PO-Raad: scholen krijgen geld voor ventilatie vaak niet rond

04.08.21
Het lukt basisscholen vaak niet om het geld bij elkaar te krijgen voor aanpassing van de ventilatie in de gebouwen. Dat zegt de PO-Raad. De koepel van basisscholen reageert op een onderzoek van vakbond CNV Onderwijs, waarin een op de drie basisschoolleerkrachten zegt dat de ventilatie op hun werkplek niet in orde is.
Deel bericht

Onderzoek: leerlingen met coronaklachten gaan toch naar school

04.08.21
Leerlingen met coronagerelateerde klachten komen nog vaak naar school. Daarbij lijkt de ventilatie in een groot deel van de scholen nog steeds niet op orde. Dat meldt CNV Onderwijs na onderzoek onder bijna 1500 leden van de bond.
Deel bericht

Tweede brief aan gemeenten over het Nationaal Programma Onderwijs

02.08.21
In de tweede brief die de demissionair minister van onderwijs op 22 juli aan de gemeenten heeft gestuurd staat meer informatie over de doelen waaraan...
Deel bericht

Tweede ronde Groeifonds biedt kansen voor kennisinfrastructuur en digitalisering

29.07.21
De adviescommissie van het Nationaal Groeifonds ziet digitalisering en evidence informed werken als kansrijke thema's voor een investering door het Groeifonds, maar schreef in haar adviesrapport (april 2021) ook dat de ingediende voorstellen op deze thema's nog onvoldoende waren onderbouwd of uitgew...
Deel bericht

De moeder wil een hoger schooladvies voor haar dochter, de rechter zegt ‘nee’

29.07.21
Een basisschool in Arnhem hoeft een leerling uit groep acht geen hoger schooladvies te geven. Dit heeft de rechtbank in Arnhem woensdagmiddag bepaald. De moeder van het meisje spande een kort geding aan tegen basisschool ’t Panorama, zij wil dat haar dochter naar de havo gaat in plaats van het vmbo, zoals de school wil.
Deel bericht

Kinderen en leraren verdienen gezonde, duurzame en moderne schoolgebouwen

28.07.21
Investeer in schoolgebouwen, dat is wat de PO-Raad, VO-raad, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Bouwend Nederland en Techniek Nederland aan een nieuw kabinet vragen. Alle politieke partijen zijn het over één ding eens: goed onderwijs is van groot belang. Goed onderwijs vraagt echter om goede sc...
Deel bericht

Plan van aanpak en verdere uitwerkingen NPO gepubliceerd

27.07.21
Het volledige plan van aanpak voor het Nationaal Plan Onderwijs (NPO), inclusief doelen, monitoring en evaluatie, is deze maand door demissionair minister Arie Slob aan de Kamer gestuurd.
Deel bericht

Toch extra budget voor Lerarenbeurs beschikbaar

26.07.21
De Tweede Kamer heeft een amendement van de PvdA aangenomen dat regelt dat 17,1 miljoen euro per direct extra ter beschikking wordt gesteld aan de Lerarenbeurs. Alle aanvragers die waren afgewezen omdat het subsidieplafond was bereikt, hebben inmiddels een bericht ontvangen dat hun aanvraag alsnog ...
Deel bericht

Wat verandert er in het nieuwe schooljaar voor het po? 

26.07.21
De Onderwijsinspectie gaat werken met nieuwe onderzoekskaders, de wetgeving voor vrijwillige ouderbijdrage is aangescherpt en de nieuwe wet voor burgerschapsonderwijs treedt per 1 augustus in werking. De PO-Raad zet de belangrijkste wijzigingen voor het primair onderwijs voor je op een rij. 
Deel bericht

Ouders kunnen nu zelf leraren werven voor de school van hun kinderen

26.07.21
Ouders die zich er zorgen over maken dat er na de zomer geen leraar voor de klas staat, kunnen nu gratis vacatures plaatsen op Onderwijsopties.nl.
Deel bericht

Onderwijsbond: 'Ventilatie scholen nog altijd niet op orde, terwijl frisse lucht basisregel wordt'

20.07.21
Zorgen voor frisse lucht is nu officieel de vierde basisregel in de strijd tegen corona. Maar op veel scholen is de ventilatie na anderhalf jaar nog steeds niet op orde, zegt hoofdbestuurder Kim van Strien van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in Blok&Toine. "In het begin van het schooljaar kun je deuren en ramen tegen elkaar open zetten. Maar hoe dieper we de herfst ingaan, hoe kouder dat wordt."
Deel bericht

Weblog | Werken aan kwaliteit - is de cirkel rond?

