Lerarenregister aangenomen door Eerste Kamer

21.02.17
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de invoering van de wet Beroep Leraar en Lerarenregister. Met deze wet krijgen leraren meer ruimte en zeggenschap hun beroep uit te oefenen en in te vullen.
Deel bericht

Half miljoen voor onderzoek regeldruk onderwijs

21.02.17
Waarom wordt er zoveel regeldruk ervaren in het onderwijs, en vooral: hoe brengen we hier verbetering in? Prof. mr. Pieter Huisman van de Erasmus School of Law gaat het uitzoeken met een NWO-subsidie.
Deel bericht

Grote vraag naar cultuurcoaches

21.02.17
In 2016 hebben gemeenten 256 fte aan cultuurcoaches gerealiseerd. Veel meer dan de oorspronkelijk beoogde 135 fte. Dat blijkt uit een inventarisatie door het LKCA. Zonder structurele gemeentelijke middelen blijft de toekomst van de cultuurcoach echter onzeker.
Deel bericht

Wikikids: DoeActiviteit/Tweede Kamerverkiezingen 2017

21.02.17
Wat doet men tijdens de verkiezingen? En het belangrijkste, welke partij past bij mij? Om deze vragen te beantwoorden heeft WikiKids, in samenwerking met ProDemos, een DoeActiviteit opgezet. Deze activiteit doe je met jouw klas. Tijdens de DoeActiviteit leer je meer op verkiezingen, stemmen en democratie.
Deel bericht

Lespakket ter versterking van de sociale acceptatie van kinderen met een beperking in de klas

21.02.17
Zitten er bij jou op school kinderen met een verstandelijke, auditieve of lichamelijke beperking in de kleuterklas of groep 3 en ben je op zoek hoe je passend onderwijs vorm kunt geven? Dan is het project ‘Iedereen Hoort Erbij!’ wellicht iets voor jouw school!
Deel bericht

Dit is waarom je backups moet maken van je online opslag

21.02.17
Steeds meer mensen slaan hun data uitsluitend nog online op bij diensten als bijvoorbeeld OneDrive, Google Drive of Dropbox. Dat is wel zo veilig… Of toch niet? Dit zijn de belangrijkste redenen om juist van je online bestanden regelmatig een backup te maken.
Deel bericht

Geen afscheidsmusical maar een opera op basisscholen

21.02.17
Wie heeft er geen afscheidsmusical gedaan in groep 8 van de middelbare school? Toch gaan 25 basisscholen in Nederland komend jaar met deze aloude traditie breken. Ze kiezen voor een ander bijzonder project: een afscheidsopera.
Deel bericht

'Ineens gebruiken ze moeilijke woorden als constructie'

21.02.17
De sluiting van basisschool Het Spectrum was een geluk bij een ongeluk. Dankzij dit verlies kon de Prinses Marijkeschool haar leerlingen kunst - en techniekles bieden.
Deel bericht

Worden leerlingen ziek van ict in het onderwijs?

21.02.17
We moeten geen ict gebruiken in het onderwijs, want mensen worden ziek van digitalisering, schrijft neuroloog Manfred Spitzer in zijn boek 'Digiziek'. Heeft hij gelijk? "Spitzer schetst een eenzijdig, vertekend beeld.
Deel bericht

Kwaliteit voor- en vroegschoolse educatie (vve) in G37 verbeterd

21.02.17
De kwaliteit van de voor- en vroegschoolse educatie (vve) in de 37 grootste steden van ons land is de afgelopen vijf jaar sterk gestegen. De verbeteringen zijn zowel te zien in het gemeentelijk beleid, als bij de educatie op de voor- en vroegscholen.
Deel bericht

Podium en Efteling lanceren educatief Sprookjeslespakket

20.02.17
‘Spelen met Sprookjes‘ is een gratis lespakket voor kleuterklassen en bso-groepen. Kleurrijke Sprookjesbosbewoners nemen de kinderen mee op avontuur en brengen zo klassieke sprookjes tot leven.
Deel bericht

Naar de middelbare school: 'Klein lijkt me gezellig'

20.02.17
SchoolkeuzeDuizenden achtstegroepers kiezen deze weken een middelbare school. Het Parool volgt vijf kinderen: hoe maken zij hun keuze, en waar komen ze terecht? Vandaag: Keet Boskamp (12).
Deel bericht

Gratis lesmateriaal: Verkiezingen in het nieuws 2017

20.02.17
Met dit gratis lesmateriaal besteedt u aandacht aan burgerschap, mediawijsheid en taalvaardigheid. De opdrachten verwijzen naar de actuele berichtgeving. Bij de lesopdrachten kunt u gebruik maken van de kosteloze Nieuwsservice op papier of digitaal.
Deel bericht

Beeldschermen uit Budel in scholen tot in Californië

20.02.17
In Budel is Prowise niet meer over het hoofd te zien. Nabij het vliegveld bezet het bedrijf een straat met hallen, goed beveiligd met hekken en schrikdraad ‘omdat dat moet van de verzekering’.
Deel bericht

Peperdure hersenstudie ADHD levert niks op (opinie)

19.02.17
Radboudumc stelt dat ADHD gewoon een hersenziekte is, maar de bewijzen zijn boterzacht. Trouw en andere media hadden de misleidende conclusies niet zo kritiekloos mogen presenteren, vindt Laura Batstra.
Deel bericht

'Scholen, doe meer om ontuchtleraar te weren'

18.02.17
Rotterdamse scholen moeten beter hun best doen om te voorkomen dat zedendelinquenten voor de klas belanden. Dat vindt wethouder Hugo de Jonge. Aanleiding is een ontuchtleraar die op drie scholen aan de slag kon.
Deel bericht

Islamitische basisscholen in Amsterdam groeien hard

18.02.17
Islamitische basisscholen groeien hard. Inmiddels gaan bijna 3000 basisscholieren naar één van de acht scholen in de stad.
Deel bericht

Sectorraden tegen wettelijk limiet ouderbijdrage

18.02.17
De PO-Raad en VO-raad zien niets in de oproep van de politiek om de ouderbijdrage aan een wettelijk maximum te binden. Lees verder ? The post Sectorraden tegen wettelijk limiet ouderbijdrage appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

Robot Robbie helpt leerkrachten een handje in de klas

17.02.17
Robotisering is volgens verschillende wetenschappers dé ontwikkeling van de toekomst. Het onderwijs zou ook weleens een (robot)handje hulp kunnen gebruiken. Robot Robbie bracht daarom een bezoekje aan basisschool Kortland in Krimpen aan den IJssel.
Deel bericht

Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

17.02.17
Dick Bruna is gisteravond in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.
Deel bericht