Vakbonden kondigen collectieve actie op 27 juni aan

24.06.17
De PO-Raad heeft een formele aankondiging van de collectieve actie ontvangen van de onderwijsvakbonden AOb, CNV onderwijs, AVS, FvOv en FNV.
Deel bericht

Boetes dreigen voor bedrijven en organisaties die laks omgaan met nieuwe privacywet

23.06.17
Veel Nederlandse bedrijven en organisaties lopen vanaf volgend jaar kans op hoge boetes, omdat ze nog niet klaar zijn voor een nieuwe Europese privacywet. Uit onderzoek van consultancybureau PwC onder 350 bedrijven blijkt dat ruim de helft van de bedrijven nog niet serieus begonnen is met de voorbereidingen.
Deel bericht

Veroordeling badmeesters zet scholen en zwembaden op scherp

23.06.17
De veroordeling van drie badmeesters in de verdrinkingszaak van een negenjarig meisje tijdens het schoolzwemmen, heeft scholen en zwembaden op scherp gezet. Afspraken en regels worden opnieuw tegen het licht gehouden.
Deel bericht

Basisonderwijs is één groot Walibi-pretpark voor commerciële organisaties (opinie)

23.06.17
De 'professionalisering' van het basisonderwijs wordt vooral op gang gebracht door de basisscholen af te rekenen op een Eindtoets Primair Onderwijs. Die afrekening is in strijd met de opdracht van Passend Onderwijs.
Deel bericht

Hoog tijd voor einde salarisverschil po en vo

22.06.17
Waar komt het loonverschil tussen basis- en voortgezet onderwijs vandaan? Vaak wordt gewezen op de vervrouwelijking van het primair onderwijs, waar inmiddels 83 procent juffen voor de klas staan en nog maar 17 procent mannen. Maar aan die feminisering ligt het niet. Het is historisch gegroeid, en het wordt hoog tijd om er een einde aan te maken.
Deel bericht

Straf voor badmeesters om verdrinking Syrisch meisje Rhenen

22.06.17
Drie zwembadmedewerkers zijn veroordeeld tot 60 uur werkstraf, omdat ze schuld hebben aan de verdrinking van een meisje tijdens het schoolzwemmen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanmiddag bepaald.
Deel bericht

Zonder diploma voor de klas: 'De school is blij, studenten krijgen een onvoldoende'

22.06.17
Het lerarentekort in de stad loop zo op, dat basisscholen studenten zonder diploma alleen voor de klas zetten. Gevaarlijk, vinden de opleidingen.
Deel bericht

Google leert 'toekomstig' personeel programmeren op basisscholen

22.06.17
Op dit moment kiezen twee van de tien jongeren voor een bèta-opleiding, en dat is op termijn niet goed voor Google, denkt het bedrijf. De Amerikaanse techreus investeert daarom in basisscholen om het aantal jongeren dat een bèta-opleiding gaat volgen te verhogen. Inmiddels krijgen twintig basisscholen in de provincie Groningen programmeerles.
Deel bericht

Onderzoek: 'Schoolactiviteiten staan onder druk'

22.06.17
Vandaag spreekt de rechter zich uit of twee basisschoolleraren iets te verwijten valt na de verdrinkingsdood van een Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen. De rechtszaak zorgt voor veel onrust op basisscholen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met CNV Onderwijs onder 1800 leraren.
Deel bericht

Overstapservice Onderwijs: "Samenwerking tussen scholen belangrijk"

21.06.17
Met de Overstapservice Onderwijs (OSO) draag je als school het overstapdossier van de leerling digitaal veilig en snel over naar een andere school. Maar hoe werkt dit in de praktijk?
Deel bericht

Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie

21.06.17
Op dinsdag 27 juni zullen veel basisschoolleerkrachten in Nederland een uur later starten met hun les dan normaal. Als PO-Raad en lid van het PO-Front steunen wij deze actie. We krijgen ondertussen al veel vragen over de actie. De belangrijkste vragen hebben we op een rij gezet in een handleiding ...
Deel bericht

Bureaucratie passend onderwijs tijdrovend maar nuttig

21.06.17
Scholen ervaren ook na twee jaar passend onderwijs nog betrekkelijk veel bureaucratie bij het uitvoeren van hun taken voor passend onderwijs. Dat blijkt uit een vervolgmeting, waarvan de resultaten in het rapport Passend onderwijs bureaucratisch? staan.
Deel bericht

Basisscholen stellen politiek ultimatum voor hogere lonen leraren

21.06.17
Politieke partijen moeten vóór vrijdag laten weten of ze de komende kabinetsperiode structureel geld willen steken in het basisonderwijs. Ook moeten de partijen die dit toezeggen, garanderen dat dit standpunt terechtkomt in het regeerakkoord.
Deel bericht

Onderwijs onder druk door Kunstmatige Intelligentie en Big Data

21.06.17
Volgens experts is de toekomst op IT-gebied gericht op kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs. Kinderen van nu moeten anders gevormd worden als professional van de toekomst. Harvard Business Review onderzocht welke onderwijsherzieningen in Amerika plaats moeten vinden.
Deel bericht

CAO PO 2016-2017 gewijzigd

21.06.17
De CAO PO 2016-2017 is op een enkel punt gewijzigd. De wijziging heeft betrekking op is de benoemingsvolgorde van Bijlage IE in overeenstemming gebracht met het onderhandelaarsakkoord  van cao-partijen. Dat wil zeggen dat medewerkers met een tijdelijk contract voor een tijdelijke vacature of een ve...
Deel bericht

PO-Raad: ‘Bij ambitieuze doelstellingen hoort een passend budget’

21.06.17
Om de hoge verwachtingen en eisen die aan het primair onderwijs worden gesteld waar te kunnen maken, is het van belang dat er onderzoek wordt gedaan naar welke bekostiging hiervoor nodig is. Die oproep doet de PO-Raad in een brief aan de Tweede Kamer, die op woensdag 21 juni debatteert over het Jaar...
Deel bericht

Programma manifestatie 27 juni is bekend

20.06.17
Dinsdagmiddag 27 juni overhandigt het PO-front de petitie aan de politiek in Den Haag. Op de website van PO-front staat het globale programma. Op die pagina kunt u ook doorgeven met hoeveel mensen uw school/scholen wordt vertegenwoordigd tijdens de manifestatie. 
Deel bericht

Kwart miljoen mensen ondertekenen petitie voor beter onderwijs

20.06.17
Een kwart miljoen mensen heeft de petitie van 'PO in actie' ondertekend. Een 'schrikbarend hoog aantal', vindt mede-organisator en meester Jan van de Ven. ,,We merken dat de werkdruk van leraren veel mensen aan het hart gaat.''
Deel bericht

Veel scholen in zuiden stellen tropenrooster in

20.06.17
Veel scholen in het zuiden van Nederland hebben dinsdag, woensdag en donderdag een tropenrooster ingesteld. Dat betekent dat de lessen eerder van start gaan en korter duren, zodat de leerlingen ’s middags niet in de hitte op school hoeven te zitten.
Deel bericht

Gedifferentieerd onderwijs vergroot kansenongelijkheid

20.06.17
De Gelijke Kansen Agenda en Plan van Aanpak Toptalenten van het miniserie van onderwijs zijn twee tegenstrijdige beleidsmatige initiatieven, zo stelt Eddie Denessen in zijn oratie aan de Universiteit Leiden.
Deel bericht