Onbevoegde leraren voor nieuwkomers

06.06.23
Minister Dennis Wiersma wil voor onderwijs aan nieuwkomers meer onbevoegde leraren inzetten. Ook moet het volgens hem mogelijk worden om nieuwkomers minder uren onderwijs te bieden.
Deel bericht

Digitaal Veiligheidsplan: de digitale tool voor het schoolveiligheidsplan

06.06.23
Stichting School & Veiligheid heeft het Digitaal Veiligheidsplan vernieuwd. Scholen en besturen kunnen op digitaalveiligheidsplan.nl kosteloos een account aanmaken. Deze tool biedt een gestructureerd proces voor het maken van een schooleigen veiligheidsplan. Het biedt inspiratie om actief bezig te gaan met sociale veiligheid op school en geeft inzicht in wat de wet vereist van de school.
Deel bericht

Wiersma gaat met spoedwet als olifant door porseleinkast

06.06.23
Met zijn centraliserende spoedwet voor onderwijs aan nieuwkomers gaat minister Dennis Wiersma als een olifant door de porseleinkast. Dat benadrukt adviseur Ronald Bloemers van VOS/ABB in Trouw.
Deel bericht

Minister kan sneller ingrijpen bij misstanden op scholen

06.06.23
Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) heeft vanaf volgend schooljaar meer mogelijkheden om in te grijpen bij ernstige misstanden op scholen. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel ‘Uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs’ waarin dit is vastgelegd.
Deel bericht

Rotterdamse basisscholen willen zich wapenen tegen drugscriminaliteit

06.06.23
Kwetsbare basisschoolkinderen uit de Rotterdamse wijk Delfshaven lopen steeds vaker het risico om af te glijden richting de georganiseerde misdaad. Dat signaleren basisscholen en verschillende organisaties. Om die reden hebben de scholen uit de Rotterdamse wijk en een aantal organisaties gezamenlijk burgemeester Ahmed Aboutaleb om hulp gevraagd.
Deel bericht

Wat is de invloed van bijstelling van het schooladvies op de voorspellende waarde voor het niveau in het derde leerjaar voortgezet onderwijs?

06.06.23
Een bijgesteld schooladvies voorspelt het onderwijsniveau van leerlingen in het derde leerjaar voortgezet onderwijs beter dan een niet-bijgesteld advies. Leerlingen van wie het advies niet is bijgesteld wisselen in het voortgezet onderwijs vaker van niveau. Leerlingen met een bijgesteld advies stromen in het voortgezet onderwijs wat vaker een niveau af en lopen iets vaker vertraging op dan leerlingen zonder bijstelling.
Deel bericht

Audio | Kunnen hoogbegaafde leerlingen beter naar aparte scholen gaan?

06.06.23
Het kabinet maakte onlangs bekend dat het dit jaar 9,5 miljoen euro beschikbaar maakt voor voltijdsonderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Maar is het wel wenselijk om hoogbegaafde leerlingen in aparte klassen te plaatsen of is het beter als ze naar een reguliere school gaan?
Deel bericht

Berenschot onderzoekt kinderopvang, onderwijs en zorg

05.06.23
De ministeries VWS, OCW en SZW zijn een onderzoek gestart naar de druk op de keten van kinderopvang, basisonderwijs en zorg. Adviesbureau Berenschot ondersteunt het onderzoek. Vanuit de keten zijn de afgelopen jaren verschillende alarmerende signalen naar buiten gekomen, die erop wijzen erop dat de druk is toegenomen.
Deel bericht

Wat betekent afschaffing van de vrijwillige ouderbijdrage voor Utrechtse scholen?

