JOB-monitor: minder mbo-studenten gaan met plezier naar school

07.06.24
Het aantal studenten dat met plezier naar school gaat is de afgelopen twee jaar gedaald van 57 naar 51 procent. Tegelijkertijd is het percentage studenten dat expliciet aangeeft niet met plezier naar school gegaan gestegen van 17 naar 20 procent. Dat blijkt uit de JOB-monitor 2024
Deel bericht
(advertentie)

Btg TGO maakt digitale leermaterialen (open) beschikbaar voor mbo-sector

11.10.24
Bedrijfstakgroep Techniek en Gebouwde Omgeving (TGO) van de MBO Raad neemt als eerste btg deel aan een pilot om digitale leermaterialen beschikbaar te maken op één portal. Scholen en bedrijven vinden hier straks alle voor hun belangrijke open, semi-open en commerciële leermaterialen. Deze pilot wordt gerealiseerd in samenwerking met Npuls.
Deel bericht

Stijn legt basis voor werken aan studentenwelzijn in Nederland

10.10.24
Het Trimbos-instituut heeft vanuit het programma Stijn een rapport gepubliceerd: ‘Integraal werken aan studentenwelzijn’. Dit is in samenwerking met het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO).
Deel bericht

Campagne ‘Unlock Digitale Weerbaarheid’ van start

09.10.24
Op 8 oktober is de nationale campagne ‘Unlock Digitale Weerbaarheid’ van start gegaan. Het doel: Nederland attent maken op de meest voorkomende cyberdreigingen zoals phishing, malware, sextortion, fake nieuws en bankhelpdeskfraude.
Deel bericht

ROC Den Haag gaat zelf door met maatschappelijke diensttijd voor jongeren

07.10.24
ROC Mondriaan in de regio Den Haag gaat zelf door met de maatschappelijke diensttijd voor jongeren, meldt de mbo-instelling. De mededeling volgt op het kabinetsbesluit om geen geld meer uit te trekken voor dit programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Deel bericht

Er moet geen leraar in heel Zeeland zich ziekmelden, daarom voor het eerst een 'Open Scholenweek'

07.10.24
Ieder kind en iedere jongere in Zeeland heeft een juf, meester of docent voor de klas staan. Maar er mag niemand, op sommige scholen écht niemand, ziek worden. Dat is in het kort de situatie van het onderwijs in de provincie. Om daar iets aan te doen is het voor het eerst Open Scholenweek. Van het basisonderwijs tot aan de universiteit zetten scholen de deuren open. Om zo nieuwe leraren te trekken.
Deel bericht

Is een trainingsacteur in een rollenspel effectief om in het mbo sociaal-communicatieve competenties te ontwikkelen?

06.10.24
Rollenspellen lijken zowel voor studenten die meespelen als voor medestudenten die observeren bij te dragen aan hun zelfvertrouwen om lastige gesprekken te voeren. Niet onderzocht is of studenten ook feitelijk hun gespreksvaardigheden ontwikkelen. Of er een verschil is tussen rollenspellen met medestudenten of met een opgeleide trainingsacteur is onduidelijk.
Deel bericht

2 nieuwe Wubi-maatregelen voor mbo

05.10.24
In het kader van de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium (Wubi) heeft de inspectie 2 nieuwe maatregelen voor het mbo uitgewerkt. Voortaan kan de minister een niet-bekostigde instelling tijdelijk schorsen van het recht om te examineren en diplomeren.
Deel bericht

Sectoreigen aanpak toekomstbestendige kwaliteit in het mbo

04.10.24
Donderdag 3 oktober nam Gaby Allard, bestuurslid van de MBO Raad, de publicatie ‘Kijk op Kwaliteit’ in ontvangst tijdens de jaarlijkse conferentie van het Kwaliteitsnetwerk mbo. Scholen hebben hiermee een concrete aanpak in handen om de kwaliteit van hun onderwijs te versterken.
Deel bericht

Leraren van het Jaar 2024 gekozen

04.10.24
Roos van der Linden (PO), Roos Hoornick (SO), Arash Mortezavy (VO) en Eline Gerritsen (MBO) zijn in Theater Singer tot Leraren van het Jaar 2024 verkozen. De winnaars werden bekend gemaakt door staatssecretaris Mariëlle Paul en docent Engels Andrew Niemeijer, voorzitter van de Stichting Leraren van het Jaar en zelf in 2009 uitverkoren.
Deel bericht

Waar zit jouw impact als docent?