17.07.21
Hoe werken scholen aan kwaliteitsverbetering? Aan welke thema’s werken ze en welke rol speelt hun leerlingpopulatie bij de keuze? Vragen die inspecteurs stelden voor het onderzoek ‘Kwaliteitsverbetering en de leerlingpopulatie’. Ze vertellen wat ze hoorden.
Deel bericht

Nationale Onderwijsweek: 4 t/m 8 oktober

17.07.21
Ieder jaar een week vol positieve, landelijke aandacht voor het onderwijs en haar professionals, zodat het onderwijs de positieve aandacht krijgt die het verdient. Dit jaar is 'Samen voor de toekomst' het thema en Amersfoort de Nationale Onderwijsstad.
Deel bericht

Wat heeft een school aan 1,2 miljoen euro aan coronasteun?

17.07.21
Basisschool Onze Wereld in de Haagse wijk Transvaal ontvangt een flink bedrag uit de pot van 8,5 miljard euro aan coronasteun. Maar wat heeft een directeur aan geld dat niet uitgegeven mag worden om leraren beter te betalen?
Deel bericht

Minister stelt geld voor arbeidsmarkttoelagen op achterstandsscholen beschikbaar

13.07.21
Het kabinet heeft besloten de extra bekostiging van achterstandsscholen voor arbeidsmarkttoelagen door te zetten. In totaal gaat het om een bedrag van 375 miljoen euro voor zo’n 15% van de scholen in het funderend onderwijs. Hiermee zouden scholen nieuwe leraren, ondersteunend personeel en leiding...
Deel bericht

Leraren waarschuwen formatie voor ramp in onderwijs: 'Het is tijd voor structurele investeringen'

13.07.21
'Schoolsluiting dreigt in drie grote steden: lerarentekort loopt uit de hand' kopte het AD groots vorige week. Wat moet er gebeuren om dit probleem op te lossen? Basisschoolleraar Thijs Roovers en Kim van Strien, docent Frans en hoofdbestuurder bij de Algemene Onderwijsbond geven in De Nieuws BV adviezen voor de formatie, "als ze dit niet bovenop hun stapel leggen, kunnen ze ook gewoon weer acties verwachten."
Deel bericht

Onderwijsmiljarden helpen niet bij lerarentekort Basisscholen hebben miljarden, maar er is geen leerkracht te vinden

13.07.21
Basisscholen krijgen de coronamiljarden om leerachterstanden in te lopen niet goed weggewerkt. Ze balen ervan dat ze in korte tijd opeens miljarden uit moeten geven maar geen leerkrachten kunnen vinden.
Deel bericht

Samenwerkingsverbanden maken plannen om reserves af te bouwen

09.07.21
Alle 151 samenwerkingsverbanden, zowel in het primair als voortgezet onderwijs, hebben een plan gemaakt om bovenmatige reserves uiterlijk eind 2023 af te bouwen. Een eerste analyse laat zien dat de eerste doelstelling van het sectorplan (40% reductie voor eind 2021) wordt behaald. Dat is een mooi ee...
Deel bericht

Coronaverwachtingen voor scholen na de zomervakantie

09.07.21
Via een schrijven, gedateerd op 8 juli 2021, geeft demissionair minister Slob inzicht in de verwachtingen na de zomervakantie 2021. Hierin wordt vermeld dat op 13 augustus het kabinet een besluit neemt over de coronamaatregelen na de zomer, nadat het OMT hierover advies heeft uitgebracht.
Deel bericht

Akkoord onderwijs en Google over wegnemen privacyrisico’s

09.07.21
Vandaag is er overeenstemming bereikt met Google over maatregelen gericht op de eerder geconstateerde privacyrisco’s bij Google Workspace for Education. Dit betekent dat scholen gebruik kunnen blijven maken van Google Workspace for Education, mits zij zelf ook enkele acties uitvoeren. Dit is het r...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)