Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs is voorstander van een meldplicht die scholen verplicht om cyberaanvallen bij het ministerie van Onderwijs te melden. Dat liet de bewindsman weten in reactie op een motie van de VVD die tijdens een debat over digitalisering in het onderwijs werd ingediend door VVD-Kamerlid El Yassini.
Elk kind moet in het jaar 2030 les krijgen van een bevoegde leraar. Daaraan moet de Nederlandse regering zich committeren. Dat vinden de AOb, Ouders & Onderwijs en Defence for Children.
Het is verstandig om een energielabel voor alle scholen verplicht te stellen. Dit advies staat in het rapport Quickscan kwaliteit onderwijshuisvesting.
Ook in de week van 23 tot en met 29 januari lag het aantal mensen dat met griepachtige verschijnselen naar de huisarts ging onder de epidemische grens van 58 per 100.000. Dit betekent dat de griepepidemie voorbij is.
Een bevoegde leerkracht is en blijft de kern van onderwijs in Amsterdam, schrijft de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen BBO in een brief aan leraren. Onderwijsminister Dennis Wiersma uitte eerder kritiek op het plan van de vereniging om onbevoegde lesgevers voor de klas te zetten.
Musici, kunstenaars of accountants voor de klas omdat er geen docent is. Vanwege het lerarenkort gebeurt het vaak, zeker in de randstad. In Amsterdam wordt vandaag gedemonstreerd tegen die onbevoegde leraren voor de klas. Maar volgens onderwijskundige Jan van Tartwijk hoeft het niet altijd een probleem te zijn. "Helemaal geen onderwijs is erger."
In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren.
Kleur op school biedt alle scholen de mogelijkheid om aandacht te besteden aan levensbeschouwing. Dat gebeurt op een open manier met bronmateriaal vanuit alle levensbeschouwelijke stromingen en godsdiensten. Vraag een gratis proefnummer aan.
Kinderen hebben tijdens de coronapandemie een leerachterstand van drie maanden opgelopen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waarvoor onder andere naar studies in Nederland is gekeken.
Onderwijsminister Dennis Wiersma en Amsterdamse leraren zien geen heil in onderwijsplannen van Amsterdamse scholen. In de hoofdstad komen vanwege het aanhoudende personeelstekort waarschijnlijk steeds meer onbevoegde leraren structureel voor de klas te staan.
Vrijdag organiseert onderwijsvakbond AOB een manifestatie tegen de plannen van de Amsterdamse schoolbesturen. De vakbond is ontzet. ‘We hebben bevoegde leerkrachten nodig.’
In deze editie van ‘Vijf vragen aan de WR’ neemt Nadira Saab ons mee in de MYRA. Dat is een nieuwe monitor die de digitalisering in het funderend onderwijs meet. Elke deelnemende school kan dan zien wat de prestaties zijn op het gebied van ICT en technologie, waaronder ook digitale geletterdheid.
Uitleg die gemeenten en schoolbesturen kan helpen met een vlotte uitvoering van hun ambitieuze IHP’s en daarmee de verduurzaming van het scholenlandschap in Nederland.
Een verrassend groot deel van de Nederlandse ouders blijkt voorstander te zijn van een gezonde schoollunch. Maar hoe denken schoolleiders en leerkrachten op de basisschool daarover? Willen zij ook samen met de kinderen gezond lunchen?
Zeven schoolbesturen en de gemeente Oosterhout hebben maandag 23 januari jl. een handtekening gezet onder een plan voor onderwijshuisvesting, dat de komende twintig jaar de leidraad zal zijn voor de investeringen in schoolgebouwen. Het Integraal Huisvestingsplan 2022-2042 (IHP) heeft zijn werking op vrijwel alle scholen in Oosterhout en de kerkdorpen.
Wat kost het bouwen van een school? Bij het bouwen van een nieuwe school is snel inzicht krijgen in de benodigde investeringen waardevol. De kostenconfigurator van HEVO is een gratis tool waarmee snel een kostenindicatie kan worden gemaakt.
In Amsterdam is het niet langer haalbaar om het hele schooljaar slechts één leraar voor dezelfde basisklas te zetten. Het grote personeelstekort in het onderwijs zorgt ervoor dat er meerdere leerkrachten en professionals per groep worden ingezet.
De oprichting van tientallen klassen voor kinderen met een lichamelijke of mentale beperking leidt tot enthousiaste reacties. Stichting het Gehandicapte Kind heeft sinds 2015 al bijna vijftig klassen opgetuigd en wil dat aantal in de komende jaren verdubbelen.
Veel schoolreisjes zijn dit jaar minder spectaculair, minder lang en vooral minder ver. Dat komt doordat de kosten voor dit soort tripjes flink zijn opgelopen. Daarnaast komt er ook nog eens minder geld binnen, doordat de regels rond de vrijwillige ouderbijdrage zijn veranderd.
Ruim driekwart van Nederlanders vindt dat we moeten doorgaan met onderwijs over de Holocaust om te voorkomen dat massale vervolging van bevolkingsgroepen opnieuw kan gebeuren. Dat blijkt uit onderzoek van de Claims Conference.