03.06.23
Willen Utrechtse scholen wel dat de vrijwillige ouderbijdrage wordt afgeschaft? Het bedrag dat ouders betalen voor schoolgaande kinderen, is nergens zo hoog als in de provincie Utrecht. Maar het verschil tussen scholen is ook groot: van 25 euro tot uitschieters van 700 of zelfs 1150 euro.
Deel bericht

Kennisaanbod taal, lezen, rekenen-wiskunde uitgebreid

02.06.23
Het kennisaanbod op Onderwijskennis.nl is uitgebreid met nieuwe themapagina’s over taalgericht vakonderwijs, motiverend leesonderwijs en rekenen-wiskunde van 10-14 jaar. Bekijk onze bundeling van kennis uit onderzoek, tips en praktijkvoorbeelden, samengebracht voor het primair en voortgezet onderwijs en het mbo.
Deel bericht

Onderzoek naar stimuleren meer uren werken om personeelstekorten te verminderen

02.06.23
Een kopgroep van elf schoolorganisaties doet sinds januari 2023 praktijkervaring op met het aanbieden van specifieke maatregelen aan leraren voor het invullen van een groter contract. Minister Dennis Wiersma heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van het onderzoek.
Deel bericht

Bijles mag alleen nog als school dat zelf regelt

02.06.23
Onderwijsminister Dennis Wiersma wil commerciële bijlesbureaus aan banden leggen, omdat volgens hem ook kinderen van ouders met weinig geld recht hebben op aanvullend onderwijs.
Deel bericht

Minder incidenten in het onderwijs rond relaties en seksualiteit bij deelname aan stimuleringsregeling

01.06.23
In het schooljaar 2021-2022 namen 567 scholen deel aan de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit van het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ). Deze regeling bestaat onder meer uit inhoudelijk advies, lespakketten, gastlessen en scholing voor docenten. Uit evaluatie van het RIVM blijkt dat er op 23% van deze scholen, na het ingaan van de regeling, minder incidenten zijn [...]
Deel bericht

Programma's en financiële regelingen in de pedagogische basis

01.06.23
Er zijn veel programma's en regelingen beschikbaar voor het versterken van de pedagogische basis. Daarom heeft het NJi deze op een rij gezet. Betrokken organisaties zoals gemeenten, GGD, scholen, kinderopvang, moskeeën, kerken, vrijetijdsorganisaties en welzijnsinstellingen kunnen deze gebruiken om gezamenlijk te zorgen voor een fijne omgeving om op te groeien.
Deel bericht

Doe jij ook mee aan Nationale Kraanwaterdag op 27 september 2023?

01.06.23
Woensdag 27 september is het Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser met de boodschap ‘Water uit de kraan, goed gedaan!’
Deel bericht

Geef pabo-studenten jaar extra om lees- en rekenniveau te verbeteren, zegt Onderwijsraad: 'We hebben goede leraren nodig'

01.06.23
Het lees- en rekenniveau is in Nederland niet om over naar huis te schrijven. Om toekomstige leraren beter reken- en leesonderwijs te laten geven, moeten ze de mogelijkheid krijgen een jaar langer te studeren, vindt de Onderwijsraad.
Deel bericht

Onderwijs- en pauzetijden niet wettelijk vastgesteld

01.06.23
Scholen kunnen zelf bepalen hoe zij de onderwijstijden indelen. Die zijn net als de pauzetijden niet wettelijk vastgesteld. Dat meldt minister Wiersma in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.
Deel bericht

Opinie | Leesbeleid snakt naar coherente aanpak met eenduidige visie

01.06.23
De leesvaardigheid van Vlaamse en Nederlandse leerlingen blijft dramatisch achteruitgaan. Dat is de ontnuchterende conclusie van de recente PIRLS-studie, het internationaal vergelijkende onderzoek naar het niveau van begrijpend lezen van tienjarigen. De nieuwe PIRLS-resultaten zijn nog alarmerender dan die van 2016, ondanks pogingen om het tij te keren.
Deel bericht

Kwart onderwijsmedewerkers psychisch vermoeid

31.05.23
Bijna een kwart (24 procent) van de onderwijsmedewerkers voelt zich enkele keren per maand of vaker, psychisch vermoeid. Het onderwijs staat daarmee in de top drie. Ook de emotionele betrokkenheid van onderwijspersoneel is het grootst van alle werknemers in Nederland.
Deel bericht

Didactief Special: Burgerschapsonderwijs

31.05.23
Kinderen die frank en vrij durven zeggen wat ze vinden. Maar elkaar ook laten uitspreken en respect tonen voor andersdenkenden. Leerlingen die snappen hoe democratie werkt en dat vrijheid niet bij een pakje boter komt. Heel lang hebben we gedacht dat het allemaal vanzelf sprak in Nederland. We zijn een tolerant volk, toch?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)