Verschillende scholen in het land geven leerlingen vrij

11.12.17
Verschillende scholen in het land hebben leerlingen en leraren vandaag vrij gegeven. Onder meer op een aantal scholen in Amsterdam, Gouda, Utrecht, Arnhem en Gorinchem wordt geen les gegeven vanwege het winterse weer. Op veel plekken stoppen de lessen eerder, zodat leerlingen op tijd naar huis kunnen.
Deel bericht

Ook schoolleiders steunen massaal nieuwe stakingsdag

11.12.17
De actiebereidheid in het basisonderwijs blijkt nog steeds groot. Bijna alle schoolleiders steunen de staking van morgen. Van hen geeft ongeveer 70 procent aan dat de schoolbestuurders de lerarensalarissen gewoon doorbetalen.
Deel bericht

Werkdruk: 'Er moet meer gebeuren'

11.12.17
Schoolleiders in het primair onderwijs hebben al enorm veel werkdrukverlagende maatregelen genomen. AVS-voorzitter Petra van Haren: “Dit staat haaks op de beeldvorming van de politiek en minister Slob die vindt dat er eerst concrete plannen moeten liggen om de werkdruk terug te dringen, voordat de 450 miljoen wordt vrijgegeven aan de sector.”
Deel bericht

Waar komen al die regels en adviezen in het onderwijs vandaan?

10.12.17
Dat afgelopen week actieve leraren een eigen vakbond hebben opgericht is begrijpelijk, vooral als men de analyse van Edith Hooge, hoogleraar onderwijsbestuur, daarbij beschouwt.
Deel bericht

Curriculumwaaier: online tool voor curriculumontwikkeling

10.12.17
Curriculum en curriculumontwikkeling: het zijn veelgebruikte termen, maar wat is een curriculum? Hoe ontwikkel je het en wie zijn daarbij betrokken? De Curriculumwaaier met elf kaarten biedt uitkomst.
Deel bericht

Werkwilligen mogen besmet werk weigeren

08.12.17
Het kan zijn dat de directeur werkwilligen vraagt om de klas van een staker over te nemen. Dat is besmet werk, schrijven de juristen van AOb en FNV. Ook het inhuren van uitzendkrachten is verboden.
Deel bericht

Opinie | Kabinet bevindt zich op glad ijs met voorwaarden extra salarisruimte leraren

08.12.17
Het regeerakkoord belooft 270 miljoen euro voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden van leraren in het primair onderwijs. Dat geld komt echter alleen onder voorwaarden beschikbaar.
Deel bericht

Leraren ontdekken wat zij zelf kunnen doen tegen overbelasting

08.12.17
Leerlingen van de obs Prinses Catharina-Amalia schrijven sinds kort zelf hun rapport. Het is één van de maatregelen om de werkdruk bij leraren te verlichten.
Deel bericht

Creatieve oplossingen voor lerarentekort

08.12.17
Het is geen vijf voor twaalf, maar kwart over twaalf, aldus een schooldirecteur vorige week tegen onderwijsminister Slob over het gebrek aan invallers.
Deel bericht

Ministers beducht voor blanco cheque, leraren moeten wachten op geld

07.12.17
Het kabinet wil scholen voor volgend jaar nog geen extra geld beloven voor de vermindering van de werkdruk. Ook krijgen de leraren in het basisonderwijs nog geen garantie dat hun salaris er in 2018 echt op vooruit gaat.
Deel bericht

Ons basisonderwijs verbeteren

07.12.17
Er is meer nodig dan hogere salarissen en kleinere klassen. Door Robert Bukkems, onderwijsverbeteraar.
Deel bericht

Slob: Voor de kerst duidelijkheid over rekentoets

07.12.17
Voor de kerst hoopt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs te regelen dat de rekentoets komend jaar niet meer meetelt voor het eindexamen.
Deel bericht

'Kracht van de nieuwe bond is dat de leden allemaal voor de klas staan'

07.12.17
De actiegroep PO in Actie van docenten in het basisonderwijs vormt zich om tot een vakbond. Die stap komt voort uit onvrede met de bestaande bonden, die te weinig actiebereid zouden zijn en het contact met het personeel voor de klas en hun problemen en wensen hebben verloren.
Deel bericht

PO in Actie begint eigen vakbond

07.12.17
Protesterende basisschoolleraren van de actiegroep PO in Actie beginnen een eigen vakbond. De actiegroep werd in maart opgericht om te demonstreren voor hogere salarissen en minder werkdruk in het basisonderwijs.
Deel bericht

Coalitie trekt geen extra geld uit voor leraren

06.12.17
Hoewel coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zich ervan bewust zijn dat ze de leraren in het basisonderwijs niet helemaal tegemoet komen, houden ze vast aan de eerder gemaakte afspraken. Er komt niet nog meer geld bij.
Deel bericht

Onderzoek RTL Nieuws: plattelandsscholen scoren beter op eindtoets

06.12.17
Basisscholen op het platteland behalen gemiddeld betere resultaten op de eindtoets dan die in de meest stedelijke gebieden. Dat is één van de conclusies uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws.
Deel bericht

Basisonderwijs houdt meer geld over

06.12.17
Basisscholen houden steeds meer geld over, blijkt uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs. De reserves blijven groeien, terwijl leerkrachten volgende week weer gaan staken voor een hoger salaris.
Deel bericht

Groot deel websites scholen heeft onbeveiligde verbinding

06.12.17
Veel websites van scholen gebruiken geen beveiligde internetverbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. In 68 procent van de gevallen wordt er onbeveiligd gesurft, wat betekent dat de verbinding eenvoudig is af te tappen.
Deel bericht

Alle basisscholen in Nederland moeten een moestuin krijgen

06.12.17
Alle basisscholen in Nederland moeten een moestuin krijgen. Daarmee willen de regeringspartijen kinderen bijbrengen waar hun voedsel vandaan komt, zodat ze gezonder gaan eten. Het kabinet steunt het plan.
Deel bericht

Bovengemiddelde leesscore, toch buiten de internationale top 10 (PIRLS)

06.12.17
Hoe doet Nederland het internationaal gezien op gebied van leesvaardigheid in het basisonderwijs? Bovengemiddeld, zo blijkt uit het PIRLS-onderzoek (Progress in International Reading Literacy Study) waaraan Nederland in 2016 heeft deelgenomen.
Deel bericht