02.10.24
Stel je voor: over 10 jaar kom je een oud-leerling of student tegen. Welke dingen zijn dan bij deze leerling of student blijven hangen? Wat krijg je als docent te horen over jouw lessen? Wat deed er blijkbaar écht toe? In dit artikel een aantal denkrichtingen over het hebben van impact als docent.
Deel bericht

2 nieuwe Wubi-maatregelen voor mbo

02.10.24
In het kader van de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium (Wubi) heeft de inspectie 2 nieuwe maatregelen voor het mbo uitgewerkt. Voortaan kan de minister een niet-bekostigde instelling tijdelijk schorsen van het recht om te examineren en diplomeren. Ook zijn de hersteltermijnen bij het eindoo...
Deel bericht

Meer jongeren zonder startkwalificatie

02.10.24
Van de jongeren van 15 tot 27 jaar die geen onderwijs volgen, had 20 procent in het tweede kwartaal van 2024 geen startkwalificatie. Drie jaar eerder was dit nog 17 procent. Jongeren met een startkwalificatie hebben vaker werk dan degenen zonder startkwalificatie. Dat meldt het CBS op basis van de Landelijke Jeugdmonitor.
Deel bericht

Tijdens de Raspberry Pi-competitie 2024-2025 innoveren scholieren voor een duurzame en positieve toekomst

01.10.24
PA Consulting onthult het thema voor de Raspberry Pi-competitie 2024-2025: 'Innoveren voor een duurzame en positieve toekomst'. In deze competitie worden jonge innovators uitgedaagd om oplossingen te bedenken die bijdragen aan een toekomst waarin duurzaamheid en positiviteit centraal staan voor iedereen.
Deel bericht

Stagevergoeding mbo- en hbo-studenten gelijk bij RAI

01.10.24
RAI Amsterdam zet een nieuwe standaard. In een stap naar meer inclusiviteit en gelijkwaardigheid kondigt de beurs- en congresorganisatie aan dat de stagevergoeding voor zowel MBO- als HBO- studenten gelijkgetrokken wordt. Ook zullen alle sollicitaties vanaf deze maand anoniem zijn. Met deze maatregelen hoopt RAI Amsterdam bij te dragen aan een inclusievere arbeidsmarkt en toont het haar inzet [...]
Deel bericht

Jongens blijven achter in het onderwijs op Curaçao

01.10.24
Uit het onderzoek van Narain blijkt dat jongens al vanaf jonge leeftijd een achterstand opbouwen. “Meisjes ontwikkelen zich sneller op het gebied van taal en fijne motoriek, wat hen een voorsprong geeft wanneer ze aan hun schoolcarrière beginnen,” [...]
Deel bericht

KRO-NCRV documentaire Erop of eronder toont de druk én de dilemma’s in het onderwijs

30.09.24
De KRO-NCRV Kruispunt special: Erop of eronder (maandag 30 september om 22.20 uur op NPO 2) volgt de leerlingen Jesaja, Jonas en Mette in hun laatste schoolmaanden. Hoe gaan zij, hun familie en hun docenten om met de grote druk die op deze leerlingen ligt?
Deel bericht

Onderwijspremie voor innovatieve docententeams

28.09.24
Tot 5 november kunnen onderwijsteams zich weer inschrijven voor de Nederlandse Onderwijspremie. De Nederlandse Onderwijspremie is bedoeld voor onderwijsteams die de afgelopen jaren (2018-2024) een vernieuwend onderwijsinitiatief hebben ontwikkeld.
Deel bericht

Koningin Máxima lanceert jubileum Vakkanjers in Space Expo

26.09.24
Op 2 oktober trappen we bij Vakkanjers ons 25-jarig jubileum feestelijk af in Space Expo. En het mooiste nieuws? Koningin Máxima is erbij om het jubileumjaar officieel te openen! Onder het thema Ruimtemissie Aarde: Blik op de Toekomst zullen zo’n 200 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs zich vastbijten in spannende technische challenges, begeleid door Europese astronauten.
Deel bericht

Het gaat goed met de Nederlandse bibliotheek en dat is goed nieuws voor het onderwijs

26.09.24
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het goed gaat met de Nederlandse bibliotheek. Zo waren er afgelopen jaar onder andere meer activiteiten, meer leden, en meer uitgeleende boeken.
Deel bericht

AI verbetert taalonderwijs: kwaliteit in twee jaar tijd verdubbeld

24.09.24
Onderzoekers van Hogeschool Inholland ontwikkelden een AI-taalassistent om Caribische studenten te helpen met hun Nederlandse taalvaardigheid. Volgens de onderzoekers is de assistent, ontwikkeld met subsidie van de Taalunie, de eerste in zijn soort.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)