Onderzoek naar alternatieven voor Big Tech in onderwijs
27.11.24
Staatssecretaris Paul onderzoekt hoe het Nederlandse onderwijs kan overstappen op alternatieven voor Big Tech-producten. Dit moet zorgen voor meer keuzevrijheid en betere privacybescherming. Lessen uit België, Frankrijk en Duitsland worden meegenomen om oplossingen voor dit complexe vraagstuk te vinden.
De coalitie en oppositie zetten donderdagochtend de onderhandelingen over de onderwijsbegroting voort, met de klok die genadeloos doortikt. Vlak voor de geplande stemmingen in de Tweede Kamer hangt uitstel in de lucht. Politiek verslaggever Mats Akkerman noemt de situatie spannend: "Alles op het laatst."
Het percentage mbo-studenten dat succesvol afstudeert, is in 2023 licht gestegen, blijkt uit een benchmark van de MBO Raad. Hoewel de cijfers verbeteren, liggen ze nog onder het niveau van vóór de coronapandemie. Indicatoren zoals het diplomaresultaat tonen een kleine vooruitgang, met een stijging van 69% naar 70,3% in 2023.
De omstreden langstudeerboete wordt niet ingevoerd. De coalitie is bereid om de maatregel te schrappen, om de begroting van het ministerie van Onderwijs te redden. Dat blijkt uit het aanbod dat de coalitie vanmiddag heeft gedaan aan de oppositiepartijen waarmee wordt onderhandeld. Het document is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.
De vier coalitiepartijen hebben D66, CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 een nieuw voorstel gedaan over wijziging van de onderwijsbegroting. Met het tegenbod wil de coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer voor die begroting veilig stellen, maar de oppositiepartijen zijn er nog niet erg over te spreken. "Schamel", noemen ze het.
Het aantal mbo-studenten daalt opnieuw, met 1.900 minder inschrijvingen in 2024. Voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad slaat alarm en benadrukt de urgentie: “Mbo’ers zijn onmisbaar in onze vitale sectoren. Zonder actie riskeren we grote problemen.” De afname verloopt sneller dan verwacht, ondanks de positieve aandacht voor het mbo.
De onderwijsbegroting zorgt voor spanningen in de politiek. Terwijl de oppositie de geplande megabezuiniging fel bekritiseert, probeert de coalitie achter de schermen een deal te sluiten. Met brede weerstand vanuit de samenleving en harde woorden in het debat, staat de toekomst van het plan op het spel. Volgende week valt de beslissing.
Te veel kinderen zitten thuis zonder onderwijs. Met het wetsvoorstel Terugdringen Schoolverzuim wil de overheid schooluitval voorkomen en aanpakken. Door betere monitoring en preventieve actie kunnen scholen sneller inspelen op problemen, samenwerken met instanties en leerlingen tijdig ondersteunen.
Ondanks gesprekken tussen de coalitie en oppositiepartijen over de geplande onderwijsbezuinigingen, blijft een doorbraak uit. Het regeerakkoord blijft leidend, maar de druk om alternatieven te overwegen groeit. Hoe lang blijft de impasse bestaan?
De geplande bezuinigingen van 2 miljard euro op het onderwijs stuiten op felle tegenstand van de oppositie. Hoewel er de komende dagen wordt onderhandeld, is het onzeker of en welke bezuinigingen geschrapt worden. De tijd dringt, en de discussie blijft gespannen.
Het aantal havo 4-leerlingen dat overstapt naar het mbo is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Waar eerder zo’n 3.000 tot 4.000 overstappers waren, lag dit in 2022-2023 op ruim 6.500. Uit onderzoek blijkt echter dat een significant deel zonder diploma uitvalt, wat de zorgen over deze groep doet toenemen.
De Stichting van het Onderwijs waarschuwt voor de desastreuze gevolgen van de voorgenomen bezuiniging van bijna twee miljard euro op onderwijs. Volgens experts ondermijnt dit niet alleen de kwaliteit van onderwijs, maar ook innovatie, sociale cohesie en economische groei. De oproep aan het kabinet: investeer in plaats van bezuinigen.
De Brainportregio investeert fors in technisch onderwijs om de groeiende vraag naar talent in de chipindustrie te beantwoorden. Met €45 miljoen van het Rijk willen opleidingen 5.000 extra studenten opleiden en 19.000 mensen om- en bijscholen. Deze inspanning is essentieel om bedrijven als ASML te ondersteunen en 38.000 extra banen in de regio te vullen.
Het ministerie van Onderwijs wil vanaf 2027 geen promotiebeurzen meer beschikbaar stellen voor docenten. Hiermee kan het ministerie 13 miljoen euro per jaar bezuinigen.
Hoogopgeleide, slimme jongeren die de regio verlaten om op zoek te gaan naar een goedbetaalde baan elders: Noord-Nederland heeft er al tientallen jaren mee te maken. Het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen zijn in Drachten bezig met een project om deze ‘braindrain’ tegen te gaan.
Wierook, kaarsen en veel gezang: het zijn belangrijke elementen in een orthodoxe kerkdienst. Die Orthodoxe Kerk trekt steeds meer autochtone Nederlandse jongeren aan. Mede daardoor groeit die kerk zo snel dat het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap vandaag een vertaling van de psalmen speciaal voor orthodox Nederland presenteert.
Het kabinet roept een aantal mbo-instellingen in de zorg op terughoudend te zijn met het omzetten van 'ervaringscertificaten' in erkende diploma's. Volgens de ministers Bruins van Onderwijs en Agema van Volksgezondheid bestaat het risico dat mensen in de zorg zonder de juiste bevoegdheden aan het werk gaan.
Veel vmbo- en mbo-leerlingen hebben een negatief zelfbeeld, blijkt uit recent onderzoek. Ze hebben het gevoel dat ze als minderwaardig worden gezien. Gijs Korenblik geeft les op een vmbo en vindt dat herwaardering hard nodig is.
Nog steeds komen mbo-studenten niet in aanmerking voor een studentenkamer in het oude ACTA-gebouw in Nieuw-West, ondanks toezeggingen van de verhuurder en eigenaar. Vorig jaar bleek dat er studenten werden geweigerd als bewoner, omdat zij niet een hbo of universitaire studie volgen, maar mbo'er zijn. De gemeente kaartte de kwestie aan bij verhuurder TWA en eigenaar De Alliantie, maar een jaar na dato is er nog geen enkele mbo'er toegelaten.
Bij het kiezen van een vervolgopleiding gaat het vaak om persoonlijke interesse van leerlingen. Dit geldt het meest voor vwo’ers, gevolgd door havisten. Voor vmbo’ers is de baankans vaker dan onder vwo’ers en havisten reden voor de studiekeuze. Dit meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor op basis van nieuwe cijfers uit het Schoolverlatersonderzoek 2023.
Summa, de grootste mbo-onderwijsinstelling van Zuid-Nederland, heeft de uitzonderlijke beoordeling ‘goed’ ontvangen in het vierjaarlijkse onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Deze hoge beoordeling, die zelden wordt afgegeven, onderstreept de kwaliteit van het onderwijs dat Summa biedt aan duizenden studenten in de regio.