Hoe pas je huisvesting aan voor inclusief onderwijs?

23.09.22
Binnen passend onderwijs krijgen alle leerlingen onderwijs dat past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Sommigen gaan verder en spreken van ‘inclusief onderwijs’. Hoe kan het gebouw eraan bijdragen dat alle kinderen samen thuisnabij naar school kunnen, ongeacht hun achtergrond, cognitieniveau of eventuele beperkingen?
Deel bericht

Tweede Kamer wil 100 miljoen voor gratis lunch op scholen in kwetsbare wijken

23.09.22
Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen scholen in kwetsbare wijken 100 miljoen euro voor gratis lunch. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen kreeg dit voorstel van Volt en D66 voldoende steun.
Deel bericht

Effect luchtreinigers op corona nog onduidelijk

22.09.22
Het RIVM keek of verplaatsbare luchtreinigers nut hebben als ze in geventileerde openbare ruimtes staan, zoals scholen en winkels. Het is niet duidelijk of deze luchtreinigers zorgen voor minder overdracht van COVID-19 tussen mensen.
Deel bericht

3 t/m 7 oktober: Nationale Onderwijsweek 2022

22.09.22
In de Nationale Onderwijsweek krijgt het onderwijs een podium om al het moois dat er in de sector gebeurt te delen. Onderwijsstad Amersfoort draagt dit jaar het stokje over aan een virtuele Onderwijsstad van de toekomst. Het thema 'Lang leve leren' staat symbool voor in beweging zijn en je ontplooien: leren doet iedereen, altijd!
Deel bericht

Onderzoek naar klacht over afstandsonderwijs aan leerlingen door gezondheidsrisico's moeder

22.09.22
De Kinderombudsman heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop een basisschool het onderwijs op afstand verzorgde aan twee kinderen tijdens de coronapandemie. Zij konden niet naar school vanwege de kwetsbare gezondheid van hun moeder. De Kinderombudsman vindt de klacht deels terecht en geeft over een deel van de klachten geen oordeel.
Deel bericht

“Uit onze gebouwen lekt behalve energie ook kennis weg”

21.09.22
De onderwijsbegroting bevat geen verrassingen voor het primair onderwijs. De afgelopen weken ontstond er enige hoop op meer financiële ruimte voor renovatie of vervanging van schoolgebouwen, maar daar lijkt het kabinet nog een extra jaar over te willen nadenken.
Deel bericht

Armoede en geldzorgen: wat kan de school betekenen?

20.09.22
De hoge inflatie en de stijgende energiekosten zorgen voor een toename in geldstress en armoede. Steeds meer gezinnen hebben moeite met rondkomen. Dit raakt ook het onderwijs. Leerlingen zitten minder goed in hun vel of er is zelfs geen geld voor een lunch. Ook steeds meer onderwijspersoneel heeft moeite met rondkomen.
Deel bericht

3,3 miljard extra voor primair en voortgezet onderwijs

20.09.22
Het kabinet meldt dat het in totaal 3,3 miljard euro extra investeert in het primair en voortgezet onderwijs ten opzichte van de vorige periode. Dat is bekendgemaakt op Prinsjesdag.
Deel bericht

Lesopafstand.nl vernieuwd: informatiepunt voor afstandsonderwijs in allerlei situaties

20.09.22
Corona, (dreigende) thuiszitters of nieuwkomers uit Oekraïne: er zijn allerlei situaties waarin een school afstandsonderwijs geeft. Het belangrijkste daarbij is dat iedere leerling, ook op afstand, effectief en goed onderwijs krijgt. Op de vernieuwde website van Lesopafstand.nl vindt u daarom de in...
Deel bericht

Van vmbo toch nog naar master: ‘Sommige leerlingen hebben gewoon meer tijd nodig’

20.09.22
In het Nederlands onderwijs moet je best vroeg kiezen. Dat leidt niet altijd tot de meest logische schoolcarrières. Vincent Grimbergen weet er alles van: met een flinke omweg belandde hij bij een studierichting én een baan die hem past als een goede jas.
Deel bericht

