Ministerie bezuinigt op subsidies voor cultuur, onderzoek en gymnastiekles
24.10.24
Organisaties die subsidie krijgen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, moeten het de komende jaren in totaal met ruim 360 miljoen euro minder doen. Er wordt gesneden in cultuursubsidies, bewegingsonderwijs en de publieke omroep.
Wierook, kaarsen en veel gezang: het zijn belangrijke elementen in een orthodoxe kerkdienst. Die Orthodoxe Kerk trekt steeds meer autochtone Nederlandse jongeren aan. Mede daardoor groeit die kerk zo snel dat het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap vandaag een vertaling van de psalmen speciaal voor orthodox Nederland presenteert.
Het kabinet roept een aantal mbo-instellingen in de zorg op terughoudend te zijn met het omzetten van 'ervaringscertificaten' in erkende diploma's. Volgens de ministers Bruins van Onderwijs en Agema van Volksgezondheid bestaat het risico dat mensen in de zorg zonder de juiste bevoegdheden aan het werk gaan.
Veel vmbo- en mbo-leerlingen hebben een negatief zelfbeeld, blijkt uit recent onderzoek. Ze hebben het gevoel dat ze als minderwaardig worden gezien. Gijs Korenblik geeft les op een vmbo en vindt dat herwaardering hard nodig is.
Nog steeds komen mbo-studenten niet in aanmerking voor een studentenkamer in het oude ACTA-gebouw in Nieuw-West, ondanks toezeggingen van de verhuurder en eigenaar. Vorig jaar bleek dat er studenten werden geweigerd als bewoner, omdat zij niet een hbo of universitaire studie volgen, maar mbo'er zijn. De gemeente kaartte de kwestie aan bij verhuurder TWA en eigenaar De Alliantie, maar een jaar na dato is er nog geen enkele mbo'er toegelaten.
Bij het kiezen van een vervolgopleiding gaat het vaak om persoonlijke interesse van leerlingen. Dit geldt het meest voor vwo’ers, gevolgd door havisten. Voor vmbo’ers is de baankans vaker dan onder vwo’ers en havisten reden voor de studiekeuze. Dit meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor op basis van nieuwe cijfers uit het Schoolverlatersonderzoek 2023.
Summa, de grootste mbo-onderwijsinstelling van Zuid-Nederland, heeft de uitzonderlijke beoordeling ‘goed’ ontvangen in het vierjaarlijkse onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Deze hoge beoordeling, die zelden wordt afgegeven, onderstreept de kwaliteit van het onderwijs dat Summa biedt aan duizenden studenten in de regio.
Besturen en scholen/instellingen tonen zich over het algemeen tevreden over de onderzoeken die de onderwijsinspectie bij hen uitvoert. Gemiddeld krijgt de inspectie een cijfer tussen de 7 en de 8, afhankelijk van het soort onderzoek.
Het kabinet gaat nog meer bezuinigen op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook gaat er minder geld naar lerarenbeurzen en wordt een goed lopend mbo-fonds geschrapt. Het is een greep uit de maatregelen die de staatskas moeten spekken.
Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen van ruim één miljard euro op onderwijs, onderzoek en innovatie. Ceo’s van onder andere Adyen, Koninklijke FrieslandCampina, VDL Groep en NXP roepen het kabinet samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW op om te investeren in een productieve, concurrerende en wendbare economie.
Het aantal klachten dat studentenorganisatie JOBmbo ontvangt is het afgelopen jaar sterk gedaald. Vorig jaar ontving JOB zo’n 300 klachten. In voorgaande jaren lag dat aantal steevast rond de 800. De oorzaak van deze scherpe daling moet waarschijnlijk gezocht worden in de versterking van het klachtrecht.
Steeds meer havo- en vwo-leerlingen kiezen voor het middelbaar beroeps onderwijs. Met versnellersklassen en speciale trajecten spelen mbo-opleidingen in op die trend.
De CO2-registratieplicht voor woon-werkverkeer, die sinds juli van kracht is, wordt mogelijk versimpeld. Dat meldt de Telegraaf, die hierover heeft gesproken met minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken.
Overheid, leraren, schoolleiders en bestuurders moeten meer werk maken van zeggenschap van leraren, adviseert de Onderwijsraad. Goed en uitvoerbaar onderwijsbeleid kan niet tot stand komen zonder actieve betrokkenheid van leraren.
Studenten van Noorderpoort in Groningen kunnen een lesprogramma volgen waarin ze leren praten met gebaren. Dit schooljaar volgen tweeënzeventig studenten van verschillende opleidingen dit keuzedeel.
Soms lijkt het alsof iedereen al weet waar ze naartoe werken. Alsof er een recht pad is van je middelbare school naar een leven als professor. Maar is dat wel zo? Zo zit het bij mij!
‘Onderwijswerkgevers, bied het onderwijspersoneel een griepprik aan.’ De AOb wijst schoolbesturen uit het po, vo, mbo en hbo op het advies van de Gezondheidsraad met dezelfde boodschap. “Wij roepen scholen op om deze adviezen ter harte te nemen", zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.
Na het primair en voortgezet onderwijs is er nu ook tenminste één instelling in het mbo die een verbod heeft ingevoerd op het gebruik van mobiele telefoons. Het Welzijn College van het ROC Midden Nederland is 1 september begonnen met telefoonvrije lessen, vertelt docent burgerschap Jamila Yahyaoui.
In een advies aan de Hoge Raad stelt de procureur-generaal de AOb in het gelijk over het compenseren van alle vrije dagen tijdens een zwangerschaps-en bevallingsverlof van een mbo-docent. Volgens de procureur-generaal maakt de cao-mbo een verboden onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers.
Eind 2022 gaf 47,5 procent van alle werknemers die nieuwe technologie gebruiken voor hun werkzaamheden aan, dat hun werk daardoor gemakkelijker is geworden. 13,6 procent van hen vond het werk daardoor juist moeilijker geworden, de overige werknemers ervaarden geen verschil. Jongere werknemers geven, vaker dan oudere werknemers, aan dat technologische veranderingen hun werk gemakkelijker en lichter maken.
Leiden is vanaf 1 januari 2025 een jaar lang Nationale Onderwijsstad. Stichting Nationale Onderwijsweek, het LEF, Leiden Kennisstad en de gemeente Leiden slaan de handen ineen om een jaar lang de kracht van het Leidse onderwijs zichtbaar te maken.