De eerste toekenningen Comenius Teaching Fellow beurs voor het mbo zijn een feit

02.07.24
Het is voor het eerst dat het mbo meedoet met het Comeniusprogramma, dat al bestond voor het hbo en wo. De eerste onderwijsprofessionals van het mbo hebben inmiddels een toekenning van de beurs ontvangen.
Deel bericht
(advertentie)

Veilig omgaan met e-mail op jouw school: vijf maatregelen

12.07.24
Ondanks alle technische maatregelen en innovaties rond informatiebeveiliging, vormt e-mail nog altijd een zwakke plek. Denk aan het openen van phishingmail of het verkeerd adresseren van een e-mail met gevoelige persoonsgegevens. Gelukkig zijn er een aantal laagdrempelige maatregelen die jouw ict-coördinator of systeembeheerder eenvoudig kan implementeren. In dit artikel delen we vijf van die maatregelen.
Deel bericht

Video | Studenten Aeres MBO maken bier van oud brood

11.07.24
Brood dat niet verkocht wordt door de bakker kun je weggooien, maar je kunt er ook iets heel anders mee doen: bier brouwen. Studenten Wout de Beer en Michel Schaafsma van de opleiding voedingstechnologie aan het Aeres MBO in Leeuwarden bieden hun biertje 'Vloeibare Boterham' aan, aan Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer.
Deel bericht

MBO Raad wil publieke opdracht voor onderwijs aan volwassenen

04.07.24
De mbo-scholen hopen een grotere rol te kunnen gaan spelen bij het bijscholen van volwassenen. Het nieuwe kabinet moet de scholen daarvoor een publieke opdracht geven, schrijft de MBO Raad in brieven aan de nieuwe bewindspersonen.
Deel bericht

Steunpunt lesgeven over de Holocaust start in Amsterdam

03.07.24
De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) heeft in samenwerking met gemeente Amsterdam een steunpunt opgezet voor scholen, waar zij terecht kunnen met vragen over Holocausteducatie.
Deel bericht

Amsterdamse jongeren met migratieachtergrond komen nog steeds moeilijk aan het werk

03.07.24
Het lukt niet om meer Amsterdamse jongeren met een migratieachtergrond aan het werk te krijgen. Met name bij jongeren zonder diploma is dit te zien.
Deel bericht

Google Workspace kan veilig worden gebruikt in het onderwijs

02.07.24
Google Workspace kan veilig gebruikt worden binnen het onderwijs. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op basis van onderzoek van SURF en SIVON vandaag aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren onderzochten SURF en SIVON de data en privacyrisico’s bij het gebruik van Google Workspace in het onderwijs. Voor veilig gebruik moeten scholen wel zelf maatregelen nemen. SURF en SIVON ondersteunen de scholen hierbij.
Deel bericht

AI-assistenten in de klas

30.06.24
In het klaslokaal van de toekomst gidst een pratende AI-assistent leerlingen door de opdrachten, denkt hoogleraar Inge Molenaar. Maar eerst moeten onze vaardigheden om met AI om te gaan, beter.
Deel bericht

Zorginstelling controleert alle zzp'ers op diploma's na aanwijzingen fraude

28.06.24
Zorginstantie 's Heeren Loo, een landelijke organisatie voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, controleert alle freelance medewerkers op hun diploma's en kwalificaties. Aanleiding zijn eerdere signalen dat er veel gefraudeerd wordt met diploma's. Zo waarschuwde een groep anonieme zorgprofessionals in januari in een brandbrief voor mogelijke fraude met diploma's.
Deel bericht

Veel kans op werk voor fitnessinstructeurs, advocaten en schoenmakers

27.06.24
Wie advocaat wil worden of reisadviseur heeft geluk: die banen zijn toegevoegd aan het rijtje van meest kansrijke banen volgens het UWV. Het arbeidsbureau deed voor de jaarlijkse Spanningsindicator onderzoek naar kansrijke- en arme beroepen en heeft een aantal banen toegevoegd waarin dit jaar veel werk te vinden is.
Deel bericht

Inspecties: fraude en gesjoemel met diploma’s en opleidingen voor de zorg te makkelijk