[EduAd] Kwink voor sociaal-emotioneel leren

20.09.22
Vraag een kosteloos proefabonnement aan en probeer Kwink! Sociaal-emotioneel leren. Kwink is een online methode, inclusief burgerschap en mediawijsheid. Leuk en actueel! Meer dan 2100 scholen gebruiken deze methode.
Deel bericht

Rookverbod op onderwijsterreinen wordt goed nageleefd

20.09.22
Onderwijsinstellingen handhaven het rookverbod op hun terreinen goed. Dat blijkt uit inspecties bij 568 onderwijsinstellingen. Terreinen bij onderwijsinstellingen zoals basisscholen, voortgezet en hoger onderwijs moeten sinds augustus 2020 volledig rookvrij zijn.
Deel bericht

Zij-instromer onderwijs moet het vooral zelf uitzoeken: 'Er is te veel willekeur'

20.09.22
Het lerarentekort is nog altijd een nijpend probleem. Je zou denken dat scholen juichend nieuwe zij-instromers ontvangen, maar de realiteit blijkt weerbarstig. "Het wordt ze best moeilijk gemaakt."
Deel bericht

[EduAd] Nieuw: Expertopleidingen

19.09.22
Wil jij jezelf ontwikkelen tot een expert op het gebied van kleuteronderwijs, rekenen, digitale geletterdheid of taal-lezen? Volg de expertopleiding en word expert binnen jouw vakgebied!
Deel bericht

Prinsjesdag: ‘Miljarden extra naar onderwijs’

19.09.22
Het kabinet investeert in 2023 miljarden euro's extra in het onderwijs. Dat staat volgens verschillende media in de uitgelekte Miljoenennota, die op Prinsjesdag officieel bekend wordt gemaakt.
Deel bericht

Netwerk Informatiemanagement po/vo: verder kijken dan architectuur

17.09.22
Met gegevens over leerlingen, schoolresultaten en management zijn scholen echte informatieknooppunten. Hoe organiseer je al die informatie op een goede manier en hoe geef je sturing aan de toenemende digitalisering binnen het funderend onderwijs? Met het Netwerk Informatiemanagement po/vo gaan we met deze vragen aan de slag.
Deel bericht

Gasprijzen brengen scholen in het nauw

16.09.22
Torenhoge gasprijzen brengen scholen in het nauw. Zo moet de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), met ruim zestig middelbare scholen, twaalf keer zoveel betalen voor energie. Ook de PO-raad ontvangt steeds meer signalen van bestuurders van basisscholen.
Deel bericht

‘Investering in anti-pestprogramma op scholen is effectief’

16.09.22
Wat kun je als ouder doen als je kind gepest wordt, en wat mag je van school verwachten? Ouders & Onderwijs zette deze week een themawebsite online met veel informatie rondom pesten en sociale veiligheid. Scholen moeten een veilige omgeving bieden aan leerlingen, want alleen dan kan een kind zich goed ontwikkelen.
Deel bericht

OCW kort sector met ruim half miljard onder mom van bekostigingswijziging

16.09.22
Meer dan 230 schoolbesturen eisen op 4 oktober in een hoorzitting bij minister Wiersma circa 600 miljoen euro op. Volgens de schoolbesturen heeft de minister ten onrechte dit bedrag niet als bekostiging voor de laatste vijf maanden van 2022 uitgekeerd.
Deel bericht

Leerpotentie vooral bij leerlingen uit lagere sociale herkomstmilieus onderbenut

16.09.22
Ongeveer een op de zes basisschoolleerlingen presteert voor taal en rekenen beneden eigen kunnen. Door ongunstige gezinsomstandigheden maken zij hun leerpotentie niet volledig waar. In het bijzonder bij kinderen met laag- en middelbaar opgeleide ouders is sprake van onderpresteren. Dit blijkt uit onderzoek door KBA Nijmegen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)