Meesterbakkers openen in Eindhoven meest duurzame bakkerijschool

07.02.24

Meesterbakkers Reindert Hameeteman en Mark Plaating hebben de meest duurzame bakkerijschool van Nederland feestelijk geopend. De gloednieuwe bakkerij, onderdeel van Summa Brood & Banket in Eindhoven, is een toonbeeld van duurzaamheid en innovatie. De twee meesterbakkers sneden een champagne-taart in de vorm van een lang lint aan.

Ook werd de winnende quote van de studentenprijsvraag onthuld. Op de muur van de bakkerij staat nu in grote letters: ‘Bak dromen, kneed passie, proef succes!’.

Het Summa College heeft bij de bouw van de nieuwe bakkerij ingezet op duurzaamheid. “Wij leiden de bakkers van de toekomst op”, zegt docent Mark Wils van Summa Brood & Banket. “Wij staan aan de voorkant van de keten. Als de branche verder wil innoveren, moeten wij het zaadje van verandering planten bij onze studenten.”

Volledig gasloos
De nieuwe bakkerij is volledig van het gas af; alles gebeurt elektrisch. “Deze omschakeling heeft ook invloed gehad op het lesprogramma. We hebben in samenwerking met het Bakery Institute en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) het lesprogramma herschreven. Brood bakken in elektrische ovens vereist immers andere technieken dan bakken in gasovens.” “De aangeschafte apparaten zijn allemaal state-of-the-art en enorm energiezuinig. Zo geeft de shockvriezer overtollige koude lucht door aan de naastgelegen vrieskast en kan de deeg-fermentatie-cel zowel vriezen als rijzen. “Een mooie ontwikkeling voor het bakkersvak. We kunnen overdag het deeg verwerken, ’s avonds gewoon naar huis om de volgende dag direct met perfect gerezen deeg aan de slag te kunnen gaan!”

De werkbanken voor de studenten zijn ruim opgezet en hebben allemaal een eigen inductieplaat. “Studenten hoeven dus niet meer in de rij te staan als ze in de hoek van de bakkerij een product moeten verwarmen, dat doen ze nu direct aan hun eigen werkbank.”

Unieke producten
Summa Brood & Banket trekt studenten uit heel Nederland en staat bekend als een voorloper op het gebied van bakkersopleidingen. “Klanten willen steeds vaker een zo eerlijk mogelijk uniek product. Vroeger leerden we onze studenten om een cake te maken met cakemix. Handig en voor die tijd heel nuttig. Maar in de huidige tijd kom je daar niet meer mee weg”, aldus Wils. “Als drie bakkers uit dezelfde straat dezelfde cakemix gebruiken, krijg je drie keer dezelfde cake. Succes met je verkoop. Wij leren onze studenten om producten te maken met basisgrondstoffen in plaats van kant-en-klare mixen. Dat vraagt om andere kennis en technieken, maar het stelt hen wel in staat om unieke producten te ontwikkelen.”
Deel bericht
(advertentie)

Meer 15- en 16-jarigen met betaald werk

26.02.24
Het aantal werkende jongeren van 15 tot 27 jaar is in het vierde kwartaal van 2023 met 34 duizend toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 77,9 procent van de jongeren van 15 tot 27 jaar had betaald werk. Vooral de 15- en 16-jarigen gingen in de afgelopen jaren vaker aan het werk.
Deel bericht

Opinie | Maak kinderen veerkrachtiger

25.02.24
Woensdag las ik een artikel in Het Parool over de bezorgdheid om suïcide onder jongvolwassenen. Zoals in het artikel werd gequoot: ‘Elke jongere die uit het leven stapt door zelfdoding is een zorgelijk feit.’ De zin die volgde: ‘Jongeren leren op school van alles, maar ze krijgen geen lessen over hoe om te gaan met teleurstellingen in het leven,’ zette mij aan het denken.
Deel bericht

Video | Geef nieuwkomersleerlingen ook in het vervolgonderwijs de aandacht die ze verdienen

