100 miljoen voor scholen in Oekraïne

15.09.22
De Europese Commissie stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor scholen in Oekraïne. Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Straatsburg bekendgemaakt in haar toespraak bij de opening van het Europese parlementaire jaar.
Deel bericht

Scholen in Oekraïne beginnen weer, maar alleen als er een schuilkelder in de buurt is

02.09.22
Traditiegetrouw starten vandaag, op 1 september, de scholen weer in Oekraïne. Ongeveer de helft gaat weer open voor les, in persoon. Maar veiligheid staat voorop: alleen scholen die zelf een schuilkelder hebben of er dichtbij een liggen, en niet gevestigd zijn in de buurt van actieve militaire zones, zullen leerlingen ontvangen.
Deel bericht

Extra geld voor klaslokalen Oekraïense leerlingen

01.09.22
Gemeenten krijgen voor het hele schooljaar geld voor leslokalen voor Oekraïense kinderen. Minister Wiersma schrijft aan de Tweede Kamer dat hij op die manier scholen en gemeenten zekerheid wil bieden.
Deel bericht

Juf Elena uit Charkov blijft lesgeven na Russische beschieting: 'Ze hebben het gebouw vernietigd, maar ons niet'

31.08.22
In de eerste weken van de oorlog werd de school van leraar Elena in Charkov tijdens de gevechten kapotgeschoten. Haar leerlingen deden hun traditionele eindexamenwals voor de puinhopen. Morgen begint het nieuwe schooljaar: "De school blijft bestaan."
Deel bericht

Na zes maanden oorlog is een nieuw schooljaar voor miljoenen Oekraïense kinderen onzeker

24.08.22
De start van het nieuwe Oekraïense schooljaar op 1 september laat de grimmige realiteit van de oorlog voor kinderen zien. In het afgelopen half jaar zijn minstens 972 kinderen gedood of gewond geraakt door de oorlog in Oekraïne. Bijna twee op de drie kinderen zijn op de vlucht geslagen, 5,2 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig. Het onderwijssysteem is verwoest en kinderen kunnen niet veilig naar school.
Deel bericht

Rusland werft leraren voor scholen in bezette gebieden

21.08.22
Niet alleen het leger is in Rusland naarstig op zoek naar manschappen die aan de slag kunnen in Oekraïne. In alle hoeken van het land - van de Kaukasus tot het verre oosten - worden leraren gerekruteerd om op scholen te dienen in de nieuw veroverde gebieden.
Deel bericht

Geld voor huisvesting Oekraïense leerlingen

15.08.22
De rijksoverheid vergoedt de kosten die gemeenten hebben gemaakt voor de onderwijshuisvesting van Oekraïense leerlingen. The post Geld voor huisvesting Oekraïense leerlingen – PO/VO appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

Zomerkamp voor Oekraïense kinderen van start: "Ik maak nieuwe vrienden"

27.07.22
De Summer School Ukraine, een zomerkamp voor Oekraïense kinderen, is deze week van start gegaan. Op drie basisscholen in de stad leren de kinderen elkaar en Amsterdam kennen door middel van verschillende activiteiten.
Deel bericht

Oekraïense kinderen sluiten schooljaar op Nederlandse school af: "We begrepen elkaar niet altijd"

15.07.22
De zomervakantie voor basisscholen staat voor de deur en op de Archipel op IJburg sluiten ze een bijzonder schooljaar af. Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, vluchtelingen naar Amsterdam kwamen, werden ook de klassen op de basisschool groter. 18 Oekraïense leerlingen volgden de afgelopen maanden onderwijs op IJburg en gaan nu, net als hun Nederlandse klasgenootjes, de zomervakantie in.
Deel bericht

Onderwijs aan Oekraïense leerlingen: wettelijke uitzonderingen mogelijk en nieuwe handreiking beschikbaar

13.07.22
Op 5 juli heeft de Eerste Kamer - na de Tweede Kamer eerder - ingestemd met de wet ‘tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden’. Deze wet is ingediend om ISK’s en reguliere scholen (po en vo) meer ruimte te geven bij het vervullen van de plotselinge taak om grote groepen leerlingen uit Oekraïne les te geven.
Deel bericht

