Nieuwe prentenboekenserie rond sociale vaardigheden

10.02.21

Deze week verschenen bij Kwintessens de eerste drie delen van de prentenboekenserie Hoe doe je dat? Deze educatieve prentenboeken helpen leerkrachten en begeleiders in de onderbouw om met de kinderen in gesprek te gaan over gedrag in het dagelijks leven. Daarnaast bevatten de prentenboeken werkvormen om op een speelse manier gedrag te oefenen.

Een kleuterklas blijft in de stormingsfase
Doordat er het hele jaar kinderen instromen het kan zijn dat de groepsdynamiek van de groep af en toe verstoord wordt. De groep komt dan tijdelijk weer in de stormingsfase.
Aandacht voor sociaal-emotioneel leren en hoe met elkaar om te gaan is dan ook juist in deze groepen van groot belang.

Elk prentenboek een ander thema
In de nieuwe serie Hoe doe je dat? komen verschillende (gedrags)situaties aan de orde met behulp van een verhaal, vragen en speelse werkvormen.

Elke titel stelt een ander thema aan de orde. En in elk deel staan specifieke kleutervaardigheden centraal die passen bij het thema.
Dit biedt de leerkracht de kans met de kinderen dieper in te gaan op het onderwerp en deze vaardigheden te oefenen.

Bij elk verhaal horen praktische werkvormen, wat de serie ook geschikt maakt voor het speciaal onderwijs.

In de verhalen is gekozen voor een fictieve dierenwereld. De dieren maken allerlei (sociale) situaties mee die voor jonge kinderen herkenbaar zijn. Door gebruik te maken van dieren met menselijke eigenschappen kunnen kinderen zich op een veilige manier met deze dieren identificeren. In de verhalen vertonen de dieren zowel gewenst als ongewenst gedrag. Zo worden de verschillen tussen gewenst en ongewenst gedrag verduidelijkt en zijn de verhalen
levendig en levensecht. Daarbij is het ook goed om te laten zien dat het niet erg is dat niet alles meteen goed gaat: gelukkig kan en mag je nog veel leren.

Grote en kleurrijke prentenboeken
De boeken zijn rijk geïllustreerd en op een royaal formaat (26 x 21,5 cm), wat het voorlezen vergemakkelijkt.

De redactie van Hoe doe je dat? wordt geadviseerd door Marijne Sammels, orthopedagoog en Kwink-trainer. Zij zorgt mede voor een stevig pedagogisch fundament van de serie.

De prentenboeken worden ondersteund door een website, waarop de downloads te vinden zijn, zoals werkbladen en liedjes.

De eerst drie titels zijn: Zo gaat dat niet!, Vrienden maken en Gevoelens herkennen. Jaarlijks verschijnen er drie nieuwe titels. In 2022 worden de volgende titels verwacht: Ruzie, Uitgestelde aandacht en Samenwerken.

Hoe doe je dat? is een uitgave van Kwintessens, bekend van methodes en andere titels voor het basisonderwijs op het gebied van sociaal-emotioneel leren en levensbeschouwing. De serie is uitermate geschikt als aanvulling op lesmethodes voor sociaal-emotioneel leren, zoals Kwink.
Deel bericht
(advertentie)

Vaker boeken lezen en meer buiten spelen dankzij game-challenge

16.09.22
Tijdens de aanstaande Kinderboekenweek, die op 5 oktober start met het thema ‘Gi-ga-groen!’, willen we zoveel mogelijk kinderen laten ervaren hoe leuk het is om boeken te lezen. Dat lezen gebeurt nu voornamelijk op school in de les, maar het is zo'n verrijking als kinderen ook vaker in hun vrije tijd boeken lezen. Daarom hebben Kinderboekenweek, OERRR én Minecraft dit jaar de handen ineengeslagen ...
Deel bericht

Jip en Janneke zeventig jaar jong: ’Boeken zijn onverminderd populair’

14.09.22
Zeventig jaar geleden verscheen het eerste Jip en Janneke-verhaaltje in de krant. Annie M.G. Schmidt introduceerde de bekendste buurkinderen van Nederland, die nog altijd niet vervelen.
Deel bericht

12 september start de achtste editie van Raadgedicht voor iedereen vanaf 10 jaar!

09.09.22
Gedurende 10 weken verschijnen er 10 nieuwe raadgedichten. De gedichten zijn geschreven door bekende Nederlandse en Vlaamse dichters.
Deel bericht

Het Alfrink leest: 20 minuten lezen per dag

31.08.22
Het Alfrink College start dit schooljaar met 20 minuten lezen per dag op het lesrooster. De school wil op deze manier het leesplezier en de leesvaardigheid van leerlingen bevorderen. De 20 minuten lezen gaat niet af van de lestijd van andere vakken, maar is een extra investering van de school.
Deel bericht

Wetenschappers Open Universiteit schrijven kinderboek over natuur, klimaat en milieu

26.08.22
Wetenschappers Esther Bakker en Wilfried Ivens, beiden verbonden aan de Open Universiteit, hebben samen het kinderboek 'Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat' geschreven. Het boek, dat verschijnt op 26 augustus 2022, staat vol met weetjes over natuur, klimaat en milieu en past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!
Deel bericht