22.02.24
De situatie in het nieuwkomersonderwijs is in Vlaanderen en Nederland recent heel precair geworden. De grote toestroom aan vluchtelingen, onder meer door de oorlog in Oekraïne, zorgde voor een exponentiële groei van het nieuwkomersonderwijs.
Deel bericht

DUO legt te hoge ov-boetes op, meent rechter

22.02.24
Studenten krijgen al jarenlang te hoge boetes als ze hun ov-kaart niet op tijd stopzetten. Studiefinancier DUO heeft nog niets veranderd na een bijna twee jaar oude uitspraak van de rechter.
Deel bericht

Deze mbo'ers trekken internationale aandacht met hun omgebouwde trekker

22.02.24
Zes Apeldoornse mbo-studenten landbouwtechniek hebben met hun schoolproject internationale aandacht getrokken. Ze bouwden een dieseltrekker om tot een machine zonder CO2-uitstoot. De fabrikant uit India wilde graag weten hóe ze dat in Apeldoorn toch doen.
Deel bericht

Robin koos na de havo bewust voor de bouw: ‘Ik doe wat ik leuk vind’

22.02.24
Robin (17) uit Vorden koos na zijn havo-opleiding bewust voor de bouw. Nadat hij wat klusjes bij vrienden had gedaan en wat metselwerk had verricht in het vakantiehuis van zijn ouders, vond hij een bijbaan bij een timmerfabriek. “Ik wist in havo 3 al dat ik een praktische mbo-opleiding wilde doen.”
Deel bericht

‘De onzekerheid die ik over mijn mbo-achtergrond voelde, gun ik niemand’

22.02.24
Eerst zat ze er zelf in de collegebanken, nu is ze medewerker en docent aan de HvA. Jessica Singh schrijft columns voor HvanA over de hogeschool die ze van twee kanten heeft leren kennen. Deze keer over de minderwaardigheid die mbo’ers wordt aangepraat.
Deel bericht

Leesklimaat praktijkonderwijs, mbo en pabo in kaart gebracht

20.02.24
Ruim een tiende van de pabo-studenten leest nooit in zijn vrije tijd, maar er lezen net zoveel studenten juist elke dag. Van de mbo-studenten leest 5 procent elke dag in zijn vrije tijd en van de leerlingen in het praktijkonderwijs vindt 36 procent het best leuk tot erg leuk om te lezen.
Deel bericht

‘Als je overal kunt leren, zullen we dat dan gewoon doen’

19.02.24
Ons onderwijs doet er alles aan om de motivatie bij studenten eruit te slaan. Is dat wat we altijd doen of deden nog wel van deze tijd? Waarom hebben we een schoolgebouw of een rooster nodig om iets te leren? Via onze computer of mobiel zijn we verbonden met alles en iedereen in de wereld en is alles altijd toegankelijk. Yuverta Digital Nomads wil studenten leren wat er in [...]
Deel bericht

Eric Corton zij-instromer in de zorg: 'Maar waarom moet ik rekenexamen doen?'

19.02.24
Nadat Eric Corton zijn vader was verloren aan alzheimer, ontstond bij hem het idee iets te doen voor de ouderenzorg. Dus volgt hij nu een mbo-opleiding, waarbij hij eerst onder meer rekenexamens moet maken voordat hij zijn diploma krijgt. De branchevereniging voor Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) ziet dat liever anders. "Levenservaring zou voor vrijstellingen moeten zorgen."
Deel bericht

Studenten en senioren leren van elkaar

16.02.24
Elke maandagochtend stapt Maisam de huiskamer van ontmoetgroep de Schakel binnen om een warm koffiemoment te verzorgen voor ouderen uit de buurt Hatert. Als 18-jarige studente Helpende Zorg en Welzijn van ROC Nijmegen vult ze haar maatschappelijke diensttijd in met het project MDT Generation Wise.
Deel bericht

Studenten verwennen Hagenaars op Valentijnsdag: 'Het is fijn om iets voor een ander te doen'