Handreiking onderwijs Oekraïense leerlingen geactualiseerd

12.07.22
Het ministerie van OCW heeft de derde geactualiseerde versie van de Handreiking onderwijs voor kinderen en jongeren uit Oekraïne gepubliceerd.
Deel bericht

Subsidie voor scholen die ervaring hebben met nieuwkomers om kennis te delen

07.07.22
Er komt € 3 miljoen vrij voor nieuwkomersscholen en internationale schakelklassen om reguliere scholen te helpen met het geven van onderwijs aan nieuwkomers.
Deel bericht

Amsterdamse en Oekraïense kinderen spelen in toneelstuk 'Go Fuck Yourself Russian Rocket'

06.07.22
Go Fuck Yourself Russian Rocket', zo heet het toneelstuk dat kinderen van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool deze week twee keer spelen. Ze repeteren hier al twee maanden voor, en doen dat niet alleen. Samen met zeven gevluchte kinderen uit Oekraïne vertellen ze een verhaal over leven in de oorlog als tiener: "Het lijkt op mijn eigen leven."
Deel bericht

‘We weten niet hoeveel leerlingen er na de zomer zijn, dat is heel lastig’

15.06.22
De ISK Deventer was in februari nét met zeven van de dertien klassen verhuisd naar een andere locatie, toen de komst van Oekraïense leerlingen in beeld kwam. In no time werden er extra lokalen bij die nieuwe plek getrokken, voor drie Oekraïense klassen. Vorige week spraken we met ISK-coördinator Fura Grol.
Deel bericht

Student Brahim wilde Oekraïne beschermen, maar krijgt nu de doodstraf

09.06.22
Achter de witte tralies van de regionale rechtbank van Donetsk kijkt Brahim Saadoun bedeesd om zich heen. De 21-jarige Marokkaanse student is door Oost-Oekraïense separatisten aangeklaagd vanwege onder meer "terroristische activiteiten" en vandaag is hij ter dood veroordeeld.
Deel bericht

Handreiking | Kinderen met een vluchtachtergrond op school

04.06.22
Ook scholen hebben sinds een paar maanden te maken met een nieuwe vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Ondanks hun jarenlange ervaring met het begeleiden van kinderen die gevlucht zijn, is het voor veel scholen zoeken hoe zij ook Oekraïense kinderen kunnen steunen en begeleiden.
Deel bericht

Tips voor onderwijs aan Oekraïense leerlingen

02.06.22
Kim Versluijs (directieadviseur Sport Onderwijs en Cultuur) en Iwan Specht (kwartiermaker voor scholen) van de gemeente Rotterdam geven tips voor goed onderwijs aan Oekraïense leerlingen.
Deel bericht

Zorgen om Oekraïense kinderen die zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht

25.05.22
Hulporganisaties maken zich grote zorgen om alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit Oekraïne. Anders dan alleenstaande asielzoekerskinderen uit bijvoorbeeld Syrië worden ze niet altijd geregistreerd en krijgt maar een enkeling een voogd toegewezen.
Deel bericht

Oekraïense studenten zetten studie voort in veilige omgeving

24.05.22
Nederlands vind je overal. Tenminste, als je maar goed genoeg zoekt – en weet waar je moet zijn. Zo vinden we ook in het veelbesproken Kyiv twee afdelingen neerlandistiek terug: aan de Taras Shevchenko National University of Kyiv én aan de Kyiv National Linguistic University. De Taalunie werkt nauw samen met de twee docenten, assistente en een vijftigtal studenten binnen deze afdelingen.
Deel bericht

Raad van State kritisch over wetsvoorstel onderwijs Oekraïners

23.05.22
De Raad van State heeft bezwaren tegen de manier waarop de regering door middel van mogelijke sancties scholen wil verplichten om onderwijs te organiseren voor Oekraïense leerlingen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)