Zorgen om Oekraïense kinderen die zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht

25.05.22
Hulporganisaties maken zich grote zorgen om alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit Oekraïne. Anders dan alleenstaande asielzoekerskinderen uit bijvoorbeeld Syrië worden ze niet altijd geregistreerd en krijgt maar een enkeling een voogd toegewezen.
Deel bericht

Oekraïense studenten zetten studie voort in veilige omgeving

24.05.22
Nederlands vind je overal. Tenminste, als je maar goed genoeg zoekt – en weet waar je moet zijn. Zo vinden we ook in het veelbesproken Kyiv twee afdelingen neerlandistiek terug: aan de Taras Shevchenko National University of Kyiv én aan de Kyiv National Linguistic University. De Taalunie werkt nauw samen met de twee docenten, assistente en een vijftigtal studenten binnen deze afdelingen.
Deel bericht

Raad van State kritisch over wetsvoorstel onderwijs Oekraïners

23.05.22
De Raad van State heeft bezwaren tegen de manier waarop de regering door middel van mogelijke sancties scholen wil verplichten om onderwijs te organiseren voor Oekraïense leerlingen.
Deel bericht

Russen gijzelen tienerzoon van Oekraïens politicus: ‘Maar ik kán niet op hun eisen ingaan’

23.05.22
Toen de Russen binnenvielen in Melitopol, wilde Vladyslav (16) bij zijn zieke opa blijven. Maar toen die stierf en hij toch vluchtte, werd de Oekraïense tiener opgepakt door de Russen.
Deel bericht

Spoedprocedure VOG-aanvraag Oekraïens onderwijspersoneel

20.05.22
Er is een spoedprocedure in het leven geroepen voor de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag voor onderwijspersoneel uit Oekraïne.
Deel bericht

Kinderen uit Oekraïne gratis met bus naar school

20.05.22
Kinderen van Oekraïense vluchtelingen mogen in Almere tot volgend jaar januari gratis met de bus naar school. Ze hebben hiervoor een speciaal vervoerbewijs gekregen van vervoerder AllGo en de gemeente Almere.
Deel bericht

Universiteiten vragen lager collegegeld voor studenten gevlucht uit Oekraïne

17.05.22
Alle veertien universiteiten in Nederland verlagen voor het collegejaar 2022-2023 het collegegeld voor gevluchte Oekraïense studenten. Deze studenten betalen daardoor het wettelijk collegegeld van €2209 In plaats van het veel hogere instellingscollegegeld, dat normaal gesproken aan studenten van buiten de Europese Economische Regio wordt gevraagd. Universiteiten hebben dit besluit genomen omdat besluitvorming van het kabinet om ....
Deel bericht

Oekraïense ouders informeren over ‘korte’ zomervakantie

12.05.22
Het ministerie van OCW adviseert scholen om ouders van Oekraïense leerlingen goed te informeren over de relatief korte zomervakantie in Nederland. Dit om eventuele misverstanden te voorkomen.
Deel bericht

Veerkracht na trauma

12.05.22
Steeds vaker komen kinderen uit oorlogsgebieden zoals Oekraïne in onze klassen terecht. Hoe geef je ze een veilig en welkom gevoel, en met welke aanpak vergroot je hun veerkracht? Trainer en ambulant begeleider Ilse Vlietstra geeft tips.
Deel bericht

Poetin noopt de RUG tot uitbreiden blended onderwijs

10.05.22
Door de gestegen energieprijzen moeten hoger onderwijsinstellingen veel meer gaan betalen voor het verwarmen van de gebouwen. De Rijksuniversiteit Groningen ziet blended onderwijs en hybride werken daarom als een oplossing. Zo hoeven er minder studenten en medewerkers in de gebouwen te zijn en kunnen de energiekosten naar beneden.
Deel bericht

Zeker 38 Oekraïense leraren doen aanvraag om op Nederlandse school te werken

09.05.22
Tot nu toe hebben 38 Oekraïense leraren een aanvraag gedaan om als leerkracht aan de slag te gaan op een Nederlandse school. Daarvan zijn twee aanvragen inmiddels goedgekeurd, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs die zijn opgevraagd door NU.nl.
Deel bericht