Dikkie Dik krijgt in 2024 voor het eerst een eigen bioscoopfilm

21.07.22
De beroemde kater Dikkie Dik krijgt zijn eerste eigen speelfilm. De animatiefilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is medio 2024 in Nederlandse bioscopen te zien, maakten producenten Phanta Animation en BosBros donderdag bekend.
Deel bericht

Giga-Groene kinderboekenweek-inspiratiebijeenkomst Friesland

11.07.22
Ook dit jaar organiseren IVN, Keunstwurk/Arcadia en de Bieb een inspiratiemiddag die aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Tijdens de inspiratiemiddag krijg je praktische tips en inspirerende workshops om de komende Kinderboekenweek samen met je groep optimaal te beleven. Schrijver Geert Jan Roebers neemt je mee in het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-Ga-Groen.
Deel bericht

Provinciale bijeenkomsten Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek Drenthe

08.07.22
Ook dit jaar organiseren IVN, K&C en de Bibliotheek inspiratiemiddagen die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek. Tijdens de inspiratiemiddag krijg je praktische tips en inspirerende workshops om de komende Kinderboekenweek samen met je groep optimaal te beleven. Schrijver Geert Jan Roebers neemt je mee in het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-Ga-Groen.
Deel bericht

Boer Boris-illustrator Philip Hopman wint Max Velthuijs-prijs

08.07.22
Illustrator Philip Hopman wint de Max Velthuijs-prijs, de oeuvreprijs voor illustratoren van Nederlandse kinderboeken die elke drie jaar wordt uitgereikt. Hopman krijgt 60.000 euro aan prijzengeld en een beeldje van Kikker, het bekendste personage van de naamgever van de prijs.
Deel bericht

Vliegende Panters-komiek Remko Vrijdag speelt Willy Wonka in musical

07.07.22
Acteur en cabaretier Remko Vrijdag gaat de hoofdrol van Willy Wonka spelen in de Nederlandse versie van de musical Charlie and the Chocolate Factory. Dat heeft de Theateralliantie donderdag bekendgemaakt. De vertaling van de liedjes is in handen van cabaretier Thomas van Luyn.
Deel bericht

Griffels en Penselen uitgereikt

23.06.22
Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek worden er elk jaar Griffels en Penselen toegekend aan de best geschreven en best geïllustreerde kinderboeken. Het doel hiervan is aandacht vestigen op alle prachtige kinderboeken die in Nederland worden gemaakt en uitgegeven. Voor de zomer worden traditiegetrouw de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt.
Deel bericht

Matilda: The Musical trailer

20.06.22
Sony Pictures Releasing zal Roald Dahl's 'Matilda' the Musical in het Verenigd Koninkrijk uitbrengen in de bioscoop, terwijl streamingdienst Netflix deze musicalfilm in december 2022 online zet.
Deel bericht

Gouden Boek voor De Zoete Zusjes zoeken een schat

16.06.22
Het kinderboek De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete, en met illustraties van Iris Boter, is bekroond met een Gouden Boek. Voor kinderboeken betekent dit dat er meer dan 75.000 exemplaren zijn verkocht.
Deel bericht

Winnaar Gouden Poëziemedaille 2022: Rian Visser

01.06.22
Met de gedichtenbundel ‘Alle wensen van de wereld’ kaapt Rian Visser de Gouden Poëziemedaille weg, de prijs voor de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel. Meer dan 105.000 leerlingen gingen aan de slag en kozen hun favoriete gedicht, hun Poëziester.
Deel bericht

‘Lezen zorgt voor begrip in de samenleving’

27.05.22
We moeten kinderen het plezier in lezen beter bijbrengen vindt Grietje Braaksma van Boekhandel Broese in Utrecht.
Deel bericht

Guus is de beste voorlezer van het land

26.05.22
Guus is de winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd. Hij/zij kan dus het beste voorlezen volgens de jury. Aan de finale deden 12 kinderen mee. Zij hadden de voorronde in hun provincie gewonnen.
Deel bericht

De winnaars van de Kinderjury-prijs 2022

23.05.22
Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De magische halsband de Kinderjury 2022 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. In de categorie 10 tot en met 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken. De prijzen werden uitgereikt op de eerste editie van Het Grote Kinderjury Feest dat door CPNB en DPG Media is georganiseerd.
Deel bericht

Opinie | Red de boekbespreking! Maak elkaar weer enthousiast en bevorder het leesplezier

10.05.22
Als we nou eens afspreken dat het de bedoeling is dat een kind een boek kiest dat het leuk vindt. En laten we gelijk stoppen met de presentatiegekte rond de boekbespreking.
Deel bericht

Kinderjury 2022: dit zijn volgens kinderen de zes leukste kinderboeken

09.05.22
Tijdens de Kinderjury Stemweken heeft een recordaantal kinderen gestemd op hun favoriete boek van 2021. Precies 52.448 kinderen maakten gebruiken van hun stemrecht. Zes boeken – drie in de categorie 6 t/m 9 jaar en drie in de categorie 10 t/m 12 jaar – maken nu kans om de Kinderjury te winnen, de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.
Deel bericht

Bioscoopfilm over De Gorgels wordt toch deels geanimeerd

19.04.22
De bioscoopfilm, gebaseerd op de boekenreeks De Gorgels van cabaretier Jochem Myjer, wordt deels geanimeerd. Dat heeft producent Burny Bos zondag gezegd in een interview op NPO Radio 1.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)