Oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 verenigen zich opnieuw om onderwijsbezuinigingen van tafel te krijgen. Tijdens het debat over de voorjaarsnota dienen de vijf partijen vandaag een voorstel in om ruim 400 miljoen euro aan geplande bezuinigingen te schrappen, die werden afgesproken tijdens de financiële onderhandelingen die een hele nacht duurden.
In gesprek met Henri van Breugel, voorzitter College van Bestuur Willem van Oranje Onderwijsgroep. Hij heeft een duidelijke visie op techniekonderwijs en een intensieve samenwerking met het regionale bedrijfsleven; dat samenkomt in het nieuwe schoolgebouw. Het resultaat is een uniek ecosysteem dat zowel leerlingen als bedrijven aantrekt.
Ondanks het grote tekort aan agenten pleit de Politieacademie tegen versoepeling van de toelatingseisen. Volgens directeur Leonard Kok is het politievak te complex geworden om concessies te doen aan kwaliteit.
De verplichte rekentoets op het mbo is voor studenten met rekenproblemen een struikelblok, waardoor ze soms hun diploma niet halen. Zoals student Blanca den Boer. Bij haar werd op haar derde al dyscalculie vastgesteld, schrijft het AD. Maar kan dat wel?
Het landelijke onderwijsprotest dat voor aanstaande dinsdag gepland stond in Amsterdam, gaat niet door. Dat heeft de Algemene Onderwijsbond bekendgemaakt. Het protest kan volgens de bond niet doorgaan omdat in het hele land die dag geen NS-treinen rijden.
Het NRO-congres verbindt onderzoekers, beleidsmakers en professionals die met kennis uit onderzoek het onderwijs willen versterken. Laat je inspireren, deel ervaringen en ontdek hoe je samen werkt aan beter, eerlijker en effectiever onderwijs.
Drie mbo-scholen in Drenthe en Groningen ontvangen samen 18,75 miljoen euro om het onderwijsaanbod ondanks krimp op peil te houden. Met het geld willen ze regionale samenwerking versterken en mbo toegankelijk houden voor studenten in kleinere plaatsen.
Een nieuw platform dat verantwoording in het onderwijs makkelijker maakt. Dat is het uitgangspunt voor een groot aantal onderwijspartners om het Platform Samen Verantwoorden op te richten. Hierop komen alle ketenpartners samen die betrokken zijn bij de Jaarverantwoording in het onderwijs.
De gouden toekomst van de vakman heeft in de analyse van Van Liempt vooral te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. De samenleving kent een structureel tekort aan technisch opgeleide vakmensen. Daarom kan een loodgieter tegenwoordig hoge tarieven vragen. Maar dat geldt volgens Van Liempt voor veel meer praktisch geschoolden.
Het schoolsysteem is niet voor iedereen gemaakt. Sommigen gedijen bij theoretisch leren, anderen zijn beter met hun handen. En dat is prima, ware het niet dat je voor veel banen een mbo- of hbo-diploma nodig hebt. Of nog hoger. Toch zijn er banen waar je zonder diploma terecht kunt.
Veel jongeren werken tijdelijk in de horeca, maar kiezen zelden voor een blijvende carrière. Volgens ABN AMRO kunnen werkgevers meer doen om het vak aantrekkelijker te maken, want personeelstekorten zorgen steeds vaker voor sluiting van zaken.
De Algemene Rekenkamer vindt dat minister Bruins tekortschiet in zijn aanpak voor gelijke kansen in het mbo. Het ontbreekt aan duidelijke doelen, meetbare resultaten en inzicht in wat het beleid oplevert, waardoor effectiviteit niet te beoordelen is.
Sinds 2022 telt het rekenexamen mee voor het mbo-diploma. Waar velen een slagveld vreesden, blijken in de praktijk bijna alle studenten het examen makkelijk te halen. Met dank aan een nieuwe, door de scholen zelf ontwikkelde rekentoets.
Het kabinet trekt de komende twee studiejaren 47,2 miljoen euro extra uit om de basisvaardigheden van beginnende mbo-studenten te verbeteren. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Bruins dat veel mbo'ers "worstelen" met taal, rekenen en burgerschap.
Brussel is geen exclusief bolwerk van hoogopgeleiden meer: mbo-studenten mogen nu namelijk ook stage lopen in het Europees Parlement. En daarmee komt een grote wens uit van Nisreen Hakrash, zij mocht vandaag als eerste mbo-student een stagecontract tekenen.
Deze leidraad ondersteunt mbo-instellingen om hun studenten op te leiden tot gecijferde professionals. Studenten die het mbo gediplomeerd verlaten moeten gecijferd kunnen handelen. En dat omvat meer dan alleen sommen uitrekenen. Ze moeten hun rekenkennis en -vaardigen leren inzetten in allerlei situaties die ze in opleidingen, werk en maatschappij tegenkomen.
Als je een leerling (of een volwassenen of zelfs een docent) vraagt of het uitmaakt of je leest op papier of van een scherm is het antwoord waarschijnlijk: “Neen”. Toch laat een groeiende hoeveelheid onderzoek – waaronder een nauwgezette studie van Jensen, Roe en Blikstad-Balas (2024) – zien dat deze veronderstelling niet klopt.
Na een schietpartij bij een ROC in Amsterdam-Noord, waarbij een 20-jarige student gewond raakte, heeft de politie twee 17-jarige verdachten aangehouden. Het incident volgde vermoedelijk op een conflict op school.
Onderwijsorganisaties vrezen hoge kosten, bureaucratie en vertraging door kabinetsplan om hen onder de Cyberbeveiligingswet te laten vallen. Ze waarschuwen voor averechts effect op digitale veiligheid.
Scholen kunnen in mei opnieuw VABOK-subsidie aanvragen om de overstap tussen vmbo, mbo en hbo te verbeteren. Ondanks 150 miljoen euro aan beschikbare middelen blijft de belangstelling beperkt: in 2023 en 2024 werd slechts een fractie benut.