Blog | Purmerend tuigt in no time onderwijs Oekraïense kinderen op

05.05.22
De Oekraïense jeugd vanaf elf jaar die in de regio Purmerend is ondergebracht kan sinds enkele weken voor voortgezet onderwijs terecht op de in no time uit de grond gestampte Oekraïense school in het pand van het Antoni Gaudi/Vita college. Een klein team heeft hier een huzarenklus ge...
Deel bericht

Amsterdamse middelbare scholen schalen op voor lessen aan Oekraïense leerlingen

22.04.22
Het middelbaar onderwijs in Amsterdam zet in rap tempo leerkrachten in om de groeiende stroom aan nieuwkomers, vooral uit Oekraïne, op te vangen. Een van de grootste problemen, het lerarentekort, lijkt ineens wél getackeld te kunnen worden. ‘Ze willen deze groep graag helpen.’
Deel bericht

Kabinet besluit over onderwijs en zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne

22.04.22
Door de gezamenlijke inzet van mensen in veiligheidsregio’s en gemeenten zijn op dit moment zo’n 41.000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd. Hiermee zijn de eerste 50.000 opvangplekken bijna een feit. Van deze bedden worden er nu bijna 31.000 bezet door vluchtelingen: een...
Deel bericht

Jeugdbieb voor Oekraïense kinderen in Nederland

21.04.22
Voor alle Oekraïense kinderen die in Nederland verblijven. Je vindt hier een verzameling links naar gratis online boeken, sprookjes, verhalen en lesmateriaal in de Oekraïense taal. En sites die je helpen de Nederlandse taal beter te begrijpen.
Deel bericht

Dansjes en desinformatie: zo wordt de oorlog in Oekraïne beleefd op TikTok

21.04.22
Sinds de oorlog in Oekraïne is begonnen krijgen we op sociale media een stortvloed aan nieuws, beelden en meningen over ons heen. Nergens is die stortvloed groter dan op het razendsnel groeiende TikTok. TikTok-factchecker Marieke Kuypers legt uit waarom ook jij moet snappen wat er op dit platform s...
Deel bericht

Zeker 7.300 Oekraïense kinderen gaan naar school in Nederland

21.04.22
Zeker 7.300 Oekraïense kinderen zijn momenteel ingeschreven op een Nederlandse school, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs die zijn opgevraagd door NU.nl. Twee derde (65 procent) van de kinderen bezoekt een basisschool en een derde (35 procent) gaat naar een middelbare school.
Deel bericht

'Gevluchte kinderen Nederlands leren is een enorme opgave'

19.04.22
Hoe begin je de lessen als kinderen nog geen woord Nederlands verstaan? "Gewoon met de eerste woordjes. 'Ik' en 'vis'. Zoals wij ook hebben leren lezen en schreven", zegt juf Janneke van het Taal Expertise Centrum (TEC) in Middelburg. De kleine school is gespecialiseerd in onderwijs aan buitenlandse kinderen.
Deel bericht

Terugkijken? Webinar Onderwijs aan Oekraïense kinderen

06.04.22
De toestroom van leerlingen uit Oekraïne op reguliere scholen is groter dan verwacht. Uit een peiling van de AVS blijkt dat in twee weken tijd... The post Terugkijken? Webinar Onderwijs aan Oekraïense kinderen appeared first on Algemene Vereniging Schoolleiders.
Deel bericht

Veel tieners vrezen oorlog in Nederland, voelen ‘vervelende gevoelens’ als angst en boosheid

06.04.22
Veel tieners in ons land zijn bang voor oorlog en vrezen dat er ook in Nederland oorlog komt. Het gaat om bijna de helft van de 10- tot 18-jarigen in Nederland, meldt UNICEF. Die organisatie deed in maart onderzoek onder ruim duizend kinderen tussen de 10 en 18 jaar. Gevraagd werd naar de uitwerking van de oorlog in Oekraïne op hen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)