15.02.24
Tijd voor jezelf nemen én voor een ander. Dat is het idee achter de verwendagen van ROC Mondriaan die speciaal rondom Valentijnsdag in het leven zijn geroepen. Vrijwilligers van stichting De Zonnebloem en de Haagse Voedselbanken zijn uitgenodigd voor een gratis behandeling.
Deel bericht

Niet alleen de techsector, heel Nederland kan volgens Randstad niet zonder arbeidsmigranten en kenniswerkers

14.02.24
Personeelstekorten in Nederland zijn nog altijd torenhoog, terwijl steeds meer mensen aan het werk zijn. In vrijwel alle sectoren is het aantal vacatures veel groter dan de hoeveelheid personeel. En dat zal ook niet meer veranderen. ‘Migratie is een onontbeerlijk deel van de oplossing.
Deel bericht

Onduidelijk of 1,6 miljard euro helpt tegen kansenongelijkheid mbo

14.02.24
Het is niet duidelijk of het geld dat de afgelopen jaren is uitgetrokken voor het bestrijden van de kansenongelijkheid in het mbo effect heeft gehad. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.
Deel bericht

Petitie tegen verplichte rekentoets op het MBO: geef alle studenten een gelijke kans op diploma

14.02.24
Alle studenten op mbo-opleidingen moeten sinds kort verplicht een voldoende halen voor de rekentoets om een diploma te kunnen krijgen. Studenten met (ernstige) dyscalculie zullen daardoor geen mbo-diploma kunnen halen. Een studente met dyscalculie is daarom een petitie gestart om hier verandering in te brengen.
Deel bericht

Stagiairs ‘blind’ koppelen aan bedrijven wérkt tegen discriminatie: ‘Scheelt een hoop stress’

14.02.24
Vaker solliciteren voor een stageplek vanwege je buitenlandse achternaam? Het Stagepact MBO, inmiddels één jaar oud, moet die vorm van discriminatie tegenwerken. Mbo-scholen en leerbedrijven spraken af om stagediscriminatie uit te bannen. Blind koppelen werkt goed, bleek maandag bij een werkbezoek in Weurt. ,,Mbo-studenten moeten op een goede manier kunnen leren in de praktijk.”
Deel bericht

Demissionair minister van Onderwijs loopt stage bij dit bedrijf

13.02.24
Robbert Dijkgraaf loopt een dagje stage in het kader van het Stagepact mbo. Dat bestaat inmiddels één jaar. Onder die naam moeten er meer en vooral betere stageplekken komen voor mbo'ers. De minister van Onderwijs is tevreden hoe het loopt, maar de landelijke studentenvakbond JOB MBO, zegt dat er voor de studenten nog veel moet worden veranderd.
Deel bericht

Hoe creëer je begrip voor elkaars standpunt op school?

12.02.24
De verkiezingsuitslag, de oorlog in Gaza, Paarse Vrijdag: Een school is een mini-maatschappij en dat betekent ook dat mensen verschillende opvattingen hebben over maatschappelijke thema’s. Hoe zorg je ervoor dat dat niet tot onderlinge verwijdering leidt? Het Summa College, de grootste mbo school van Zuid-Nederland, is er actief mee bezig. ‘Wij proberen de dialoog te stimuleren en te faciliteren.’
Deel bericht

Aventus studenten Agrotronica Project Waterstoftrekker naar India

11.02.24
Aventus studenten Agrotronica Project Waterstoftrekker naar India In januari 2023 besloten zes mbo-studenten van de Agrotronica-opleiding van Aventus een spannend project aan te gaan. Aventus kocht een Solis-trekker, waarbij de studenten de uitdaging aangingen om deze om te bouwen van een ouderwetse diesel naar een geavanceerde, elektrische machine, aangedreven door waterstof.
Deel bericht

RIVM: sluiten scholen hielp het minst tegen verspreiding coronavirus

10.02.24
Van alle maatregelen die de overheid heeft genomen tegen de verspreiding van het coronavirus, heeft het sluiten van scholen het kleinste effect gehad. Het sluiten van niet-essentiële winkels en het verbieden van bijeenkomsten hielpen aanzienlijk meer. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)