Teambeurs primair onderwijs

26.04.17
De subsidieregeling Teambeurs primair onderwijs heeft als doel kennis en competenties van masteropgeleide leraren meer en duurzamer in te zetten ten behoeve van schoolontwikkeling.
Deel bericht

Politie gaat vaker de school in

24.04.17
Iedere school krijgt een vaste contactpersoon bij de politie en de politie wil vaker op school komen. Niet alleen als er incidenten zijn, maar vooral ook als er geen problemen zijn. De drempel naar contact met de politie moet zo laag mogelijk worden, beginnend op de basisschool. Dat schrijft de ...
Deel bericht

Werkdruk schoolleiders te hoog

24.04.17
Schoolleiders hebben onvoldoende tijd, ruimte en geld om hun ambities op school waar te maken. Dit blijkt uit een enquête, ingevuld door 198 schoolleiders die lid zijn van CNV Onderwijs.
Deel bericht

MR hoeft niet in sollicitatiecommissie schoolleider

21.04.17
Bij de aanstelling van een schoolleider hoeven in de sollicitatiecommissie geen leden van de medezeggenschapsraad (MR) te zitten.
Deel bericht

Kamer snijdt stevig in hervormingsplan 'Ons Onderwijs 2032'

21.04.17
De Tweede Kamer heeft donderdag het omstreden plan 'Ons Onderwijs 2032' sterk gekortwiekt. Het voorstel om bestaande vakken te laten opgaan in 'kennisdomeinen' is van de baan.
Deel bericht

Onderwijs 2032 kijkt te weinig vooruit (opinie)

20.04.17
Onderwijs 2032 mist aandacht voor grote uitdagingen als klimaatverandering, gezondheid en migratie. Dat vinden Joop van der Schee en Rob Adriaens van Geo Future School.
Deel bericht

Scholen in Rotterdamse regio haken af bij koningsspelen

20.04.17
Geheel tegen de landelijke trend in, haken scholen in de regio Rotterdam af bij de koningsspelen. Ze vinden het organiseren van de majesteitelijke sportdag te veel gedoe.
Deel bericht

'Vernieuwing onderwijs moet nu meteen beginnen'

20.04.17
De voorgenomen vernieuwing van het lesprogramma in het onderwijs, ook wel bekend onder de naam Onderwijs2032, duurt te lang. Er wordt nu al ruim twee jaar over gesproken.
Deel bericht

Basisschooldirecteur pikte tienduizenden euro's

19.04.17
Voor de rechtbank in Breda is een jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalige schooldirecteur René van den B. omdat hij anderhalve ton achterover heeft gedrukt van de Zundertse basisscholen. Hij gaf dat gestolen geld uit aan kleding, schoenen, boodschappen, hotels, tuincentra, benzinestations, bouwmarkten, een buurtbarbecue en een seksbioscoop.
Deel bericht

Nederland in top 3 tevreden en goed presterende leerlingen

19.04.17
Nederlandse leerlingen van 15 jaar zijn tevreden of heel tevreden met hun leven. En dat niet alleen: ze presteren ook nog eens goed. Nederland staat daarmee met Zwitserland en Finland in de top 3, blijkt uit driejaarlijks onderzoek door de OESO (PISA-2015).
Deel bericht

1 op de 15 adviezen bijgesteld na eindtoets basisschool

19.04.17
Deze week gaat de eindtoets in het (speciaal) basisonderwijs van start, die door bijna 180 duizend leerlingen van groep 8 zal worden gemaakt. Het eerder uitgegeven leerkrachtadvies van deze leerlingen kan naar boven toe worden bijgesteld op basis van de toetsscore.
Deel bericht

Manifest PO In Actie aangeboden aan Tweede Kamer

19.04.17
Het manifest van de protestbeweging PO In Actie voor meer salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs is dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

De 'administratieve rompslomp' in het onderwijs heeft ook zijn nut (opinie)

18.04.17
Geef leraren en zorgprofessionals inzicht in het nut van dat vele registreren waar ze hun tijd aan besteden. Want al dat afvinken lijkt nu zonde van de tijd, terwijl het wel zinvol is, betoogt Nina van Loon.
Deel bericht

Wie inspecteert de onderwijsinspectie?

18.04.17
Gaat het wel goed bij de inspectie? Dat vraagt onderwijshoogleraar Paul Kirschner zich af. Hij uit zijn zorgen over het veelvuldig aanhalen van de onderwijsmythe 'leerstijlen' in het onlangs verschenen rapport van de Inspectie: 'De Staat van het Onderwijs'.
Deel bericht

Kind van hoogopgeleide ouders krijgt vaker aangepast advies voor middelbare school

18.04.17
Een derde van de kinderen scoort op de verplichte eindtoets in groep 8 hoger dan het niveau waarop hun school de leerlingen zelf inschat. Voor 13.000 leerlingen (een op de vijf) leidde dat vorig jaar alsnog tot een hoger schooladvies voor de middelbare school.
Deel bericht

Leerlingen islamitische school verlaten zaal bij dansoptreden

15.04.17
Als een streetdance-optreden in De Balie begint, verlaten leerlingen van islamitische school As-Siddieq de zaal. Mag niet van het geloof. Is dit gek of juist de ultieme integratie?
Deel bericht

School die het beste uit de leerling wil halen, begint met de leerkracht

14.04.17
Wat is nodig om de verschillen tussen scholen weg te werken? Betere leerkrachten, vinden twee deskundigen.
Deel bericht

De Al Ihsaan-school: van 'zeer zwak' tot een voorbeeld

13.04.17
De islamitische basisschool Al Ihsaan in Lelystad was 'zeer zwak' en is nu bovengemiddeld goed. 'Iedereen is hier directeur.'
Deel bericht

Een nieuw kabinet moet investeren in onderwijs en niet in lastenverlichting (opinie)

13.04.17
Het kan toch nauwelijks anders of het jongste rapport van de onderwijsinspectie is aan de formatietafel gisteren ingeslagen als een bom.
Deel bericht

Taskforce: integreer kinderopvang en onderwijs

13.04.17
Eén organisatie voor kinderopvang en primair onderwijs waar alle kinderen tussen nul en twaalf jaar naartoe gaan. En waar wordt gewerkt met één curriculum, één pedagogische visie en waar medewerkers van verschillende disciplines samenwerken.
Deel bericht