Aanvraag voor Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting goedgekeurd

18.03.24
De commissie van het Nationaal Groeifonds heeft de nadere onderbouwing voor de aanvraag van het Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting goedgekeurd. De aanvraag werd ingediend door het ministerie van OCW, PO-Raad, VO-raad en VNG op initiatief van schoolorganisaties en gemeenten. Voor het project wordt 483,7 miljoen euro toegekend, waarvan 359,5 miljoen euro voorwaardelijk.
Deel bericht

Bijna alle leraren zijn bezorgd over kwaliteit van het onderwijs: 'De halve groep krijgt logopedie'

16.03.24
9 op de 10 leraren maken zich zorgen over de staat van het onderwijs. Docenten hebben te veel taken en er zijn veel verschillende ideeën over hoe het anders moet, zeggen ze. Ook wijzen ze naar leerlingen, die te weinig concentratie en basiskennis hebben.
Deel bericht

Mag school ongevaccineerde leerling weigeren?

16.03.24
Mogen scholen leerlingen weigeren als die niet zijn gevaccineerd? Deze vraag is weer relevant nu de vaccinatiegraad afneemt en er in Eindhoven een uitbraak van mazelen is.
Deel bericht

Leukste school is een school die durft te kiezen

15.03.24
Door scherpere keuzes te maken over wat wel en niet belangrijk is, hebben basisscholen zelf invloed op het niveau van de basisvaardigheden en de werkbeleving van leerkrachten. Birgit Koeman, leerkracht in het speciaal basisonderwijs wil met dit opinie-artikel de discussie op gang brengen met praktische ideeën en voorstellen.
Deel bericht

Basisscholen vinden digitale geletterdheid leerlingen belangrijk en werken aan het bevorderen daarvan

15.03.24
Basisscholen in Nederland zijn zich zeer bewust van het belang van het bevorderen van de digitale geletterdheid van hun leerlingen en hun taak als school daarin. Ze doen er dan ook al veel aan, maar ze doen dat nog niet altijd op basis van een gezamenlijke visie op bestuurs- of schoolniveau en volge...
Deel bericht

'Stimuleer kansengelijkheid met brede school'

14.03.24
Om ongelijkheid in het voortgezet onderwijs tegen te gaan, moet een nieuw kabinet de vorming van brede scholengemeenschappen stimuleren. Dat zegt de VO-raad in Trouw, naar aanleiding van een studie van onderzoeksbureaus SEOR en Oberon.
Deel bericht

Smartphonebeleid op school: deze stappen helpen je op weg

14.03.24
Sinds 1 januari 2024 geldt een nieuwe landelijke richtlijn in het voortgezet onderwijs voor smartphones en andere devices in de les. Vanaf het schooljaar 2024/2025 geldt de afspraak ook voor het primair onderwijs en het gespecialiseerd onderwijs.
Deel bericht

Laatste horde voor Europese AI-wet genomen: parlement stemt in

14.03.24
Het Europees Parlement heeft woensdagmiddag met een grote meerderheid de AI-wet aangenomen. De wet moet de opkomst van kunstmatige intelligentie in Europa beteugelen, zonder innovatie in de weg te zitten.
Deel bericht

Zorgen bij basisschooldirecteuren over ontwikkelingsachterstand bij 4-jarigen: 'Gewoon verspilling van talent'

14.03.24
De voorschool moet toegankelijker worden voor jonge kinderen. Een groot deel van de leerlingen start nu met een ontwikkelingsachterstand aan de basisschool. Dat zegt de Algemene Vereniging van Schoolleiders na een enquête onder 210 basisschooldirecteuren. Zo'n driekwart van de ondervraagde directeuren maakt zich daar zorgen over. Ook Mariska Wubben, directeur van de P. Oosterleeschool in de Haagse Moerwijk.
Deel bericht

