Busvervoerder Hermes zet studenten in als chauffeur om tekort weg te werken

03.05.24
Ov-bedrijf Hermes zet studenten in om het personeelstekort aan te pakken. Tientallen studenten worden door het ov-bedrijf opgeleid tot studentchauffeur, de eerste vijftien zijn inmiddels aan het werk.
Deel bericht
(advertentie)

Sticker moet imago mbo opkrikken: 'Zonder vakmensen zijn we nergens'

24.05.24
Onze maatschappij draait voor zestig procent op mbo'ers. De waardering voor hen laat vaak te wensen over, vindt de 23-jarige Jorn Nieuwenhuis die daar graag verandering in wil brengen. Hij doet de koksopleiding bij het mboRijnland en heeft samen met studiegenoten een sticker bedacht voor op producten waar een mbo'er aan heeft meegewerkt.
Deel bericht

Discriminatie studenten met migratieachtergrond door DUO groter dan gedacht

23.05.24
Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de algoritmes van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat blijkt uit onafhankelijk vervolgonderzoek in opdracht van de onderwijsorganisatie. Die discriminatie was waarschijnlijk groter dan gedacht.
Deel bericht

AOb lokt nieuwe leden met kaart betaalde stages

23.05.24
De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat op een kaart zien welke scholen betaalde stages aanbieden. Dit is onderdeel van een campagne van de vakbond: de AOb wil dat alle onderwijsstagiairs een vergoeding krijgen van € 750 bruto per maand.
Deel bericht

Minder nieuwe studenten verpleegkunde en verzorgende

21.05.24
De instroom van nieuwe mbo-studenten verpleegkunde is in het studiejaar 2023/’24 met 20 procent afgenomen vergeleken met twee jaar eerder. In dat jaar was er een piek in de instroom. Ook bij de hbo-studie verpleegkunde daalde het aantal nieuwe studenten in die periode, met 26 procent. De instroom van studenten verzorgende IG (mbo) nam zelfs met een derde af. D
Deel bericht

AOb wint rechtszaak over geheime brieven loonruimte

18.05.24
De overheid moet de geheime brieven uit de jaren 2011-2021 waarin staat wat de loonruimte is, openbaar maken. De AOb heeft daarin vorige week gelijk gekregen van de rechter. Op dit moment ontvangen alleen de onderwijswerkgevers deze zogenoemde ‘ruimtebrieven’.
Deel bericht

Ambassadeursgala 2024: Mbo’s grootste feestje kent alleen maar winnaars

16.05.24
De 2024-editie van het Dit is mbo Ambassadeursgala op maandagavond 13 mei in het Orpheustheater in Apeldoorn gaat de boeken in als een van de uniekste ooit. Met de onthulling van het standbeeld voor het mbo-vakmanschap, de uitverkiezing van een compleet ambassadeursteam én een recordaantal mensen in de zaal -onder wie zo’n 70 ‘winnaars’- waren alle ingrediënten voor mbo’s grootste feestje in ruime mate aanwezig.
Deel bericht

Onderhandelaars mbo zetten in op 6 procent loonsverhoging

16.05.24
Bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao zetten de bonden in op een salarisverhoging van 6 procent voor alle mbo-medewerkers. Ook moeten de reiskosten verhoogd worden en willen de bonden een minimumpercentage en promotiecriteria afspreken voor het doorstromen naar hogere docentfuncties.
Deel bericht

Partijen geven lezen, schrijven en rekenen ‘absolute prioriteit’

16.05.24
Het lesaanbod op scholen moet zich weer gaan toespitsen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Dat staat in het akkoord op hoofdlijnen van PVV, VVD, BBB en NSC. In het hoger onderwijs moet de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak worden.
Deel bericht

Standbeeld voor alle mbo'ers: 'Er wordt op ze neergekeken'

15.05.24
Nog een maandje en Quillian Blom (19) is klaar met zijn opleiding. In Theater Orpheus in Apeldoorn mocht hij maandagavond al zijn standbeeld onthullen.
Deel bericht

Kamerdebat over verkoopverbod van tabak aan jongeren stap dichterbij

08.05.24
Maatschappelijke organisaties die pleiten voor een verkoopverbod van tabak aan jongeren zijn een stap dichter bij hun doel: een debat hierover in de Tweede Kamer. Ze hebben ruim 40.000 handtekeningen verzameld voor hun burgerinitiatief Nicotinee. Deze hoeveelheid handtekeningen kan ervoor zorgen dat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komt te staan.
Deel bericht

OCW promoot zichzelf in online filmpje

08.05.24
Het ministerie van OCW heeft een promotiefilmpje over zichzelf gemaakt. Daarin vertelt het ministerie onder andere dat het elke dag werkt aan 'een slim, vaardig en creatief Nederland'.
Deel bericht

Het ongemak van falende leerlingen en studenten

08.05.24
We weten heus allemaal dat we kunnen leren van de fouten die we maken. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies? En waarom gaan we dan in 9 van de 10 gevallen toch foutvermijdend aan het werk met onze leerlingen en studenten?
Deel bericht

Groningse introductieweek nu echt voor alle studenten

03.05.24
Groningse mbo-studenten kunnen dit jaar volwaardig meedoen aan de introductieweek. Vorig jaar was er een proef met vijftig mbo-studenten. De reacties waren zo positief dat besloten is dat dit jaar alle mbo-studenten welkom zijn.
Deel bericht

Meer jongeren met jeugdhulp, vooral meer tienermeiden

30.04.24
In 2023 kregen 474 duizend jongeren jeugdzorg. Dit zijn er 10 duizend meer dan in 2021, een toename van 2,2 procent. De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen. En het zijn vooral meer meiden van 12 tot 18 jaar die deze vorm van hulp krijgen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Deel bericht

De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 geopend

27.04.24
Begin oktober wordt weer de titel Leraar van het Jaar uitgereikt aan vier bijzondere leraren uit het po, vo, so en mbo. De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 is nu geopend. Tot en met 10 mei a.s. kunnen leraren, schoolleiders, onderwijs(ondersteunend) personeel, maar ook leerlingen en ouders hun favoriete leraar aanmelden voor de verkiezing.
Deel bericht

MBO Raad nieuw lid van de Kenniscoalitie

24.04.24
De MBO Raad, de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is toegetreden tot de Kenniscoalitie. Het samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen en ondernemers bestaat nu uit tien leden, en maakt zich hard voor een gezonde kenniseconomie in Nederland.
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

Verdeeldheid over telefoonverbod op mbo: van 'goed idee' tot 'we zijn geen kleuterklas'

23.04.24
De roep om een mobieltjesverbod op het mbo klinkt steeds harder. De MBO Raad wil nu telefoons uit de klas verbannen. Heeft dat zin? "Ons brein is pas volwassen als we 25 zijn."
Deel bericht

MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas, belangenorganisatie is kritisch

22.04.24
De MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas op mbo-scholen. Sinds dit jaar geldt op middelbare scholen al een telefoonverbod en de brancheorganisatie pleit voor soortgelijke regels op het mbo, schrijft Trouw. Voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin zegt in de krant dat "we als sector onze verantwoordelijkheid moeten nemen.
Deel bericht

MBO Raad: doe aangifte bij diplomafraude

22.04.24
SBB en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben alarmerende signalen ontvangen over misstanden in de zorgsector. Minister Dijkgraaf heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van deze signalen, die wijzen op fraude met diploma's, Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG's) en beoordelingen van stages in de sectoren Zorg & Welzijn.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)