Het tegengaan van kansenongelijkheid is al langere tijd een van de speerpunten van het beleid van het ministerie van Onderwijs. Maar of het beleid effect heeft, is volgens de Algemene Rekenkamer allerminst duidelijk.
Waar Het Talent Atelier (HTA) een begrip is in het ‘eigen’ Koning Willem I College, krijgt de winnaar van de ‘Nederlandse Onderwijspremie mbo’ ook in de regio steeds vastere voet aan de grond. Projectleider Bert Verhoeven en projectcoördinator Tara Dielissen vertellen over het geheim achter én de voordelen van deze vorm van interdisciplinaire studentensamenwerking.
Op Prinsjesdag zijn beleidsindicatoren gepubliceerd op ocwincijfers.nl. Vanaf de begroting van OCW voor 2024 geven deze beleidsindicatoren inzicht in de voortgang op de beleidsprioriteiten van het ministerie van OCW, op basis van het Regeerakkoord.
In de uitzending van Radar op 18 september staat de pechstudent centraal. Pechgeneratie of niet: iedereen kan door onvoorziene omstandigheden mogelijk een studie binnen redelijke termijn niet meer halen. Daarvoor is de voorziening prestatiebeurs in het leven geroepen. Hoe vraag je het aan en kom jij hiervoor in aanmerking?
Het nieuwe kabinet staat straks voor een grote uitdaging: een oplossing vinden voor de krapte op de arbeidsmarkt. De personeelstekorten in sectoren als de zorg, het onderwijs en de techniek zijn enorm en dat blijft voorlopig zo.
In navolging van een commissie van experts pleiten veel fracties in de Tweede Kamer voor een verplicht examen burgerschap voor mbo-studenten. Minister Dijkgraaf voelt hier voorlopig niets voor.
Jaarlijks beginnen ruim 6.000 jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) aan een opleiding in het mbo. In vergelijking met studenten uit het regulier voortgezet verlaten deze studenten vaker voortijdig de opleiding zonder diploma.
Twee of drie examenvakken herkansen zonder dat je het hele jaar opnieuw hoeft te doen. Deze route in het voortgezet volwassenenonderwijs, vavo, lijkt dit jaar populairder nu meer leerlingen zijn gezakt.
Emmen mag trots nu al trots zijn op de innovatiecampus, waar studenten van alle onderwijsniveaus gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Dat betoogde demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) vanmiddag. Hij bezocht de voormalige busremise, die wordt verbouwd tot de zogeheten Greenwise Campus.
Een nieuw kabinet zal fors moeten gaan bezuinigingen of de belastingen verhogen, om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Topambtenaren, verenigd in de Studiegroep Begrotingsruimte, denken dat er vanaf 2028 zelfs elk jaar zeventien miljard euro moet worden gevonden om het begrotingstekort niet te ver op te laten lopen.
Steeds meer havisten lopen vast in de vierde klas. Ze blijven zitten of stappen zonder diploma over naar het mbo. In een pilotklas op ROC Midden Nederland kunnen zij alvast proeven aan het mbo.
Als het aan voorzitter Ruud van Engelen van COC Zeeland ligt, komt er een Provinciaal Regenboogakkoord in de provincie. Hij heeft dat verzoek gedaan bij de Provinciale Staten en aankomende vrijdag is dit een agendapunt.
Van praktijkonderwijs tot aan de universiteit, studenten van ieder schoolniveau zouden hetzelfde behandeld moeten worden. Helaas is dat tot op de dag van vandaag nog steeds niet het geval. Vooral het Middelbaar Beroepsonderwijs, ofwel MBO, wordt vaak vanuit een negatief perspectief bekeken. Daarom praat Ruben van Haften daar vandaag over met MBO-docent, auteur en programmamaker Karim Amghar.
"Stop met vapen nu het nog kan!" Dat is de noodkreet die de Amerikaanse Abbey (18) doet in een filmpje op TikTok dat ruim 25 miljoen keer is bekeken. De longen van Abbey zouden er na een aantal jaar vapen nog erger aan toe zijn dan die van een 85-jarige.
In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren. Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS blijkt bovendien dat de ernst van ervaren burn-outklachten onder jonge werkenden, die veel klachten hebben, toeneemt. Vooral in de zorg en onderwijs is het aantal klachten en het verzuim met psychische klachten hoog.
Geen chatbot kan tegen creativiteit, weerbaarheid en veerkracht op, dat zei demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf op de Universiteit Twente tijdens de opening van het academische jaar. Daarom pleit hij voor een “stevige plek” voor deze vaardigheden binnen het onderwijs, “misschien wel in het vak burgerschap”.
De arbeidsmarkt is dynamisch en werkzoekenden houden nu meer rekening met de werkdruk, salaris en een vast dienstverband, voordat ze solliciteren. Werkgevers en HR-adviseurs moeten daar rekening mee houden, als ze concurrerend willen blijven bij het aantrekken en behouden van talent.
Tijdens een debat met leraren eind vorig jaar trok oud-minister Dennis Wiersma ‘speciaal voor docent Paula van Manen’ blauwe kleren aan. Hij durfde het aan om zo onderwijsvernieuwing publiekelijk belachelijk te maken. Net die dag had mbo-docente Van Manen bij de rechter gelijk gekregen dat zij vanwege haar kritische boek over nieuwerwets onderwijs niet ontslagen had mogen worden.
Menig treinreiziger zal wat gaan merken van de plannen die ProRail bekend maakte. De spoorwegbeheerder zal namelijk niet meer alleen in het weekend, ’s nachts, of in vakanties aan het spoor werken. Ook overdag wil ProRail onderhoud verrichten. De werkzaamheden zullen tot 2030 duren en in de tussentijd is de oplossing volgens CEO John Voppen ‘verbussen’.