27.06.24
Het is te makkelijk om met een vals of ‘gekocht’ diploma aan de slag te gaan in de zorg.  iemand met zo’n diploma heeft geen opleiding gevolgd of echt stage gelopen. Er zijn onbetrouwbare bureaus die zulke diploma’s te koop aanbieden en vervolgens mensen zonder geldig diploma als zzp’ers ...
Deel bericht

Achterbannen stemmen in met cao middelbaar beroepsonderwijs

25.06.24
De cao mbo is definitief, alle bonden en de werkgeversorganisatie MBO-raad hebben ingestemd met het akkoord. Bij de AOb stemde de sectorraad afgelopen vrijdag in, nadat uit een peiling bleek dat 90 procent van de geënquêteerde leden positief aankijkt tegen het akkoord.
Deel bericht

Geen harde cijfers over economische schade door bezuinigingen op onderwijs, zegt CPB

24.06.24
“Uiteindelijk is het toch een beetje: wat je erin stopt, krijg je eruit” Over de economische schade op de lange termijn door de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek van het nieuwe kabinet kun je weinig zeggen, aldus de directeur van het CPB. Hij heeft dan ook weinig vertrouwen in partijen die wel zeggen dat er harde cijfers op te plakken zijn.
Deel bericht

Groeiende groep Amsterdamse kinderen gaat niet naar school, vooral zorgen over mbo-studenten

22.06.24
In Amsterdam gaan steeds meer kinderen niet naar school. Dat blijkt uit een rapport van de gemeente over leerplichtigen in de stad. Deze groep 'thuiszitters' nam het afgelopen schooljaar met bijna 50 procent toe.
Deel bericht

'Hackers met een helpdesk'

21.06.24
Toen een cyberattack de Universiteit Maastricht lamlegde, ging er een schok door het Nederlandse onderwijs. Bart van den Heuvel was als inhoudsdeskundige lid van het crisisteam. “Als ik vertel: ‘We werden aangevallen door een criminele organisatie’, dan raakt me dat nog steeds.”
Deel bericht

Louisiana verplicht scholen om tien geboden in lokalen op te hangen

20.06.24
De Amerikaanse staat Louisiana heeft een wet aangenomen die scholen verplicht om de tien geboden op te hangen in alle klaslokalen. De Bijbelse leefregels moeten vanaf 2025 duidelijk leesbaar te vinden zijn in alle openbare klassen, van peuterschool tot universiteit.
Deel bericht

Docenten over problemen bij mbo-studenten: 'Je neemt het mee naar huis'

18.06.24
De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Meer dan de helft van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar kampt met mentale problemen. Op het mbo merken ze dat ook. Thea Nabring is al 43 jaar docent en heeft de hoeveelheid en complexiteit van de problemen van jongvolwassenen zien toenemen.
Deel bericht

Grote impact btw-verhoging op boeken: 'Dit kost het onderwijs miljoenen'

13.06.24
Het nieuwe kabinet heeft voorgenomen om de btw op boeken naar 21% te verhogen. Dit raakt zowel scholieren als scholen die nu minder kunnen investeren in hun onderwijs. Rafke Hagenaars van het LAKS en Miray Özügüzel van JOB MBO legden in De Nieuws BV uit wat de impact is van deze maatregel.
Deel bericht

Handreiking AI voor scholen

13.06.24
Artificial intelligence is een veelzijdige en ingrijpende technologie die alle lagen van het onderwijs kan raken. Dit stelt scholen voor nieuwe uitdagingen. Deze handreiking helpt scholen om tot bewuste en verantwoorde keuzes over de inzet van AI te komen.
Deel bericht

Geen verbod op onbetaalde stages

13.06.24
"Het is wederom duidelijk geworden dat studentenwelzijn onderaan de prioriteitenlijst staat van de politiek", zegt voorzitter van JOBmbo Miray Özügüzel. Daarmee reageert ze op de motie voor een verbod op onbetaalde stages die gisteren is verworpen door de Tweede Kamer.
Deel bericht

Oud-Kamerlid ChristenUnie voor NSC minister van Onderwijs

12.06.24
Eppo Bruins, tot 2021 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wordt namens NSC minister van Onderwijs in het kabinet-Schoof. Dat bevestigen Haagse bronnen. Hij is de eerste nieuwe bewindspersoon die bekend wordt, die van een andere partij lid is dan de coalitiepartijen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)