Lang niet overal afspraken over resultaten vroegschoolse educatie

14.03.24
Een derde van de gemeenten maakt geen afspraken over de verwachte resultaten van de vroegschoolse educatie. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs.
Deel bericht

Schoolleiders: ‘Maak voorschoolse educatie gratis’ 

14.03.24
Gemeente Den Haag heeft besloten om voorschoolse educatie voor kinderen met een taalachterstand gratis te maken. Is dit eigenlijk niet een geweldig idee voor heel Nederland? ‘Ja’, roepen meer dan 200 directeuren in het basisonderwijs massaal. Dit is hun reactie op een peiling ...
Deel bericht

In hoeverre draagt inclusief onderwijs bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen in het primair onderwijs?

13.03.24
Effecten van inclusief onderwijs op de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften variëren. Die lopen uiteen van geen effecten op sociaal gedrag, zelfvertrouwen, zelfbeeld en werkhouding tot negatieve of positieve effecten.
Deel bericht

Meer zonnepanelen op Rotterdamse schooldaken

13.03.24
Om meer schone energie op te wekken, krijgen Rotterdamse scholen gratis hulp van de gemeente voor het laten plaatsen van zonnepanelen op daken. Dit project heet ‘Zon op Scholen’. Schoolbesturen van alle MBO’s, Voortgezet Onderwijs en Basisonderwijs in de gemeente hebben hierover in januari een brief gekregen.
Deel bericht

Islamitische onderwijskoepel wil spoedberaad over leerlingen op As-Siddieqscholen

12.03.24
De landelijke koepelorganisatie van ­islamitische basisscholen (Isbo) wil deze week nog in overleg met islamitische schoolbesturen om een plan te maken voor het geval onderwijsminister Mariëlle Paul de geldkraan voor de Amsterdamse As-Siddieqscholen helemaal dichtdraait.
Deel bericht

‘Onderwijs echt niet zo slecht’

12.03.24
Wiskundedocent Siep de Haan van het Sint Bonifatiuscollege in Utrecht stelt dat het echt niet zo slecht gesteld kan zijn met de kwaliteit van het onderwijs als de Inspectie van het Onderwijs op basis van onderzoek beweert.
Deel bericht

Houd generatie Z aan boord

12.03.24
Met een nijpend tekort aan personeel in het onderwijs is het extra belangrijk om startende leerkrachten voor het beroep te behouden. Vorige week verscheen de verkenning Jonge professionals in het primair onderwijs. In deze uitgave van het Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs zijn de wensen en beho...
Deel bericht

Leg de lat hoog voor achterstandsleerlingen

11.03.24
'High dosage tutoring' werkt achterstanden in het rekenonderwijs met intensieve bijlessen weg. “Niet veel interventies maken zo’n groot verschil.”
Deel bericht

Minister draait geldkraan Stichting Islamitische School Amsterdam dicht: "De maat is nu vol"

11.03.24
Het bestuur van Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) ontvangt de komende maanden 80 procent minder budget van de overheid. Reden is dat het bestuur onvoldoende verbetering heeft laten zien nadat er financieel wanbeleid werd geconstateerd. Als de situatie niet verbetert, wordt de bekostiging in juni volledig stopgezet.
Deel bericht

Minder desinformatie Week van de Lentekriebels, wel intimidatie leerkrachten

09.03.24
De Week van de Lentekriebels, waarin kinderen seksuele voorlichting krijgen, is rustiger verlopen dan vorig jaar. Volgens kenniscentrum Rutgers ging er "een stuk minder desinformatie" rond. Maar niet alles ging goed, meldt de organisatie.
Deel bericht

Toezicht door de NVWA op scholen en onderwijsinstellingen

08.03.24
Naast de Inspectie van het Onderwijs bezoekt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) scholen en onderwijsinstellingen. Deze inspectie houdt onder andere toezicht op het rookverbod, de veiligheid van speeltoestellen en voedselveiligheid in kantines. Meestal komt de NVWA onaangekondigd l...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)