen chatbot wint het van creativiteit

05.09.23
Geen chatbot kan tegen creativiteit, weerbaarheid en veerkracht op, dat zei demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf op de Universiteit Twente tijdens de opening van het academische jaar. Daarom pleit hij voor een “stevige plek” voor deze vaardigheden binnen het onderwijs, “misschien wel in het vak burgerschap”.
Deel bericht

Werkdruk wordt doorslaggevende factor voor werzoekenden

04.09.23
De arbeidsmarkt is dynamisch en werkzoekenden houden nu meer rekening met de werkdruk, salaris en een vast dienstverband, voordat ze solliciteren. Werkgevers en HR-adviseurs moeten daar rekening mee houden, als ze concurrerend willen blijven bij het aantrekken en behouden van talent.
Deel bericht

Opinie | Claimcultuur op hbo moet voorkomen worden

02.09.23
Tijdens een debat met leraren eind vorig jaar trok oud-minister Dennis Wiersma ‘speciaal voor docent Paula van Manen’ blauwe kleren aan. Hij durfde het aan om zo onderwijsvernieuwing publiekelijk belachelijk te maken. Net die dag had mbo-docente Van Manen bij de rechter gelijk gekregen dat zij vanwege haar kritische boek over nieuwerwets onderwijs niet ontslagen had mogen worden.
Deel bericht

‘Verbussen’ de oplossing voor het overdag werken aan het spoor?

01.09.23
Menig treinreiziger zal wat gaan merken van de plannen die ProRail bekend maakte. De spoorwegbeheerder zal namelijk niet meer alleen in het weekend, ’s nachts, of in vakanties aan het spoor werken. Ook overdag wil ProRail onderhoud verrichten. De werkzaamheden zullen tot 2030 duren en in de tussentijd is de oplossing volgens CEO John Voppen ‘verbussen’.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)