Dijsselbloem: extra salaris basisschoolleraar is te regelen

18.08.17
PvdA-minister Dijsselbloem is ervan overtuigd dat er extra geld komt voor de verhoging van de salarissen van basisschoolleraren. "Meer geld voor lerarensalarissen is echt te doen. We gaan daar gewoon over praten en we gaan het oplossen", zei de minister van Financiën op zijn eerste werkdag na de zomervakantie.
Deel bericht

Onderwijs heeft laagste vacaturegraad

17.08.17
Van alle arbeidsmarktsectoren heeft het onderwijs de laagste vacaturegraad, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Deel bericht

Verplichte Wilhelmus-les op school? 'Andere dingen zijn belangrijker'

16.08.17
"Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt", kopt het AD vanochtend. Volgens de krant willen de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat scholen les gaan geven over het volkslied. Leerlingen zouden dan meer moeten leren over de tekst, de betekenis en de melodie. Wat vindt de onderwijsgemeenschap er eigenlijk van?
Deel bericht

Leraren, schoolleiders en schoolteams gezocht: Werk mee aan een vernieuwd curriculum

16.08.17
Ben je leraar of schoolleider en wil je meewerken aan de ontwikkeling van het curriculum? Curriculum.nu biedt je die mogelijkheid. Wat moeten leerlingen kennen en kunnen? Het project start in het nieuwe schooljaar na de zomervakantie met de werving van leraren, schoolleiders en scholen om mee te doen.
Deel bericht

Proefdraaien met verplichte Lerarenregister

16.08.17
Schoolbesturen en scholen kunnen vanaf september samen met hun leraren kennismaken met het nieuwe verplichte Lerarenregister.
Deel bericht

Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt

16.08.17
Scholen moeten leerlingen les gaan geven in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. Ook moeten Nederlanders op hun 18e verjaardag van hun burgemeester een boekje krijgen over de geschiedenis van Nederland met een uitleg van onze ‘democratische rechtsstaat’.
Deel bericht

Zwemles op alle Haagse basisscholen

15.08.17
Alle Haagse basisscholen moeten weer zwemles geven. Na incidenten op zee en klachten uit de zwemwereld pleiten veel partijen voor een terugkeer van het schoolzwemmen: ‘We zijn een stad aan zee’.
Deel bericht

Nieuwe onderzoeken Peil.onderwijs gestart

12.08.17
In april 2017 zijn twee nieuwe peilingsonderzoeken van start gegaan als onderdeel van Peil.onderwijs: Engels einde basisonderwijs en Mondelinge taalvaardigheid einde speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs (voormalig cluster 4)
Deel bericht

Leraren boos om 'politiek spel' rond salaris, nieuwe actie aangekondigd

11.08.17
De spanning in het demissionair kabinet stijgt. VVD en PvdA botsen over het verhogen van de lerarensalarissen in de begroting van volgend jaar. Lerarencollectief PO in Actie vindt dat er een 'politiek spel' wordt gespeeld en kondigt voor dit najaar een nieuwe stakingsactie aan.
Deel bericht

Elke Friese basisschool start nieuw jaar met robot

11.08.17
Alle 415 basisscholen in Friesland krijgen in het nieuwe schooljaar een robot. De eerste serie wordt 6 september ingepakt en verstuurd.
Deel bericht

Salarisverhoging voor basisschoolleraren - PvdA: VVD neigt juist in onze richting

11.08.17
De PvdA is niet bang vlak voor de eindstreep in een kabinetscrisis te belanden door salarisverhoging voor basisschoolleraren te forceren. De sociaaldemocraten lezen in de harde woorden van coalitiepartner VVD juist dat die partij inmiddels ook voelt voor meer geld voor het basisonderwijs.
Deel bericht

Gezonde leefstijl

09.08.17
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voldoende bewegen en gezond eten en drinken, zich fitter voelen. Ook weten we hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor de ontwikkeling en schoolprestaties van een kind. Voldoende reden dus om hier op school aandacht aan te besteden.
Deel bericht

Wat Blockchain kan betekenen voor het onderwijs

09.08.17
“Een diploma wil je natuurlijk zo goed mogelijk bewaren, maar je wilt het ook goed gebruiken om te bewijzen wat je waard bent.” Theo Mensen ziet vele toepassingen voor Blockchain in het onderwijs. “Het gaat om het verminderen van administratieve rompslomp, om tijd vrij te maken voor het leerproces.”
Deel bericht

Training IBP voor medewerkers in het primair- en voortgezet onderwijs

08.08.17
Training informatiebeveiliging en privacy (IBP) volgen? Kennisnet biedt een praktische training om bewustwording rond IBP te vergroten.
Deel bericht

Scholen, let op voor tabletnek bij kinderen

08.08.17
Veel leerlingen op de bassischool hangen onderuit op hun stoel of zitten achter een te hoge of juist te lage tafel. Daardoor groeit het aantal kinderen met rug- en nekklachten. Houdingexperts slaan alarm.
Deel bericht

Schoolbesturen moeten geld uitgeven (opinie)

02.08.17
Geld is niet het probleem in onderwijs. Schoolbesturen hebben miljoenen euro’s op bankrekeningen staan. Dat oppotten helpt de kwaliteit van het onderwijs niet.
Deel bericht

Kwart miljard voor melk en fruit op scholen

01.08.17
De EU trekt in het nieuwe schooljaar 250 miljoen euro uit voor ondersteuning van schoolfruit, groenten en -melk programma's. Voor het eerst nemen alle 28 lidstaten deel aan de complete regeling.
Deel bericht

Flexibele schoolvakantie? Deze Enschedese school probeert het uit

01.08.17
La Res in de bijna gelijknamige wijk Laares in Enschede is één van de twaalf landelijke pilotscholen met flexibele onderwijstijden. Dat geeft de ouders een grote mate van vrijheid.
Deel bericht

Schrijfvaardigheid kinderen holt achteruit

31.07.17
Steeds meer kinderen hebben moeite met schrijven. Vaak moet er zelfs een therapeut aan te pas komen, omdat ze een onleesbaar handschrift hebben, te langzaam schrijven of pijn in hun hand krijgen. Scholen en deskundigen luiden de noodklok.
Deel bericht

Moslimbasisscholen: mijd middelbare islamschool SIO

31.07.17
Islamitische basisscholen noemen het bestuur van de nieuwe middelbare school „cowboys zonder oog voor het algemeen belang”.
Deel bericht